info - kazalište


predstava

Scensko čitanje drame 'Nježnost' poljske autorice Maline Przeṡluge

Scensko čitanje drame 'Nježnost' poljske autorice Maline Przeṡluge, u režiji Rajne Racz i prijevodu Jelene Kovačić, bit će priređeno u Teatru &TD u subotu, 19. rujna, kao rezultat ovogodišnje Međunarodne dramske kolonije kojoj je Poljska zemlja partner.
 
predstava

Premijera 'Kafke na žalu' u zagrebačkom HNK-u

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu kao prvu dramsku premijeru svoje nove sezone izvest će u petak, 18. rujna, predstavu 'Kafka na žalu', koju je po motivima istoimena romana Harukija Murakamija postavio Ivica Buljan.
 
predstava

'Cement' Heinera Müllera premijerno 25. rujna u ZKM-u

Nakon što je zbog lockdowna odgođena za ožujak planirana premijera predstave 'Cement' redatelja Sebastijana Horvata, Zagrebačko kazalište mladih premijeru jedne od najvećih ljubavnih priča svjetske dramske književnosti iz pera Heinera Müllera najavljuje za petak, 25. rujna.
 
predstava

'Voljeti' - ljubavna poezija Luka Paljetka u GK 'Žar ptica'

U subotu, 19. rujna, u 20 sati, u GK 'Žar ptica', održat će se premijera predstave 'Voljeti', izbor ljubavne poezije Luka Paljetka, posvećene Anamariji Anuški Paljetak. Poetsko - glazbeni portret pjesnika koji je objavio više od stotinu djela i koji se kroz duge godine svog stvaralaštva nametnuo kao jedan od najvažnijih hrvatskih književnika, pripremila je i režira Marija Sekelez.
 
predstava

'Miš u toću' - prva ovosezonska premijera u Gradskom kazalištu lutaka Split

Prva ovosezonska premijera u Gradskom kazalištu lutaka Split, 19. rujna, predstava je 'Miš u toću', autorice i dramaturginje Ivane Vuković, u režiji Ivana Plazibata. Nakon uspješne suradnje na predstavi 'Lažeš, Melita', autorski dvojac ovog će puta ispričati priču o divljenju vlastitim uzorima, ali i samopouzdanju i važnosti vjerovanja u vlastiti talent u vremenu spektakla, superzvijezda i influencera.
 
predstava

'Gradski i seoski miš' premijerno u Dječjem kazalištu Dubrava

Zagrebačko Dječje kazalište Dubrava kao svoju novu premijeru najavljuje u petak, 18. rujna, predstavu 'Gradski i seoski miš' po motivima Ezopove basne i u režiji Ivane Peroš.
 
festival

44. Dani satire Fadila Hadžića

Predstava 'Flex' Ivana Penovića u produkciji zagrebačkog KunstTeatra otvorila je u subotu 44. Dane satire Fadila Hadžića, koji do 26. rujna u Satiričkom kazalištu Kerempuh donose devet predstava, ove godine u epidemiološki ograničenim uvjetima i bez međunarodnoga predznaka.
 
nagrada

27. Festival glumca: Najbolja predstava 'Ja od jutra nisam stao'

Nagradu 'Vanja Drach' za najbolju predstavu u cjelini na ovogodišnjem Festivalu glumca odnijela je predstava 'Ja od jutra nisam stao' Une Vizek u režiji Nane Šojlev i produkciji Satiričkoga kazališta 'Kerempuh' iz Zagreba, a taj je festival i završio u nedjelju dodjelom nagrada.
 
natječaj

HNK Mostar objavljuje natječaj za najbolji dramski tekst mladih autora

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, po prvi put je objavilo Natječaj za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore. Na natječaj se mogu javiti svi autori do 35 godina koji pišu na hrvatskom jeziku. Rok za slanje tekstova je 1. siječnja 2021.!
 
radionica, kolonija

Međunarodna dramska kolonija ove godine u suradnji s Poljskom

Ovogodišnja Međunarodna dramska kolonija 'Od teksta do predstave', u organizaciji Hrvatskog ITI centra, održat će se od 14. do 19. rujna 2020. godine u suradnji sa zagrebačkim Teatrom &TD.
 
