info
 
izložba

Izložba 'Građani iz sjene' Želimira Žilnika u bečkom Kunsthalleu

Izložba "Građani iz sjene" Želimira Žilnika otvara se 23. listopada 2020. u bečkom Kunsthalleu. Kustosice izložbe: Što, kako i za koga / WHW (Ivet Ćurlin, Ana Dević, Nataša Ilić i Sabina Sabolović).
 
obavijest

72 priče o albumima: knjiga za čitanje i slušanje

Knjiga '72 priče o albumima' objavljena je povodom Nacionalnog dana glazbenih albuma koji se obilježio 17. listopada, a pojavljuje se u konceptu koji donosi izjave najtraženijih autora i izvođača domaće glazbene scene, crtice iz života diskografa i pregled najznačajnijih i najprodavanijih albuma. Pisanu riječ prati objava playliste na streaming servisima.
 
obavijest

Pjesnički ponedjeljak u Knjižari Fraktura

Predstavljanje zbirke pjesama Eveline Rudan 'Smiljko i ja si mahnemo (balada na mahove)' održat će se u ponedjeljak, 26. listopada, u 20 sati, u Knjižari Fraktura.
 
obavijest

Promocija zbirke 'Intelektualna kruljenja' Ivora Kruljca u klubu Močvara

Program KUM – Kazalište u Močvari organizira promociju zbirke 'Intelektualna kruljenja' Ivora Kruljca u utorak, 27. listopada, u prostorima kluba 'Močvara'.
 
koncert

Prvi koncert u sezoni Hrvatskog komornog orkestra

Hrvatski komorni orkestar 26. listopada u Hrvatskom glazbenom zavodu započinje 33. koncertnu sezonu.
 
x ostalo

Otkrijte sve o Književnom petku kroz retrospektivni kviz

Najstarija književna tribina u Zagrebu, Književni petak, u ovoj godini slavi 65. godina kontinuiranog održavanja. Tim povodom organiziran je online kviz 'Za dobra stara vremena – retrospektiva' koji otkriva niz zanimljivosti iz dugogodišnje povijesti održavanja tribine – zanimljivih gostiju, tema, urednika ili pak književnika koji primjerice nikada nisu gostovali na Književnom petku. Kviz se može rješavati od 23. listopada do 6. studenog kada će se održati nova tribina uživo.
 
obavijest

Predstavljanje knjige Ivana Mažuranića

U utorak, 27. listopada, u 19 sati, održat će se predstavljanje knjige 'Intimni trenutci' (Mala knjižnica DHK, Zagreb, 2020.) koja je objavljena u povodu 130. obljetnice smrti Ivana Mažuranića.
 
radionica, kolonija

Otvorene prijave za radionicu scenarija u Splitu

Kolektiv queerANarchive u razdoblju 30. listopada do 1. studenog organizira radionicu scenarija u LGBT centru Split. Radionicu vodi iskusna scenaristica Sanja Kovačević, te će se s njom sudionici/e upoznati s temeljnim pojmovima i procesima osmišljavanja i pisanja scenarija za serije.
 
izložba

Izložba radova Viktora Šipeka u Galeriji dvorca Oršić

Od 23. listopada 2020., u Galeriji dvorca Oršić (Muzej seljačkih buna) u Gornjoj Stubici, predstavlja se izložba: Viktor Šipek (1896.-1969.). 
 
izložba

Ivan Rabuzin: 'Senzibilni vizionar idealnih svjetova'

U Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, 24. listopada se otvara izložba Ivana Rabuzina 'Senzibilni vizionar idealnih svjetova'. Izložena djela dio su Zbirke varaždinskog kolekcionara Vladimira Malogorskog. 
 
koncert

Matija Dedić Jazz.hr Quintet sa zvjezdanom postavom 9. studenog u ZKM-u

Istaknuti jazz pijanist i skladatelj Matija Dedić nastupit će 9. studenoga u Zagrebačkom kazalištu mladih gdje će, praćen Jazz.hr Quintetom sastavljenim od vrhunskih hrvatskih jazzista, podsjetiti na početak svoje karijere i suradnju sa saksofonistom Sašom Nestorovićem.
 
konferencija, znanstveni skup

Simpozij: Hrvatska kultura i sveti Jeronim

Filozofski fakultet i Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, priređuju 3. i 4. studenog 2020. međunarodni interdisciplinarni znanstveni skup 'Hrvatska kultura i sveti Jeronim' prigodom 1600-te godišnjice smrti sv. Jeronima. 
 
