info - cirkus


najave

Cirkuski vikend na Turskoj kuli i u Domu mladih u Splitu

Cirkus Kolektiv provodi bogat cirkuski program ovaj vikend na Turskoj kuli i u Domu mladih u Splitu. Ulaz je slobodan!
 
natječaj

Otvorene prijave za program Cirkus Express 2020/21

Triko Cirkus Teatar- umjetnička organizacija koja njeguje umjetnost klaunskog i cirkuskog kazališta objavljuje poziv umjetnicima/ izvođačima za sudjelovanje na programu Cirkus Express-a. Poziv je otvoren do 5. listopada 2020.!
 
natječaj

Otvorene prijave za 3. Open stage u Splitu

Cirkus Kolektiv - udruga za suvremeni cirkus i srodne umjetničke prakse je objavio natječaj za prijave za 3. Open stage - otvorenu večer performansa na Turskoj kuli, ovog puta na otvorenom uz puno popratnog sadržaja tijekom cijelog dana u nedjelju, 20. rujna. Prijave umjetnika traju do 12. rujna 2020.!
 
festival

Popratni program festivala suvremenog cirkusa 'Festival neobičnih obitelji'

U organizaciji suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100, od 10. do 13. rujna u Splitu će se održati prva edicija festivala suvremenog cirkusa 'Festival neobičnih obitelji'. Uz šest predstava renomiranih umjetnika iz Francuske, Španjolske i Hrvatske, festival čini i popratni program.
 
radionica, kolonija

Split: Cirkuske radionice za djecu i mlade na otvorenom

ROOM 100 i Cirkus Kolektiv najavljuju trodnevnu cirkusku radionicu na otvorenom! Radionice su namijenjene za djecu i mlade od 7 do 25 godina, a održat će ih skupina studenata francuske cirkuske škole okupljena pod nazivom Circastik kolektiv.
 
festival

Stiže prva edicija festivala suvremenog cirkusa 'Festival neobičnih obitelji'

U organizaciji suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100, od 10. do 13. rujna 2020. na tri lokacije u Splitu izvest će se šest predstava renomiranih umjetnika iz Francuske, Španjolske i Hrvatske.
 
predstava

Predstava suvremenog cirkusa 'Instable' u Rijeci

U utorak, 8. rujna, s početkom u 18 sati, na Gatu Karoline Riječke održat će se predstava suvremenog cirkusa 'Instable' skupine Les Hommes penchés, u okviru programa Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. Predstavu u režiji Christopha Huysmana izvodi umjetnik Nicolas Fraiseau, a predstava je namijenjena publici od 8 godina naviše. Ulaz je slobodan!
 
festival

Zagreb: U srijedu počinje 24. Cest is d'Best

Utrka smetlara i tradicionalna karnevalska povorka otvorit će u srijedu, 19. kolovoza, međunarodni ulični festival 24. Cest is d'Best, koji do nedjelje pod sloganom 'Zagreb is d’Best' na ulice glavnoga grada donosi bogat program glazbenih, scenskih i likovnih umjetnika.
 
predstava

Suvremena cirkuska predstava na Lastovu

Kroz projekt 'Cirkus na margini' suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100, u suradnji s LAstovo.OTOKGLAZBE., udrugom Dobre Dobričević i Festivalom mediteranskog filma Split, 13. kolovoza, u 21,30 sati, u uvali Mihajla izvest će se akrobatska predstava 'Fil' katalonskog dvojca Madame Gauc.
 
radionica, kolonija

Ljetni cirkuski kamp u Splitu

Kroz projekt "Cirkus na margini" suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100 i u suradnji s Cirkus Kolektivom, u Splitu će se od 18. do 24. kolovoza 2020. održati Ljetni cirkuski kamp s radionicom dramaturgije za suvremene cirkuske umjetnike s renomiranim cirkuskim dramaturgom, redateljem, profesorom i umjetnikom Robertom Magrom. 
 
najave

Putujući 'Tower Cirkus Toboganius'

Dječji festival Tobogan Europske prijestolnice kulture u suradnji s Tower Centrom Rijeka u utorak, 21. srpnja, u 19 sati, na Trg riječkih olimpijaca na Zametu, dovodi Tower Cirkus Toboganius, program uličnih zabavljača.
 
predstava

Dvije predstave ove nedjelje u splitskom Domu mladih

U nedjelju, 12. srpnja, u Amfiteatru Doma mladih bit će izvedene dvije predstave – plesna inkluzivna predstava 'Đavolji odvjetnik' Divert/IMCR kolektiva (20 sata) i predstava suvremenog cirkusa 'Between me and a hard place' jednog od najboljih cyr wheel akrobata Huga Bergmana (21,30 sati).
 
