info - kulturna baština


djeca, mladi

Radionica 'Djeca - čuvari baštine' u Trogiru

U Trogiru je u petak, u sklopu obilježavanja Dana europske baštine, započela dječja radionica zaštite spomenika pod nazivom 'Djeca – čuvari baštine'.
 
izložba

Dani kule 2020: Postavljena je nova izložba 'Ikone Kule Jankovića'

U okviru 'Dana kule 2020.' postavljena je nova izložba: 'Ikone Kule Jankovića (16.-18. st.)' kojom je prezentirana jedna od najvrjednijih zbirki fundusa Kule Jankovića u Islamu Grčkom. Izložba će biti otvorena do 15. listopada 2020.!
 
istraživanje

Uoči blagdana sv. Eufemije pronađeni oslici zaštitnice grada Rovinja

Tek nekoliko dana prije samog blagdana svete Eufemije, zaštitnice grada Rovinja, kojega slavimo 16. rujna, u rovinjskom je muzeju otkriven djelić prikaza upravo ove svetice, a isti se u cijelosti još mora istražiti.
 
novo izdanje

Počinju Dani europske baštine 2020.

Manifestacija Dana europske baštine 2020. u Hrvatskoj će se održavati tijekom rujna i listopada, s temom 'Baština i obrazovanje – učenje za život'.
 
novo izdanje

Industrijska baština kao pokretač razvoja turizma

Osmi Dani industrijske baštine, u sklopu kojih se održava i šesti Festival piva, nastavak su već prepoznatljive manifestacije kojom se vrednuje bogata baština Siska, nekad jednog od vodećih industrijskih središta u bivšoj državi, a održat će se od 11. do 21. rujna.
 
izložba

Izložba 'Ningyo - umjetnost i ljepota japanskih lutaka' u Vukovaru

Od 28. kolovoza do 27. rujna u Gradskom muzeju Vukovar moći će se razgledati izložba 'Ningyo - umjetnost i ljepota japanskih lutaka', nastala u suradnji s Veleposlanstvom Japana u RH i Japanskom fondacijom.
 
obavijest

Potpisan ugovor za projekt 'e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine'

Ugovorom između Ministarstva kulture i medija te tvrtke Ericsson Nikola Tesla d.d. koji je po uspješnom završetku postupka javne nabave potpisan u ponedjeljak, 17. kolovoza 2020. godine, započinje sljedeća faza provedbe projekta „e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine“.
 
obljetnica, proslava

Poštanska marka u povodu 200 godina Arheološkog muzeja u Splitu

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 17. kolovoza 2020. novu prigodnu poštansku marku u povodu 200. obljetnice Arheološkog muzeja u Splitu. Motiv na marki je sarkofag dobrog pastira, koji potječe iz Solina, iz 4. stoljeća. Autor marke je Duje Šegvić, dizajner iz Splita. 
 
istraživanje

Na otoku Ugljanu pronađeni ostatci kapetanove kuće iz 1400. godine

U sklopu Tvrđave sv. Mihovila iznad Preka na otoku Ugljanu arheolozi su pronašli ostatke kapetanove kuće građene vjerojatno oko 1400. godine.
 
najave

Međunarodna radionica Kreativne zajednice u Podravini

Glavni cilj međunarodne radionice Kreativne zajednice u Podravini jest interpretirati i valorizirati bogatu materijalnu i nematerijalnu ruralnu kulturnu baštinu te umrežiti kreativne zajednice i relevantne lokalne aktere. Radionica će se održati od 19. do 29. kolovoza u suradnji Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića s Culture Hub Croatia i European Heritage Volunteers.
 
istraživanje

Arheološka senzacija kod Belog Manastira

Tijekom izgradnje nove obilaznice kod Belog Manastira pronađeni su ostaci naselja iz čak četiri razdoblja - od bakrenog doba pa sve do početka novog vijeka.
 
izložba

'Izbor iz etno građe vlč. Mate Kneževića', izložba u Đakovu

U Muzeju Đakovštine otvorena je izložba "Izbor iz etno građe velečasnog Mate Kneževića", župnika iz Gradišta, koji cijeli život skuplja narodno ruho.
 
natječaj

Natječaj za dodjelu "Nagrade Vicko Andrić" za 2019.

