info - kazalište


predstava

Predstava 'Eichmann u Jeruzalemu' uživo i online

Nakon što je zbog epidemioloških razloga odgođena kazališna i festivalska suradnja Zagrebačkog kazališta mladih s međunarodnim kazališnim Festivalom MOT u Skoplju, u petak, 4. prosinca, u 19 sati, publika koja će doći u ZKM pogledati 'Eichmanna u Jeruzalemu' u režiji Jerneja Lorencija, gledat će ovu izvedbu istovremeno s makedonskom festivalskom publikom koja će livestreamingom pratiti ovu hvaljenu predstavu.
 
predstava, djeca, mladi

Premijera predstave 'Sretna priča jednog medvjedića'

Premijera predstave za djecu i mlade 'Sretna priča jednog medvjedića' kazališta Mali Teatar će se održati ove nedjelje, 6. prosinca, u Kulturnom centru Travno.
 
obavijest

Predstava hrvatskog redatelja Ivice Buljana nominirana za najbolju norvešku predstavu

Predstava 'Povijest bestijalnosti' hrvatskog redatelja Ivice Buljana, produkcija kazališta Det norske teatret u Oslu, nominirana je za najbolju predstavu u Norveškoj u 2020. godini, zbog inovativnog pristupa u postavljanju zahtjevnog književnog materijala Jensa Bjørneboea.
 
nagrada

Teatru Exit tri nagrade na dva međunarodna kazališna festivala

Predstave 'Cabaret - koncert za žlice i gitaru' i 'GospOUdinNOUbadi' zagrebačkog Teatra Exit dobile su tri nagrade na dva međunarodna kazališna festivala, festivalu glumca ZAPLET 12 u Banjoj Luci, te kazališnom festivalu 37. Međunarodni kazališni susreti u Brčkom.
 
festival

XIII. Gumbekove dane otvara u petak nova premijera Histriona

Premijera predstave 'Na parove razbroj s' u režiji Ivana-Gorana Viteza otvara u petak, 4. prosinca, u Histrionskom domu festival kabareta XIII. Gumbekove dane, koji do 19. prosinca donose još 10 predstava kabaretskoga predznaka u utrci za festivalske nagrade.
 
predstava

Prvi 'online' Advent kazališta Mala scena

Od 5. do 20. prosinca, publika će u sklopu manifestacije 'Advent u Maloj sceni' moći uživati u 6 različitih predstava uživo u kazalištu (sa smanjenim kapacitetom), ali i online. Sve predstave prenosit će se uživo, a zatim će biti dostupne i za naknadno gledanje do nedjelje u ponoć.
 
predstava

'Granatiranje' Dine Pešuta otvara u srijedu online ciklus 'Držić u ZKM-u'

Drama Dine Pešuta 'Granatiranje' u scenskoj režiji i adaptaciji Tamare Damjanović, otvorit će u srijedu, 2. prosinca, online prikazivanje ciklusa 'Držić u ZKM-u' Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), posvećenog tekstovima nagrađenim Nagradom Marin Držić.
 
predstava

Premijera i besplatne predstave na Online srijedi u 'Žar ptici'

Zagrebačko Gradsko kazalište 'Žar ptica' kao svoju sljedeću premijeru najavljuje, u srijedu 9. prosinca, predstavu 'Princeza na zrnu graška' redateljice Maje Katić, koja će se istovremeno održati i 'u živo' u dvorani, te online, putem live streama. Također, u sjećanje na doajena hrvatskog glumišta Špiru Guberinu, koji je umro 27. studenog u 88-oj godini života, 'Žar ptica' će u srijedu, 2. prosinca, na video platformi Vimeo besplatno prikazati predstavu "Palčica" iz 2005., u kojoj je Špiro odigrao preko 100 izvedbi.
 
