info


konferencija, znanstveni skup

Dvije online konferencije na temu obrazovanja i kulture u doba krize

Baveći se temom obrazovanja i kulture u vremenu krize, od 30. listopada do 1. studenog održat će se dvije online konferencije kojima se privode kraju veliki međunarodni projekti 'Arts and Humanities Entrepreneurship Hubs' i 'Freiraum', u kojima kao partneri sudjeluju i riječke institucije i organizacije.
 
festival

'Pravo na stan i stambena politika' središnja tema 18. Festivala prvih

U Centru KNAP, Kulturno informativnom centru (KIC) i Knjižnici S. S. Kranjčevića će se od 3. do 7. studenog održati 18. Festival prvih. Organizatori festivala Studio Artless su za središnju temu odabrali pravo na stan i stambenu politiku inspirirajući se zvučnom i prostornom instalacijom mlade umjetnice Nikoline Butorac 'Praznina doma/(Ne)vidljivi nomadi', nagrađene na 16. Festivalu prvih 2017. godine.
 
predstava

U petak počinje nova sezona Teatra Exit

Više od mjesec dana od posljednje predstave u sklopu Ljetnih noći Teatra EXIT, u petak 30. listopada, Teatar EXIT započinje novu kazališnu sezonu izvedbom velike dugogodišnje uspješnice toga kazališta, hit predstave 'Ja, tata!' u izvedbi Rakana Rushaidata.
 
najave

Online rasprava 'Nakon Velikog rata: Izložba iza kulisa'

U četvrtak, 29. listopada 2020., u 15 sati, održat će se online rasprava „Nakon Velikog rata: Izložba iza kulisa“, koja je prateći program velike izložbe „Nakon Velikog rata. Nova Europa 1918. - 1923.“ postavljene na riječkom Trgu 111. brigade HV-a do 11. studenog ove godine, u sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.
 
obavijest

Lumen izdavaštvo objavilo 'Silmarillion', roman koji je Tolkien pisao cijeli život

Izdavačka kuća Lumen objavila je 'Silmarillion', nezaobilazan roman za sve ljubitelje J. R. R. Tolkiena i fantasyja, mitsku kozmologiju koja daje povijesni kontekst 'Hobitu' i 'Gospodaru prstenova' i roman koji je Tolkien pisao cijeli život.
 
koncert

Damir Halilić Hal: 'Moć gitare'

U petak, 30. listopada, u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar, s početkom u 20 sati, održat će se koncert gitarističkog virtuoza Damira Halilića Hala pod nazivom 'Moć gitare'.  
 
izložba

Izložba hrvatskog dizajna 19/20 je online!

Prva online inačica bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna, manifestacije koja već 21 godinu dokumentira najbolje recentne dizajnerske projekte u Hrvatskoj, od 27. listopada u 20 sati, otvorena je na domeni http://www.izlozba.dizajn.hr
 
predstavljanje, projekcija

Fokus na hrvatski eksperimentalni film na festivalu Intersección u Španjolskoj

Fokus program podijeljen je u četiri dijela, a posvećen je eksperimentalnim radovima hrvatskih umjetnika iz 1960-ih i 1970-ih godina, ali i recentnijim naslovima iz domaće kinematografije. Program koji broji 25 filmova odvija se u sklopu Festivala suvremene audiovizualne umjetnosti Intersección koji se u španjolskom gradu A Coruña održava od 28. listopada do 1. studenog 2020.
 
nagrada

'Aalto' i 'Kako izgraditi planinu' najbolji filmovi 2. izdanja DA2 Film Festivala

Proglašenjem pobjednika u utorak, 27. listopada, završio je natjecateljski dio drugog izdanja DA2 – Zagreb Design, Art& Architecture Film Festivala, međunarodnog filmskog festivala posvećenog dizajnu, umjetnosti i arhitekturi.
 
izložba

Hrvoje Marko Peruzović: Arbor vitae

Izložba Hrvoja Marka Peruzovića 'Arbor vitae' otvara se 29. listopada 2020. u izložbenom prostoru Centra za kulturu Čakovec.
 
obavijest

Objavljen hrvatski prijevod knjige A. Compagnona 'Antimodernisti'

Hrvatski prijevod knjige francuskoga povjesničara književnosti Antoinea Compagnona 'Antimodernisti - Od Josepha de Maistrea do Rolanda Barthesa' objavila je Matica hrvatska.
 
