info
 
obavijest

Serija 'Nasljeđe' snimana u Hrvatskoj osvojila sedam Emmyja

Serija 'Nasljeđe' HBO-a, čija je druga sezona dijelom snimana i u Hrvatskoj, osvojila je sedam nagrada Emmy, među kojima i onu za najbolju dramsku seriju.
 
predstava

Nacionalna dramska prvakinja Olivera Baljak slavi 40. godina umjetničkog rada

Nacionalna dramska prvakinja HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Olivera Baljak ulogom Živke Popović u predstavi 'Gospođa ministarka' 25. rujna svečano će obilježiti 40. godišnjicu umjetničkog rada, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinstvo.
 
festival

30. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2020.

Svjetski festival animiranog filma Animafest unatoč nedaćama, od epidemioloških do prostornih, nije odustao i njegovo trideseto izdanje od 28. rujna do 3. listopada donosi vrhunske filmove aktualne svjetske produkcije, poručili su organizatori u utorak na konferenciji za novinare.
 
izložba

MEŠTART: Martina Miholić – Archeology of Archetypes

Atelijer Meštrović, Zagreb, najavljuje izložbu Martine Miholić – 'Archeology of Archetypes', koja će se održati od 23. rujna do 31. prosinca 2020., u sklopu ciklusa 'MEŠTART'.
 
festival, djeca, mladi

13. Festival hrvatske drame za djecu 'Mali Marulić'

Trinaesti Festival hrvatske drame za djecu 'Mali Marulić' održat će se od 28. rujna do 3. listopada u organizaciji Gradskog kazališta lutaka Split. Festival koji se tradicionalno održava u travnju, ove su sezone obilježile raznovrsne okolnosti i izazovi, te je format ovogodišnjeg Festivala mijenjan nekoliko puta, a bit će realiziran u 2 grada i na 4 lokacije.
 
izložba

Izložba nagrađenih studenata - 'STARTER 4'

U srijedu, 23. rujna, u 19 sati, otvara se izložba nagrađenih studenata 'STARTER 4' u Galeriji Knifer (Istarska ulica u kompleksu Eurodoma) u Osijeku. Izložba predstavlja radove nagrađenih studenata Odsjeka za vizualne i medijske umjetnosti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku u protekle dvije akademske godine.
 
koncert

Neka nova klasika u izvedbi 'More Love Ensemblea' i DSO-a

Velika završnica osmog izdanja 'Dubrovnika u pozno ljeto' slijedi u petak, 25. rujna, u Kneževu dvoru, kada će komorni sastav Dubrovačkog simfonijskog orkestra nastupiti s grupom 'More Love Ensemble', koja je svojim izvedbenim stilom spajanja nespojivog uvelike zaintrigirala poklonike svevremenske klasike i glazbe općenito. 
 
istraživanje

U Zadru pronađena jedinstvena freska

Tijekom arheoloških istraživanja na gradilištu budućeg hostela - u podrumu zgrade na Poluotoku pronađena je freska kakve nema na cijeloj istočnoj obali Jadrana, javlja HRT.
 
festival

8. Festival književnosti i kulture KaLibar bestiVal

Festival književnosti i kulture KaLibar bestiVal održavat će se od 24. do 26. rujna 2020. u Centru za mlade P4 u Varaždinu. Riječ je o osmom izdanju festivala koji se dosad održavao u Zadru, a u Varaždinu će se održati drugi put.
 
djeca, mladi

Gostovanje Teatra Poco Loco na Lastovu

Teatar Poco Loco gostovat će 25. rujna na Lastovu sa koncertnim čitanjem bajke uz pratnju glazbe svirane uživo i animiranih ilustracija - Priča mi se priča: Djed i najveća repa u svemiru. Nakon predstave održat će se dramska radionica koja se sastoji od vježbi iz područja dramske pedagogije koje ciljano potiču maštovitost, suradnju, uvažavanje tuđeg mišljenja, međusobno slušanje i najvažnije – zajedničko kreiranje priče.
 
festival

5. Festival suvremenih umjetničkih formi u Križevcima

Ovogodišnje izdanje SUFFesta po peti put križevačkoj publici donosi raznolike programe koji karakterom i kontekstom pripadaju suvremenoj i avangardnoj umjetnosti. SUFFest uz sve neprilike u 2020. godini nosi i slavljeničku notu zbog svog jubilarnog petog izdanja i zbog slavljenja dvadeset godina Udruge K.V.A.R.K., pa tako simbolično festival počinje s pop up izložbom 'K.V.A.R.K. - 20 godina djelovanja' u srijedu, 23. rujna, u 10 sati, u Atriju Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci.
 
