info - kazalište


natječaj

Poziv lokalnim nezavisnim kazališnim umjetnicima na sudjelovanje u projektu 'Make a Move'

Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA poziva vaninstitucionalne i nezavisne kazališne umjetnike i članove umjetničkih kolektiva s područja Rijeke, Primorsko-goransko županije i Hrvatske da se pridruže Labu u Rijeci – 'Kazališne prakse na specifičnim lokacijama i publika'. Rok za prijavu je 5. srpnja 2019.!
 
nagrada

Nagrade publike za najbolju predstavu Kazališnoga ponedjeljka Teatra na Trešnjevci

Prvu sezonu Kazališnog ponedjeljka CeKaTe teatra Centar za kulturu Trešnjevka završio je dodjelom nagrada za najbolju predstavu po izboru publike. Najboljima je publika ocijenila predstavu 'Tri treća tromjesečja' Gradskoga kazališta 'Joza Ivakić' Vinkovci te 'Plesnu haljinu žutoga maslačka' Kazališta Prijatelj iz Zagreba.
 
festival, najave

XIII. Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone u rujnu u HNK-u Zagreb

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ugostit će od 12. do 17. rujna XIII. Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone, u sklopu kojega će publici biti predstavljene četiri predstave vodećih kazališnih redatelja iz Sankt Peterburga, 'sjeverne prijestolnice' Rusije, te izložba mladog ruskog fotografa Pavla Frančišina.
 
festival

Zadarsko kazališno ljeto od 28. lipnja do 2. kolovoza

Od 28. lipnja do 2. kolovoza na 25. Zadarskom kazališnom ljetu publika će moći uživati u dvanaest predstava, od čega dvije premijere, te tri koncerta u sklopu Zadar Jazz and blues festivala.
 
festival

6. Midsummer Scene Festival u Dubrovniku

Šesto izdanje Midsummer Scene Festivala, koji se od 21. lipnja do 7. srpnja održava u Dubrovniku, predstavljeno je u utorak u Palači Sponza, a organizatori su najavili bogat program čiji je središnji događaj izvedba predstave 'Romeo i Julija' Williama Shakespearea, koja će se na tvrđavi Lovrijenac održati trinaest puta, od 22. lipnja do 5. srpnja.
 
nagrada

Dodjelom nagrada i programom posvećenom M. Crnobrnji Gumbeku zatvoreni 43. Dani satire

Predstava 'Realisti' SNG Nova Gorica iz Slovenije proglašena je u utorak u Zagrebu najboljom predstavom 43. Dana satire Fadila Hadžića, a program koji je od 1. lipnja predstavio u Satiričnom kazalištu Kerempuh 13 ponajboljih satiričnih ostvarenja iz Hrvatske i regije zaključen je prigodnim prisjećanjem na legendarnog glumca hrvatske komediografije Mladena Crnobrnju Gumbeka i otkrivanjem njemu posvećene zvijezde na Kerempuhovoj Stazi slavnih.
 
festival

Karlovački kazališni festival - KAKAFE 2019.

Od 23. lipnja do 13. srpnja održat će se 6. KAKAFE, kao sastavni dio proslave rođendana grada Karlovca pod nazivom 'Zvjezdano ljeto'.
 
koncert

Veliko finale koncertne sezone u 'Zajcu' uz Michaila Lifitsa i Yordana Kamdzhalova

Orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca svoju iznimno uspješnu sezonu završava grandioznim finalom pod dirigentskim vodstvom svog šefa dirigenta Yordana Kamdzhalova i uz nastup svjetske pijanističke zvijezde Michaila Lifitsa. Riječ je o simfonijskom koncertu 'Rahmanjinov, Čajkovski' koji je na programu riječkog 'Zajca' u srijedu, 19. lipnja, u 19,30 sati.
 
radionica, kolonija

Baletni studio HNK Ivana pl. Zajca ponovno otvara svoja vrata

Baletni studio HNK Ivana pl. Zajca ponovo otvara svoja vrata s namjerom okupljanja polaznika od 14 godina na više te pružanja neformalnog obrazovanja u klasičnom i suvremenom baletu.
 
predstava

10. Ljetne noći Teatra EXIT u MUO-u od 27. lipnja do 3. kolovoza

Jubilarne 10. Ljetne noći Teatra EXIT otvorit će 27. lipnja u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu nagrađivana predstava 'Pluća' Teatra Exit u režiji Aide Bukvić, a bogat program popularnog ljetnog kazališta na otvorenom do 3. kolovoza donosi ukupno 23 predstave, među kojima jednu praizvedbu te osam gostovanja.
 
festival

U Osijeku počeo 19. Međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku

Međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku počeo je u nedjelju u osječkom Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, predstavom 'Tanz und drama AG' u izvedbi Kazališne grupe đakovačke Gimnazije Antuna Gustava Matoša.
 