radionica, kolonija

Antiprosvjed u ime ljubavi i slobode

Cjelodnevno događanje pod nazivom 'Antiprosvjed u ime ljubavi i slobode' održat će se u nedjelju, 5. srpnja, u dvorištu Pogona Jedinstvo, u i oko CirkoBalkana šatora. Cijeli dan će se održavati razne kreativne radionice, a na neke od njih su potrebne ranije prijave.
 
predstava

Danijela Zajc: Etida za preparirani klavir i uže

Predstava Danijele Zajc 'Etida za preparirani klavir i uže', u organizaciji udruge Cirkus Kolektiv - udruga za suvremeni cirkus i srodne umjetničke prakse, održat će se 30. lipnja 2020. u 21 sat, na trgu ispred Doma mladih u Splitu.
 
predstava

'Raširi svoja krila' – premijera u Puli

Predstava 'Raširi svoja krila' okuplja osobe s intelektualnim teškoćama i sjedinjuje ih s profesionalnim umjetnicima suvremenog cirkusa, a rezultat je cirkuska predstava-kabare koja zagovara inkluzivne izvedbene prakse u kazalištu.
 
obavijest

'Cirkuska rezidencijalna mreža' - rezultati

'Cirkuska rezidencijalna mreža' će ugostiti 11 projekata suvremenog cirkusa i srodnih izvedbenih formi do kraja 2020. godine. Ovaj projekt je nastao u cilju pružanja potpore cirkuskoj produkciji koja nastaje u lokalnom kontekstu jugoistočne Europe.
 
obavijest

Dora Popić i Lucija Bužančić: 'Linija'>>>

 
 
natječaj

Natječaj 'Cirkuska rezidencijalna mreža'

Putem natječaja 'Cirkuska rezidencijalna mreža udruge' Cirkus Kolektiv, Cirkorama i ROOM 100 otvaraju svoje prostore za umjetničke rezidencije regionalnih cirkuskih umjetnika. Cilj natječaja je doprinos razvoju regionalne cirkuske scene. Natječaj je otvoren do 12. lipnja 2020.!
 
predavanje, tribina

Turbina - turbo tribina i Priprema-skok-salto predstavljaju: 'Gradimo cirkus'

U ovom izdanju Turbine - turbo tribine, Močvara i Cirkorama u suradnji okupljaju goste koji su o ovoj istoj temi razgovarali prije osam godina. Bit će govora o trenutnom položaju cirkuske umjetnosti u Hrvatskoj, odnosu institucija spram cirkuskih umjetnika i širokom spektru djelovanja ove umjetnosti. Tribina će se održati u srijedu, 27. svibnja, u 20 sati, na terasi Kluba Močvara i online na Facebook stranici Močvare.
 
radionica, kolonija

Online kazališna cirkuska predstava 'Dijete od pijeska' i radionica scenskog pokreta

Kroz program 'ST Cirkus' splitskog izvedbenog kolektiva ROOM 100 i u suradnji sa Savezom udruga Molekula u petak 22. svibnja, u 21 sat, održat će se stream kazališne cirkuske predstave 'Dijete od pijeska' Anje Ostojić, a u subotu i nedjelju, 23. i 24. svibnja, od 17 do 18,15 sati, dvodnevna radionica scenskog pokreta.
 
radionica, kolonija

Online radionica mimskih tehnika s Alenom Čelićem

Splitski suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100 najavljuje jednomjesečnu radionicu mimskih tehnika s Alenom Čelićem koja će se odvijati online.
 
predstava

Suvremeni cirkus iz fotelje

Ako vrijeme u izolaciji želite kratiti suvremenim cirkusom, pratite Facebook stranice splitskog kolektiva ROOM 100 i projekta Kino Cirkus. Ova dva profila donose vam besplatni sadržaj o suvremenoj cirkuskoj umjetnosti.
 
natječaj

Festival suvremenog cirkusa 'Festival neobičnih obitelji' – poziv

Novopokrenuti festival suvremenog cirkusa 'Festival neobičnih obitelji' poziva suvremene cirkuske umjetnike iz regije da se prijave na dva otvorena natječaja za sudjelovanje u prvoj ediciji festivala. Do 6. ožujka 2020., u 16 sati, otvoreni su natječaji za prijavu predstava suvremenog cirkusa koja će biti izvedene na festivalu i prijavu predstava / performansa / projekata u nastajanju koji će biti predstavljeni kroz formu pitch-sessiona.
 
predstava

Horror House Project: 'Salto Mortale'

U četvrtak, 5.ožujka, u Pogonu Jedinstvo, Cirkorama u sklopu Pogonatora predstavlja prvi dio trilogije Horror House Project-a, pod nazivom 'Salto Mortale'. Riječ je o multidisciplinarnom putovanju koje gledatelje kroz tri cjeline uvodi u cirkuski način života.
 
