info
 
obavijest

50 Poems for Snow u Otočcu, Velikoj Gorici i Zagrebu

S prvim snijegom, danas (2.12.) će se održati prva hrvatska izdanja festivala 50 Poems for Snow u Otočcu, Požegi, Velikoj Gorici i Zagrebu. 
 
najave

Muzički biennale Zagreb iduće godine slavi 60. rođendan

Zahvaljujući međunarodnom festivalu suvremene glazbe, Muzičkom biennalu Zagreb, naš glavni grad se u travnju svake neparne godine transformira u kulturni centar kojem gravitiraju ljubitelji umjetnosti i suvremene glazbe šire regije i Europe. 
 
djeca, mladi

'Tolerancijom protiv predrasuda i diskriminacije - razlike i posebnosti čine naš svijet!'

Izložba u GKMM-u Split 'Tolerancijom protiv predrasuda i diskriminacije - razlike i posebnosti čine naš svijet!' je postavljena na Odjelu za djecu i mlade i virtualno, a može se razgledati do 12. prosinca 2020.
 
festival

miCROfest 2020 - 4. Međunarodni festival mikrotonalne glazbe

U subotu, 5. prosinca, s početkom u 14 sati, održat će se miCROfest 2020 - 4. Međunarodni festival mikrotonalne glazbe u Društvenom domu Prečko (Prečko 2a) pod umjetničkim vodstvom skladatelja Zorana Šćekića.
 
izložba

Igor Grubić: 'Studija napuštenog znanja'

Tvrđava Brod, udruga za suvremenu umjetnost, najavljuje otvorenje izložbe "Studija napuštenog znanja", autora Igora Grubića.  
 
izložba

17. smotra likovnog stvaralaštva amatera grada Zagreba

Centar za kulturu i informacije Maksimir i Kulturni centar Travno najavljuju izložbu '17. smotra likovnog stvaralaštva amatera grada Zagreba', koja će se održati od 3. do 30. prosinca 2020. Na izložbi izlaže 38 autora.
 
izložba

Izložba grafika 'Od mene za tebe' u Krapini

U Galeriji grada Krapine će se u petak, 4. prosinca, u 18 sati, otvoriti izložba grafika 'Od mene za tebe' grafičarke Ivane Bajcer. Otvorenje će se moći pratiti i putem YouTube kanala Pučkog otvorenog učilišta Krapina. Izložbu se može pogledati do kraja godine!
 
najave

Predstavljanje najboljih domaćih malih vokalnih sastava i folklornih ansambala

Nakon najavljenog 60. izdanja Festivala hrvatskih kazališnih amatera, Hrvatski sabor kulture nastavlja organizirati manifestacije kojima promovira različite izričaje i forme kulturno-umjetničkog amaterizma.  
 
izložba

Virtualna izložba fotografija 'Naše četiri ljepotice' Nenada Sužnjevića

Virtualnu izložbu fotografija 'Naše četiri ljepotice' autora Nenada Sužnjevića možete pogledati od 1. prosinca 2020. Fotografije ljepotica, rijeka Korane, Kupe, Mrežnice i Dobre, snimljene su na području gradova Karlovca i Duge Rese.
 
izložba

Suvremeni umjetnici u MUO-u: Paulina Jazvić

Od subote 5. prosinca 2020. u Muzeju za umjetnost i obrt bit će izložena instalacija akademske slikarice Pauline Jazvić izvorno planirana u okviru ciklusa „Suvremeni umjetnici u Stalnom postavu MUO“ čiji je cilj ostvarenje dijaloga između aktualnog Stalnog postava i suvremenog umjetničkog izričaja.  
 
konferencija, znanstveni skup

Virtualna konferencija 'Otkrivanje Dalmacije VI'