Ministarstvo kulture i medija raspisalo je natječaj za dodjelu „Nagrade Vicko Andrić“ za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Republici Hrvatskoj za 2019. godinu. Prijedlozi se primaju do 25. kolovoza 2020. 
 
izložba

Izložba 'Zidne kuharice – likovni izričaji naših baka' u Zavičajnom muzeju u Galanti

Od 6. kolovoza do 10. listopada 2020. u Zavičajnom muzeju u Galanti, Slovačka, predstavlja se izložba 'Zidne kuharice – likovni izričaji naših baka'. Izložba je rad etnologinje i ravnateljice Slovačkog kulturnog centra Našice Sandre Kralj Vukšić te muzeologinje Tatjane Seničanin.
 
istraživanje

Na vinkovačkoj Ervenici areholozi istražuju keltsko naselje

Na gradilištu buduće stambene zgrade u ulici Matije Gupca u vinkovačkoj gradskoj četvrti Ervenica, arheolozi Gradskog muzeja Vinkovci već dva mjeseca istražuju keltsko naselje, jedno od dva takva naselja na tlu Vinkovaca, a istraživanja su rezultirala zanimljivim nalazima.
 
radionica, kolonija

Radionica HAI - hrvatske autentične igračke / Coolturno ljeto u Pakracu

Muzej grada Pakraca najavljuje i poziva na radionicu na kojoj će se prezentirati jedinstvene hrvatske autentične igračke, nastale na temelju dugogodišnjeg rada pedagoga i dizajnera.
 
obavijest

U Dubrovniku obnovljena stara crkva sv. Mihajla 'in Arboribus'

Blagoslovom apostolskog nuncija u RH mons. Giorgia Lingue u subotu su otvorene stara crkva sv. Mihajla 'in Arboribus' ('u borovima') i stara župna kuća u dubrovačkom naselju Lapad, nakon višegodišnje obnove vrijedne 4,5 milijuna kuna.
 
konferencija, znanstveni skup, najave

Najava konferencije 'Solidarnost u kulturi: Zaštita kulturne baštine u kriznim uvjetima'

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu poziva sve zainteresirane stručnjake iz područja preventivne i kurativne zaštite materijalne kulturne baštine te stručnjake iz područja sigurnosne politike i upravljanja civilnom zaštitom kao i drugu zainteresiranu javnost da prijave sudjelovanje u programu međunarodne konferencije 'Solidarnost u kulturi: Zaštita kulturne baštine u kriznim uvjetima'.
 
najave

Predavanja i obilazak nekadašnjega vojnog odmarališta Kupari

Društvo arhitekata Dubrovnik, Hrvatska komora arhitekata - Područni odbor Dubrovnik, Udruga Slobodne veze - Projekt Motel Trogir i Umjetnička galerije Dubrovnik pozivaju na predavanja i obilazak nekadašnjega vojnog odmarališta Kupari.
 
izložba

'Podvodna arheološka nalazišta lošinjskog arhipelaga' u Galeriji Fritzi

Izložba 'Podvodna arheološka nalazišta lošinjskog arhipelaga' održava se u Galeriji Fritzi od 15. srpnja do 26. rujna 2020. godine.
 
obavijest

Prva maketa karlovačke Zvijezde na otvorenom

Turistička zajednica grada Karlovca predstavila je u ponedjeljak, 13. srpnja, povodom rođendana Karlovca, prvu maketu karlovačke Zvijezde na otvorenom. 
 
x ostalo

Reljef Bogorodice s djetetom s bedema premješten u Muzej Grada Splita

Reljef Bogorodice s djetetom na srednjovjekovnom bedemu u Ulici kralja Tomislava u Splitu zbog njegove vrijednosti skinut je s toga mjesta te će biti izložen u Muzeju Grada Splita, a na mjesto originala postavljena je replika izrađena u kamenu, priopćeno je u utorak iz splitske Gradske uprave.
 
obavijest

Knjiga Milovana Tatarina 'Zvijezda baruna Beckersa'

U Muzeju Slavonije, u utorak, 7. srpnja 2020., s početkom u 19 sati, autor Milovan Tatarin predstavit će knjigu 'Zvijezda baruna Beckersa – sentimentalna povijest Nutarnjeg grada', koju je objavila Matica hrvatska. 
 
x ostalo

MSU partner u projektu ADRINETBOOK

Muzej suvremene umjetnosti partner je u projektu ADRINETBOOK (Adrion Cultural Heritage Collections Network) koji promiče suradnju kulturnog i turističkog sektora u Jadransko-jonskoj regiji.
 
obavijest

Predstavljena knjiga S. Knežević 'Zagrebački povijesni trgovi, parkovi i neke ulice'