festival

Zagreb Clown Festival

U Zagrebu se od  12. do 15. ožujka održava međunarodni festival klaunskog kazališta- Zagreb Clown Festival. Prvi je to i jedini festival kod nas koji klaunsku umjetnost donosi u sam centar kazališnog zanimanja želeći time lokalnoj publici približiti ovu kod nas malo poznatu i nedovoljno prakticiranu izvođačku formu.
 
najave

Opuštena pozornica i Kino cirkus #3 u DZIU Medika

U subotu, 15. veljače, s počekom u 20 sati, u DZIU Medika, Pierottijeva 11 održava se treća po redu 'Opuštena pozornica i Kino cirkus'. Opuštena pozornica je novi program Cirkorame namijenjen prezentaciji umjetničkih istraživanja u kontekstu kratkih cirkuskih formi određene tematike.
 
natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – ODA Theatre, Kosovo

ODA Theatre traži partnere za prijavu na otvoreni poziv Projekti kulturne suradnje sa zemljama zapadnog Balkana (program Kreativna Europa – potprogram Kultura). ODA Theatre je neprofitna organizacija sa sjedištem u Prištini, aktivna u kazališnoj umjetnosti, glazbi i općenito umjetnosti na otvorenom prostoru.
 
najave

Suvremeni cirkus u Art radionici Lazareti

Predstava suvremenog cirkusa 'Zvuk i tijelo' Dore Popić i Miše Komenda i radionica zračnog kruga održat će se 25. i 26. siječnja u dubrovačkoj Art radionici Lazareti. Predstava i radionica se realiziraju kroz program 'ST Cirkus' splitskog suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100, u suradnji s Art radionicom Lazareti kroz DKC-HR mrežu.
 
rezidencijalni program

Umjetnička rezidencija, prezentacija rada u nastajanju i radionica cirkuske kreacije: Hugo Bergman

Od 9. do 19. siječnja u Zagrebu boravi mladi švedski cirkuski umjetnik Hugo Bergman, cirkuskoj sceni poznat kao jedan od trenutno najupečatljivijih cyr wheel umjetnika u Europi. Huga ugošćuje Cirkorama u sklopu circusnext platforme, kao predselektiranog umjetnika za ediciju 2020-2021.
 
najave

Slovenski Mismo Nismo na ZVUKu 100

Na trećem ZVUKu 100, u petak, 20. prosinca, u 18 sati, u splitskom Klubu Kocka (Dom mladih) predstavit će se slovenski kolektiv Mismo Nismo sa svojom eksperimentalnom produkcijom 'NOise Cirkus' u kojoj spajaju noise glazbu i suvremeni cirkus.
 
predstava

Predstava suvremenog cirkusa 'Sabotage' u Splitu

U ponedjeljak, 16. prosinca, s početkom u 19 sati, u amfiteatru Doma mladih održat će se predstava 'Sabotage' finsko-estonske kompanije Circus SaboK. Ulaz na predstavu je besplatan!
 
najave

Križevci: Noć mračnog cirkusa u podrumu>>>

 
 
najave

Opuštena pozornica i Kino cirkus#2 u DZIU Medika

U utorak, 26. studenog, u 19 sati, u DZIU Medika, održava se po drugi put večer pod nazivom 'Opuštena pozornica i Kino cirkus'. Opuštena pozornica je ovaj put zamišljena kao svojevrsni prikaz circusnext platforme na kojoj će se publici predstaviti dvije od tri umjetnice koje su ove godine sa svojim projektima izabrane na regionalnoj predselekciji i time prošle u drugi krug selekcije na nivou cijele Europe.
 
natječaj

Poziv cirkuskim i uličnim umjetnicima na sudjelovanje u skupnoj izložbi ‘Emotivne kovanice’

Cirkorama poziva cirkuske i ulične umjetnike na sudjelovanje na skupnoj – jednodnevnoj izložbi 'Emotivne kovanice' koja će se održati u prosincu u gradu Zagrebu. Izložba je zamišljena kao kolektivni rad svih prijavljenih umjetnika, bez selekcije. Prijave traju do 10. prosinca 2019.!
 
djeca, mladi

Plesni zbirkus - manifestacija suvremenog plesa i novog cirkusa za djecu

Manifestacija suvremenog plesa i novog cirkusa za djecu - Plesni zbirkus će se održavati u Rijeci vikendima od 10. studenog do 8. prosinca 2019. Posebnost Plesnog zbirkusa je u tome što su čitav program predstava i radionica, kao i samo ime i vizualni identitet manifestacije, odabrala i osmislila djeca u suradnji sa stručnim edukatorima/cama.
 