obavijest

MSU i Zagreb film potpisali sporazum o suradnji

Ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić i ravnatelj Zagreb filma Vinko Brešan potpisali su u petak u Muzeju suvremene umjetnosti Sporazum o suradnji na projektu prezentacije filmske i nefilmske arhivske građe Zagreb filma.
 
radionica, kolonija

Besplatna radionica filmske maske

Nakon radionice kostimografije za film i televiziju, Zagrebački filmski ured organizira i dvodnevnu radionicu filmske maske koja će se održati 28. i 29. listopada, od 18 do 21 sat, u prostorijama Travel&Technology HUB Gacka 16.
 
projekcija

Hrvatski naslovi na 24. izdanju Jihlave

Na 24. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Jihlavi, koji se u potpunosti odvija online, prikazuju se dva hrvatska filma: dugometražni 'Nulti krajolik' redatelja Brune Pavića koji će u sklopu natjecateljskog programu 'Between the Seas' imati svjetsku premijeru, te kratkometražni 'Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio' Igora Bezinovića i Ivane Pipal.
 
predstavljanje

Hrvatski projekti na industrijskom dijelu 63. DOK Leipziga

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig održava se na festivalskim lokacijama i online, od 26. listopada do 1. studenog, a industrijski program, na kojem će se predstaviti sedam hrvatskih projekata, odvija se online, putem aplikacije Zoom.
 
festival

14. Međunarodni gajdaški festival

14. Međunarodni gajdaški festival održat će se 24. listopada u dvorani POU 'dr. Ante Starčević' u Gospiću.  
 
natječaj, rezidencijalni program

Rezidencijalni program u Q21/MuseumsQuartier (Beč, 2021.) - Poziv

Otvoren je Poziv za prijave za rezidencijalni program za umjetnike, kustose i teoretičare koji će se održavati u Q21 / MuseumsQuartier u Beču, 2021. godine.
 
djeca, mladi

Poziv za sudjelovanje u projektu HDLU-a Istre 'Edukacija mladih u području vizualne kulture'

HDLU Istre u skladu s Godišnjim programom 2020. i projektom 'Edukacija mladih u području vizualne kulture', koji je sastavni dio spomenutog programa, poziva zainteresirane učenike i studente na stručno vođenje u sklopu izložbe Dražena Turkovića 'Fake lights/Lažna svjetla' koja je postavljena u galeriji HDLU-a Istre od 23. listopada do 22. studenog 2020. godine. 
 
predavanje, tribina

Monika Herceg u Knjižnici S. S. Kranjčevića

Susret s pjesnikinjom Monikom Herceg održat će se u utorak, 27. listopada, u 18 sati, u zagrebačkoj Knjižnici S. S. Kranjčevića.
 
financiranje

Rezultati Javnoga poziva za poticanje hrvatskoga glazbenog stvaralaštva

Temeljem 'Javnoga poziva za poticanje hrvatskoga glazbenog stvaralaštva', raspisanog 25. svibnja 2020., završen je odabir skladbi za poticaj. Stručno povjerenstvo je, između šezdeset šest prijavljenih djela, za poticaj odabralo osamnaest skladbi.
 
izložba

Izložba Mirjane Petrin 'AB OVO'

U Sveučilišnoj galeriji 'Vasko Lipovac' u Splitu, od 28. listopada do 15. studenog, predstavlja se samostalna izložba akademske slikarice Mirjane Petrin.
 
obavijest

'Misery' Stephena Kinga prvi put u hrvatskome prijevodu u izdanju Lumena

Nakladnička kuća Lumen objavila je prvi hrvatski prijevod kultnoga romana 'Misery' Stephena Kinga, jezivu priču o mentalnoj poremećenosti, spisateljskoj muci i ovisničkoj krizi ovjekovječenu i u istoimenu filmu Roba Rainera ovjenčanom Oscarom za najbolju žensku ulogu.
 
obljetnica, proslava

4. izdanje Svjetskog dana audiovizualne baštine ove godine održava se online

Zbog potrebe jačanja svijesti o važnosti očuvanja audiovizualne baštine, od 26. do 31. listopada Kino mreža u partnerstvu s Hrvatskim državnim arhivom/Hrvatskom kinotekom po četvrti put održat će program povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine koji se diljem svijeta tradicionalno obilježava od 2005. godine, kada ga je utemeljio UNESCO.
 
djeca, mladi

Art-kino: Program Škola u kinu i u online varijanti

U kontekstu novonastalih okolnosti vezanih uz COVID-19 te pratećih epidemioloških mjera i restrikcija koje su posjet kinu znatno otežali vrtićima i školama, riječko Art-kino je odlučilo u dogovoru s pojedinim hrvatskim distributerima ponuditi dio programa Škola u kinu i u online varijanti, putem video platforme.
 
natječaj

Poziv za prijavu za sudjelovanje na Rotterdam Labu 2021.