Institut za povijest umjetnosti - Centar Cvito Fisković u Splitu, u suradnji s Muzejom grada Splita, najavljuje virtualnu konferenciju u sklopu godišnjeg programa 'Otkrivanje Dalmacije VI - Gledati prazninu, čekati' koja će se održati od 3. do 5. prosinca 2020.
 
radionica, kolonija

Online masterclass snimatelja Igora Martinovića

Restart poziva na online masterclass hrvatskog snimatelja Igora Martinovića, bivšeg studenta Akademije dramske umjetnosti koji već godinama radi u Americi gdje je ostvario izuzetno respektabilnu snimateljsku karijeru. Masterclass će se održati u petak, 4. prosinca, od 18 do 20 sati, a moderirat će ga redatelj Nebojša Slijepčević.
 
obavijest

Kompletirana video kuharica Porto etno festivala

Video kuharica s receptima jela nacionalnih manjina koje djeluju u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, kao dio projekta Porto etno festival, kompletirana je i nalazi se na Youtube kanalu Hrvatskog kulturnog doma (HKD) na Sušaku.
 
predavanje, tribina

Prevoditeljski portreti: Mladen Machiedo

Društvo hrvatskih književnih prevodilaca predstavlja novi intervju iz serije 'Prevoditeljski portreti' koje su mlađi članovi radili s našim doajenima, iskusnim prevoditeljima koji su znatno zadužili našu književnu i kulturnu scenu. U ovom intervjuu predstavljaju Mladena Machieda, književnog teoretičara, esejista, pjesnika i prevoditelja s talijanskog, francuskog i španjolskog.
 
izložba

'Arheologija izvan zidina' / 'Archeology beyond the walls'

Povodom 70 godina arheoloških istraživanja u Iloku i 51. godine djelovanja Muzeja grada Iloka u palači Odescalchi u Iloku, u petak, 4. prosinca 2020. godine, otvoriti će se arheološka izložba pod nazivom „Arheologija izvan zidina“ / „Archeology beyond the walls“.  
 
obavijest

Ministri kulture i audiovizualnih djelatnosti Europske unije razgovarali o oporavku kulturnog i medijskog sektora od pandemije COVID-19

Ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na neformalnoj videokonferenciji ministara kulture i audiovizualnih djelatnosti Europske unije na temu oporavka kulturnog i medijskog sektora od pandemije COVID-19.
 
natječaj

Poziv za prijavu lokaliteta za Oznaku europske baštine 2021.

Objavljen je Poziv za prijavu lokaliteta za Oznaku europske baštine 2021. godine, koja se dodjeljuje na inicijativu Europske komisije, lokalitetima na području Europske unije sa snažnom simboličkom europskom vrijednosti koji ističu zajedničku povijest Europe, izgradnju EU, europskih vrijednosti i ljudskih prava na kojima se temelji postupak europskih integracija.
 
izložba

Izložba 'Naturalna semantika' u Galeriji Kortil

U srijedu, 2. prosinca, u Galeriji Kortil otvara se pretposljednja ovogodišnja izložba, 'Naturalna semantika' Azre Svedružić i Demirela Pašalića, a taj će se dan moći pogledati od 17 do 20 sati.
 
natječaj

HRSK: Javni poziv za predlaganje online seminara i radionica

Hrvatski sabor kulture objavljuje javni Poziv za predlaganje online autorskih i originalnih umjetničko-edukativnih seminara i/ili radionica namijenjenih voditeljima kulturno-umjetničkih udruga koji će biti realizirani u 2021. godini.
 
izložba

Fokus na modernizam + periferni modernizam

U srijedu, 2. prosinca, u 18 sati, u Oris Kući arhitekture u Zagrebu, otvara se izložba 'Fokus na modernizam + periferni modernizam' u organizaciji Bacača Sjenki, te autorstvu DaNS – Društva arhitekata Novog Sada, Centra za istraživanje i održivi razvoj arhitekture i urbanizma – URBANIUM i Relje Ivanića.
 
natječaj

Natječaj za recital kajkavske poezije 'Stara lipa'