financiranje

Potprogram MEDIA ponovno podržao Zagreb Film Festival

U sklopu drugog roka poziva namijenjenog sufinanciranju festivala (EACEA 26/2019) Zagreb Film Festival osigurao je potporu u iznosu od 35.000 eura, i to kao jedan od 34 sufinancirana europska festivala između 103 prijavljena projekta.
 
izložba

Plovidba Kupom od Karlovca do Siska – izložba o istraživačkoj ekspediciji

U organizaciji Gradskog muzeja Karlovac i Gradskog muzeja Sisak od srijede se u izložbenom prostoru Starog grada Dubovca može razgledati nova izložba pod naslovom „Plovidba Kupom od Karlovca do Siska“. 
 
izložba

Izložba fotografija Helge Goran

U četvrtak, 29. listopada 2020., u HUIU galeriji u Puli, otvara se izložba fotografija Helge Goran 'cracks that let the light in / pukotine kroz koje ulazi svjetlost'.
 
izložba, predavanje, tribina

Izložbe i predavanja u sklopu 'Likovnog kazališta'

Galerija Ulupuh predstavlja višegodišnji umjetničko-edukativni multimedijski projekt 'Likovno kazalište'. Autorice projekta su Kruna Tarle, Ivana Bakal i Katarina Radošević Galić. U sklopu projekta održat će se dvije izložbe i dva (online) predavanja.
 
koncert

KUZD najavljuje tri koncerta

Koncertni ured Zadar najavljuje tri koncerta - Hrvatska glazbena baština (Ljerka Pleslić Bjelinski, glasovir);  Bivši učenici - budući kolege (Ciklus Bersa); Lisztomania & Bersomania (Goran FIlipec, klavir)...
 
festival

37. Tjedan suvremenog plesa

Najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj, te jedan od najstarijih u Europi, 37. Tjedan suvremenog plesa, ove će se godine održati u Zagrebu u tri zasebna bloka: 29. i 30. listopada (Frank Vigreaux, Daina Ashbee), od 9. do 15. studenoga (Gilles Jobin, Ida Jolić, Matej Kejžar, Saša Božić, Petra Hrašćanec…) te 19. studenoga (Jonathan Burrows) .
 
x ostalo

MUO sudjeluje u projektu 'Izvan okvira'

'Hommage Hermanu Bolléu' intervencija je na pročelju zgrade Muzeja za umjetnost i obrt i Škole primijenjene umjetnost i dizajna od ručno izrezbarene tkanine umjetnice Ide Blažičko. Dio je to novog kulturno-umjetničkog projekta 'Izvan okvira' Turističke zajednice grada Zagreba u kojoj sudjeluje i MUO. 
 
obavijest

Objavljena knjiga 'Identitet' Francisa Fukuyame

Knjigu američkog politologa Francisa Fukuyame 'Identitet - zahtjev za dostojanstvom i politike zamjeranja' u kojoj iznosi nov pogled na podrijetlo i učinke moderne politike identiteta te njihovo značenje za unutarnju i vanjsku politiku, objavila je izdavačka kuća 'TIM press'.
 
festival

ZFF: Ovogodišnje izdanje festivala ipak u potpunosti online

Uslijed stalnog porasta broja novozaraženih koronavirusom, a s ciljem očuvanja zdravlja publike i festivalske ekipe, 18. Zagreb Film Festival će se, unatoč željama i planovima da ljubitelje dobrog filma okupi i u kinima, ipak u potpunosti održati online, na platformama kinoeuropa.hr te croatian.film.
 
natječaj

Poziv za sudjelovanje u projektu 'Spoznavanje stanja: tijek i mijena'

HDLU Istre poziva članove svih HDLU-ova u Hrvatskoj na sudjelovanje u selektiranom tematskom projektu 'Spoznavanje stanja: tijek i mijena'. Kustos projekta je Eugen Borkovsky. Prijave se primaju do 12. studenog 2020.
 
izložba

Dvije izložbe ilustracija u sklopu Festivala 'Pazi knjiga!'

