Preskočite na glavni sadržaj

Tonka Maleković u Galeriji SC

U posljednjoj fazi zagrebačkog segmenta Actopolis-a umjetnica Tonka Maleković predstavlja istraživački rad temeljen na osobnom migrantskom iskustvu. Izložba autorice nazvana 'Spaces Between (Living) Places' može se pogledati do 10. rujna u Galeriji Studentskog centra.
vrijeme: 01.09.2016.
mjesto: Zagreb; Galerija SC, Savska 25
url: http://galerija.sczg.hr
Umjetničko-istraživački projekt Spaces Between (Living) Places propituje fenomenologiju migrirajućih i fluidnih identiteta te kulturološke i geografske međuprostore življenja uzrokovane ekonomskim migracijama. Umjetnica Tonka Maleković vlastitim jednogodišnjim migrantskim iskustvom na relaciji Hrvatska-Njemačka te serijom razgovora s drugim protagonistima slične biografije, ocrtava zajednički fundus iskustva ekonomske migracije; uzroke recentnih masovnih odlazaka iz vlastite zemlje, ali i procese konstruiranja osjećaja identiteta i pripadanja novome mjestu, kulturi, zajednici.

Umjetnica u suradnji s kulturnom antropologinjom Petrom Kelemen propituje metodološke forme i formate umjetničkog i znanstvenog istraživanja. Umjetnički se rad tako osniva na seriji susreta umjetnice i protagonista, koji su se odvijali u šetnjama njemačkim gradovima u pokrajinama Baden-Württemberg i Bavarskoj, te metodološkoj razmjeni sa znanstvenicom sličnoga područja interesa. Uloga je umjetnice dvojaka, u transverzalnoj metodologiji ona biva subjektom i objektom istraživanja, ispitivačicom i ispitanicom. Vizualni uvid u migriranje identiteta te brisanje jasnih granica istraživačkih i životnih uloga kamerom pruža video umjetnik Matija Kralj, koji je pratio umjetnicu i znanstvenicu na terenskom radu u Stuttgartu.
 
Spaces Between (Living) Places u Galeriji Studentskog centra predstavit će se kao trodijelna medijska instalacija: višekanalna zvučna instalacija razgovora s brojnim pojedincima, ekonomskim emigrantima s naših prostora, video projekcija razgovora s umjetnicom i čitanja Bewerbunga, službenog obrasca pri traženju zaposlenja u Njemačkoj kao alata u kreiranju novoga identiteta, te izbora isječaka umjetničine izmještene svakodnevice.