najave

Zatvaranje 43. Dana satire Fadila Hadžića uz program posvećen Mladenu Crnobrnji Gumbeku

U utorak, 18. lipnja u 20 sati, u Satiričkom kazalištu Kerempuh održat će se dodjela nagrada za najbolja umjetnička ostvarenja na 43. Danima satire Fadila Hadžića i svečano zatvaranje festivala.
 
festival

59. Međunarodni dječji festival u Šibeniku

59. Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku odražava se od 15. do 29. lipnja 2019. Ovogodišnji Festival organizira se u suradnji s Veleposlanstvom Republike Poljske u Hrvatskoj, te će ga u subotu, 15. lipnja, otvoriti poljsko kazalište Baj Pomorski iz Toruna predstavom ‘Knjiga o džungli’.
 
predstava

Premijera plesne predstave 'Id'

Plesna predstava 'id', koreografski rad plesnih umjetnika Anđele Bugarije i Svena Bahata, u režiji Tene Gašparac, uz originalnu autorsku glazbu Buge Bosanac, novi je projekt udruge Budna, a premijerno će se izvesti 17. lipnja u kazalištu Trešnja.
 
predstava

Predstava 'Otok' umjetničke organizacije Thearte premijerno u Trešnji

Predstava 'Otok' prema tekstu Ivane Vuković i u režiji Helene Petković premijerno će u srijedu 19. lipnja biti izvedena u zagrebačkom Gradskom kazalištu Trešnji, a dočarat će na pozornici toga teatra izmaštani svijet Mediterana u priči o tome što se događa kada ljubav prestane biti dovoljna za nastavak veze.
 
predstava

Premijera predstave 'Stopping Rockets' Tigar teatra u Japanu

Premijerna izvedba predstave 'Stopping Rockets' Tigar teatra održat će se u Kawasaki centru u Tokyu, Japan, u petak 14. lipnja 2019.
 
predstava

Premijera predstave 'Lysistrata 21: Vodimo ljubav, a ne rat' u INK-u

Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula najavljuje premijeru nove predstave 'Lysistrata 21: Vodimo ljubav, a ne rat', prema konceptu, ideji i u režiji Manfreda Schweigkoflera, koja će se održati u pulskom Kaštelu 15. lipnja, s početkom u 21 sat.
 
predstava

Finale trilogije 'On entertainment' Saše Božića za kraj sezone Teatra &TD

Zagrebački Teatar &TD tekuću će kazališnu sezonu zaključiti programom pod nazivom 'On entertainment' koji će, u petak i subotu 14. i 15. lipnja, zauzeti klubove, kazališne dvorane i dvorišta toga kazališta te publici po prvi puta ponuditi priliku da pogleda sva tri djela trilogije redatelja Saše Božića u kojoj glumci nastoje uprizoriti svijet spektakla.
 
radionica, kolonija, djeca, mladi

Jubilarni 15. Tirenin Kazališni kamp u Zagrebu

Teatar Tirena organizira jubilarni 15. Tirenin Kazališni kamp u sklopu kojeg vas očekuje 13 kazališnih radionica i popratni program!
 
festival

Kalvarija pod zvijezdama - 1. Ljetni festival smijeha

Ri teatar u razdoblju od 14. lipnja do 13.  srpnja organizira 1. ljetni festival smijeha pod nazivom 'Kalvarija pod zvijezdama'. Svi programi će se održavati na otvorenom, tj. na terasi Kulturnog centra Kalvarija, predstave u 21 sat, a radionice u popodnevnom terminu.
 
obavijest

'Extinction Room' u Art radionici Lazareti

U subotu, 8. lipnja, u 20,30 sati, u dubrovačkoj Art radionici Lazareti održat će se javna prezentacija projekta 'Extinction Room', kojeg će izvesti Sergiu Matis i Mila Pavićević.                                                  
 
predstava

U HNK-u Zagreb premijerno 'Annonciation' i 'La stravaganza' Angelina Preljocaja

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu premijerno će u petak izvesti dvije koreografije istaknutog francuskog eksperimentalnog koreografa Angelina Preljocaja, 'Annonciation' i 'La stravaganza', a time će ujedno po prvi puta djelo tog svjetski poznatog umjetnika postati dijelom stalnog repertoara središnjeg hrvatskog nacionalnog teatra.
 
obavijest

Radiodramska izvedba predstave 'Mali princ' u Centru za odgoj i obrazovanje 'Vinko Bek'

U zagrebačkom Centru za odgoj i obrazovanje Vinko Bek u utorak je izveden neuobičajen interdisciplinarni umjetnički projekt prema motivima kultne pripovijetke za djecu i odrasle Antoinea de Saint Exuperyja 'Mali princ'.
 
