info


obavijest

Preminuo je Rajko Dujmić

Hrvatski skladatelj i nekadašnji vođa grupe 'Novi fosili' Rajko Dujmić (65) preminuo od posljedica ozljeda zadobivenih u  prometnoj nesreći prošloga tjedna, objavilo je Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) u utorak.
 
predstava

Premijera predstave 'Gordana neće doći', autorskog projekta Jelene Bosančić

Autorski projekt prema tekstu Jelene Bosančić 'Gordana neće doći (Dom za nezabrinutu djecu)' bit će, kao posljednja dramska premijera 66. Splitskog ljeta, praizveden u subotu, 8. kolovoza, na sceni u Meštrovićevim Crikvinama. Predstavu režira Ivan Planinić, a glumački kvartet - Jelena Bosančić, Goran Marković, Stipe Radoja i Donat Zeko - nastupa uz live nastup benda koji za predstavu izvodi posebno skladanu glazbu Mirona Hausera.
 
projekcija

'Film u šumi' na Ljetnoj pozornici Tuškanac

Kolovoz na Ljetnoj pozornici Tuškanac donosi 'Film u šumi', program filmova koji su obilježili proteklu kinosezonu, europske hit-naslove te nekoliko zagrebačkih premijera, među kojima i debitantski dugometražni film Jure Pavlovića 'Mater'.
 
najave

U Bolu se otvara 'Galerija malih formata' darovatelja Ivice Karninčića – Koloča

U Bolu na otoku Braču, u prostoru nekadašnje Hrvatske čitaonice, na adresi Riva 2, 14. kolovoza 2020. se otvara stalni postav Galerije malih formata darovatelja Ivice Karninčića – Koloča.
 
festival

12. Monoplay u Zadru

Dvanaesto izdanje festivala plesnog sola – MONOPLAY u Zadru – održava se od 24. do 28. kolovoza 2020. Festivalski program bit će opsežan i bogat kao i prijašnjih godina, a pored najavljenog europskog koreografa Jonathana Burrowsa, u Zadar stiže i istaknuti britanski plesni umjetnik Julyen Hamilton!
 
radionica, kolonija

Ljetni cirkuski kamp u Splitu

Kroz projekt "Cirkus na margini" suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100 i u suradnji s Cirkus Kolektivom, u Splitu će se od 18. do 24. kolovoza 2020. održati Ljetni cirkuski kamp s radionicom dramaturgije za suvremene cirkuske umjetnike s renomiranim cirkuskim dramaturgom, redateljem, profesorom i umjetnikom Robertom Magrom. 
 
projekcija

Motovun Film Festival gostuje u Ljetnom Art-kinu

U sklopu programa 'Motovun putuje', Motovun Film Festival od 6. do 8. kolovoza 2020. gostuje u riječkom Ljetnom Art-kinu.
 
financiranje

Objavljeni rezultati drugog kruga Javnog poziva za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2020.

Objavljeni su rezultati drugog kruga Javnog poziva za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2020. godini. Navedeni Javni poziv raspisan je 20. ožujka i ostaje otvoren do 9. studenoga 2020. godine, a prijave će se razmatrati kontinuirano.
 
obavijest

Predstavljanje knjige "Kud si krenula?" Nastje Kulović u Korčuli

Predstavljanje romana "Kud si krenula?" spisateljice Nastje Kulović održat će se u Ljetnom kinu u Korčuli, u petak, 7. kolovoza 2020., u 20.00 sati.
 
seminar

Hrvatski sabor kulture najavljuje novi online plesni seminar

Hrvatski sabor kulture nastavlja s organizacijom online plesnih seminara. Seminar je na temu „Ninjability – preciznost, propriocepcija i tišina“, a namijenjen je voditeljima plesnih skupina, plesnim pedagozima, koreografima i plesačima. Prijave se primaju do 21. kolovoza 2020.
 
financiranje

Hrvatski korisnici na pozivima za potporu Potprograma MEDIA osigurali sredstva u iznosu od 688.063 eura

Potprogram MEDIA podupire čak tri hrvatske videoigre s ukupnim iznosom od 359.809 eura •  Producentske tvrtke 4film te Propeler Film i Wolfgang & Dolly zajedničkom prijavom osigurale sredstva Potprograma MEDIA za razvoj skupnih projekata u ukupnom iznosu od 301.254 eura • MEDIA u 2020. sufinancira i Motovun Film Festival, potporom u iznosu od 27.000 eura •
 
nagrada

Karlo Ivančić pobjednik Brancaleoni međunarodnog pijanističkog natjecanja

Hrvatski pijanist Karlo Ivančić pobjednik je Brancaleoni međunarodnog pijanističkog natjecanja (Brancaleoni International Online Piano Competition) koje se odvijalo isključivo online te je trajalo od 5. srpnja do 1. kolovoza 2020. 
 
obavijest

U Sinju predstavljena monografija 'Tvrđava Grad'

U Sinju je, u izdanju Muzeja Cetinske krajine i uz financijsku potporu Europskoga fonda za regionalni razvoj, predstavljena monografija "Tvrđava Grad". U njoj su opsežni i značajni podatci arheoloških istraživanja nadaleko poznate sinjske tvrđave.
 
djeca, mladi

Kratka priča o Domovinskom ratu – najbolje priče 2020.