Rotterdam Lab pokrenut je 2001. godine. Riječ je radionici za producente u usponu, a glavni cilj je omogućiti producentima stručno usavršavanje u području financiranja filmova, prodaje i distribucije te im omogućiti međunarodno umrežavanje.
 
predstava

Predstava 'Nepoznata iz Seine' nova premijera Teatra &TD feat Porto Morto

Teatar &TD kao svoju prvu ovosezonsku premijeru najavljuje, u srijedu, 4. studenoga, predstavu 'Nepoznata iz Seine' Odona von Horvatha u režiji Rajne Racz i uz nastup uživo benda Porto Morto.
 
izložba

MSU najavljuje izložbu 'Hvatači snova'

Izložbom "Hvatači snova", koja se otvara 30. listopada, želi se pokazati raznolikost umjetničkog izričaja marginalnih umjetnika i istaknuti važnost njezinog postojanja na suvremenoj umjetničkoj sceni. 
 
obavijest

Predstavljanje: 'Izvori za povijest grada Varaždina' - svezak I.

U sklopu Srijede u Muzeju, 28. listopada u palači Herzer u Varaždinu, predstavit će se prvi svezak edicije 'Izvori za povijest grada Varaždina'.  
 
izložba

Ivana Papić: 'Berlin, obećani grad – Izvještaj iz call centra'

'Berlin, obećani grad – Izvještaj iz call centra' je interaktivna zvučna instalacija nastala u sklopu umjetničkog participacijsko-istraživačkog projekta autorice Ivane Papić, o životu i radu u Berlinu, migracijama, identitetu i pripadnosti. Izložba se predstavlja u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo, od 27. listopada do 1. studenog 2020.
 
djeca, mladi

Talijanski jezični laboratorij

U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Tjedna talijanskog jezika u svijetu, talijansko Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje, posredstvom Talijanskog instituta za kulturu osiguralo je gotovo 43 tisuće eura potpore za projekt Talijanski jezični laboratorij. U projektu je sudjelovalo 18 zagrebačkih osnovnih i srednjih škola u kojima se uči talijanski jezik.
 
izložba

Izložba Dragana Jelavića u Narodnom muzeju Zadar >>>

 
 
izložba

Lana Stojićević: 'Mizanscena'

Izložba pod nazivom 'Mizanscena' Lane Stojićević otvara se 29. listopada u Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra u Domu mladih. Moći će se razgledati do 19. studenog 2020.
 
najave

Moment kulture i Poezija u parku u Karlovcu

KA-MATRIX – Udruga za društveni razvoj i Savez udruga KAoperativa organiziraju izložbu likovnih radova i pjesničko čitanje u Urbanom parku u petak, 23. listopada.
 
predavanje, tribina

'Čaj s Edom' u Gradskoj knjižnici Ozalj

U petak, 23. listopada, u 18,30 sati, u Gradskoj knjižnici Ozalj održat će se prvi 'Čaj s Edom'. Riječ je o posebnom književnom susretu na kojem će gostovati pjesnik Tomislav Domović. Program je pokrenut u suradnji s piscem Edom Popovićem koji koordinira i organizira susrete, a voditelj i moderator pojedine književne večeri bit će pisac Sven Popović.
 
predavanje, tribina

Književnost u Lazaretima. Razgovor s Autorom - Nada Topić

U petak, 23. listopada, održat će se još jedna književna večer u sklopu ciklusa Književnosti u Lazaretima. Razgovor s Autorom. Ovaj put na tribini gostuje Nada Topić, književnica i knjižničarka iz Solina koja piše poeziju i kratku prozu.
 
obavijest

Počeo projekt 'Poezija u gradu' 2020. u spomen Augustu Šenoi

U četvrtak, 22. listopada, točno sedam mjeseci od zagrebačkog potresa, počeo je projekt 'Poezija u gradu'. U spomen jedinstvenom književnom velikanu Augustu Šenoi, građani će na deset osvijetljenih citylight površina u gradu moći čitati neke od njegovih najljepših pjesama: Zagrebu, Tri riječi, Budi svoj, Sunce i zvijezde i Srce pjesnikovo.
 
obavijest

Film 'Dopunska nastava' Ivana-Gorana Viteza hrvatski je kandidat za Oscara

U konkurenciji šest filmova, 'Dopunska nastava' Ivana-Gorana Viteza odabrana je za hrvatskog kandidata za 93. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma.
 