projekcija

Kino Cirkus donosi film o trgovini ženama i cirkusu kao rehabilitacijskom alatu

U srijedu, 30. listopada, u 17,30 sati, u sklopu programa Kino Cirkus u Kinoteci Zlatna vrata prikazat će se međunarodno nagrađivani dokumentarni film 'Even When I Fall' engleskih redateljica Sky Neal i Kate McLarnon. Ulaz je besplatan, a film se prikazuje s engleskim podnaslovima!
 
obavijest

Opuštena pozornica & Kino Cirkus - večer kratkih cirkuskih formi i filmova cirkuske tematike

Opuštena pozornica je novi program Cirkorame, namijenjen prezentaciji umjetničkih istraživanja u kontekstu kratkih cirkuskih formi određene tematike. Cilj je predstaviti cirkuske umjetnike koji rade na nekom od svojih istraživanja i umjetničkih kreacija, a koji se mogu uklopiti u zadanu temu. Za prvu temu odabran je 'krug'.
 
predstava

Cirkus express - cirkuska matineja Triko Cirkus Teatra>>>

 
 
radionica, kolonija

Radionica svile s Hannom Coeckelberghs u splitskom Domu mladih

Od 1. do 3. studenog će se na Maloj sceni splitskog Doma mladih, u prostorima udruge Kam-Hram održati radionica svile s Hannom Coeckelberghs, intermediate i advanced level. Naime, radi se o akrobatskom penjanju na zračnu tkaninu popularnog naziva 'svila' (aerial silk, tissue i sl.).
 
festival

4. Periskop - festival suvremenog plesa i novog cirkusa u Rijeci

Četvrti Periskop - festival suvremenog plesa i novog cirkusa, u organizaciji udruge Prostor Plus, ove će se godine održati od 4. do 20. listopada i riječkoj publici na tri lokacije; u Filodrammatici, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku te na Korzu, predstaviti dvanaest plesnih i cirkuskih izvedbi.
 
predstava

Predstava suvremenog cirkusa 'Souffle' u splitskom Domu mladih

U četvrtak, 12. rujna, u 20 sati, u amfiteatru Doma mladih u Splitu će se održati predstava 'Souffle' francuske cirkuske kompanije 'L’Eolienne'. Ulaz je besplatan!
 
najave

Kulturan ulični festival u Zagrebu

U Zagrebu će se tijekom rujna održati novi vikend festival posvećen uličnoj izvedbi, lokalnim umjetnicima i lokalnom stanovništvu. Radi se o događaju naziva 'Kulturan ulični festival' kojemu je cilj prezentirati urbanu kulturnu uličnu i cirkusku umjetnost po kvartovima grada Zagreba, te istovremeno dati izvedbeni prostor lokalnoj umjetničkoj sceni.
 
predstava

Francuski suvremeni cirkuski kolektiv gostuje u Splitu

Jedan od najcjenjenijih francuskih suvremenih cirkuskih kolektiva 'Un loup pour l'homme' dolazi u Split gdje će 4. srpnja, na platou ispred Doma mladih, u 21,30 sati, izvesti svoju predstavu 'Face Nord'. Ulaz je besplatan!
 
predstava

Malinada kolektiv: (Un)connected

Mladi suvremeni cirkuski Malinada kolektiv (Hrvatska/Srbija) izvest će predstavu '(Un)connected' 2. lipnja u cirkuskom šatoru na Trnjanskom nasipu bb (CirkoBalkana šator, dvorište Pogona Jedinstvo i Kluba Močvara).
 
festival

Svečano otvaranje Cest is d'Best prebačeno za četvrtak

Zbog lošeg vremena planirano svečano otvaranje međunarodnog uličnog festivala Cest is d'Best prebačeno je na četvrtak, 30. svibnja, u 20 sati na Europskom trgu.
 
predstava

Suvremena cirkuska predstava 'Fil' katalonskog akrobatskog kolektiva Madame Gauc u Splitu

Katalonski suvremeni cirkuski kolektiv Madame Gauc u srijedu, 29. svibnja, u 21 sat, izvest će svoju akrobatsku predstavu 'Fil' u Amfiteatru Doma mladih. Ulaz je besplatan!
 
festival

Uskoro počinje 23. Cest is d Best

U srijedu, 29. svibnja, s početkom u 10 sati, počet će u Zagrebu 23. Međunarodni ulični festival Cest is d Best. Najveći ulični festival u Hrvatskoj će do 2. lipnja i publici ponuditi oko 700 sati programa u kojem će sudjelovati nekoliko stotina performera, glazbenika, likovnih, plesnih i kazališnih umjetnika.
 
predstava

Gostovanje Cirkorame na festivalu Cirkul’art u Slovačkoj

Cirkul’art 2019 - festival suvremenog cirkusa, koji se održava od 24. do 26. svibnja u slovačkom gradu Stupava, ove godine će u sklopu svog programa 'Visegrad Workshop Zone' ugostiti cirkuske pedagoge iz šest istočnoeuropskih zemalja.