U Ministarstvu hrvatskih branitelja dodijeljene su u ponedjeljak nagrade za najbolje priče na temu Domovinskog rata, a od 83 priče koje su pristigle na javni poziv, nagrađeno je njih sedam čije su autorice učenice srednjih škola iz cijele Hrvatske. 
 
najave

MSU Zagreb najavljuje izložbu 'Umjetnost djeluje!' / 'Art Works!'

Muzej suvremene umjetnosti najavljuje izložbu „Umjetnost djeluje!“ / „Art Works!“ nastalu u sklopu međunarodnog interdisciplinarnog projekta „Umjetnost djeluje! Kultura otpora i oslobođenja u Europi“ (Art Works! European Culture of Resistance and Liberation), koji obuhvaća umjetničko, kulturno i povijesno-političko obrazovanje mladih. 
 
koncert

Pijanistički recital Marijana Đuzela na 66. Splitskom ljetu

Ugledni i nagrađivani hrvatski pijanist Marijan Đuzel svoj će solistički recital na 66. Splitskom ljetu izvesti u Hrvatskom narodnom kazalištu Split, u utorak, 4. kolovoza s početkom u 21 sat.
 
predstavljanje

Kreativna ambasadorica: Irena Kregar Šegota

Hrvatski Desk Kreativne Europe – uredi MEDIA i Kultura u okviru svoje suradnje svakog mjeseca zajednički imenuju kreativne ambasadore. U mjesecu kolovozu kreativnom ambasadoricom potprograma Kultura imenovana je Irena Kregar Šegota.
 
festival

Piano Loop festival od 16. do 20. kolovoza u Podrumima Dioklecijanove palače

Sedmi Piano Loop festival u znaku je hrvatskih pijanista, a održat će se od 16. do 20. kolovoza u Podrumima Dioklecijanove palače u Splitu, priopćili su u ponedjeljak organizatori festivala.
 
najave

Rajska plaža u Loparu domaćin devetog Festivala skulptura u pijesku

Na Rajskoj plaži u Loparu na otoku Rabu od 11. do 14. kolovoza održat će se 9. Festival skulptura u pijesku, umjetnička manifestacija na kojoj će kipari iz cijele Hrvatske izrađivati skulpture na temu "Čudesni svijet mitskih bića".
 
izložba

U Rijeku stiže instalacija Billa Vorna - 'Histerične mašine'

U sklopu programa Europske prijestolnice kulture, 13. kolovoza 2020., prostor Exporta na riječkoj Delti ugostit će instalaciju Histerične mašine poznatog svjetskog umjetnika-robotičara, Kanađanina Billa Vorna. 
 
koncert

Koncert G. Končara i E. Andlera-Borića u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

U utorak, 4. kolovoza, u 18:30, naš proslavljeni violinist Goran Končar i orguljaš Edmund Andler-Borić održat će koncert u župnoj crkvi Hrvatskih mučenika u Udbini. Koncert je posvećen Danu pobjede i domovinske zahvalnosti.
 
najave

Najavljen Forum europskih kazališta u Dresdenu

U sklopu njemačkog predsjedanja Europskom unijom, u Dresdenu će se u studenome održati prvi Forum europskih kazališta, koji će okupiti preko 150 predstavnika izvedbenih umjetnosti i vlada kako bi zajedno raspravili implikacije covida-19 na taj sektor.
 
koncert

Koncert 'Istarska glazbena riznica kroz povijest' / 19. Arena International

Uz potporu Talijanske Unije u Rijeci i Ureda za nacionalne manjine RH, 6. kolovoza s početkom u 20.30 sati, održat će se gala koncert pod nazivom „Istarska glazbena riznica kroz povijest“ u prostoru crkve Srca Isusova i Marijina – današnjoj Galeriji Arheološkog muzeja Istre u Puli. Interpreti su docenti – umjetnici Glazbenih radionica.
 
najave

'Hacktory - putujući lab hibridnih kurioziteta' u Đakovu

Radiona- Zagreb Makerspace i ARLA - udruga za promicanje urbane kulture pozivaju na javno događanje Hacktory Lab Station 1 u sklopu projekta  'Hacktory - putujući lab hibridnih kurioziteta' koje se održava u ponedjeljak, 3. kolovoza, u Strossmayerovom parku u Đakovu od 16 do 21 sat, dok se nastavni dio aktivnosti odvija online.
 