U okviru Festivala 'Pazi knjiga!' bit će otvorene dvije izložbe ilustracija na kojima će svoj rad publici u Zagrebu predstaviti likovni umjetnici Davor Pavelić i Hana Vrca.
 
natječaj

Otvorene prijave na Interface Video Art Festival

Interface Video Art Festival održat će se od 14. do 18. prosinca 2020. godine, a cjelokupni će program biti online. Prijave za sudjelovanje su otvorene do 15. studenog 2020.!
 
predstava

Rijeka: Praizvedba hrvatske inačice predstave 'Oh la la' 30. listopada

Praizvedba hrvatske inačice predstave 'Oh la la' autora Bernarda Friota i Hervea Tulleta u režiji Mateje Bizjak Petit bit će u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka 30. listopada, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare.
 
obavijest

Preminuo je umjetnik Marijan Crtalić

Akademski slikar, konceptualni i multimedijski umjetnik Marijan Crtalić-Crta preminuo je u ponedjeljak u 52. godini. 
 
radionica, kolonija, predavanje, tribina

Najava programa iz ciklusa 'Pisati o gradu'

HS AICA najavljuje daljnji program iz ciklusa 'Pisati o gradu'. Predavanja su javna i dostupna online na poveznici https://meet.google.com/cay-kjwc-zsp.
 
projekcija

Kinoteka: Uz filmove o 'nabrijanim pilama' i filmovi strave

Filmom 'Grmljavina na cesti' zagrebačko kino Kinoteka nastavlja svoj ciklus Autom kroz povijest filma, u okviru teme Cestovne igre, posvećene kulturom 'nabrijanih pila' i cestovnih utrka, a ovaj tjedan donosi i recentne filmove strave.
 
okrugli stol

Okrugli stol: 'Usmjeri kulturu'

U srijedu, 28. listopada 2020., u Pomorskom ipovijenom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, putem zoom aplikacije, održat će se okrugli stol 'Usmjeri kulturu'. Zaključno je to događanje projekta 'Muzej budućnosti' u sklopu kojeg je PPMHP Rijeka protekle dvije godine osmislio te implementirao prvi nacionalni model sudioničkog upravljanja muzejima.
 
izložba

Izložba 'Umjetnost je sumnja' u Lexart skladištu

Treći i posljednji postav izložbe "Umjetnost je sumnja" skupine umjetnika koje je oko zajedničke teme okupila Snježana Ban, otvorena je od utorka za posjetitelje u Lexart skladištu, no zbog loših epidemioloških prilika neće imati službeno otvorenje.
 
koncert

Serija livestream koncerata 'Tamara Obrovac Transhistria deconstructed'

Ove subote, 31. listopada, putem facebook stranice i youtube kanala 'Tamara Obrovac Music', od 16 sati pratite koncert Tamare Obrovac (glas) i Fausta Beccalossija (harmonika). Riječ je o prvom livestream koncertu iz serije 'Tamara Obrovac Transhistria deconstructed'.
 
izložba

Izložba 'Selo u reportažnoj fotografiji Toše Dabca'

U okviru 12. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac od 30. listopada u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) bit će postavljena izložba "Selo u reportažnoj fotografiji Toše Dabca (od 1930-ih do 1950-ih) ".
 
koncert

Jazz Point Novi Zagreb: Miro Kadoić predstavlja novi album - ODGOĐENO

Miro Kadoić kvintet 5. studenog 2020. u Centru za kulturu Novi Zagreb predstavlja novi album - "High Spirit".
 
natječaj

Oktavijan 2020: poziv na prijavu filmova

Početkom godine prvi je put samostalno dodijeljena nagrada Oktavijan za najbolji dugometražni film Dani Budisavljević i njenom filmu 'Dnevnik Diane Budisavljević', te je odlučeno da će se sve nagrade Društva u budućnosti dodjeljivati samostalno, početkom godine za prethodnu godinu. Proces prijava filmova za nagradu Oktavijan trajat će do 22. studenog 2020.!
 
izložba

Dubravko Duić Dunja: 'Meni dragi ljudi'

Hrvatski dom Vukovar 29. listopada poziva na otvorenje izložbe i predstavljanje knjige Dubravka Duića Dunje.
 
predstava

Praizvedba baleta 'Ponos i predrasude' u zagrebačkom HNK-u

Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu premijerno će u subotu, 7. studenoga, izvesti baletno djelo 'Ponos i predrasude', nastalo prema literarnom predlošku kultnog klasika Jane Austen u koreografiji i režiji Lea Mujića.
 
izložba

Ivana Pegan Baće: 'Hard Rain'

Izložba 'Hard Rain' autorice Ivane Pegan-Baće održava se od 30. listopada 2020. u Garaži Kamba.
 
obavijest

Restaurirana 'Senzacija među gredama' postala dio stalnog postava Muzeja grada Trogira

Oslikane stropne pločice s prikazima različitih alegorijskih figura, nakon restauracije postale su dio stalnog postava Muzeja grada Trogira. Stropne pločice pronađene su u kući Barbieri na Obrovu, a Muzeju ih je darovao sadašnji vlasnik kuće, Tamas Aron Veress iz Mađarske.
 