festival

60. izdanje Festivala hrvatskih kazališnih amatera u online okruženju

Hrvatski sabor kulture, vodeći predstavnik kulturno-umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj, predstavlja ovogodišnje, 60. po redu izdanje Festivala hrvatskih kazališnih amatera koje će se po prvi puta održati u online okruženju. U online festivalskom programu od 4. do 19. prosinca bit će prikazano čak 16 predstava različitih žanrova, poetika i estetika u izvedbi različitih kazališnih skupina iz raznih krajeva Hrvatske.
 
obavijest

Preminuo hrvatski redatelj Božidar Violić

Hrvatski kazališni redatelj, dramaturg i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti Božidar Violić umro je u Zagrebu u 90. godini, potvrđeno je iz krugova bliskih obitelji.
 
predstava

Novi termin premijere drame 'Povratak' Harolda Pintera u HNK Split

Dramska predstava 'Povratak' premijerno će biti izvedena na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split 1. prosinca, s početkom u 19 sati. Dramu britanskog dramatičara Harolda Pintera na scenu splitskog kazališta kao redateljica postavlja Nina Mitrović.
 
obavijest

Preminuo glumac Špiro Guberina

Hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac Špiro Guberina, širokoj publici najpoznatiji po ulogama u televizijskim serijama 'Velo misto' i 'Prosjaci i sinovi', preminuo je u petak u Zagrebu u 88. godini.
 
predstava

Praizvedba predstave 'Fešta' u Teatru Exit

Predstava 'Fešta', autorski projekt Josipe Anković i Josipa Ledine, komedija koja se kroz priču o jednom bračnom paru na satiričan način poigrava s društvenim stereotipima, bit će u subotu, 28. studenoga, praizvedena u zagrebačkom Teatru Exit.
 
predstava

Premijera autorske predstave Vedrane Klepice

'Keinberg – mjesto koje nestaje' autorski je projekt dramaturginje i redateljice Vedrane Klepice, kazališna distopija o zajednici čija dugoročna industrijska i ekonomska eksploatacija područja na kojem se nalazi doslovno dovodi u pitanje samo njeno postojanje, čija će se premijerna izvedba održati u Teatru Exit 1. prosinca, u 20 sati, u sklopu zatvaranja ovogodišnjih Ganz novih Perforacija.
 
predstava

ZKM-ova i publika makedonskog festivala MOT zajedno gledaju predstavu 'Eichmann u Jeruzalemu' (Odgođeno!)

Publika Zagrebačkog kazališta mladih i makedonska publika 45. međunarodnog kazališnog festivala MOT (Mlad otvoren teatar), Skoplje, imat će jedinstvenu priliku 27. studenoga, u 20 sati, zajedno pogledati hvaljenu predstavu ZKM-a 'Eichmann u Jeruzalemu' u režiji Jerneja Lorencija, pri čemu će se festivalska suradnja ove godine ostvariti putem livestreaminga predstave iz Zagreba.
 
predstava

Premijera predstave 'Edip' Kazališta Hotel Bulić

Novi projekt Kazališta Hotel Bulić, predstava 'Edip' u režiji Senke Bulić, premijerno će biti izvedena 30. studenog, u 20 sati, u Kulturnom centru Travno u Zagrebu.
 
nagrada

Dodijeljene 28. Nagrade hrvatskog glumišta

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika dodijelilo je u utorak tradicionalne nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja, dok su redateljica Ivica Boban za dramu i operni pjevač Giorgio Surian za operu laureati 28. Nagrada hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje.
 
predstava

Premijera predstave 'Ja imam lutku u ormaru' Tigar teatra

Premijerna izvedba predstave 'Ja imam lutku u ormaru' Maríe Inés Falconi, redateljice Vjere Vidov, u izvedbi Domagoja Mrkonjića, će se održati 25. studenog, u 20 sati, u dvorani Miško Polanec Zagrebačkog kazališta mladih.
 
nagrada

Nagrada Tito Strozzi Jadranki Đokić i Ivani Lazar

Nagrada Tito Strozzi Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu dodijeljena je u utorak glumici Jadranki Đokić za ulogu Nastasje Filipovne u predstavi 'Idiot' i opernoj pjevačici Ivani Lazar za naslovnu ulogu u operi 'Lucia di Lammermoor'.
 