predstava

'Balet u predvečerje' na tratini ispred HNK-a u Zagrebu

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu svoj projekt 'Ljetnih večeri HNK-a u Zagrebu' na tratini ispred kazališta nastavlja u petak i subotu, 11. i 12. rujna, s programom plesnih minijatura u izvedbi baletnih umjetnika toga teatra.
 
predstava

'Vježbanje života – drugi put' na sceni riječkog HNK

Predstava 'Vježbanje života – drugi put', koju je riječka publika čekala tri desetljeća, vraća se na pozornicu HNK Ivana pl. Zajca. Prema legendarnom romanu Nedjeljka Fabrija u režiji Marina Blaževića, koji s Lucijom Klarić, Majom Ležaić i Nikolinom Rafaj potpisuje i dramatizaciju romana, novo uprizorenje, donosi povijest Rijeke iz perspektive ženskih likova, čije potresne priče povijest uglavnom ne bilježi, ali i perspektive glumica koje ih izvode.
 
predstava

'Vrijeme/Time' - predstava na otvorenom

Od 14. rujna na zagrebačkim ulicama održavat će se ZKM-ova nesvakidašnja predstava, odnosno interaktivna šetnja 'Vrijeme/Time' u kojoj daske, zastore i uobičajenu scenografiju teatra zamjenjuju gradske ulice, parkovi, tramvaji i slučajni prolaznici. U šetnji sudjeluje 30 osoba koje uz pomoć slušalica prate zadani plan kretanja na hrvatskom ili engleskom jeziku.
 
djeca, mladi

Gostovanje operne predstave za djecu 'Crvenkapica' u Čakovcu i Murskom Središću

Udruga Mala opera, u suradnji s Dječjim kazalištem Dubrava, predstavlja projekt 'Opera u gostima', putujuće operne predstave za djecu.
 
predstava

'Nove zgode Wande LaVande' GKL Rijeka premijerno 12. rujna

Predstava 'Nove zgode Wande LaVande', nastavak vrlo uspješne predstave Gradskog kazališta lutaka Rijeka o dobroćudnoj creskoj ovčici, premijerno će se izvesti 12. rujna u ovome kazalištu, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare.
 
seminar

Poziv na online seminar-radionicu: Kazališna umjetnost/lutkarstvo

Online seminar-radionica pod nazivom 'Kazališna umjetnost – lutkarstvo' će pod vodstvom kazališne i likovne umjetnice multimedije Krune Tarle biti održan od 25. do 27. rujna 2020. Prijave su otvorene za sve zainteresirane do 23. rujna 2020.!
 
radionica, kolonija

38. generacija Škole glume Ri Teatra - upisi

Ri Teatar organizira 38. Školu glume za uzrast iznad 17 godina koja će se odvijati u Kulturnom centru Kalvarija. Upisi su nedjeljom, i to 13., 20. i 27. rujna 2020. u 17 sati u Kulturnom centru Kalvarija, Kalvarija 8, Rijeka.
 
predstava

Premijera predstave Kazališta Moruzgva 'Majstori' u Rijeci

Riječani ovog rujna dobivaju jedinstvenu priliku da prvi u Hrvatskoj pogledaju novu predstavu Kazališta Moruzgva 'Majstori', u režiji Krešimira Dolenčića. Premijera predstave održat će se 25. rujna, u 20 sati, u HKD-u na Sušaku.
 
predstava

'Rad panike' – nova premijera kolektiva BADco.

Izvedbeni kolektiv BADco. najavljuje premijernu izvedbu predstave 'Rad panike' koja će se održati u subotu i nedjelju, 12. i 13. rujna, od 19 sati, na lokaciji remetinečkog Blata, kod nezavršene Sveučilišne bolnice.
 
najave

Aukcija kazališnih kostima u Kazalištu Trešnja

Kazalište Trešnja otvara svoju riznicu unikatnih kostima iz predstava koje više nisu na repertoaru i nudi jedinstvenu priliku kupnje svim ljubiteljima kazališne umjetnosti. Rasprodaja kostima održat će se 12. i 13. rujna od 11 do 17 sati u dvorištu Kazališta koje će za ovu priliku biti posebno uređeno s kulisama iz predstava. Rasprodajom kostima Kazalište Trešnja otvorit će sezonu 2020./2021.
 