Natječaj za recital kajkavske poezije pod nazivom 'Stara lipa' održava se po treći put u vrbovečkom kraju. Udruga Osebunjek, kao organizator natječaja, poziva sve koji pišu kajkavskim narječjem da se prijave do 1. veljače 2021.!
 
projekcija

Projekcija povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, Klub Pulske filmske tvornice prikazat će besplatno u srijedu, 2. prosinca, u 19 sati, film 'Volim' te redatelja Dalibora Matanića. Film govori o životu mladića koji je slučajno zaražen HIV-om.
 
predavanje, tribina

Književni prevoditelj u vašem gradu: Lucia Leman

'Književni prevoditelj u vašem gradu' program je koji vam želi približiti autore književnih prijevoda, ljude koji vam kao suautori donose užitak u čitanju tekstova izvorno napisanih na stranim jezicima. S prevoditeljicom Lucijom Leman zakazan je susret putem platforme Zoom u srijedu, 2. prosinca.
 
izložba

Izložba švicarske umjetničke skupine !Mediengruppe Bitnik otvara se u Rijeci

U četvrtak, 3. prosinca, u 19 sati, u prostoru galerije Delta Laba na adresi Delta 5, Rijeka bit će postavljena izložba 'Loše odluke, pola zabave' švicarske umjetničke skupine !Mediengruppe Bitnik. Izložba se postavlja u okviru programa Dopolavoro Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, u organizaciji udruge Drugo more.
 
izložba

Vojin Hraste: 'Prije početka, nakon završetka ručka'

Akademski kipar Vojin Hraste od 4. prosinca na izložbi 'Prije početka, nakon završetka ručka' u zagrebačkoj Galeriji SC predstavlja kiparske instalacije kojima propituje umjetnost i kreativnost u suvremenom trenutku.
 
nagrada

Film 'Krhko' Tomislava Šobana pobjednik ovogodišnjeg STIFF-a

Film 'Krhko' Tomislava Šobana proglašen je najboljim igranim filmom na ovogodišnjem, 7. Međunarodnom studentskom filmskom festivalu (STIFF), na kojem je prikazano 40 filmova u konkurenciji.
 
nagrada

Četiri nagrade filmu 'F20' na festivalima u SAD-u i Austriji

Tijekom proteklog vikenda dugometražni igrani film 'F20' Arsena Antona Ostojića osvojio je četiri nagrade na online izdanjima festivala koji se inače odvijaju u Los Angelesu i Beču.
 
predstava

Prvi 'online' Advent kazališta Mala scena

Od 5. do 20. prosinca, publika će u sklopu manifestacije 'Advent u Maloj sceni' moći uživati u 6 različitih predstava uživo u kazalištu (sa smanjenim kapacitetom), ali i online. Sve predstave prenosit će se uživo, a zatim će biti dostupne i za naknadno gledanje do nedjelje u ponoć.
 
natječaj

Raspisan natječaj 'Goran za mlade pjesnike'

Studentsko kulturno-umjetničko društvo 'Ivan Goran Kovačić', nastojeći stimulirati stvaralaštvo mladih pjesnika u Republici Hrvatskoj i drugdje gdje postoji književna aktivnost na hrvatskom jeziku, raspisuje natječaj za nagradu 'Goran za mlade pjesnike'' koji je otvoren do 31. prosinca 2020.
 
obavijest

Umro tvorac legendarne 'Kviskoteke' Lazo Goluža

Tvorac legendarne 'Kviskoteke', novinar i urednik Lazo Goluža umro je u 85. godini, objavila je u utorak Hrvatska radiotelevizija.
 
obavijest

Umro hrvatski književnik Salih Isaac

Hrvatski književnik Salih Isaac umro je u nedjelju u Bihaću, priopćilo je u ponedjeljak Društvo hrvatskih književnika (DHK).
 
