info - kazalište


predstava

Premijera drame 'Štajga' u Vinkovcima

'Štajga', nastala prema tekstu Ivane Šujat,  je predstava posvećena vinkovačkom kolodvoru, simbolu grada Vinkovaca. Premijera predstave održat će se u petak, 24. siječnja, s početkom u 20 sati, u vinkovačkom Gradskom kazalištu 'Joza Ivakić'.
 
predstava

Tjedan smijeha Kerekesh Teatra od 6. do 15. ožujka

Tjedan smijeha Kerekesh Teatra održat će se u Varaždinu i Varaždinskoj županiji od 6. do 15. ožujka, a na ovogodišnjem 11. izdanju bit će izvedene rekordne 63 predstave, ovaj put uz novitet - nagradu publike, najavljeno je na konferenciji za medije u Klubu Europa Media varaždinskoga Hrvatskog narodnog kazališta.
 
predavanje, tribina

'Što Hamlet danas može dati mladima' – tribina u Splitu

Premijeri predstave 'Hamlet' koja nastaje u koprodukciji kazališta PlayDrama i Gradskog kazališta lutaka Split, prethodit će tribina u GKL-u Split pod nazivom 'Što Hamlet danas može dati mladima'. Tribina će se održati u subotu, 25. siječnja, u 17 sati.
 
predstava

'Hamlet' splitske dice na sceni GKL-a Split

Skupina mladih, vođena dramskim piscem i glumcem Elvisom Bošnjakom, već više od godinu dana istražuje i scenski uobličuje najslavnije djelo dramske literature - Shakespeareovog 'Hamleta'. Kruna ovog procesa je predstava 'Hamlet' u koprodukciji kazališta PlayDrama i Gradskog kazališta lutaka Split, u kojem će 1. veljače biti premijerno izvedena.
 
predstava

100. izvedba komedije 'Pivo' Teatra Gavran u Lisinskome

Komedija 'Pivo' autora Mire Gavrana, u režiji Helene Buljan, ovoga će petka, 24. siječnja, u 20 sati imati svoju svečanu 100. izvedbu u maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, u produkciji Teatra Gavran.
 
predstava

'Pukovnik Ptica' premijerno u 'Kerempuhu'

Višestruko nagrađivana crna komedija 'Pukovnik Ptica', svjetski poznatoga bugarskoga pisca Hriste Bojčeva, započet će svoj život na sceni Satiričkog kazališta 'Kerempuh' u režiji Vinka Brešana, 2. veljače, s početkom 20 sati.
 
predstava, predstavljanje

Ctrl Alt HNK nova je manifestacija osječkog Hrvatskog narodnog kazališta

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku za svoju 113. sezonu pripremilo je novu manifestaciju Ctrl Alt HNK namijenjenu mlađoj publici, najavila je u petak na konferenciji za novinare ravnateljica Drame HNK Petra-Bernarda Blašković.
 
susret

'Kava s glumcima' u Zadru

U utorak, 21. siječnja, u studentskom klubu 'Božo Loretić', s početkom u 10,30 sati, održat će se susret studenata s glumcima HNK Zadra. Inicijatori ovog kazališnog projekta su HNK Zadar i Studentski zbor Sveučilišta u Zadru s ciljem približavanja kazališta mladima.
 
predstava, koncert

Punk-cabaret na kazališnim daskama ZKM-a

Nakon što je u svibnju 2019. predstavio svoj album 'Punk Cabaret', umjetnik Stanislav Kovačić svoju glazbenu priču će predstaviti i u formi prave punk cabaret kazališne predstave 20. siječnja, uživo u Zagrebačkom kazalištu mladih.
 
predstava

Jubilarna 50. izvedba monodrame 'Kurva' u 'Zajcu'

Predstava 'Kurva',  monodrama prema tekstovima kolumni Vedrane Rudan u adaptaciji i režiji Zijaha Sokolovića te izvedbi nacionalne dramske prvakinje riječkog HNK Ivana pl. Zajca Olivere Baljak, ove će subote, 18. siječnja, u 19,30 sati, u prostoru Delte 5, zabilježiti svoju jubilarnu, 50. izvedbu.
 
predstava

Lero s predstavom 'Sub rosa' gostuje u Puli

Studentski teatar Lero gostovat će 19. siječnja s predstavom 'Sub rosa' Davora Mojaša u pulskom Društvenom centru Rojc. Izvedba počinje u 20 sati.
 
