info - kazalište


obavijest

Predstave HNK Ivana pl. Zajca posvećene novim nacionalnim prvakinjama Oliveri Baljak i Kristini Kolar

HNK Ivana pl. Zajca izvijestio je da su, odlukom Ministarstva kulture RH, dvije članice ove kuće, Olivera Baljak i Kristina Kolar, postale nacionalne prvakinje te tim povodom njima posvećuje dvije predstave.
 
predstava

Karlovačka premijera crnohumorne drame 'Komšiluk naglavačke'

Karlovačka publika u petak navečer premijerno će moći pogledati predstavu Nine Mitrović 'Komšiluk naglavačke' u režiji Darija Harjačeka, nastalu u koprodukciji kazališta Virovitica i karlovačkoga Gradskog kazališta 'Zorin dom'.
 
predstava

Premijera predstave 'Mladež bez boga'

Premijera predstave 'Mladež bez boga' autora Boruta Šeparovića, u koprodukciji ZKM-a, Montažstroja i Akademije dramske umjetnosti, održat će se u petak, 22. veljače, u 18 sati, u Zagrebačkom kazalištu mladih.
 
predstava

Praizvedba komedije 'Iza ograde' u Požegi

U subotu 16. veljače, u Gradskom kazalištu Požega bit će praizvedena nova komedija Nine Horvat 'Iza ograde', predstava koja se bavi pitanjem što je to obitelj te u kojoj mjeri dopuštamo da  mišljenje okoline utječe na naše odluke i život.
 
predstava

Drama 'Kušnja', snažna alegorija Arthura Millera premijerno u HNK Split

Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će u subotu, 23. veljače, izvesti dramski komad 'Kušnja' Arthura Millera. Drama je to koja spada u sam vrh američke dramaturgije, kod nas poznatija pod naslovom 'Vještice iz Salema'.
 
predstava

'Kiklop' premijerno 22. veljače u 'Gavelli'

Klasik hrvatske književnosti 20. stoljeća, roman 'Kiklop' Ranka Marinkovića, nakon više od četiri desetljeća ponovno će zaživjeti na kazališnim daskama u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu 'Gavella', gdje će premijerno biti postavljen u petak, 22. veljače, u režiji Saše Anočića kao velika ansambl predstava čija je tema rasapa vrijednosti u razdoblju nemira i straha, kako je rečeno u četvrtak na konferenciji za novinare.
 
predstava

Atelje 212 gostuje u riječkom HNK Ivana pl. Zajca

'Što se događa kada para nestane?' zaplet je komedije 'Noćna straža' beogradskog Ateljea 212 u režiji Borisa Liješevića, koja gostuje na sceni riječkog HNK Ivana pl. Zajca u srijedu, 13. veljače, s početkom u 19,30 sati.
 
susret

15. Virovitički kazališni susreti – Virkas

15. Virovitički kazališni susreti – Virkas 2019. traju do 10. ožujka, a na njima gostuje deset kazališta iz Hrvatske i četiri iz inozemstva, koja će odigrati trinaest predstava za odrasle i pet za djecu i mlade.
 
predstava

'Zmaj Heliot' – nova predstava vukovarske Scene Martin

'Zmaj Heliot', nova profesionalna predstava Scene Martin Hrvatskog doma Vukovar doživjet će svoju premijeru u petak, 15. veljače, s početkom u 18 sati. Predstava je rađena prema slikovnici osječke autorice Ivane Šojat 'Heliot – zmaj gnjezdaš'.
 
predstava

'Cabaret - koncert za žlice i gitaru' premijerno u srijedu u Studiju Exit

Nova premijera zagrebačkog Studija Exit bit će, u srijedu 13. veljače, predstava 'Cabaret - koncert za žlice i gitaru', autorski projekt Nikole Nedića i Marija Joveva nastao u produkciji Teatra Exit i Kazališta Ulysses.
 
najave

Jubilarni, 25. Dani hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu

U Hercegovcu, općini u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ove će se godine, po 25., jubilarni put održati Dani hrvatskog pučkog teatra. U Hrvatskom seljačkom domu, 22. i 23. veljače, okupit će se šest amaterskih kazališnih družina iz Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Srbije.
 