festival

23. međunarodni festival alternativnog kazališnog izričaja – FAKI

23. FAKI – Festival alternativnog kazališnog izričaja će se održati od 24. do 29. studenoga online, ali i s izvedbama u prostorima Medike, Pierottijeva 11.
 
festival

Šesti 'Let s Gavranom' ove godine online

Književno-kazališna manifestacija 'Let s Gavranom' posvećena stvaralaštvu hrvatskog književnika Mire Gavrana ove će se godine održati online 23. i 24. studenoga u organizaciji Gradske knjižnice Nova Gradiška i Pučkog otvorenog učilišta 'Matija Antun Relković'.
 
obavijest

28. dodjela Nagrada hrvatskog glumišta

Program 28. dodjele Nagrada hrvatskog glumišta održat će se bez nazočnosti uzvanika i nominiranih umjetnika u studiju 10 Hrvatske radiotelevizije u utorak, 24. studenog, s početkom, u 20:05 sati, uz izravan prijenos na 2. programu HTV-a.
 
predstava

'Jugo' - premijera Teatra Lero

Studentski teatar Lero premijerno će 26. studenog u dubrovačkim Lazaretima prikazati predstavu Davora Mojaša 'Jugo', u režiji autora.
 
obavijest

Preminuo Mustafa Nadarević

U nedjelju, 22. studenoga, preminuo je jedan od naših najvećih kazališnih, televizijskih i filmskih glumaca, Mustafa Nadarević, nacionalni prvak HNK u Zagrebu.
 
nagrada

Najbolja predstava riječkoga HNK prošle sezone 'Kralj Edip'

Igrano-lutkarska predstava 'Kralj Edip' najbolja je predstava u cjelini Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u sezoni 2019./2020, objavilo je u petak to kazalište.
 
predstava

Britanska predstava 'Labirint' u programu EPK u online verziji

Od subote, 21. studenog, u 00.00 sati do nedjelje, 6. prosinca, u 24.00 sata, na YouTube kanalu Rijeke 2020 te na web stranici rijeka2020.eu ekskluzivno će, kao sastavni dio programa Europske prijestolnice kulture, biti dostupna polusatna predstava 'Labirint' ('Conundrum'), autora i režisera Paula Anthonyja Morrisa, umjetničkog direktora tvrtke Crying in the Wilderness Productions (CITWP), pridružene organizacije jednog od najistaknutijih londonskih kazališta Young Vic.
 
predstava, djeca, mladi

Uoči Noći kazališta – predstave za djecu online

Od petka, 20. studenog, u 19 sati do utorka, 24. studenog, do 19 sati, na internetskoj stranici Riječkog kazališta mladih 'Kamov' bit će dostupne predstave pet dramskih studija iz različitih krajeva Hrvatske koje su trebale biti izvedene na 22. susretu profesionalno vođenih predstava za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ koji se trebao održati u Rijeci krajem rujna ove godine.
 
financiranje

HNK Zagreb u 1,7 milijuna eura vrijednom europskom projektu "širenja kazališta"

Europska komisija za obrazovanje, audiovizualne medije i kulturu dodijelila je 1,7 milijuna eura sredstava europskoj kazališnoj mreži Prospero, za projekt u kojemu Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu sudjeluje s još osam uglednih europskih kazališta i TV kućom ARTE.
 
novo izdanje

Noć kazališta 21. studenog u više od 40 gradova unatoč pandemiji

Dvanaesta manifestacija Noć kazališta održat će se 21. studenog u više od 40 gradova i mjesta i, kako je najavljeno u ponedjeljak, unatoč pandemiji i u prilagođenim okolnostima diljem Hrvatske i ove godine oživjeti čaroliju kazališta. 
 
predstava

"Proces Kafka" Ivana Penovića premijerno u Teatru &TD

Teatar &TD kao svoju sljedeću premijeru najavljuje, u srijedu 25. studenoga, predstavu "Proces Kafka" u režiji Ivana Penovića, scensko istraživanje temeljeno na motivima i mogućnostima upisivanja i nadopunjavanja koje nudi roman "Proces" Franza Kafke. 
 