obavijest

Najpoznatiji triler Patricije Highsmith 'Duboka voda' od sada na hrvatskom

Nakladnik Mozaik knjiga objavio je hrvatski prijevod romana 'Duboka voda', jednog od najpoznatijih psiholoških trilera slavne američke književnice Patricije Highsmith.
 
predstava

'Granatiranje' Dine Pešuta otvara u srijedu online ciklus 'Držić u ZKM-u'

Drama Dine Pešuta 'Granatiranje' u scenskoj režiji i adaptaciji Tamare Damjanović, otvorit će u srijedu, 2. prosinca, online prikazivanje ciklusa 'Držić u ZKM-u' Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), posvećenog tekstovima nagrađenim Nagradom Marin Držić.
 
predstava

Premijera i besplatne predstave na Online srijedi u 'Žar ptici'

Zagrebačko Gradsko kazalište 'Žar ptica' kao svoju sljedeću premijeru najavljuje, u srijedu 9. prosinca, predstavu 'Princeza na zrnu graška' redateljice Maje Katić, koja će se istovremeno održati i 'u živo' u dvorani, te online, putem live streama. Također, u sjećanje na doajena hrvatskog glumišta Špiru Guberinu, koji je umro 27. studenog u 88-oj godini života, 'Žar ptica' će u srijedu, 2. prosinca, na video platformi Vimeo besplatno prikazati predstavu "Palčica" iz 2005., u kojoj je Špiro odigrao preko 100 izvedbi.
 
djeca, mladi

2020. godina: negativan test - pozitivna sjećanja

Hrvatski školski muzej, osim školskih predmeta, čuva i školske uspomene, a u nastojanju da sa svojim najvjernijim i najbrojnijim posjetiteljima – učenicima i nastavnicima – ostane povezan, poziva vas na zajedničku suradnju prisjećanja, prikupljanja, čuvanja lijepih uspomena iz ove neobične 2020. godine u projektu Negativan test – pozitivna sjećanja.
 
festival

60. izdanje Festivala hrvatskih kazališnih amatera u online okruženju

Hrvatski sabor kulture, vodeći predstavnik kulturno-umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj, predstavlja ovogodišnje, 60. po redu izdanje Festivala hrvatskih kazališnih amatera koje će se po prvi puta održati u online okruženju. U online festivalskom programu od 4. do 19. prosinca bit će prikazano čak 16 predstava različitih žanrova, poetika i estetika u izvedbi različitih kazališnih skupina iz raznih krajeva Hrvatske.
 
x ostalo

'Rekonstrukcija objekta napuštene zgrade Zemaljske uzorite pivnice u Kačićevoj ulici'

U ponedjeljak, 30. studenog,  u auli Gradske uprave Grada Zagreba, održala se prva konferencija za medije vezana uz provedbu projekta 'Rekonstrukcija objekta napuštene zgrade Zemaljske uzorite pivnice u Kačićevoj ulici'. Etnografski muzej je korisnik bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a Grad Zagreb je osnivač Muzeja i partner u projektu.
 
izložba

Izložba fotografija Silvije Butković u Đakovu

26. samostalna izložbe fotografija 'Slavonijo, zemljo med vodama' autorice Silvije Butković otvara se u utorak, 1. prosinca,u 18 sati, u Kući Reichsmann u Đakovu.
 
izložba

Predstavljena online izložba 'Granice između reda i kaosa' PPMHP-a Rijeka

U ponedjeljak, 30. studenog, predstavljena je online izložba 'Granice – između reda i kaosa', kao sastavni dio programa Doba moći Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a u organizaciji Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.
 
obavijest

Završna konferencija dvogodišnjeg projekta Svi za Pogon — Pogon za sve!

