performans

Nina Kurtela: Priroda i društvo


vrijeme: 16.07.2014.
mjesto: Zagreb
organizator: BLOK

U sklopu projekta UrbanFestival13 / Natrag na trg, u srijedu, 16. srpnja, održava se performans Nine Kurtele nazvan 'Priroda i društvo'.

Koliko je, uz danas aktualne procese komodifikacije prirode i prirodnih resursa, uopće moguće prirodu promatrati kao divljinu i netaknutu sferu u kojoj (ekonomske) kategorije koje je uspostavilo društvo ne vrijede? 

'Performans Priroda i društvo sastoji se od hodanja koje kreće iz centra urbanog tkiva -  trgu ispred institucija Europske unije u Hrvatskoj te prolazi rutom prema sjevernom rubu grada, sve do šume, pri čemu obilježavam pređeni put i ostavljam trag. Referirajući se na priču o Ivici i Marici, koju su u doba romantizma kanonizirala braća Grimm, umjesto kamenčića i mrvica kruha po putu ostavljam kovanice eura čime istražujem mogućnosti poništavanja vrijednosti novca s obzirom na promjenu okoliša kroz koji hodam. Na području grada, posebice gradskog centra koji na simboličkoj razini predstavlja ekonomsku i političku moć, novčići imaju svoju razmjensku vrijednost, dostupni su bilo kome i otvaraju prostor interakcije. Na periferiji, gdje urbani prostor postepeno nestaje, vrijednost novca dovodi se u pitanje, da bi na kraju, u šumskom krajoliku, mogla biti potpuno poništena, barem na simboličkoj razini, iako ne nužno i na stvarnoj. (N.K.)

Polazak je u 8 sati, s Trga Europe, a razgovor i druženje u 13 sati, kod planinarskog doma 'Runolist' na Sljemenu. Zainteresirani kojima je potreban prijevoz mogu kontaktirati blok@blok.hr radi organizacije vožnje.

Nina Kurtela djeluje na razmeđi različitih istraživačkih područja i stvara svoje radove kombinirajući razne discipline. Njezin je rad često multidisciplinaran i site-specific, pri čemu uključuje specifične zajednice, preispituje monetarne vrijednosti ili istražuje ideje razmjene koje stvaraju različite društvene odnose. Preispitujući identitet i intimnost, istražuje načine na koje različiti postupci tijela i osobito specifične društvene, kulturne i urbane sfere određuju čovjekovo ponašanje, utječu na naše iskustvo i pogađaju nas.

(M.K., 14.07.2014)