predstava

'Gavellin' novi projekt 'Zagreb 2020' 27. studenoga u Laubi

Gradsko dramsko kazalište 'Gavella' kao svoju sljedeću premijeru najavljuje predstavu 'Zagreb 2020', autorski projekt Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića, čija će premijera biti u petak, 27. studenoga, u Laubi - Kući za umjetnost i ljude.
 
predstava

'Hrvatski put ka sreći' Bobe Jelčića premijerno u 'Kerempuhu'

Sljedeća premijera zagrebačkog Satiričkog kazališta 'Kerempuh' bit će u četvrtak, 26. studenoga, praizvedba projekta Bobe Jelčića 'Hrvatski put ka sreći', čija autorska estetika daje odvažno novo lice satiri, pronalazeći posebno mjesto na repertoaru toga kazališta.
 
predstava, obavijest

Zbog koronavirusa odgođeno 'Labuđe jezero' splitskoga HNK

Premijera predstave 'Labuđeg jezera' Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu, koja je bila najavljena za subotu, 14. studenoga, odgođena je nakon što se pokazalo da je dvoje plesača koji su trebali nastupiti u predstavi pozitivno na koronavirus, doznaje se u kazalištu.
 
obavijest

Objavljene nominacije za Nagrade hrvatskog glumišta

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika objavilo je u srijedu nominacije Nagrada hrvatskog glumišta za 2020., koje bi trebale biti dodijeljene 24. studenoga, kojom prilikom će biti uručene nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje Ivici Boban za dramu i Giorgiu Surianu za operu.
 
konferencija, znanstveni skup

Konferencija European Theatre Forum 2020: European Performing Arts in Focus

U okviru predsjedanja Njemačke Vijećem EU, u suradnji s Europskom komisijom te na inicijativnu njemačke državne ministrice za kulturu i audiovizualnu djelatnost Monike Grütters održava se virtualna konferencija European Theatre Forum 2020: European Performing Arts in Focus od 11. do 13. studenog 2020. godine.
 
predstava

Premijera predstave 'Teške ljubavi' u GKM Split

Predstava nastala u koprodukciji Gradskog kazališta mladih i Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita, koja je prvi put izvedena na ovogodišnjem Splitskom ljetu, svoju će premijeru u kazališnoj zgradi GKM-a imati 12. studenog, a izvedba će biti posvećena uspomeni na Mani Gotovac.
 
nagrada

'Vuka se ne bojim ja' KD Pinklec najbolja predstava 25. revije lutkarskih kazališta

Pobjednik ovogodišnje jubilarne 25. revije lutkarskih kazališta prema ocjenama obiteljsko – stručnog žirija je Kazališna družina Pinklec, Čakovec, s predstavom 'Vuka se ne bojim ja' autorice Tanje Novak i redatelja Romana Bogdana.
 
predstava

'Sunce djever i Neva Nevičica' Male scene premijerno u Muzeju grada Zagreba

Kazalište Mala scena kao svoju sljedeću premijeru najavljuje, u nedjelju, 15. studenoga, u Muzeju grada Zagreba, predstavu 'Sunce djever i Neva Nevičica' u režiji Ivice Šimića i pripovjednoj interpretaciji Buge Marije Šimić, te uz glazbeno ruho Mateja Meštrovića.
 
radionica, kolonija

Radionica kazališne kritike za kazališnu publiku u Osijeku

Teatar to go organizira radionicu kazališne kritike u Kulturnom centru Osijek, koja će se održati 21. studenog. Radionica je namijenjena mladima i odraslima, a broj polaznika je ograničen.
 
djeca, mladi

Umjesto predstave, radioigra 'Malac Komalac' u Online srijedi Žar ptice

Umjesto najavljene premijere predstave 'Malac Komalac' prema slikovnici Zorana Pongrašića u režiji Lawrencea Kiirua, zagrebačko kazalište Žar ptica najavljuje istoimenu trodijelnu radioigru, čiji će se prvi dio moći poslušati u srijedu, 11. studenoga, preko platforme Vimeo.
 