predstava

Predstava 'Preko veze' obilježava svečanu 50. izvedbu

Predstava 'Preko veze' Gradskog satiričkog kazališta 'Kerempuh' i Kazališta Moruzgva proslavit će u srijedu, 22. siječnja, svečanu 50. izvedbu. Predstava je nastala prema tekstu i u režiji Ivana Lea Leme, a premijerno je izvedena 17. veljače 2019.
 
predstava

'Kralj umire' – premijera u Vukovaru

Vukovarski amateri, koji djeluju u okviru Scene Martin Hrvatskog doma Vukovar, najavljuju svoju petu predstavu 'Kralj umire', nastalu prema drami apsurda Eugènea Ionescoa. Premijera će se održati u Hrvatskom domu Vukovar u petak, 24. siječnja, s početkom u 20 sati.
 
djeca, mladi

Diplomska predstava 36. generacije škole glume Ri Teatra

U subotu, 18. siječnja, te u nedjelju, 19. siječnja, u 20 sati, u Kulturnom centru Kalvarija bit će izvedena diplomska predstava 36. generacije škole glume znakovitog naziva 'Tko tu koga?'.
 
predstava

Riječki HNK premijerno postavlja mjuzikl 'Evita'

Riječki HNK Ivana pl. Zajca premijerno će izvesti mjuzikl Timea Ricea i Andrewa LLoyda Webbera 'Evita' u režiji Renate Carole Gatice dva dana zaredom, 15. i 16. siječnja, s dvjema glumačkim postavama, najavljeno je na konferenciji za novinare u ponedjeljak.
 
predstava

Monodrama 'Na rubu pameti' Dragana Despota ponovno na zagrebačkoj sceni

Objavljen 1938., Krležin roman 'Na rubu pameti' predložak je monodramskog autorskoga projekta glumca Dragana Despota koji, uz dramaturšku pomoć Lade Martinac, potpisuje adaptaciju, režiju i izvedbu, a autor glazbe je Arsen Dedić. Veliki povratak kultne Despotove monodrame najavljen je za 23. i 30. siječnja te 3. i 23. veljače u Jazz & Cabaret Clubu Kontesa u Zagrebu.
 
predstava

Gavranove premijere u Prištini i Salzburgu

Hrvatski književnik Miro Gavran ovoga će tjedna imati dvije kazališne premijere u inozemstvu. U srijedu, 15. siječnja, Teatar Dodona iz Prištine na Kosovu izvest će premijeru njegove drame 'Zaboravi Hollywood'. Samo dva dana kasnije, 17. siječnja, u Salzburgu u Austriji, Kleines Theater će izvesti premijeru drame 'Sladoled'.
 
obavijest

Preminula glumica Neda Arnerić

U Beogradu je u 67. godini starosti preminula glumica Neda Arnerić, jedna od najvećih filmskih diva u bivšoj državi.
 
predstava

Predstava '$ve› j€ u novcu' Bacača Sjenki gostuje u Italiji

Nakon prošlogodišnjih izvedbi na festivalima i manifestacijama u Trstu, Zagrebu, Udinama, Dubrovniku, Podgorici i Skopju, predstava '$ve› j€ u novcu' gostuje u Italiji u teatru Ottagono u pitoresknom gradiću Codroipo nedaleko Udina. Najava je to velike turneje u 2020. u preko 10 hrvatskih gradova te na više festivala u Srbiji, Bosni i Hercegovini te Italiji.
 
predstava

'Realisti' na daskama INK-a

Predstava 'Realisti' iz produkcije Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica gostuje u Puli u subotu, 11. siječnja,  s početkom u 20 sati, na velikoj sceni INK - Gradskog kazališta Pula.
 
predavanje, tribina

'Čitanje kazališta': 'H.E.J.T.E.R.I.'

