performans

Modni performans 'Šiva' - Ivana Popović i Dinko Domaćinović


vrijeme: 17.06.2014. 11,00 - 21,00
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17

U sklopu izložbe Vlaste Delimar u MSU, u utorak, 17. lipnja, od 11 do 21 sat, održava se performans Ivane Popović i Dinka Domaćinovića pod nazivom 'Šiva'.

Performans se sastoji od nekoliko etapa. Tijekom dana Dinko Josip Domaćinović oslikava 20-metarsko platno koristeći, između ostaloga, i tijela modela kao sredstvo oslikavanja. Ivana Popović od novonastalog platna kroji i šije vlastite kreacije, koje potom modeli, šminkom transformirani u dvojnice Vlaste Delimar, prezentiraju na modnoj reviji. Modna revija održat će se nakon cjelodnevnog performansa u 20 sati unutar izložbenog prostora.

Tema umjetničkog događanja je čin konstrukcije i dekonstrukcije. Polazište se nalazi u bespredmetnoj bjelini tkanine i tijelima sudionika. Potom se bojom konstruiraju simboli na tijelima, da bi se ubrzo nakon toga dekonstruirali, tj. 'desimbolizirali' pokretima tijela po bijeloj platnenoj podlozi. Sve završava ponovnom rekonstrukcijom platna (krojenjem, šivanjem, simboliziranjem novih oblika), odnosno predstavljanjem 'novoga' ruha javnosti putem modnog performansa.


Ivana Popović (Zagreb, 1968) po obrazovanju je kiparica, a djeluje kao multimedijska umjetnica koja je izgradila poseban i jedinstven status objedinjujući djelovanje na nekoliko područja i u nizu umjetničkih disciplina. Za sebe će jednostavno reći da se bavi teatralizacijom vizualne kulture. Kiparenje, kazalište, slikarstvo, moda, performansi – sve su to područja u kojima Ivana suvereno djeluje već više od dvadeset godina. Radila je kazališne performanse još u ranoj fazi Eurokaza, kostime u predstavama Montažstroja, Dragana Živadinova, Marka Peljhana, osnovala Virus Teatar Michelangelo koji radi modne performanse, a jedan od prvih 'Ja: Ja sam žrtva mode! / Madonna: Ja sam trudna!' izveden je u Muzeju suvremene umjetnosti na Gornjem gradu 1993. Od sredine devedesetih radi u biranim kazališnim projektima, ali se sve češće pojavljuje na modnim pistama s posve neobičnim i provokativnim, društveno i fenomenološki osviještenim modnim revijama koje dovode u pitanje ne samo suvremenu modu nego ponajprije modnu industriju i proliferirane industrije zabave i masovnih medija.

Dinko Josip Domaćinović rođen 12. 6.1969. u Offenbachu, Njemačka. Akademiju Likovnih umjetnosti - smjer slikarstvo završava 1997. godine u Zagrebu u klasi profesora Đure Sedera. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Izlaže od 1992. godine na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Uz slikarstvo bavi se i ilustracijom, dizajnom, multimedijalnom umjetnošću, performansima, video artom i umjetničkim događanjima. Organizira i vodi likovno-kreativne radionice za djecu i odrasle u Zagrebu i diljem Hrvatske.

(M.K., 16.06.2014)