izložba, radionica, kolonija

2. Zagrebački festival crteža

Drugi 'Zagrebački festival crteža' održat će se u InArt galeriji (MO Trnsko, Zagreb), od 2. do 4. listopada 2020., u organizaciji HDLU Zagreb. U sklopu festivalskog programa održat će se izložba crteža, kreativne radionice te razgovori s umjetnicima.
 
najave

Počinje peto izdanje inkluzivnog audiovizualnog programa Film svima

Film svima, inkluzivni audiovizualni program kojeg od 2016. provode udruga Filmaktiv i Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, najavljuje svoje ovogodišnje, peto izdanje koje traje od 24. do 26. rujna 2020.!
 
natječaj

Poziv na besplatnu prijavu dokumentarnih projekata na ovogodišnji DOK Film Market

DOK Leipzig, u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, poziva zainteresirane hrvatske filmaše da besplatno prijave svoje dokumentarne projekte na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa u sklopu kojeg će do pet odabranih projekata dobiti priliku predstaviti se snimkom. Nakon projekcije autori će sudjelovati na okruglom stolu zajedno sa 10-12 ‘decision makera’ uz moderiranje Brigid O’Shee, voditeljice DOK Industryja.
 
izložba

Izložba Katrin Novaković - 'Right Now'

U sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA, u četvrtak, 24. rujna u 20 sati, u galeriji Kluba Kocka, Dom mladih Split, otvara se izložba Katrin Novaković: 'Right Now'.
 
festival

Varaždin: 5. Kliker festival plesa, pokreta i igre od 28. rujna do 4. listopada

Umjetnička organizacija VRUM organizator je petog izdanja Kliker festivala plesa, pokreta i igre koji će se u Varaždinu održavati od 28. rujna do 4. listopada, najavljeno je u utorak.
 
projekcija

Dokukino KIC-a otvara novu sezonu

Dokukino KIC-a, specijalizirano kino za dokumentarce u Zagrebu, novu sezonu otvara u petak, 25. rujna, filmovima koji su proslavljeni na međunarodnim festivalima.
 
izložba

Skriveno blago Makedonije - Ljepota koja ne poznaje granice

Otvorenje izložbe 'Skriveno blago Makedonije - Ljepota koja ne poznaje granice', autorice Branke Hajdić, održat će se u žitnici 'Rupe', 23. rujna, u 19:30 sati.
 
koncert

Humanitarni koncert Ansambla LADO online

Humanitarni koncert Ansambla LADO za Autonomnu žensku kuću Zagreb, na kojem će se pridružiti i gosti Nina Kraljić i Marko Tolja, održat će se 22. rujna, na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, s početkom u 19.30 sati. 
 
izložba

Izložba 'Sustvorenja' Nevene Petre Piližote u Galeriji Crta

Ovogodišnja izložba crteža Nevene Petre Piližote, pod nazivom „Sustvorenja“, održava se u zagrebačkoj Galeriji Crta, od 23. rujna do 7. listopada 2020.
 
predstava

'Sreća' Pippa Delbona 27. rujna nastavlja Festival svjetskog kazališta

Festival svjetskog kazališta 2020. nastavlja se 27. rujna gostovanjem u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu kazališne skupine redatelja i glumca Pippa Delbona s predstavom 'Sreća', u kojoj propituje pojam radosti, tražeći eksploziju emocija kroz interakciju s publikom.
 
natječaj

Natječaj za dodjelu Nagrade Stjepan Šulek za izvedbu skladbe za violinu za 2020. godinu

Fond Stjepan Šulek objavljuje natječaj za dodjelu Nagrade Stjepan Šulek za 2020. godinu za izvedbu skladbe za violinu. Rok za prijavu je 15. studenoga 2020.
 
obavijest

Angelus! - finissage izložbe

MLU Osijek poziva na finissage izložbe 'Angelus!: djela sakralne umjetnosti iz zbirki XVIII. i XIX. stoljeća Muzeja likovnih umjetnosti' u četvrtak, 24. rujna, u 19:00 sati, kada će kustos izložbe Ivan Roth održati stručno vodstvo za sve posjetitelje. 
 
obavijest

Vukovar: Postavljena skulptura 'Otac i sin'

Skulptura „Otac i sin“, djelo autora Zvonimira Orčića i Josipa Cvrtile u spomen na ratnog zapovjednika vukovarske gradske četvrti Sajmišta pukovnika Petra Kačića i njegova sina Igora Kačića, najmlađu žrtvu masovne grobnice na Ovčari, postavljena je u ponedjeljak u Mazda-parku u Vukovaru.
 
festival

Međunarodna konkurencija posebnog izdanja ZagrebDoxa: priče koje su trebale biti ispričane