Završna konferencija dvogodišnjeg projekta Svi za Pogon — Pogon za sve!, koji okuplja niz sudionika na temelju civilnog i javnog partnerstva, održana je u ponedjeljak u Zagrebu predstavljanjem njegovih rezultata.
 
sajam

Odgođen Sajam knjiga i autora – Sa(n)jam knjige u Istri

Ovogodišnji 26. Sajam knjiga i autora - Sa(n)jam knjige u Istri odgođen je zbog odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite o obustavljanju svih sajmova te pogoršane epidemiološka situacija u zemlji, priopćili su organizatori sajma koji se trebao održati od 5. do 13. prosinca.
 
obavijest

Preminuo hrvatski redatelj Božidar Violić

Hrvatski kazališni redatelj, dramaturg i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti Božidar Violić umro je u Zagrebu u 90. godini, potvrđeno je iz krugova bliskih obitelji.
 
izložba

Ivana Ognjanovac i Mare Šuljak: PoVEZivanje

Izložba iz programa 'ISO - Izložbenog salona Izidor Kršnjavi gostuje u Zbirci Richter' otvara se 2. prosinca. PoVEZivanje je izložba o suradnji, ispreplitanju različitih pristupa likovnom stvaralaštvu te povezivanju oprečnih medija u novu likovnu cjelinu umjetničkog dvojca Ivane Ognjanovac i Mare Šuljak.
 
natječaj

Otvorene prijave za 5. History Film Festival

Otvorene su prijave za 5. Međunarodni festival povijesnog dokumentarnog filma History Film Festival. Pozivaju se redatelji, producenti, distributeri i ostali filmski umjetnici da prijave svoje dokumentarne filmove na peto izdanje ovog festivala koji će se održavati u Rijeci od 14. do 18. rujna 2021.
 
izložba

Darko Brajković Njapo i Andrej Zbašnik: 'Ispred ili iza ogledala'

Gradska galerija Fonticus, Grožnjan, predstavlja izložbenu prezentaciju dvaju članova grupe A4 FORMAT (Darko Brajković Njapo i Andrej Zbašnik), pod nazivom 'Ispred ili iza ogledala', a koja je otvorena u nedjelju, 29. studenog.
 
natječaj

Natječaj za izlaganje na ReArt festivalu – Božićno izdanje 2020.

Udruga za umjetnost i stvaralaštvo REART otvara natječaj za sudjelovanje, izlaganje i/ili prodaju umjetničkih i kreativnih radova za ReArt festival - Božićno izdanje 2020.
 
izložba

Izložba 'U fotografskom atelijeru Antuna Miletića'

Izložba Dubrovačkih muzeja 'U fotografskom atelijeru Antuna Miletića' autorice Marine Filipović otvorena je za posjetitelje u Kneževu dvoru do 1. travnja 2021.
 
najave

Otkrivanje spomenika 'Rimski miljokaz u Jelkovcu'

U četvrtak, 3. prosinca, u 13,30 sati, svečano će na istočnom platou Knjižnice Jelkovec, Ulica Vladimira Strahuljaka 3, uz šetnicu Rimski put,  biti otkriven spomenik Rimski miljokaz u Jelkovcu u sklopu akcije 'Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine'.
 
nagrada

MIDPOINT TV Launch: Nagrada HBO Europe za domaći TV serijal 'Maličke'

Nakon šest mjeseci intenzivnog online programa usavršavanja MIDPOINT TV Launch i finalnog pitchinga koji je održan u četvrtak, 26. studenog, projekt TV serijala 'Maličke' redateljice Dore Šustić i producentice Maje Pek-Brünjes (Antitalent) proglašen je najboljim i dodijeljena mu je Nagrada HBO Europe u iznosu od 5 000 američkih dolara namijenjenih za daljnji razvoj projekta.
 
projekcija

Održana svjetska premijera filma 'Zora' Dalibora Matanića

Na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu održana je svjetska premijera 'Zore', novog igranog filma Dalibora Matanića. Filmski festival, koji se održavao u glavnome gradu Estonije od 13. do 29. studenog jedan je od 15 svjetskih festivala A-kategorije.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>