predstava

Riječki HNK: Neoklasična baletna premijera 'Apollon' & 'Pulcinella' 7. lipnja

Premijera dvaju neoklasičnih baleta Igora Stravinskog 'Apollon' & 'Pulcinella', koji će u koreografiji Martina Chaixa i Giovannija Di Palme te pod dirigentskim vodstvom Vladimira Fanshila, na sceni riječkog kazališta biti premijerno prikazani 7. lipnja, najavljena je u srijedu na konferenciji za novinare.
 
predstava

Izvedbe predstava GK 'Žar ptica' u Vojvodini

GK 'Žar ptica' provodi projekt izvođenja predstava temeljenih na književnom predlošku hrvatskih autora, djeci Hrvata koji žive izvan RH, u Srbiji, Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji kao i Hrvatima u Bosni i Hercegovini. U lipnju će prvo posjetiti vojvođanske Hrvate u Sonti, Subotici i Monoštoru.
 
predstava

Scena Sisak gostuje u Bugarskoj

Nakon zapaženog nastupa na 3. izdanju međunarodnog kazališnog festivala 'Experiment' u Devi u Rumunjskoj s predstavom 'Macbethovi' prošlog vikenda, Scena Sisak sljedeći tjedan putuje u Bugarsku gdje će 15. lipnja s istom predstavom nastupiti na međunarodnom kazališnom festivalu 'Vreme'.
 
predstava

Premijera komedije 'Ljubaf' Murraya Schissgala u Vinkovcima

Na pozornici vinkovačkog Gradskog kazališta Joze Ivakića u nedjelju, 9. lipnja, premijerno će biti izvedena komedija Murraya Schisgala 'Ljubaf' u režiji mladog zagrebačkog redatelja Gorana Ribarića i u koprodukciji s Hrvatskim kazalištem u Pečuhu, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Gradskom kazalištu 'Joza Ivakić'.
 
predstava, predstavljanje

Predstavljanje hrvatske dramatike u Urugvaju i Argentini

'Drama o Mirjani i ovima oko nje' Ivora Martinića, u prijevodu Nikoline Židek, bit će premijerno postavljena 8. lipnja u produkciji Comedia Nacional u Montevideu (Urugvaj). Nikolina Židek u Buenos Airesu (Argentina) će predstaviti i TeaCro, online platformu za hrvatsku dramatiku u prijevodu na španjolski te predstaviti publikacije Teatro Croata na španjolskom jeziku u izdanju HC ITI, a Ivor Martinić će 6. i 7. lipnja održat dramsku radionicu u Kulturnom centru Recoleta u Buenos Airesu.
 
najave

Moderna verzija 'Orašara' u koreografiji Valerija Petroviča Kovtuna u prosincu u Lisinskom

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu ugostit će u prosincu baletnu trupu Ukrainian Classical Ballet koja će za zagrebačku publiku izvesti slavnu božićnu bajku 'Orašar' na glazbu Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji istaknutog koreografa Valerija Petroviča Kovtuna u modernom ruhu i obogaćenu specijalnim efektima.
 
predstava

Splitski HNK: Zbog autorskih prava promjena naslova baleta

Plesna predstava Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, najavljena kao 'Balet o jednoj mladosti', premijerno će se održati u petak, 31. svibnja, pod naslovom 'Balet o mladosti', priopćeno je iz splitskog HNK.
 
festival

Na 'Gavella i Europlakat Fairu' od 1. do 19. lipnja 17 predstava

Izvedbom predstave 'Kao na nebu' redatelja Renea Medvešeka u subotu, 1. lipnja, u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu 'Gavella' započinje 'Gavella i Europlakat Fair', festival svih predstava koje su trenutno na repertoaru Teatra u Frankopanskoj, a koje će publika tijekom gotovo tri tjedna moći pogledati za jedinstvenu cijenu ulaznice od 20 kuna.
 
predstava

CZK Omiš najavljuje dvije premijere dječjih predstava>>>

 
 
najave

Žižekova 'Antigona' i 'Madame Butterfly' otvaraju novu sezonu zagrebačkog HNK

Klasična tragedija 'Antigona' u viđenju Slavoja Žižeka i opera 'Madame Butterfly' Giacoma Puccinija premijerne su izvedbe koje će ove jeseni otvoriti novu sezonu zagrebačkog HNK, najavila je u srijedu intendantica Dubravka Vrgoč istaknuvši veliki interes gledatelja i rekordnu popunjenost gledališta ove godine.
 
novo izdanje

27. SLUK - Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske

Više od 300 lutkara sudjelovat će na 27. susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske, koji će se u Osijeku održavati od 29. svibnja do 2. lipnja 2019.
 