najave

Teatar Exit najavljuje bogat kazališni vikend

U okolnostima smanjene kulturne ponude i ograničenih masovnih događanja, zagrebački Teatar Exit najavljuje bogat kazališni vikend program koji u petak i subotu, 13. i 14. studenoga, donosi tri hit naslova u ukupno četiri izvedbe na dvije lokacije.
 
najave

Kazalište u vašem kvartu

Kazalište Trešnja najavljuje zanimljive predstave i gostovanja u večernjim terminima u sklopu programa 'Kazalište u vašem kvartu'. Prva na rasporedu je predstava 'Po domaću!' u produkciji Boom!teatra, 17. i 20. studenoga.
 
festival

13. Gumbekovi dani od 4. do 19. prosinca u Histrionskom domu

Festival kabareta XIII. Gumbekovi dani održat će se od 4. do 19. prosinca u Histrionskom domu u Zagrebu, a donosi 11 gostujućih predstava i novu premijeru Histriona 'Na parove razbrojs', koja će festival i otvoriti i zatvoriti.
 
obavijest

Livija Kroflin: 'Duša u stvari'

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku najavljuje promociju prvog sveučilišnog udžbenika iz lutkarstva Odsjeka za kazališnu umjetnost 'Duša u stvari' autorice Livije Kroflin, koja će se održati u srijedu, 11. studenoga, u 18,30 sati, u predavaonici P 15, pokraj novootvorenog Salona lutaka.
 
obavijest

Preminula hrvatska glumica Vera Zima

Hrvatska kazališna, filmska i televizijska glumica Vera Zima preminula je u 68. godini u Zagrebu. Glumici je ove godine dodijeljena Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo na području filmske umjetnosti.
 
najave

2. Dani smijeha u Karlovcu

2. Dani smijeha održat će se od 13. do 15. studenog u karlovačkom Zorin domu, gdje će gostovati Hit Teatar i Kerekesh Teatar s čak tri urnebesne komedije koje baš nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
 
predavanje, tribina

Stvaralačka večer s Jelenom Miholjević: 'Jedan slavni i važni ženski glas'

Bacači Sjenki, zajedno sa Radarom d.o.o. i Kino.hr Plaški, u subotu, 7. studenog, u 19 sati, ponovno organiziraju stvaralačku večer u Plaškom, naziva 'Jedan slavni i važni ženski glas', koja se održava u okviru programa '22 ljudi sa svojstvima'.
 
predstava

Osječki HNK i GK Joze Ivakića premijerno izvode 'Gospođicu Juliju'

U koprodukciji osječkoga HNK i vinkovačkoga Gradskog kazališta Joze Ivakića u Vinkovcima će se u petak, 6. studenog, premijerno izvesti drama Augusta Strindberga 'Gospođica Julija', u režiji Aide Bukvić, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare u vinkovačkom kazalištu.
 
radionica, kolonija, seminar

Online seminar-radionica 'Scenografija i kostimografija kao važni segmenti kazališne predstave'

Hrvatski sabor kulture pripremio je novi online kazališni seminar-radionicu pod nazivom 'Scenografija i kostimografija kao važni segmenti kazališne predstave' koji će pod vodstvom kostimografkinje i plesne pedagoginje Jasminke Petek Krapljan i scenografa Lea Vukelića biti održan od 20. do 22. studenog putem ZOOM platforme.
 
predstava

Premijera predstave 'Hanibal Podzemni' u Zadru

Predstava 'Hanibal Podzemni' govori o skupini umjetnika u vremenu siromaštva koji prodaju dio vlastite osobnosti ubijajući umjetnost u sebi i svijetu koji ih okružuje, alegorično idući mračnom stranom života. Premijera predstave, u režiji Matjaža Latina, održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru u četvrtak, 5. studenoga, u 20 sati.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>