Knjiga "Zagrebački povijesni trgovi, parkovi i neke ulice" povjesničarke umjetnosti Snješke Knežević, predstavljena u četvrtak navečer, dolazi u pravi čas nakon potresa, a ispunjava i prazninu donoseći, po uzoru na europske, monografiju zagrebačkih povijesnih javnih prostora.
 
x ostalo

Dvorci - reprezentativna arhitektura kontinentalne Hrvatske

Na području 14 županija kontinentalne Hrvatske nalazi se 101 dvorac upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.
 
izložba

Izložba 'Crkva i zvono svetog Tome u Puli' gostuje u Kopru

Povodom Dana sv. Tome, izložba Arheološkog muzeja Istre 'Crkva i zvono svetog Tome u Puli' gostovat će od 3. srpnja do 23. kolovoza 2020. u Muzejskoj galeriji Pokrajinskog muzeja Koper.
 
x ostalo

Kuća fresaka u Draguću kao posjetiteljski centar i središte kulturne rute

U Kući fresaka u Draguću u petak je predstavljen interpretacijski sadržaj Kuće fresaka i formiranje posjetiteljskog centra, kao središta kulturne rute po zidnim slikama u Istri, priopćeno je iz ureda Istarske županije.
 
natječaj, nagrada

Otvoren natječaj za Europa Nostra Awards 2021

Nagrada europske baštine / Nagrada Europa Nostra najprestižnija je nagrada Europske unije u području kulturne baštine a njena dodjela je podržana u okviru programa EU Kreativna Europa. 
 
istraživanje

Rijeka: Pronađen potopljeni brod iz Rimskoga carstva

Podvodni istraživač iz Rijeke Velimir Vrzić pronašao je na otoku Krku potopljeni brod iz doba Rimskoga carstva s ostacima amfora zakopanim duboko pod naslagama pijeska koje nedirnute leže tisućama godinama na morskom dnu, izvijestio je u subotu pronalazač broda.
 
istraživanje

Novo arheološko otkriće na otoku Pagu

Još jedno podvodno arheološko otkriće razveselilo je arheologe i stanovnike otoka Paga. Prilikom vježbe ronjenja pripadnici Javne vatrogasne postrojbe iz Čakovca otkrili su krovni pokrov iz doba antike...
 
istraživanje

Monitoring Orlandova stupa nije pokazao velike pomake u oštećenju

Prvi i neslužbeni rezultati monitoringa Orlandova stupa u Dubrovniku pokazuju kako u proteklih godinu dana nisu zabilježeni veliki pomaci u oštećenjima spomenika, ali još se ne može sigurno reći hoće li spomenik biti zamijenjen replikom.
 
smotra, revija

Đakovački vezovi od 29. lipnja do 5. srpnja

Smotra folklora Đakovački vezovi održat će se od 29. lipnja do 5. srpnja, a zbog epidemije koronavirusa program manifestacije bit će reduciran, no ipak će obuhvatiti sve glavne priredbe, najavio je u petak gradonačelnik i predsjednik organizacijskog odbora Marin Mandarić.
 
istraživanje

Tijekom obnove korčulanske Palače Gabriellis otkriveno 13 slojeva zidnih oslika

Prilikom istražnih radova u obnovi Palače Gabriellis iz 17. stoljeća, u kojoj je smješten Muzej Grada Korčule, otkriveno je trinaest slojeva zidnih oslika na istočnom dijelu drugog kata palače koji datiraju od 17. do 20. stoljeća, objavila je Dubrovačko-neretvanska županija.
 
obavijest

Predstavljanje kataloga 'Muzej Vukovara u progonstvu'

Predstavljanje tiskanog i mrežnog kataloga 'Muzej Vukovara u progonstvu' - donacije likovnih umjetnika, ustanova i pojedinaca 1992.-2018. održat će se u srijedu, 3. lipnja 2020., u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.
 
predavanje, tribina

Online tribina: 'Zagreb, tak imam te rad!'