radionica, kolonija

Dramska offline & online

Online upisi u Tirenin dramski studio traju do nedjelje, 13. rujna. Satovi dramske će se ovisno o mogućnostima i epidemiološkoj situaciji održavati na dosadašnjim lokacijama, na otvorenom ili preko Zooma, ali regularno i bez prekida.
 
obavijest

Promocija monografije o sedamdeset plus godina ZKM-a

Promocija monografije o sedamdeset plus godina Zagrebačkog kazališta mladih moći će se pratiti kroz ZKM Zoom razgovor u utorak, 8. rujna, na Facebook stranici ZKM-a, od 18 sati.
 
najave

Osječki HNK u novoj sezoni priprema šest premijera

Osječko Hrvatsko narodno kazalište (HNK) ulazi u 114. kazališnu sezonu pod motom 'Izazovima unatoč, udahnimo umjetnost', a u kojoj priprema šest premijera, po tri dramske i glazbene, izvijestili su u ponedjeljak u tome kazalištu.
 
nagrada

Dodijeljene nagrade 13. Festivala amaterskog kazališta

U subotu, 5. rujna, u Slavonskom Brodu je svečanošću dodjele nagrada po 13. put po redu završen Festival amaterskog kazališta čiji je apsolutni pobjednik predstava 'Tamo gdje tuga spava' - zajednički uradak Kazališta Nova scena Vinkovci i Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci.
 
najave

HNK u Zagrebu za novu sezonu 'novog normalnog' pripremio plan 'A' i plan 'B'

U kazališnu jesen obilježenu 'novim normalnim' Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ulazi s ambiciozno planiram repertoarom nove sezone, spreman na sve opcije i izmjene uz niz premijernih naslova, a intendantica Dubravka Vrgoč najavila je i održavanje Festivala svjetskog kazališta.
 
predstava

Premijerom dječje predstave 'Basne' Kazalište Virovitica počelo sezonu

Premijerom dječje predstave 'Basne' u režiji Igora Goluba i Draška Zidara, u petak navečer počela je nova sezona Kazališta Virovitica.
 
festival

53. Međunarodni festival kazališta lutaka PIF

Zagreb i ove godine postaje lutkarsko središte svijeta. Od 18. do 24. rujna u našem se glavnom gradu održava 53. PIF, Međunarodni festival kazališta lutaka koji će uz lutkare iz Hrvatske, publici predstaviti i lutkarska kazališta iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Italije, Izraela, Njemačke, Poljske, Slovenije i Srbije.
 
najave

Pet premijernih naslova u novoj sezoni ZKM-a

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) u novu sezonu ulazi sa sloganom 'Vrati se u normalu', te najavljuje pet premijernih naslova, prvi od kojih je predstava 'Cement' u režiji Sebastijana Horvata, čija će premijera biti 25. rujna.
 
festival

'Kerempuh' najavio novu sezonu i 44. Dane satire Fadila Hadžića

Satiričko kazalište 'Kerempuh' novu sezonu otvara 12. rujna festivalom Dani satire Fadila Hadžića, čije se 44. izdanje iznimno održava u jesen, a na konferenciji za novinare u srijedu najavljeno je i pet premijernih naslova do kraja kalendarske godine.
 
djeca, mladi

Besplatna predstava za prvoškolce u GK 'Žar ptica'

Na početku svake sezone Gradsko kazalište 'Žar ptica' svim učenicima prvih razreda i njihovim roditeljima tradicionalno priređuje dobrodošlicu svojom akcijom 'Dragi prvoškolci, dobrodošli u Vaše kazalište'. Tako ih i ove nedjelje, 6. rujna, u 11 sati, poziva u Bijeničku 97, kako bi se prije prvog dana škole zajedno proveselili uz besplatnu predstavu 'Durica - male ljubavi'.
 
festival

Vukovar - ovogodišnji grad domaćin Festivala glumca

Ovogodišnji grad domaćin Festivala glumca je grad Vukovar u kojemu će se u subotu, 5. rujna, svečano otvoriti u Hrvatskom domu predstavom 'Dekorater' Nine Kleflin i Kazališta Lectirium iz  Zagreba, najavljeno je u petak.
 