Ususret premijeri predstave H.E.J.T.E.R.I., koja nastaje kao koprodukcija Zagrebačkog kazališta mladih i Umjetničke organizacije Ruper, te u režiji Judite Gamulin, 13. siječnja 2020., u 18.30 sati, u foyeru ZKM-a, održat će se tribina „Čitanje kazališta“ voditelja i autora Srđana Sandića. Opširnije
 
najave

Najavljena bogata 2020. u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića

Kroz 2020. na Velikoj Sceni i Sceni Bursa uprizorit će se devet samostalnih i koprodukcijskih premijera te još dva naslova u popratnom dijelu programa, najavljuju iz dubrovačkog KMD.
 
natječaj

Otvorene prijave za 60. Festival hrvatskih kazališnih amatera

Hrvatski sabor kulture otvorio je prijave za jubilarno 60. izdanje Festivala hrvatskih kazališnih amatera (60. FHKA). Ova smotra najboljih godišnjih amaterskih kazališnih ostvarenja ove će godine svoj 60. rođendan slaviti u Vodicama tijekom dva festivalska vikenda: od 22. do 24. svibnja te od 29. do 31. svibnja. Zainteresirana amaterska kazališta i kazališne skupine mogu se prijaviti do 31. siječnja 2020.!
 
predstava

Gostovanje Opere i Baleta HNK-a Zagreb u Budimpešti

Opera i Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gostovat će 21. i 23. siječnja u Mađarskoj državnoj operi Erkel u Budimpešti s predstavama "Ero s onoga svijeta" i "Smrt u Veneciji".
 
djeca, mladi

'Astronauti' u ZPC-u

Predstava 'Astronauti' je interaktivna plesno-kazališna predstava za cijelu obitelj, namijenjena za dob stariju od 4 godine, a bit će izvedena 10. i 11. siječnja, u 18 sati, u Zagrebačkom plesnom centru.
 
predstava

'Kerempuhova' predstava 'Traži se novi suprug' obilježava jubilarnu 100. izvedbu

Predstava Mire Gavrana 'Traži se novi suprug' Satiričkog kazališta 'Kerempuh', u režiji Željka Königsknechta, koji je tom komedijom proslavio 35. obljetnicu svog umjetničkog djelovanja u Kerempuhu, obilježit će u nedjelju, 12. siječnja, svoju jubilarnu 100. izvedbu.
 
predstava

Baletne predstave 'Carmen' i 'Šeherezada' na pozornici Lisinskog

Strastveni zagrljaj klasičnog i modernog baleta u mjesecu zaljubljenih, dvije su predstave u jednoj večeri, 16. veljače, na pozornici Lisinskog, u izvedbi baletne trupe Ukrainian Classical Ballet.
 
predstava

Premijera predstave 'Boksačko srce'

'Boksačko srce' nova je predstava nastala u koprodukciji Kazališta Planet Art i Teatra Rugantino, čija će se premijera održati 17. siječnja, u 20 sati, u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog. Uloge tumače Filip Vidović i Marko Torjanac, koji potpisuje i režiju predstave.
 
predstava

'Najstariji zanat' Paule Vogel nova premijera kazališta 'Komedija'

Zagrebačko gradsko kazalište 'Komedija' kao prvu premijeru u novoj kalendarskoj godini najavljuje, u utorak, 14. siječnja, u Jazz & Cabaret klubu 'Kontesa', crnu komediju o pet ostarjelih prostitutki 'Najstariji zanat' Pulitzerom nagrađene američke dramatičarke Paule Vogel u režiji Nine Kleflin.
 
radionica, kolonija

Upisi u 37. generaciju Škole glume Ri Teatra

Ri Teatar organizira 37. Školu glume za uzrast iznad 17 godina koja će se odvijati u Kulturnom centru Kalvarija. Škola će trajati 4 mjeseca, od veljače do lipnja 2020., te će se održavati subotom i nedjeljom, a povremeno i radnim danom (prema dogovoru). Upisi su nedjeljom, i to 12., 19. i 26. siječnja 2020. u 16 sati u Kulturnom centru Kalvarija, Rijeka.
 
predstava

'Kauboji' Teatra Exit slave 500. izvedbu

Predstava 'Kauboji' autora i redatelja Saše Anočića, nagrađivani kazališni projekt Teatra Exit, proslavit će 11. siječnja svoju 500. izvedbu.
 
predavanje, tribina

'Odisejev povratak; pobjeda ljudskoga uma nad opasnostima i iskušenjima'