izložba

Izložba Elene Klaričić Kučanin - 'Putopisni tlocrti'

Izložba "Putopisni tlocrti" Elene Klaričić Kučanin bit će predstavljena od 6. do 20. kolovoza 2020. u splitskoj galeriji „Studio-21-“, u organizaciji Udruge za kulturu Beat.
 
izložba

Izložba Lovre Jakšića - 'Zapisi iz unutrašnjega kamenoloma'

Izložba akademskog kipara Lovre Jakšića „Zapisi iz unutrašnjega kamenoloma“ održava se u Galeriji umjetnina „Branislav Dešković“ u Bolu, od 5. kolovoza do 5. rujna 2020.
 
predavanje, tribina

Susret s turskom spisateljicom Çiler İlhan

Hrvatski P.E.N. poziva na susret s turskom spisateljicom Çiler İlhan, u četvrtak, 6. kolovoza 2020., u 19 sati, u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu, Krvavi most 2. Moderira: Tomislav Bajsić.  
 
obavijest

Besplatan ulaz u Muzej Domovinskog rata za 25. obljetnicu VRO Oluja

Povodom obilježavanja 25. obljetnice VRO Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, ulaz u Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj će u srijedu, 5. kolovoza 2020. godine, biti slobodan za sve posjetitelje koji žele istražiti jedinstvenu muzejsku izložbu „Karlovac 1991. - 1995.“.
 
izložba

Izložba Miomira Miloševića - 'Riječke vedute'

Izložba Miomira Miloševića pod nazivom 'Riječke vedute' održava se od 7. do 21. kolovoza 2020. u riječkoj Galeriji Juraj Klović.
 
obavijest

Objavljena knjiga Igora Brešana "Avangarda u sjeni Crvenog Peristila"

Nakladnik OceanMore objavio je knjigu Igora Brešana "Avangarda u sjeni Crvenog Peristila", u kojoj taj novinar, kantautor, pjesnik, skladatelj i šansonijer kao svjedok vremena nudi autentično osobno svjedočanstvo o važnim godinama splitske likovne scene.
 
obavijest

Objavljen novi roman Edija Matića "Pop"

Novi roman nagrađivanog književnika i fotografa Edija Matića "Pop", najavljen kao napetica o živopisnom lažnom fratru koja se ne ispušta iz ruku, objavljen je u izdanju nakladnika Hena com.
 
koncert, najave

PipsChips&Videoclips 12. rujna u garaži MSU-a

Grupa PipsChips&Videoclips nastupit će u subotu, 12. rujna, u otvorenom prostoru garaže Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu, gdje će, pred limitiranom publikom od maksimalno 700 ljudi, izvoditi svoje najveće hitove.
 
obavijest

Tri nova naslova iz Edicija Božičević

Edicije Božičević u ljeto ulaze s tri nova naslova, klasikom meksičke književnosti "Ide dažd" Agustína Yáñeza, novim romanom Južnoafrikanca Ivana Vladislavića "Prikaz rastavljenog sklopa", te životnim djelom ruskog filozofa i teoretičara književnosti Mihaila Bahtina "Teorija romana".
 
natječaj, obavijest

Održan video-sastanak na temu raspisivanja Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2021.

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek održala je u petak, 31. srpnja 2020. godine, video-sastanak s predstavnicima kulturnih Vijeća i povjerenstava Ministarstva kulture i medija, a tema sastanka bila je raspisivanje Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2021. godinu u novim okolnostima.
 
obavijest

18. LFF traži volontere i najavljuje radionicu

Organizatori 18. Liburnia Film Festivala pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže kao volonteri ili polaznici edukativne radionice 'Prvi put snimam'. 
 
obavijest

Objavljen novi roman Jasminke Tihi-Stepanić - "Gdje je Beata?"

Naklada Ljevak objavila je novi roman nagrađivane književnice za djecu i mlade Jasminke Tihi-Stepanić "Gdje je Beata?", najavljen kao kriminalistički roman u kojemu autorica raspreda kompleksnu socijalnu i psihološku dramu koja prelazi žanrovske odrednice.
 
obavijest

Roman omanske dobitnice nagrade Man Booker International objavljen na hrvatskom

Roman "Nebeska tijela" omanske spisateljice Jokhe al-Harthi, prvi arapski roman nagrađen prestižnom nagradom Man Booker International, objavljen je na hrvatskom, u izdanju nakladnika Hena com. S engleskog na hrvatski jezik prevela ga je Mirna Čubranić.
 
najave

Središnja tema sljedeće kazališne sezone riječkoga HNK - "Opstanak"