predstava

Gostovanje beogradskog Narodnog pozorišta u ZKM-u

Tolstojevo 'Carstvo mraka', u režiji Igora Vuka Torbice i izvedbi Narodnog pozorišta u Beogradu, možete pogledati u Zagrebačkom kazalištu mladih 1. lipnja, s početkom u 20 sati.
 
predstava

Predstava 'Orlandov san' Teatra Lero

U nastavku svojih programskih aktivnosti namijenjenima najmlađoj publici, Studentski teatar Lero pripremio je novu glazbenu-scensku izvedbu pod naslovom 'Orlandov san' za djecu od 5 do 12 godina. Premijerna izvedba je četvrtak, 30. svibnja, u 19 sati, na Lerovoj privremenoj sceni u trećoj lađi u Lazaretima.
 
djeca, mladi

Diplomska predstava 35. generacije škole glume Ri Teatra

U subotu, 1. lipnja, te u nedjelju, 2. lipnja, u 21 sat, u Kulturnom centru Kalvarija bit će izvedena diplomska predstava 35. generacije škole glume znakovitog naziva 'Euro s onoga svijeta'.
 
djeca, mladi

VII. Smotra srednjoškolskoga dramskog izričaja 'Gordogan'

U četvrtak, 30. svibnja, od 17,30 sati, u Kulturnom centru Travno (Božidara Magovca 17, plato Mamutice) održat će se VII. Smotra srednjoškolskoga dramskog izričaja 'Gordogan' u organizaciji prof. Ivana Janjića.
 
radionica, kolonija, djeca, mladi

Kazališni kamp u Dječjem kazalištu Dubrava

Ovogodišnji Ljetni dramski kamp tematski će obrađivati područje 'Teatra predmeta', a trajat će od 26. lipnja do 12. srpnja. Prijave su otvorene do 19. lipnja 2019.!
 
predstava

'Adam i Eva' peti ovogodišnji premijerni naslov dubrovačkog kazališta

Peta, a ujedno i posljednja ovosezonska premijera u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, predstava 'Adam i Eva' po tekstu Miroslava Krleže u režiji Helene Petković, na rasporedu je u petak, 31. svibnja.
 
obavijest

U šibenskom HNK-u otkrivena bista Ive Brešana

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku u ponedjeljak je otkrivena bista Ive Brešana, hrvatskog književnog velikana koji je rođen na 27. svibnja 1936. godine u Vodicama.
 
predstava

Veliko finale Eurokazove 'Pjesme cvrčka' 4. lipnja u Zagrebu

Predstava 'Pjesma cvrčka', koja uz profesionalne glumce okuplja glumce-amatere starije od 54 godine, nakon turneje po šest hrvatskih gradova svoje će veliko finale imati u utorak, 4. lipnja, na otvorenoj pozornici na platou ispred zagrebačke Mamutice i Centra za kulturu Travno, kada će zajedno nastupiti svih 60 građana starije dobi koji su u svojim gradovima sudjelovali u pripremi i realizaciji projekta.
 
predstava

GK 'Žar ptica' približava hrvatsku književnost djeci vojvođanskih Hrvata

Zagrebačko Gradsko kazalište 'Žar ptica' gostovat će u lipnju u Vojvodini, te će u Sonti, Subotici i Monoštoru izvesti predstavu 'Dnevnik Pauline P.', s ciljem približavanja žive hrvatske riječi djeci vojvođanskih Hrvata.
 
predstava

'Kaštanka' na kazališnom festivalu u Turskoj

Predstava 'Kaštanka', nastala u koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar, bit će izvedena u utorak, 28. svibnja, na Međunarodnom festivalu kazališta za djecu i mlade u Eskişehiru (Turska).
 
predstava

Premijera mjuzikla 'Sugar' u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu

Mjuzikl 'Sugar', u režiji Nine Kleflin, nova je premijera osječkoga Hrvatskog narodnog kazališta, koja je na rasporedu u utorak, 28. svibnja, najavila je u petak na konferenciji za novinare Dražena Vrselja dodavši da scenografiju za mjuzikl potpisuje Osman Arslanagić, koreograf je Vuk Ognjenović, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin, a dirigent je maestro Mladen Tutavac.
 
predstava

'Balet o jednoj mladosti' premijerno u HNK-u Split

'Balet o jednoj mladosti' naziv je posljednje premijere u sezoni koju će Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split izvesti na velikoj sceni Kazališta u petak, 31. svibnja, s početkom u 20 sati.
 
predstava

'Moja mama kuha bolje od tvoje' – premijera u Kazalištu KNAP

Premijera plesne predstave 'Moja mama kuha bolje od tvoje', u režiji Marije Matković i izvedbi skupine umjetnika NoStress Crew, održat će se u petak, 31. svibnja. Biti će to posljednja premijera ove sezone u KNAP-u i uvod u dvanaeste po redu Dane kulture na Peščenici koji traju od 1. do 8. lipnja.