djeca, mladi

Upisi u novu sezonu Kazališta Škrabe

Kazalište Škrabe i Kreativni studio Zvrk pozivaju sve predškolce, osnovnoškolce i srednjoškolce da postanu članovi velike obitelji Kazališta Škrabe i pridruže se veseloj ekipi iz predstava 'Knjiga o džungli', 'Kako je Tvrtko otkrio Božić', 'Mary Poppins', 'Velika pustolovina Sherlocka Holmesa', 'Oko jedne hiže' i 'Zemlja Čudesa'. 
 
predstava

GKL Rijeka u novoj sezoni najavljuje pet premijera

Nova kazališna sezona Gradskog kazališta lutaka Rijeka 2020./2021., tijekom koje će biti prikazano pet premijernih naslova, od kojih su tri dio programa Rijeke - Europske prijestolnice kulture, 2020 (EPK), najavljena je u četvrtak na konferenciji za novinare.
 
obavijest

Zatvaranje 31. Omiškog kulturnog ljeta

31. Omiško kulturno ljeto zatvara se 29. kolovoza predstavom iz vlastite produkcije, 'Klytaimestrom' Marijana Matkovića, u režiji Petra Buljevića i izvedbi dramske umjetnice Ivane Giove Župa.
 
festival

7. Festival izvedbenih umjetnosti i kazališta / FIUK

Festival izvedbenih umjetnosti i kazališta (FIUK) koprivnički je festival u organizaciji udruge Mamuze koji u tri dana objedinjuje kazalište, performanse, predavanja i glazbu, a ove se godine održava po sedmi puta, u razdoblju od 27. do 29. kolovoza.
 
obavijest

Umrla nacionalna dramska prvakinja Zoja Odak

Splitska glumica i nacionalna dramska prvakinja Zoja Odak umrla je u noći na nedjelju u splitskoj bolnici nakon teške bolesti u 73. godini života, priopćilo je Hrvatsko narodno kazalište Split.
 
predstava

Retkovačka kazališna večer

Kazalište 'Mika Živković' obilježava desetu godišnjicu svoga osnutka. Tom će se prigodom u četvrtak, 27. kolovoza, u 20,30 sati, u prekrasnom ambijentu dvorišta obiteljske šokačke kuće Đurđević (Ulica E. Kvaternika 3, u samome središtu Retkovaca) održati ambijentalna izvedba nagrađivanih predstava slavonske tematike 'Blatne duše' i 'Otrov'. Ulaz je slobodan uz prethodnu najavu dolaska!
 
predstava

Uskoro počinje drugi dio XI. Ljetnih noći Teatra EXIT

U 13 dana, koliko traje drugi dio Ljetnih noći Teatra EXIT, održat će se čak 18 izvedbi i 9 različitih naslova, a predstave će se održavati na 3 lokacije. Većina predstava izvodi se u Muzeju za umjetnost i obrt, dok se predstave 'Izložak br. 49' i 'Buđenje' održavaju u Studiju EXIT, a iz tehničkih razloga, u Teatru EXIT igrat će predstave Saše Anočića: 'GospOUdinNOUbadi' i kultni 'Kauboji'.
 
predstava

Držićeva 'Grižula' posljednji dramski naslov 71. DLJI

Komedija 'Grižula' Marina Držića u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec premijerno će biti izvedena u četvrtak, 20. kolovoza, u parku Gradac, kao posljednji dramski naslov na 71. Dubrovačkim ljetnim igrama.
 
festival

'Nosi se' festival u Zadru od 17. do 21. kolovoza

Teatro VeRRdi otvara festival 'Nosi se' premijerom monodrame 'Školjka šumi' Slobodana Novaka, u izvedbi Maruške Aras, koja će se održati u ponedjeljak, 17. kolovoza, u 21 sat, u zadarskoj crkvi sv. Dominika. Tema ovogodišnjeg festivala je 'Mediteran kao napet' uz spomen na preminulog akademika Tonka Maroevića koji je trebao biti gost festivala.
 