predstava

Nova predstava iz B GLAD Produkcije u kazalištu Luda kuća

Iz pera autora Igora Weidlicha, a u režiji Borisa Kovačevića, dolazi nova predstava pod nazivom 'Who the fu*k is Biba?' koja nas na Valentinovo, 14. veljače u 20 sati, očekuje u kazalištu Luda kuća.
 
predstava

Cabaret 'Preko veze' premijerno u nedjelju u 'Kerempuhu'

Satiričko kazalište 'Kerempuh' kao svoju novu premijeru najavljuje za nedjelju, 17. veljače, predstavu 'Preko veze' Ivana Lea Leme koja kroz cabaretsku formu komentira društveni fenomen kretanja kroz život 'preko veze'. Predstava je nastala u koprodukciji Satiričkog kazališta 'Kerempuh' i Kazališta Moruzgva.
 
predstava

5. Kazališna zima u Istri

Od 11. do 27. veljače, predstave 'Mistero Buffo' i 'Furbaćona 2', izvodit će se na pozornicama Rovinja, Buja, Svetvinčenta, Labina, Buzeta i Umaga, istaknuto je danas na konferenciji za medije održanoj u INK - Gradskom kazalištu Pula.
 
predstava

Premijera Gavranovog 'Sladoleda' u Nišu

Ove subote, 9. veljače, u Narodnom pozorištu 'Niš' u Nišu (Srbija), bit će premijerno izvedena komedija Mire Gavrana 'Sladoled'. Ovo je peta premijerna izvedba ovog Gavranovog teksta koji je svoju praizvedbu imao 2014. godine u Teatru Gavran.
 
obavijest

Siniša Popović dobio status nacionalnoga prvaka

Odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske od 22. siječnja 2019. Siniša Popović dobio je status nacionalnoga prvaka Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.
 
predstava

50. jubilarna izvedba ZKM-ove predstave 'Sherlock Holmes'

Predstava 'Sherlock Holmes', danas, 7. veljače, u Zagrebačkom kazalištu mladih ima 50. jubilarnu izvedbu. Predstava u režiji Krešimira Dolenčića (autorica teksta je Ana Tonković Dolenčić prema motivima i likovima Arthura Conana Doylea) premijerno je izvedena 15. listopada 2016.
 
najave

O položaju žene u predstavi 'Dijete od pijeska' Anje Ostojić

'Dijete od pijeska' je glumačko-fizička predstava Anje Ostojić nastala prema istoimenom romanu marokanskog pisca Tahar Ben Jellouna, nominiranog za Nobelovu nagradu za književnost. 12., 16. i 19. veljače predstava će biti izvedena u Amfiteatru Doma mladih (Ulica slobode 28, Split).
 
najave

Austrijski filozof Robert Pfaller novi gost Filozofskoga teatra

Novi gost Filozofskoga teatra u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu bit će, u nedjelju 10. veljače, istaknuti austrijski filozof Robert Pfaller, koji će održati predavanje pod nazivom 'Jezik odraslih (+18)' u kojemu se bavi zamahom pitanjem političke korektnosti u svakodnevnom govoru i utjecajem novog puritanizma na moć kritičkoga mišljenja.
 
predstava

Mjuzikl 'Sunset Boulevard' izvest će se prvi put u Hrvatskoj u riječkome HNK

Mjuzikl Andrewa Lloyda Webera 'Sunset Boulevard' premijerno će se u režiji Renate Carole Gatice i pod dirigiranjem Igora Vlajnića izvesti u HNK Ivana pl. Zajca 8. veljače, a to je ujedno prva izvedba ovog mjuzikla u Hrvatskoj, najavljeno je u srijedu u ovom kazalištu.
 
predstava

'Pjesma cvrčka' - nova premijera Eurokaza

Nova premijera Eurokaza bit će, u nedjelju, 10. veljače, na sceni KUC Travno u Zagrebu, predstava 'Pjesma cvrčka', po motivima Miroslava Krleže i u režiji Ive Srnec, koja uz profesionalne glumce u izvedbeni proces uključuje desetoro osoba starijih od 54 godine u sklopu projekta 'Scenska kreativnost u starijoj dobi'.
 
