info - kulturna baština


izložba

'Arheologija izvan zidina' / 'Archeology beyond the walls'

Povodom 70 godina arheoloških istraživanja u Iloku i 51. godine djelovanja Muzeja grada Iloka u palači Odescalchi u Iloku, u petak, 4. prosinca 2020. godine, otvoriti će se arheološka izložba pod nazivom „Arheologija izvan zidina“ / „Archeology beyond the walls“.  
 
natječaj

Poziv za prijavu lokaliteta za Oznaku europske baštine 2021.

Objavljen je Poziv za prijavu lokaliteta za Oznaku europske baštine 2021. godine, koja se dodjeljuje na inicijativu Europske komisije, lokalitetima na području Europske unije sa snažnom simboličkom europskom vrijednosti koji ističu zajedničku povijest Europe, izgradnju EU, europskih vrijednosti i ljudskih prava na kojima se temelji postupak europskih integracija.
 
najave

Otkrivanje spomenika 'Rimski miljokaz u Jelkovcu'

U četvrtak, 3. prosinca, u 13,30 sati, svečano će na istočnom platou Knjižnice Jelkovec, Ulica Vladimira Strahuljaka 3, uz šetnicu Rimski put,  biti otkriven spomenik Rimski miljokaz u Jelkovcu u sklopu akcije 'Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine'.
 
x ostalo

Kulturna baština u doba COVID-19 krize – ubrzani pomak prema digitalnom (Barbara Lovrinić)>>>

 
 
obavijest

Otvorena novouređena šetnica zadarskih bedema

Završetak radova na uređenju Bedema zadarskih pobuna u okviru projekta 'Zadar baštini – integrirani kulturni program Grada Zadra 2020.' obilježen je na Dan grada Zadra i blagdan sv. Krševana u utorak, 24. studenog, kada je novouređena šetnica otvorena javnosti za posjetu.
 
obavijest

Sisak: Obnovljena 'plava bitva' - eksponat industrijske baštine

Sisak, koji je do Domovinskog rata slovio za najveću hrvatsku riječnu luku, a bio je i sjedište Dunavskog Lloyda, nekad vodećega riječnog prijevoznika, u ponedjeljak je dobio obnovljenu punionicu goriva 'plavu bitvu', još jedan eksponat koji svjedoči o vremenima riječne plovidbe.
 
izložba

Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća

Otvorenje izložbe 'Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća' (autori: Miljenko Domijan i Bruno Diklić) u organizaciji Grada Zadra, Narodnog muzeja Zadar i Koncertnog ureda Zadar, održat će se u ponedjeljak, 23. studenog, s početkom u 20 sati, u Gradskoj loži.
 
konferencija, znanstveni skup

Online simpozij na temu 'Budućnost moderne baštine: između očuvanja i inovacija'

Online simpozij na temu 'Budućnost moderne baštine: između očuvanja i inovacija', u organizaciji Bacača Sjenki, održat će se 21. studenog 2020.
 
obavijest

Osmodnevno otvorenje Palače šećerane u Rijeci

Otvorenje Palače šećerane, u kojoj će odsad biti stalni postav Muzeja grada Rijeke, za građane će zbog nužnog pridržavanja epidemioloških mjera trajati čak osam dana, od subote, 14. studenoga do subote, 21. studenoga, izvijestio je utorak Grad Rijeka.
 
izložba

Novogradiški muzej ugošćuje izložbu 'Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama'

Izložba 'Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama', od 29. listopada 2020. do 18. siječnja 2021. gostuje u Gradskom muzeju Nova Gradiška.
 
najave

Arheološki stručni kamp - pet dana oživljene pretpovijesti u Galeriji AMZ

Relevantna stručna znanja o pretpovijesnoj baštini, načini njezine prezentacije i promocije te edukacija o arheološkoj baštini u muzeju i izvan njega, teme su stručnog kampa kojeg od 9. do 13.11. organizira Arheološki muzej u Zagrebu.
 
x ostalo

Počelo postavljanje skela oko zagrebačke katedrale

Zagrebačka nadbiskupija izvijestila je da je u srijedu počelo postavljanje građevinske skele koja će omogućiti još detaljniji uvidi u oštećenja katedrale nastala u potresu i početak procesa njezine sanacije.
 
obavijest

Predstavljena 'Konzervatorska podloga za kontaktnu zonu svjetskog dobra Starog grada Dubrovnika'

'Konzervatorska podloga za kontaktnu zonu svjetskog dobra Starog grada Dubrovnika' predstavljena je u ponedjeljak, 26. listopada, u Dubrovniku.
 