Posebno izdanje međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se od 4. do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu, a uključit će pedesetak aktualnih dokumentarnih naslova. ZagrebDox PRO, edukativni program festivala, velikim je dijelom održan u ožujku u online okruženju. Listopad pak donosi mogućnost živog susreta pedesetak dokumentaraca i publike.
 
izložba

Galerija SC novu sezonu otvara izložbom 'Izostanak' Diane Trohar

Zagrebačka Galerija SC otvara u četvrtak, 24. rujna, novu sezonu izložbom 'Izostanak', prvom samostalnom izložbom mlade autorice Diane Trohar, na kojoj predstavlja svoj diplomski rad s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.
 
natječaj

Galerija SKC: Otvoreni poziv - Re-Start Experience

Studentski kulturni centar poziva na sudjelovanje u izložbi koja će se održati u prostoru Galerije SKC od 26. listopada do 13. studenog 2020. Rok za prijavu je 30. rujna 2020.!
 
natječaj

16. natječaj za nagradu 'Ovca u kutiji' za najbolju hrvatsku slikovnicu

'Knjiga u centru', organizator književno-likovne nagrade 'Ovca u kutiji' za najbolju slikovnicu objavljenu u Republici Hrvatskoj, raspisuje natječaj za slikovnice čiji su i tekst i ilustracije prvi put objavljene u razdoblju od listopada 2019. godine do listopada 2020. godine. Slikovnice mogu poslati nakladnici ili autori, a šalju se do 16. listopada 2020.!
 
najave

Predstavljanje projekta snimanja Biblije na hrvatskom znakovnom jeziku

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u srijedu, 23. rujna, na Međunarodni dan znakovnih jezika Zaklada 'Čujem, vjerujem, vidim' i Hrvatski savez gluhoslijepih osoba 'Dodir' predstavit će projekt snimanja Biblije na hrvatskom znakovnom jeziku.
 
radionica, kolonija

Totalni portret grada Zagreba (s naglaskom na Črnomerec)

U sklopu projekta Kvartovski objektiv, Ured za fotografiju u suradnji s Institutom Tomislav Gotovac, organizira radionicu Totalni portret grada Zagreba (s naglaskom na Črnomerec). Svi zainteresirani za sudjelovanje na radionici mogu se prijaviti do četvrtka, 24. rujna 2020.!
 
obavijest

Objavljen četvrti broj časopisa za kulturu 'Zadarska smotra'

Ogranak Matice hrvatske u Zadru objavio je četvrti ovogodišnji broj časopisa za kulturu, znanost i umjetnost MH Zadarska smotra, u kojemu su uz ostalo objavljene dvije studije o književnim djelima Vlade Gotovca te tekstovi posvećeni 500. obljetnici smrti književnika Ilije Crijevića.
 
djeca, mladi

HMI propituje odnos mladih prema tradicijskoj kulturi

Hrvatska matica iseljenika (HMI) pokrenula je multimedijski projekt 'Što mi znači...', koji se bavi odnosom mladih prema tradicijskoj kulturi svoga naroda, te poziva mlade, pa i djecu da opišu svoj odnos prema dijelu tradicijske baštine koji im je osobito bitan.
 
obavijest

Nova biografija Johna Lennona na hrvatskom

U izdanju Rockmarka na hrvatskom je objavljena biografija Johna Lennona 'Tko je ubio Johna Lennona? Životi, ljubavi i smrti najveće rock zvijezde' Lesley-Ann Jones, u kojoj ta britanska novinarka nudi novi pogled na život velikoga Beatla, njegovu glazbu, prijevremenu smrt i nasljeđe.
 
festival

Natjecanje studentskog filma Animafesta 2020: razigranost i humor nove generacije

U izuzetno jakoj konkurenciji od 900 prijavljenih studentskih filmova iz cijelog svijeta, za Natjecanje studentskog filma Animafesta 2020 odabrano je njih 40. Sve projekcije Natjecanja studentskog filma su besplatne!
 
projekcija

Hrvatski naslovi na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Ottawi

Međunarodni festival animiranog filma u Ottawi održat će se online od 23. rujna do 4. listopada, a u natjecateljskim programima prikazuju se dva hrvatska filma. Riječ je o VR projektu Dislokacije Veljka Popovića i Milivoja Popovića koji će na festivalu imati svoju svjetsku premijeru, te o animiranom filmu Cockpera Kate Gugić.
 
projekcija

Robert Nelson i umjetnost zabavne eksperimentale na Kratkom utorku

Prvi Kratki utorak nakon ljetne pauze, koji će se održati 22. rujna, u 21 sat, u kinu 'Tuškanac' u Zagrebu, bit će posvećen jednom od ključnih likova američkog underground filma 60-ih i 70-ih – radikalnom eksperimentalnom filmašu Robertu Nelsonu.
 