predavanje, tribina

ZKM tribina 'Čitanje kazališta': Euripid, Freud, Feminizam

Tribina će se održati 7. veljače, u 19 sati, u foyeru Zagrebačkog kazališta mladih, a na njoj će biti govora o tezi da je Euripid ženski pisac, a potom konkretnije o izvedbama Bakhi u 20 stoljeću, o režiji Bakhi, ulozi Freudova učenja, procesu i izazovima postavljanja ovoga komada.
 
predstava

'Smrt Sokratova' na Sceni Travno

Multimedijalna predstava 'Smrt Sokratova' Umjetničke organizacije SKOP, koju po Platonu postavlja redatelj Nenad Glavan, pretpremijerno će biti postavljena u četvrtak, 14. veljače, u 20 sati, na Sceni Travno.
 
predstava

Povratak predstave 'Povišica' na Scenu 55 HNK Split

Drama 'Povišica' francuskog dramatičara, novelista i filmskog glumca Georgesa Pereca vraća se na Scenu 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split s pet izvedbi predstojećeg tjedna, od ponedjeljka do petka, odnosno 4. do 8. veljače. 
 
konferencija, znanstveni skup

Europska Noć kazališta – razvoj i istraživanje publike u izvedbenim umjetnostima

Simpozij Europska Noć kazališta – razvoj i istraživanje publike u izvedbenim umjetnostima održava se u okviru projekta ASSET (Audience Segmentation System in European Theatres / Sustav segmentacije publike u europskim kazalištima), uz potporu programa Kreativna Europa. Međunarodni ASSET simpozij održava se 4. i 5. veljače u Kulturnom centru Dubrava, a 6. veljače održat će se i međunarodni ASSET trening.
 
predstava

'Glumica' Pascala Ramberta premijerno u HNK u Zagrebu

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 1. veljače premijerno će biti izvedena drama 'Glumica' francuskog pisca, koreografa i redatelja Pascala Ramberta.
 
predstava

Svečana pedeseta izvedba predstave '#generacija' Teatra Tirena

U četvrtak, 7. veljače, predstava Teatra Tirena '#generacija' imat će svečanu 50. izvedbu u Kazalištu Mala scena. Riječ je o predstavi za tinejdžere koja se bavi utjecajem tehnologije na odrastanje te kvalitetu i način života.
 
predstava

Duodrama Frane Marije Vranković o Ivani Brlić-Mažuranić

Kazalište Smješko, u suradnji s Teatrom na Trešnjevci u sklopu Kazališnoga ponedjeljka, 4. veljače, u 20 sati, u Centru za kulturu Trešnjevka donosi premijeru dokumentarno-igrane drame Frane Marije Vranković 'Ivana u svijetu bajki'.
 
radionica, kolonija

Dramske radionice 54+ u CeKaTe-u

Centar za kulturu Trešnjevka, Telecentar i Arheološki muzej u Zagrebu pozivaju zainteresirane s napunjenih 55 godina da se pridruže projektu 'U potrazi za istinom' kroz dramske radionice koje počinju 14. ožujka, u 10 sati. Radionice su besplatne za sve polaznike!
 
predstava

Premijera predstave 'Regoč' HNK Ivana pl. Zajca

Predstava 'Regoč' Ivane Brlić Mažuranić, u adaptaciji i režiji Olje Lozice nastala u suradnji Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca sa studentima Glume i medija Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, premijerno će biti izvedena na pozornici HKD-a na Sušaku u srijedu, 30. siječnja, s početkom u 19 sati.
 
predavanje, tribina

Tribina 'Mladež bez boga / Mapiranje radikalizacija' kolektiva Montažstroj i ZKM-a

Tribina 'Mladež bez boga / Mapiranje radikalizacija', koja će se održati 1. veljače, u 18 sati, u dvorani Polanec Zagrebačkog kazališta mladih, dio je procesa nastanka kazališne predstave 'Mladež bez boga' autora Boruta Šeparovića, u koprodukciji ZKM-a i Montažstroja, koja će biti premijerno izvedena 20. veljače 2019.
 