istraživanje

Arheolozi s morskoga dna kod otoka Rivnja izvadili avionski motor

Dopremanjem u konzervatorsku radionicu Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru u petak je završila opsežna akcija vađenja avionskog motora Rolls Royce Merlin s morskog dna kod otoka Rivnja, priopćili su iz Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru. 
 
nagrada

Održana svečana dodjela 'Nagrade Vicko Andrić' za 2019. godinu

'Nagrade Vicko Andrić' za izvanredna postignuća na području zaštite kulturne baštine za 2019. godinu dodijelila je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u srijedu, 14. listopada, u Hrvatskom državnom arhivu.
 
nagrada

Svečana dodjela 'Nagrade Vicko Andrić' za 2019. godinu

Svečana dodjela 'Nagrade Vicko Andrić' za izvanredna postignuća na području zaštite kulturne baštine za 2019. godinu, održat će se u srijedu, 14. listopada 2020. godine, u 13 sati, u Hrvatskom državnom arhivu, uz pridržavanje epidemioloških mjera. 
 
izložba

'Prapovijesne metalurške kulture križevačkog područja'

Izložbom „Prapovijesne metalurške kulture križevačkog područja“ Gradski muzej Križevci predstavlja bogatu građu s nalazišta koja pripadaju širokom vremenskom periodu koji obuhvaća razdoblje bakrenog, brončanog i željeznog doba. Izložba se održava od 13. listopada do 4. studenog u Likovnoj galeriji.
 
istraživanje

U srednjovjekovnoj utvrdi Ružici vrijedno nalazište

U arheološkim istraživanjima dvorske kapele i sakristije srednjovjekovne utvrde Ružice u blizini Orahovice stručnjaci Parka prirode Papuka i Arheološkog muzeja iz Osijeka otkrili su ostatke izvorne žbukane podnice iz druge polovine 15. stoljeća, masivni poprečni zid i grob odrasle osobe. 
 
izložba

Izložba u Puli: 'Ningyo - Umjetnost i ljepota japanskih lutaka'

U Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli (AMI), u suorganizaciji Veleposlanstva Japana, Japanske fondacije i Arheološkog muzeja Istre, od 8. do 31. listopada 2020. predstavlja se izložba 'Ningyo - The Art and Beauty of Japanese dolls', koja pruža uvid u dugogodišnju tradiciju izrade i uporabe lutaka u japanskoj kulturi i njihovo značenje u svakodnevnom životu.
 
konferencija, znanstveni skup

Znanstveni skup u Sisku: Arheolozi i konzervatori na zajedničkom zadatku

Uz sudjelovanje pedesetak arheologa iz cijele Hrvatske i inozemstva, u utorak je u Sisku počeo četverodnevni znanstveni skup, čija su tema arheološka istraživanja na području Sisačko-moslavačke županije.
 
obavijest

Svečano zatvaranje 42. Mediteranskog kiparskog simpozija i inauguracija skulpture

Od 18. rujna do 10. listopada 2020. hrvatski kipar, Denis Krašković sudjeluje na 42. Mediteranskom kiparskom simpoziju koji se održava u Parku skulptura Dubrova. U subotu, 10. listopada, u službenom programu zatvaranja, javnosti će se predstaviti novonastala skulptura “Puž” koju su autor i njegov asistent klesar Deni Krizmanić marljivo oblikovali u protekla tri tjedna.
 
istraživanje

Veliko arheološko otkriće na Pelješcu

Ekipa arheologa istražila je grobove, odnosno gomile, koji datiraju sve do 11. stoljeća prije Krista. U jednom od njih pronađeno je mnoštvo nakita kao i iznimna grčko-ilirska kaciga, jedna od tek nekoliko u cijelom svijetu, javlja HRT.
 
predavanje, tribina

Ciklus predavanja o skulpturi u Galeriji A. Augustinčića

Povodom Dana europske baštine 2020. s temom 'Baština i obrazovanje - učenje za život', u Studiju Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu, od 6. do 9. listopada 2020., održat će se ciklus prezentacija/predavanja o skulpturi.
 
izložba

Izložba 'Aquae Iasae - Tajne rimskog izvorišta' otvorena u Varaždinskim Toplicama

Izložba "Aquae Iasae - Tajne rimskog izvorišta", na kojoj je predstavljen dio spomenika nađenih u istraživanjima izvorišnog bazena, a koji su bili posvećeni raznim božanstvima vezanim uz zdravlje i ozdravljenje, otvorena je u petak u Arheološkom parku u Varaždinskim Toplicama.
 
najave

Webinar: 'Weaving Relations: Textile Traditions'

Indijsko vijeće za kulturnu razmjenu (ICCR) i Institut za dizajn Uttar Pradesh (UPID) organiziraju međunarodni webinar pod nazivom “Odnosi u tkalačkoj industriji: tradicija tekstila” u subotu, 3. listopada 2020., povodom obilježavanja 150. godišnjice rođenja Mahatme Gandhija.
 
najave

Dani europske baštine u Velikoj Gorici 2020.