U utorak, 2. lipnja, u 12 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se online rasprava o posljedicama potresa u Zagrebu, utjecaju na kulturni život grada te potrebi sustavne i promišljene obnove.
 
radionica, kolonija

'Valorizacija ruralne baštine: kreativne zajednice u Podravini'

Otvoren je poziv za sudjelovanje na međunarodnoj radionici 'Valorizacija ruralne baštine: kreativne zajednice u Podravini' koja će se održati od 19. do 29. kolovoza 2020.
 
x ostalo

Počela obnova franjevačke crkve na Kaptolu

Crkva sv. Franje na Kaptolu, spomenik kulture i jedna od zagrebačkih crkava koja je u nedavnom potresu pretrpjela teška oštećenja, okružena je skelama, a njezina će obnova, prema prvim procjenama, biti dugotrajna i zahtjevna.
 
najave

Virtualna konferencija 'The Best in Heritage' 2020

Devetnaesto izdanje The Best in Heritage konferencije koja okuplja najbolje muzejske i baštinske projekte iz cijelog svijeta ove godine održat će se virtualno.
 
obavijest

Pulska Arena otvorena za posjetitelje

Pulski amfiteatar ponovno je otvoren za posjetitelje svaki dan od devet do 17 sati, priopćeno je u ponedjeljak iz Arheološkog muzeja Istre.
 
obavijest

Pronađeni povijesni ostaci na gradilištu u pulskoj ulici Castropola

Prilikom sanacije urušenog kamenog potpornog zida u ulici Castropola u Puli, koja je počela 11. svibnja ove godine, pronađeni su arheološki nalazi, priopćeno je u ponedjeljak iz Grada Pule.
 
financiranje

Uručen ugovor za projekt 'Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru' MCPA-u

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uručio je u ponedjeljak, 25. svibnja 2020. godine, ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova Mladenu Pešiću, ravnatelju Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju (MCPA) u Zadru.   
 
najave

Najavljena obnova kuće Brlić u Slavonskom Brodu

Gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara najavio je u srijedu početak obnove unutrašnjosti kuće Brlić, vrijedne 17,4 milijuna kuna, u kojoj je Ivana Brlić Mažuranić napisala svoje najpoznatije bajke.
 
obavijest

Gradski muzej Karlovac ponovno otvara Stari grad Dubovac

Od petka, 22. svibnja 2020., Gradski muzej Karlovac ponovno otvara vrata Starog grada Dubovca za posjetitelje.
 
konferencija, znanstveni skup, najave

MCPA Zadar: međunarodna konferencija 'Plovidbena renesansa'

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru nastavlja s pripremama  međunarodne stručne konferencije  ,,Plovidbena renesansa – Trgovački putevi na Jadranu u kasnom srednjem i novom vijeku’’ (Maritime Renaissance - Adriatic Trade Routes in Late Medieval and Post Medieval Period) koja će se održati u Zadru od 5. do 7. studenog 2020. godine, u suradnji s Odjelom za arheologiju Sveučilišta u Zadru.
 
obavijest

Do kraja lipnja niže cijene ulaznica za dubrovačke Gradske zidine

Društvo prijatelja dubrovačke starine (DPDS) je do 30. lipnja snizilo cijene ulaznica na dubrovačke Gradske zidine, stonske zidine i Sokol grad u Konavlima, izvijestili su u srijedu iz Društva.
 
x ostalo

Prvi od dva zamjenska križa postavljen na toranj zagrebačke katedrale

Prvi od dva zamjenska križa koji bi trebali stajati na tornjevima zagrebačke katedrale postavljen je u srijedu, tjedan dana nakon što ih je u prigodnoj molitvi blagoslovio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.
 
nagrada

Hvarsko kazalište i Arsenal dobitnik Nagrade europske baštine / Europa Nostra 2020.

Uoči proslave Dana Europe koji se obilježava 9. svibnja, Europska komisija i Europa Nostra proglasile su ovogodišnje pobjednike prestižne Nagrade europske baštine / Nagrade Europa Nostra. Obnovljeno Hvarsko kazalište i Arsenal dobitnik je nagrade u području konzervacije. 
 
istraživanje

U NP-u Krka vrijedno arheološko otkriće

Vrijedno arheološko otkriće u Nacionalnom parku Krka! Srednjovjekovna utvrda Nečven, podignuta u 14. stoljeću, čuvala je topničko oružje mačkulu. Riječ je o iznimno vrijednom primjerku iz 17. stoljeća, napravljenom od bronce.
 
obavijest

Arheološki muzej: Osiguran portret Solinjanke

Arheološki muzej u Zagrebu izvijestio je kako je portret mlade djevojke iz Solina s početka 3. stoljeća, tzv. Solinjanka, u nedavnom potresu ostao neoštećen, iako su neki predmeti iz prostorije stalnog postava Antičkih zbirki u kojemu je ona bila izložena pretrpjeli štetu.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>