predstava

Premijera 'Malog princa' u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka 29. siječnja

Gradsko kazalište lutaka Rijeka, u koprodukciji s Lutkovnim gledališčem Ljubljana, premijerno će 29. siječnja izvesti predstavu 'Mali princ - Pjesma o ljubavi' Jere Ivanc po motivima Antoinea de Saint-Exuperyja, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u ponedjeljak.
 
predstava

Premijera predstave 'Domaši' u Gradskom kazalištu lutaka Split

U petak, 1. veljače, u Gradskom kazalištu lutaka Split bit će izvedena premijera predstave 'Domaši', autorski projekt Ana Marije Veselčić. Predstava 'Domaši' nastala je kao diplomska ispitna produkcija na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Tekst, režiju i izvedbu potpisala je Ana Marija Veselčić, pod mentorstvom profesora Gorana Golovka.
 
predstava

Premijera predstave 'Miris jorgovana' u Županji

Svečana premijera predstave 'Miris jorgovana', u izvedbi Gradskoga amaterskog kazališta Županja i režiji Marka Sabljakovića, održat će se u nedjelju, 3. veljače, s početkom u 20 sati, u kino dvorani 'Mladost' u Županji.
 
predstava

Premijera mjuzikla za djecu 'Mi o vuku'

Premijerna izvedba mjuzikla 'Mi o vuku' održat će se u subotu, 2. veljače, s početkom u 18 sati, u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog.
 
obavijest

Preminuo mladi hrvatski glumac Robert Budak

U nedjelju je u 27. godini preminuo hrvatski glumac Robert Budak, član ansambla Zagrebačkog kazališta mladih i dobitnik Nagrade hrvatskog glumišta (2017.) za iznimno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina za niz likova koje je tumačio u predstavi 'Taksimetar' u produkciji Teatra Exit iz Zagreba.
 
predstava, festival

Deveti GavranFest od 1. do 3. veljače u Njemačkoj

Međunarodni kazališni festival 9. GavranFest, na kojemu se izvode isključivo kazališni tekstovi hrvatskog književnika Mire Gavrana, održat će se 1., 2. i 3. veljače u Sensemble Theatreu u Augsburgu u Njemačkoj, a prikazat će pet Gavranovih komada u produkcijama teatara iz Austrije, Hrvatske i Njemačke.
 
najave

Marinkovićev 'Kiklop' u Gavelli: Ludička posveta svevremenskom tekstu

'Kiklop', koju po slavnom predlošku Ranka Marinkovića u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu (GDK) Gavelli postavlja redatelj Saša Anočić bit će, kako je rekao u razgovoru za Hinu, ludička kazališna posveta Marinkovićevu revolucionarnom književnom duhu u filmski montiranoj predstavi temeljenoj na glumačkoj suigri i dramatizaciji koja kombinira elemente drame, komedije, horora, realnog i nadrealnog u jedinstvenu cjelinu čija se aktualnost preslikava iz epohe u epohu.
 
predstava

Scensko pripovijedanje bajke o konavoskoj Pepeljugi

Studentski teatar Lero nastavlja s ciklusom pripovijedanja bajki i legendi za najmlađu publiku. Tako će 26. siječnja poznata pripovjedačica bajki i Lerova članica Jasna Held predstaviti po svemu intrigantan izbor priča i legendi pod naslovom 'Kominača'. Radi se o pričama začuvanih u  zbirci Zavičajnog muzeja Baltazara Bogišića (HAZU) u Cavtatu i prvi put javnosti bit će predstavljen dio tog vrijednog narodnog blaga i usmene predaje iz 19. stoljeća koje je prikupio i zabilježio Baltazar Bogišić.
 
nagrada

Bobo Jelčić osvojio nagradu Jugoslavenskog narodnog pozorišta za predstavu sezone

Redatelj Bobo Jelčić osvojio je nagradu Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu za rad na autorskom projektu prema motivima filma 'Zašto je poludeo gospodin R…' (1970.) Rainera Wernera Fassbindera i Michaela Fenglera te je istoimena predstava proglašena za predstavu sezone.
 