Manifestacija Dani europske baštine u Velikoj Gorici ove se godine održava od 29. rujna do 3. listopada, a ovoga puta naglasak je na očuvanju i brizi za autohtone turopoljske govore u okviru šire teme 'Baština i obrazovanje – škola za život'.
 
najave

Dani europske baštine: Predavanje i prigodna šetnja Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek

U povodu Dana europske baštine 2020. godine pod nazivom 'Baština i obrazovanje – učenje za život', Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek u utorak, 29. rujna, s početkom u 18 sati organizira stručno predavanje 'Tragovi secesije u zbirkama legata' u prostoru American Cornera Osijek. U petak, 2. listopada, s početkom u 18 sati bit će organizirana šetnja Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek s Grgurom Markom Ivankovićem pod nazivom 'Skrivene tajne vile Gillming-Hengl'.
 
najave

Dani europske baštine u Trogiru

Prezentacijom i predavanjima 'Konzervacija i restauracija skulpturalne baštine Trogira: iskustva, metode i nove spoznaje' te predstavljanjem rezultata radionice 'Djeca – čuvari baštine', koji će se održati u Muzeju grada Trogira 29. rujna, u 18 sati, završit će ovogodišnje obilježavanje Dana europske baštine u Trogiru.
 
festival

24. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi i u virtualnom obliku

Ovogodišnji 24. Međunarodni festival čipke koji se do 30. rujna 2020. održava u Lepoglavi, zbog epidemiološke situacije održat će se i u virtualnom obliku, izvijestili su iz Grada Lepoglave.
 
seminar

'Digitalna platforma Topoteka – lokalna povijest, zajednička priča' – webinar

Pozivaju se svi zainteresirani na sudjelovanje u webinaru 'Digitalna platforma Topoteka – lokalna povijest, zajednička priča', koji se u povodu Dana Europske baštine organizira u utorak, 29. rujna, u 11 sati.
 
nagrada

Dobitnici 'Nagrade Vicko Andrić' za 2019. godinu

Za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj na elektroničkoj sjednici Odbora za dodjelu „Nagrade Vicko Andrić“, koja se održala 17. rujna 2020. godine, donesene su odluke o dodjeli Nagrade za 2019. godinu.
 
obavijest

Dan Državnog arhiva u Zadru: on-line pergamene samostana sv. Dominika u Zadru

Od 24. rujna Državni arhiv u Zadru omogućit će online korištenje 638 pergamena dominikanskog samostana sv. Dominika, zajedno s kratkim sadržajem za svaku pojedinu pergamenu, kako bi se ovo vrijedno gradivo učinilo dostupnijim istraživačima diljem svijeta.
 
istraživanje

U Zadru pronađena jedinstvena freska

Tijekom arheoloških istraživanja na gradilištu budućeg hostela - u podrumu zgrade na Poluotoku pronađena je freska kakve nema na cijeloj istočnoj obali Jadrana, javlja HRT.
 
djeca, mladi

HMI propituje odnos mladih prema tradicijskoj kulturi

Hrvatska matica iseljenika (HMI) pokrenula je multimedijski projekt 'Što mi znači...', koji se bavi odnosom mladih prema tradicijskoj kulturi svoga naroda, te poziva mlade, pa i djecu da opišu svoj odnos prema dijelu tradicijske baštine koji im je osobito bitan.
 
obavijest

Veliki projekt Googlea i HTZ-a: Hrvatska kultura dostupna je cijelom svijetu

Hrvatska je jedna od zemalja s najvećim brojem predmeta nematerijalne kulturne baštine na popisu UNESCO-a, a kroz suradnju Google Arts & Culture i Hrvatske turističke zajednice omogućen je online uvid u bogatu hrvatsku nematerijalnu baštinu koja je od sada dostupna na linku na hrvatskom i engleskom jeziku.
 
djeca, mladi

Radionica 'Djeca - čuvari baštine' u Trogiru

U Trogiru je u petak, u sklopu obilježavanja Dana europske baštine, započela dječja radionica zaštite spomenika pod nazivom 'Djeca – čuvari baštine'.
 
izložba

Dani kule 2020: Postavljena je nova izložba 'Ikone Kule Jankovića'

U okviru 'Dana kule 2020.' postavljena je nova izložba: 'Ikone Kule Jankovića (16.-18. st.)' kojom je prezentirana jedna od najvrjednijih zbirki fundusa Kule Jankovića u Islamu Grčkom. Izložba će biti otvorena do 15. listopada 2020.!
 
istraživanje

Uoči blagdana sv. Eufemije pronađeni oslici zaštitnice grada Rovinja

Tek nekoliko dana prije samog blagdana svete Eufemije, zaštitnice grada Rovinja, kojega slavimo 16. rujna, u rovinjskom je muzeju otkriven djelić prikaza upravo ove svetice, a isti se u cijelosti još mora istražiti.
 
novo izdanje

Dani europske baštine 2020.