festival

Počinje 16. izdanje 25 FPS-a

Natjecateljski program 16. izdanja 25 FPS-a, koji će se održati od 24. do 27. rujna u Kinu SC-a u Zagrebu te 29. i 30. rujna u Art kinu u Rijeci, sastoji se od 29 filmova iz svih krajeva svijeta, od Argentine, Brazila i SAD-a, preko Austrije, Francuske i Velike Britanije pa sve do Australije, Južne Koreje i Hong Konga.
 
predstava

Premijerne izvedbe predstave 'Majstori' Kazališta Moruzgva

Predstava 'Majstori' priča je koju će publika uskoro imati priliku pogledati na pokretnim daskama Kazališta Moruzgva. Premijera predstave održat će se 25. rujna u Rijeci u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, 26. rujna u Karlovcu u Gradskom kazalištu 'Zorin dom', a zagrebačka premijera ugledat će svjetlo dana na Sceni Vidra 27. rujna 2020.
 
izložba

Split: Otvorena izložba 'Race for the Cure'

U Galeriji Fotokluba Split otvorena je izložba 'Race for the Cure' sa šezdesetak fotografija s te utrke koja je prošle godine, u organizaciji splitske Županijske lige protiv raka, prvi put održana u Hrvatskoj i to u tom gradu.
 
predavanje, tribina

Pjesnikinje Monika Herceg i Sanja Baković gostuju u Zaboku

Suvremene hrvatske pjesnikinje Monike Herceg i Sanje Baković gostuju na tribini Književnost u Zelenoj koja se održava u subotu, 26. rujna, od 18 sati, u Dvorištu Krčme Polanović.
 
izložba

Jovica Drobnjak: 'FOTO – grafije'

Otvorenje izložbe 'FOTO – grafije' održat će se u utorak, 22. rujna, u 19 sati, u Maloj dvorani Galerije Prica (POU Samobor). Izložba će biti otvorena do 18. listopada 2020.!
 
radionica, kolonija

Počinju prijave na radionice programa 'Film za sve' u Rijeci

Od 28. rujna do 26. listopada., svakog ponedjeljka između 17 i 20 sati, na botelu Marina (Riva, Rijeka) održavat će se radionice programa 'Film za sve', koji se provodi u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Sudjelovanje na svim radionicama je besplatno, a prijave su obavezne!
 
najave

8. obiteljski festival u parku & akcija 'Tratinska se budi!'

Centar za kulturu Trešnjevka već osmu godinu organizira Obiteljski festival u parku koji će se održati u Parku Stara Trešnjevka u subotu, 26. rujna, s početkom u 11 sati.
 
nagrada

Pobjednici 29. Dana hrvatskog filma

Dugometražni dokumentarni filma Ivana Ramljaka 'O jednoj mladosti' osvojio je Grand prix ovogodišnjih, 29. Dana hrvatskog filma, koji su se održali od 16. do 19. rujna u kinu 'Tuškanac'.
 
izložba

Izložba Đure Sedera ‘Slikarstvo pokrenuto svjetlošću’

U Gradskoj galeriji Zabok u utorak, 22. rujna, u 18 sati, otvara se izložba ‘Slikarstvo pokrenuto svjetlošću’ velikog hrvatskog umjetnika Đure Sedera. Izložba će ostati otvorena do 15. listopada 2020.!
 
nagrada

Dodijeljene premijerne Nagrade Dokumetar

Nakon odgode zbog pandemije koronavirusa, u zagrebačkom Dokukinu KIC su u petak dodijeljene prve Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma.
 
obavijest

Veliki projekt Googlea i HTZ-a: Hrvatska kultura dostupna je cijelom svijetu

Hrvatska je jedna od zemalja s najvećim brojem predmeta nematerijalne kulturne baštine na popisu UNESCO-a, a kroz suradnju Google Arts & Culture i Hrvatske turističke zajednice omogućen je online uvid u bogatu hrvatsku nematerijalnu baštinu koja je od sada dostupna na linku na hrvatskom i engleskom jeziku.
 
predavanje, tribina

Rubne prakse feminističke umjetnosti - primjer: lokalna scena : Ksenija Kordić>>>

 
 
obavijest

Predstavljanje grafičko-pjesničke mape 'Između sati' u NSK

Predstavljanje grafičko-pjesničke mape 'Između sati' akademske slikarice i grafičarke Đurđe Merle te književnice i prevoditeljice Sanje Lovrenčić će se održati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u utorak, 22. rujna, u 12 sati.
 
izložba

Izložba fotografija 'Zanemareni prostori ... Dvojnosti' u Zadru

Otvorenje izložbe fotografija 'Zanemareni prostori ... Dvojnosti' održat će se u ponedjeljak, 21. rujna, s početkom u 18 sati u Kneževoj palači u Zadru.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>