predavanje, tribina

Kazalište i mladi: nasilje u školama

Portal Srednja.hr organizira serijal tribina u Zagrebačkom kazalištu mladih pod nazivom 'Kazalište i mladi'. Prva tribina održat će se 28. siječnja, u 18 sati, u ZKM-u pod nazivom 'Nasilje u školama'.
 
predstava

Premijera predstave 'Romeo i Julija' u INK-u

Premijera predstave 'Romeo i Julija' održat će se u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula u srijedu, 30. siječnja, s početkom u 20 sati. Regionalno kazalište Sjeverne Grčke, Kozani i INK- Gradsko kazalište Pula potpisali su Ugovor o poslovnoj suradnji i zajedničkoj produkciji kazališne predstave W. Shakespeara, u režiji umjetničkog direktora Lefterisa Giovanidisa. Ideja je predstaviti klasičnu dramu na inovativan način povezujući jezike i kulturu dviju zemalja. 
 
predstava

'Legenda o svetom Muhli' Mate Matišića premijerno 9. veljače u 'Komediji'

Zagrebačko Gradsko kazalište 'Komedija' kao prvu premijeru u novoj kalendarskoj godini najavljuje, u subotu, 9. veljače, predstavu 'Legenda o svetom Muhli', koju po dramskom tekstu Mate Matišića postavlja Zoran Mužić.
 
radionica, kolonija

Učiteljski kazališni laboratorij u Teatru na Trešnjevci

U Teatru na Trešnjevci Centra za kulturu Trešnjevka krenuo je program 'Učiteljski kazališni laboratorij' nastao u suradnji s Katedrom za hrvatski jezik i književnost, scensku i medijsku kulturu Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ova kreativna radionica studentima daje širi uvid u dramsko-scensko stvaralaštvo.
 
predstava

'Alt-KNAP' - nova scena Kazališta Knap

Program 'Volimo se u veljači' u Kazalište Knap donosi ciklus alternativnog kazališnog izričaja. Kroz tri četvrtka tijekom veljače u programu Kazališta Knap naći će se alternativne kazališne produkcije pod zajedničkim nazivom 'Alt- KNAP'.
 
predstava

GKL Rijeka obilježava Small Size Days predstavom 'Koka Kokone'

Gradsko kazalište lutaka Rijeka pridružit će se obilježavanju Small Size Days, svjetskog kazališnog dana za najmlađe, izvedbom predstave 'Koka Kokone' autora Enesa Kiševića i redatelja Roberta Waltla, najavljeno je iz ovog riječkoga kazališta. Predstava će se odigrati 25. i 26. siječnja.
 
predstava

Balet zagrebačkog HNK gostovao u Belgiji

Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gostovao je u utorak u Belgiji, gdje je u Theatreu de Liège izveo hvaljeni balet 'Apoksiomen' brazilsko-belgijskog koreografa Claudija Bernarda na glazbu Tamare Obrovac, koji je belgijska publika ispratila ovacijama.
 
predstava

'Mladež bez Boga' Odona von Horvatha u veljači premijerno u ZKM-u

Nova premijera Zagrebačkog kazališta mladih bit će, 20. veljače,'predstava "Mladež bez Boga', koju po motivima istoimenog romana austrijskog književnika Odona von Horvatha postavlja Borut Šeparović.
 
radionica, kolonija

Kazalište Škrabe – upis novih članova

Upis novih članova (glumica i glumaca) osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta bit će u srijedu i četvrtak, 23. i 24. te 30. i 31. siječnja 2019. u 18,30 sati, u Domu kulture Jastrebarsko (kazalište/kino).
 
festival

U Varaždinu najavljen 10. tjedan smijeh kazališta

Ovogodišnji, 10. tjedan smijeha održat će se od 8. do 17. ožujka i bit će izvedeno 55 predstava uz sudjelovanje 200 umjetnika, najavio je u ponedjeljak  Jan Kerekeš, umjetnički voditelj Kerekesh Teatra i direktor Festivala.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>