Manifestacija Dana europske baštine 2020. u Hrvatskoj će se održavati tijekom rujna i listopada, s temom 'Baština i obrazovanje – učenje za život'.
 
novo izdanje

Industrijska baština kao pokretač razvoja turizma

Osmi Dani industrijske baštine, u sklopu kojih se održava i šesti Festival piva, nastavak su već prepoznatljive manifestacije kojom se vrednuje bogata baština Siska, nekad jednog od vodećih industrijskih središta u bivšoj državi, a održat će se od 11. do 21. rujna.
 
izložba

Izložba 'Ningyo - umjetnost i ljepota japanskih lutaka' u Vukovaru

Od 28. kolovoza do 27. rujna u Gradskom muzeju Vukovar moći će se razgledati izložba 'Ningyo - umjetnost i ljepota japanskih lutaka', nastala u suradnji s Veleposlanstvom Japana u RH i Japanskom fondacijom.
 
obavijest

Potpisan ugovor za projekt 'e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine'

Ugovorom između Ministarstva kulture i medija te tvrtke Ericsson Nikola Tesla d.d. koji je po uspješnom završetku postupka javne nabave potpisan u ponedjeljak, 17. kolovoza 2020. godine, započinje sljedeća faza provedbe projekta „e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine“.
 
obljetnica, proslava

Poštanska marka u povodu 200 godina Arheološkog muzeja u Splitu

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 17. kolovoza 2020. novu prigodnu poštansku marku u povodu 200. obljetnice Arheološkog muzeja u Splitu. Motiv na marki je sarkofag dobrog pastira, koji potječe iz Solina, iz 4. stoljeća. Autor marke je Duje Šegvić, dizajner iz Splita. 
 
istraživanje

Na otoku Ugljanu pronađeni ostatci kapetanove kuće iz 1400. godine

U sklopu Tvrđave sv. Mihovila iznad Preka na otoku Ugljanu arheolozi su pronašli ostatke kapetanove kuće građene vjerojatno oko 1400. godine.
 
najave

Međunarodna radionica Kreativne zajednice u Podravini

Glavni cilj međunarodne radionice Kreativne zajednice u Podravini jest interpretirati i valorizirati bogatu materijalnu i nematerijalnu ruralnu kulturnu baštinu te umrežiti kreativne zajednice i relevantne lokalne aktere. Radionica će se održati od 19. do 29. kolovoza u suradnji Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića s Culture Hub Croatia i European Heritage Volunteers.
 
istraživanje

Arheološka senzacija kod Belog Manastira

Tijekom izgradnje nove obilaznice kod Belog Manastira pronađeni su ostaci naselja iz čak četiri razdoblja - od bakrenog doba pa sve do početka novog vijeka.
 
izložba

'Izbor iz etno građe vlč. Mate Kneževića', izložba u Đakovu

U Muzeju Đakovštine otvorena je izložba "Izbor iz etno građe velečasnog Mate Kneževića", župnika iz Gradišta, koji cijeli život skuplja narodno ruho.
 
natječaj

Natječaj za dodjelu "Nagrade Vicko Andrić" za 2019.

Ministarstvo kulture i medija raspisalo je natječaj za dodjelu „Nagrade Vicko Andrić“ za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Republici Hrvatskoj za 2019. godinu. Prijedlozi se primaju do 25. kolovoza 2020. 
 
izložba

Izložba 'Zidne kuharice – likovni izričaji naših baka' u Zavičajnom muzeju u Galanti

Od 6. kolovoza do 10. listopada 2020. u Zavičajnom muzeju u Galanti, Slovačka, predstavlja se izložba 'Zidne kuharice – likovni izričaji naših baka'. Izložba je rad etnologinje i ravnateljice Slovačkog kulturnog centra Našice Sandre Kralj Vukšić te muzeologinje Tatjane Seničanin.
 
istraživanje

Na vinkovačkoj Ervenici areholozi istražuju keltsko naselje

Na gradilištu buduće stambene zgrade u ulici Matije Gupca u vinkovačkoj gradskoj četvrti Ervenica, arheolozi Gradskog muzeja Vinkovci već dva mjeseca istražuju keltsko naselje, jedno od dva takva naselja na tlu Vinkovaca, a istraživanja su rezultirala zanimljivim nalazima.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>