HNK Ivana pl. Zajca kazališnu sezonu 2020./2021. priređuje sa središnjom temom "Opstanak", a definiraju je neizvjesnost mogućnosti izvođenja programa te bitno manji prihodi, kazao je u petak intendant Marin Blažević.
 
najave

Scan UP the Jam - Jam session za Urbani Park

Savez udruga KAoperativa kao još jednu od ljetnih aktivnosti na otvorenom organizira samostalno 3. ovogodišnje izdanje Scan the Jama pod nazivom Scan UP* the Jam. Ideja za pokretanje programa Scan the Jam je okupiti ljudi voljne eksperimentiranja sa zvukom.  
 
obavijest

Preminula arhitektica Neda Cilinger

U 61. godini preminula je zagrebačka arhitektica Neda Cilinger, izvanredna profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Autorica je niza projekata među kojima se posebno ističu rasvjeta u tunelu Grič i Muzej osjetila. 
 
festival

ČAnsonfest – Kastav 2020.

Udruga Kanat – Kastav u suradnji s udrugom Kastafsko kulturno leto već šesnaestu godinu za redom organizira Festival čakavske šansone, usmjeren k očuvanju i promicanju čakavštine. Kao i do sada ČAnsonfest – Kastav 2020. će se održati kao program zatvaranja 29. KKL i to u petak, 28. kolovoza, s početkom u 20:30 sati, u živopisnom prostoru kastavske Crekvine.
 
financiranje

Objavljeni su rezultati Poziva za projekte kulturne suradnje u zemljama Zapadnog Balkana

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu (EACEA) objavila je rezultate poziva 'Strengthening cultural cooperation with and competiveness of cultural and creative industries in the Western Balkans' (EACEA/39/2019). Odobreno je trinaest projekata, od čega je jedan hrvatski, a u pet odobrenih projekata hrvatske organizacije sudjeluju u partnerskim konzorcijima.
 
financiranje

Za poduzetnike u kulturnim i kreativnim industrijama dodijeljena sredstva u iznosu od 8,5 milijuna kuna

Ministarstvo kulture i medija poduzetnicima u kulturnim i kreativnim industrijama osiguralo je za 139 programa sredstva u ukupnom iznosu od 8.497.150,00 kn temeljem provedenog Javnog poziva za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama za 2020. godinu.
 
nagrada

Nagrada projektu 'Bura' redateljice Lucije Bosančić

Projekt „Bura“ redateljice Lucije Bosančić nagrađen je kao najbolji projekt radionice pitchinga „Kako razvijati i predstaviti projekte za međunarodno tržište?“, održanog u organizaciji Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA u suradnji s Festivalom mediteranskog filma Split, a tromjesečno mentorstvo dodijeljeno je Marineli Brala.
 
izložba

Jednodnevna izložba Bojana Šumonje u Savičenti

Jednodnevna izložba umjetnika Bojana Šumonje pod nazivom 'Omnibus' održat će se u gradskoj loži u Svetvinčentu, u utorak, 4. kolovoza, od 19 sati.
 
izložba

Izložba Laure Barić u Vrbovcu

Otvorenje izložbe umjetnice Laure Barić održat će se u petak, 31. srpnja, u prostoru Udruge Artoratorij, u sklopu Vrbovečkog kreativnog ljeta. 
 
izložba

'Naši blaženi zaštitnici', izložba skulptura Ljubice Dragojević Buble

Izložba kiparice Ljubice Dragojević Buble O nostri beati protectores (Naši blaženi zaštitnici) otvara se u subotu, 1. kolovoza, u 20 sati, u klaustru splitskog samostana i crkve sv. Frane, u suradnji 66. Splitskog ljeta i Galerije 46. Izložba ostaje otvorena za razgled do 15. kolovoza.
 
natječaj

Poziv za sudjelovanje na Gitarijadi 2020.

Novo izdanje Gitarijade, u organizaciji Studija 3/4, održat će se 29. kolovoza od 18 sati, na platou Doma mladih Split. Prijave se primaju do 8. kolovoza 2020.
 
izložba

Ljetna virtualna fotografska izložba članova i prijatelja HDLU Zagreb 2020: Sloboda u prirodi

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb treću godinu zaredom na portalu ”Zagrebački likovni umjetnici” organizira ”Ljetnu virtualnu fotografsku izložbu”, ove godine sa temom ”Sloboda u prirodi”.
 
natječaj

Culture360.ASEF.org - Media partnerships 2020

ASEF culture360 poziva na prijavu zainteresirane umjetničke organizacije koje bi, kroz medijsko partnerstvo, na portalu culture360.ASEF.org željele predstaviti svoja nadolazeća događanja (konferencije, festivale, radionice, webinare, izložbe i dr.).
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>