radionica, kolonija, festival

TranziT - europski festival suvremenih kazališnih praksi / Radionica vrištanja 'Glasan šapat'

Rijeka u kolovozu dobiva novi festival: TranziT - europski festival suvremenih kazališnih praksi, koji promovira europske i domaće nezavisne izvedbene umjetnike i mala vaninstitucionalna kazališta, dok programski donosi radove koji su u sinkronicitetu sa suvremenom publikom te društvenim i tehnološkim kontekstom.
 
predstava

Premijera monodrame 'Moj obračun s njima' u izvedbi Rade Šerbedžije

U sklopu ovogodišnje 20. sezone kazališta Ulysses, u subotu, 15. kolovoza, u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu održat će se premijera predstave 'Moj obračun s njima' Miroslava Krleže, u izvedbi Rade Šerbedžije.
 
festival

5. izdanje 'Nosi se' festivala u Zadru

Teatro VeRRdi najavljuje peto izdanje 'Nosi se' festivala, s naslovom 'Mediteran kao napet'. Program će se održavati od 17. do 21. kolovoza, od 21 sat, u crkvi sv. Dominika i dvorištu Kazališta lutaka Zadar.
 
festival

Dva gostovanja na kraju ljetnog festivala smijeha 'Kalvarija pod zvijezdama'

Do kraja ljetnog festivala smijeha 'Kalvarija pod zvijezdama', ostale su svega tri predstave od čega dva gostovanja. U petak, 14. kolovoza, održat će se monodrama 'Ptica' u izvedbi Jadrana Grubišića iz Zagreba.
 
predstava

'Intimnost' Biljane Srbljanović premijerno u Lazaretima

U sklopu programa 71. Dubrovačkih ljetnih igara u četvrtak, 13. kolovoza, u Lazaretima će premijerno biti izvedena predstava 'Intimnost' redatelja Andreja Nosova i dramaturginje Biljane Srbljanović u produkciji Fondacije Heartefact iz Beograda.
 
predstava

Daniel Cardoso: 'Correr o fado' / premijera splitskog Baleta

Premijera plesne predstave Correr o fado, u izvedbi Baleta Hrvatskog narodnog kazališta Split, na programu je 66. Splitskog ljeta, 13. kolovoza. Održat će se s početkom u 21 sat, na sceni na otvorenom poluotoka Sustipan. Redatelj predstave je portugalski koreograf Daniel Cardoso.
 
predstava

'Marta i sedam strahova' u nedjelju u Lazaretima

U sklopu programa 71. Dubrovačkih ljetnih igara, u nedjelju, 9. kolovoza, u Lazaretima će gostovati predstava "Marta i sedam strahova" o mentalnom zdravlju mladih, prema tekstu Ivane Vuković i u režiji Natalije Manojlović.
 
predstava

Premijera predstave 'Gordana neće doći', autorskog projekta Jelene Bosančić

Autorski projekt prema tekstu Jelene Bosančić 'Gordana neće doći (Dom za nezabrinutu djecu)' bit će, kao posljednja dramska premijera 66. Splitskog ljeta, praizveden u subotu, 8. kolovoza, na sceni u Meštrovićevim Crikvinama. Predstavu režira Ivan Planinić, a glumački kvartet - Jelena Bosančić, Goran Marković, Stipe Radoja i Donat Zeko - nastupa uz live nastup benda koji za predstavu izvodi posebno skladanu glazbu Mirona Hausera.
 
najave

Najavljen Forum europskih kazališta u Dresdenu

U sklopu njemačkog predsjedanja Europskom unijom, u Dresdenu će se u studenome održati prvi Forum europskih kazališta, koji će okupiti preko 150 predstavnika izvedbenih umjetnosti i vlada kako bi zajedno raspravili implikacije covida-19 na taj sektor.
 
najave

Središnja tema sljedeće kazališne sezone riječkoga HNK - "Opstanak"

HNK Ivana pl. Zajca kazališnu sezonu 2020./2021. priređuje sa središnjom temom "Opstanak", a definiraju je neizvjesnost mogućnosti izvođenja programa te bitno manji prihodi, kazao je u petak intendant Marin Blažević.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>