natječaj, rezidencijalni program

Artists Development Programme 2021 - Geographic Focus Residency

Institut Europske investicijske banke (EIB) objavljuje novo izdanje Programa za razvoj umjetnika / Artists Development Programme (ADP), za koji traži vizualnog umjetnika/-cu u dobi ≤35 godina (rođenog nakon 1. siječnja 1986.). 
 
radionica, kolonija

Foto-radionica Borislava Božića u Crikvenici

Foto-radionica Borislava Božića 'Likovni aspekt fotografije, kreativna fotografija' održat će se u Crikvenici u periodu listopad - prosinac 2020. Prijave se primaju do 26. listopada 2020.
 
predavanje, tribina

Tribina 'Slovo na konac'

Slovo na konac – tribina o književnosti i modi održat će se u petak, 23. listopada, u 18 sati, u Vili Arko, Basaričekova 24
 
obavijest

Hrvatski muzejski filmovi među deset najboljih u Europi

Četiri promotivna filma koje je Muzejski dokumentacijski centar iz Zagreba izradio u sklopu EU projekta In Cultura Veritas našla su se u užem izboru za prestižnu baštinsku nagradu Heritage in Motion koju zajednički dodjeljuju Europska muzejska akademija i Europa Nostra.
 
obavijest

Otvoren JGL Muzej farmacije u Rijeci

JGL Muzej farmacije, nastao u suradnji tvrtke Jadran Galenski Laboratorij (JGL), Muzeja grada Rijeke i Grada Rijeke, otvoren je u četvrtak u Užarskoj ulici u središtu Rijeke. Riječ je o specijaliziranom muzeju u kojemu je prikazana povijest hrvatskog i svjetskog ljekarništva.
 
obavijest

HDP: Odabrano deset polufinalista Nagrade Janko Polić Kamov

Prosudbeno povjerenstvo Nagrade Janko Polić Kamov odabralo je deset polufinalista od 97 pristiglih knjiga na natječaj nagrade koja se dodjeljuje za najbolje književno djelo napisano na hrvatskom jeziku, izvijestilo je Hrvatsko društvo pisaca (HDP).
 
izložba

Predstavljanje umjetničke instalacije 'Platformski duhovi'

U petak, 23. listopada 2020., u Galeriji Filodrammatica održat će se otvorenje umjetničke instalacije 'Platformski duhovi', talijanskog umjetnika i dizajnera Silvija Lorussa i njemačkog umjetnika Sebastiana Schmiega. Instalacija je nastala u suradnji s eksperimentalnim glazbenikom LOREM-om. Otvorenje se održava u okviru programa Dopolavoro Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.  
 
nagrada

Nagrade filmu 'F20' u SAD-u

Dugometražni igrani film 'F20' nagrađen je Nagradom za najbolji strani film, dok je glumac Filip Mayer nagrađen Nagradom za najboljeg glumca na netom završenom 7. Glendale International Film Festivalu koji se održao od 15. do 21. listopada u Kaliforniji.
 
natječaj

Objavljen natječaj BTL

Hrvatsko društvo skladatelja dana 19. listopada 2020. raspisuje Natječaj za stimulaciju glazbenih manifestacija i glazbenog stvaralaštva s područja popularne glazbe iz fonda sredstava prikupljenih od naknada za prazne medije. 
 
natječaj

Asian Art Biennale 2021 - poziv za sudjelovanje

Devetnaesti Asian Art Biennale, održat će se od 1. do 31. ožujka 2021., u Dhaki, glavnom gradu Bangladeša. Prijave se primaju do 30. studenog 2020.
 
izložba

Izložba 'Balade Vesne Parun'

Povodom desetogodišnjice smrti pjesnikinje Vesne Parun (1922.-2010.), u Muzeju Prigorja 27. listopada se otvara izložba 'Balade Vesne Parun', koja će se moći razgledati do 20. studenog 2020. 
 
nagrada

'Adio kauboju' Olje Savičević Ivančević osvojio nagradu za najbolji strani roman u Francuskoj

Nakon što je roman 'Adio kauboju' Olje Savičević Ivančević osvojio nagradu Tportal za najbolji roman u Hrvatskoj 2011. godine te je nakon toga preveden na desetak jezika, ovaj tjedan proglašen je dobitnikom prestižne francuske književne nagrade za najbolji prvi roman u prijevodu na francuski jezik (Prix du premier roman en littérature étrangère 2020).
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>