izložba

Josip Drdić: 'Mrtvi kut'

Od 27. listopada do 4. studenog 2020. u Laubi se predstavlja samostalna izložba Josipa Drdića naslovljena 'Mrtvi kut' / 'Rip Angle'. 
 
obavijest

Prevoditeljski portreti: Ludwig Bauer

Društvo hrvatskih književnih prevodilaca predstavlja četvrti u nizu intervjua iz serije 'Prevoditeljski portreti' koje su mlađi članovi radili s našim doajenima, iskusnim prevoditeljima koji su znatno zadužili našu književnu i kulturnu scenu. U ovom intervjuu predstavljaju Ludwiga Bauera, književnika i prevoditelja s engleskog, njemačkog, ruskog, češkog, slovačkog i slovenskog jezika.
 
izložba

Kriptoid: 'Odvod'

Autonomni kulturni centar Attack kroz program Galerija Siva najavljuje izložbu 'Odvod' autora Kriptoid, koja će se održati od 28. listopada do 4. studenog 2020.
 
obavijest

Započeo međunarodni projekt 'Oni žive' / 'They Live'

Međunarodni projekt „Oni žive“ – studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umjetničke prakse započeo je online sastankom partnera iz pet europskih zemalja.
 
izložba

Izložba fotografija Luciana Bibulića

Samostalna izložba Luciana Bibulića održava se od 29. listopada do 13. studenog 2020. u riječkoj Galeriji Juraj Klović.
 
najave

Digitalni rendez-vous 2020.

U svojem trećem izdanju 'Digitalni rendez-vous' Francuskog instituta u Hrvatskoj nastavlja s istraživanjem digitalnih kultura oko teme jezika.
 
obavijest

Prezentacija digitalne publikacije Mi plus projekta

Javna prezentacija završne digitalne publikacije Mi plus projekta moći će se pogledati u prostoru MMC-a Bale – Valle počevši od ove srijede, 28. listopada, u 14 sati, a svi zainteresirani za budući produkcijski Centar za suvremenu umjetnost i nove tehnologije koji bi se trebao smjestiti u starom baljanskom kinu moći će je pogledati do 19. studenog radnim danom od 8 do 16 sati.
 
obavijest

Predstavljena 'Konzervatorska podloga za kontaktnu zonu svjetskog dobra Starog grada Dubrovnika'

'Konzervatorska podloga za kontaktnu zonu svjetskog dobra Starog grada Dubrovnika' predstavljena je u ponedjeljak, 26. listopada, u Dubrovniku.
 
predstava

'Tjedan Gavelle' od 2. do 7. studenoga u 'Komediji'

Gradsko dramsko kazalište 'Gavella', čija je zgrada u Frankopanskoj oštećena u potresu i čeka sanaciju, gostovat će od 2. do 7. studenoga u kazalištu 'Komedija', gdje će u sklopu 'Tjedna Gavelle u Komediji' igrati tri uspješnice iz prethodnih sezona toga teatra.
 
obavijest

Peter Greenberg u Dubrovniku snima emisiju 'The Travel Detective'

U Dubrovniku se od 23. do 27. listopada snima jedna od najuspješnijih američkih turističkih emisija 'The Travel Detective' s poznatim istraživačkim novinarom i poznavateljem turističkih tema Peterom Greenbergom, što pridonosi promociji i Dubrovnika i Hrvatske, izvijestili su u ponedjeljak iz HTZ-a.
 
obavijest

Online predstavljanje zbornika 'Ekofeminizam: između zelenih i ženskih studija'

Predstavljanje zbornika 'Ekofeminizam: između zelenih i ženskih studija' urednika Gorana Đurđevića i Suzane Marjanić, u izdanju Durieuxa, održat će se 30 listopada.  
 
obavijest

Svečano otvorenje 'Vukovarskog vodotornja' uz online prijenos

Svečano otvorenje 'Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva' održat će se 30. listopada 2020. godine, s početkom u 17:30 sati, uz direktan prijenos putem službenih internetskih stranica  www.vukovar.hr i www.vukovarskivodotoranj.hr te putem društvenih mreža.
 
izložba

Izložba Marije Matić u Galeriji CEKAO

Od 26. listopada do 11. studenog 2020. u Galeriji CEKAO, Pučko otvoreno učilište Zagreb, predstavlja se izložba Marije Matić pod nazivom 'Majčina zemlja'.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>