Predavanje 'Odisejev povratak; pobjeda ljudskoga uma nad opasnostima i iskušenjima', prvo u ciklusu predavanja i masterclassova, održat će se u srijedu, 8. siječnja, s početkom u 19,30 sati, u multimedijalnoj dvorani Kneževe palače. Na putovanje od Troje do Itake povest će Vas doc. dr. sc. Sabira Hajdarević s Odjela za klasičnu filologiju Sveučilišta u Zadru. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane!
 
predstava

'H.E.J.T.E.R.I' prva premijera ZKM-a u novoj godini

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) kao svoju prvu premijeru u novoj 2020. godini najavljuje, 18. siječnja, predstavu 'H.E.J.T.E.R.I', dramu o generaciji popularnoj prepoznatoj kroz termin milenijalaca, koju po tekstu nagrađivanog dramatičara Dine Pešuta postavlja Judita Gamulin.
 
obljetnica, proslava

Gradsko kazalište lutaka Rijeka slavi 60. godišnjicu djelovanja

Gradsko kazalište lutaka Rijeka ove godine slavi 60. godišnjicu djelovanja, u kojoj će vrlo aktivno sudjelovati u projektu Europske prijestolnice kulture, a završna slavljenička predstava sezone bit će 'Bomboniera Variete', s premijerom na dječjem festivalu Tobogan u srpnju, doznaje se iz ovog kazališta.
 
obavijest

Riječka 'Tosca' uvrštena među najbolje glazbene događaje 2019.

Predstava riječke Opere “Tosca” uvrštena je među najbolje glazbene događaje 2019. godine prema izboru uredništva specijaliziranog talijanskog web magazina Operaclick.com. 
 
obavijest

Preminuo glumac osječkog HNK-a Aleksandar Bogdanović

Glumac osječkog Hrvatskog narodnog kazališta, 45-godišnji Aleksandar Bogdanović preminuo je u srijedu od posljedica prometne nesreće koja se dogodila 21. prosinca u Osijeku.
 
obavijest

Promocija monografije prvakinje drame HNK u Varaždinu Jagode Kralj Novak

Na velikoj sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu će u petak, 27. prosinca, s početkom u 19,30 sati, biti predstavljena monografija prvakinje drame Jagode Kralj Novak, u povodu obilježavanja 50 godina njene umjetničke karijere.
 
predstava

50. izvedba predstave 'Samo preko njega mrtvog' u Ludoj kući>>>

 
 
predstava

Predstava 'Kalafat, papagalo i batana' u Voloskom

Čakavska komedija 'Kalafat, papagalo i batana' ansambla Intermezzo će biti izvedena u petak, 20. prosinca, s početkom u 19,30 sati, u dvorani Doma Liburnija u Voloskom. Ulaz je slobodan!
 
djeca, mladi

Zimski praznici u 'Trešnji'

Treću godinu za redom u kazalištu 'Trešnja' će se održati program Zimski praznici u Trešnji od 3. do 12. siječnja 2020. Program donosi zanimljive i edukativne radionice: baletni kamp Orašar u Trešnji, radionicu Čarolija pripovijedanja bajki te kreativnu radionicu Male ruke mogu sve.
 
predstava

U 'Žar ptici' gostuje 'Malo pozorište Duško Radović'

Jedno od najpoznatijih dječjih kazališta u Srbiji, 'Malo pozorište Duško Radović', ove godine obilježava 70. godišnjicu postojanja, a u Zagrebu će u petak, 20. prosinca, izvesti svoj novogodišnji program 'Mala škola rokenrola' s porukom prijateljstva, što je osnovni cilj projekta međunarodne kulturne razmjene Dječje kazalište bez granica čiji je inicijator Gradsko kazalište 'Žar ptica'.
 
predstava

Predstava 'Kraljevstvo moje (za početnike)' premijerno u Koprivnici (Odgođeno!)

Predstava 'Kraljevstvo Moje ('Za početnike)', nastala po tekstu Davida Javerbauma (Čin Božji) ili u originalu 'An Act of God',  praizvedena je na Broadwayu u svibnju 2015. godine. Hrvatska inačica ove popularne predstave nastala je u produkciji nezavisnog kazališta 'Ludens teatar', a svoju će premijeru imati u Koprivnici, 29. prosinca, dok će zagrebačka publika predstavu premijerno moći pogledati krajem siječnja iduće godine. (Obavještavamo vas da je zbog tehničkih razloga premijera predstave Kraljevstvo Moje (za početnike) odgođena na kraj siječnja/ početak veljače 2020.)