info - novinarstvo


obavijest

U Zagrebu umro književnik i novinar Mladen Kušec

Legenda hrvatskog novinarstva Mladen Kušec, poznat po svojim radijskim i TV emisijama za djecu i mlade kao što su 'Tonkica Palonkica, frrr...', 'Patuljci pojma nemaju', 'Hihotići' i 'Bijela vrana' umro je u Zagrebu, izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska radio televizija (HRT).
 
radionica, kolonija

Novinarska radionica 'I to je pitanje kulture?'

Nakladnik portala Booksa.hr, Udruga za promicanje kultura Kulturtreger, i nakladnik portala Kulturpunkt.hr, Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, pozivaju sve medijske radnice i radnike, kao i studentice i studente novinarstva, da se prijave na dvodnevnu novinarsku radionicu posvećenu pisanju o temi slijepih i slabovidnih osoba. Prijave se primaju do 17. listopada 2020.!
 
obavijest

Hrvatska dobiva Muzej lažnih vijesti

Hrvatska će početkom listopada dobiti Muzej lažnih vijesti, u prvoj fazi zamišljen kao web stranica sa svjedočanstvima novinara i znanstvenika, bazom lažnih vijesti, alatima za razvoj medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja te prepoznavanje i borbu protiv "fake newsa".
 
festival

6. Fra Ma Fu festival u Daruvaru

Organizatori 6. Fra Ma Fu festivala u ponedjeljak su predstavili program ovogodišnjeg festivala reportaže i reportera koji će se u Daruvaru održati u petak i subotu, 2. i 3. listopada.
 
radionica, kolonija

Pozivom na radionicu o položaju mladih Booksa i Kulturpunkt počinju projekt 'I to je pitanje kulture?'

Projekt koji provode Udruga za promicanje kultura Kulturtreger kao nositelj (portal Booksa.hr) i Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva (portal Kulturpunkt.hr) kao partner, usmjeren je na jačanje novinarskog izvještavanja o pristupu i sudjelovanju u kulturi različitih ranjivih skupina s ciljem senzibilizacije javnosti o izazovima s kojima se one suočavaju, ali i afirmacije njihovih kulturnih potreba i povećanja njihove socijalne uključenosti.
 
radionica, kolonija

Kulturpunktova novinarska školica

Kulturpunktova novinarska školica – Svijet umjetnosti besplatan je, jednosemestralni edukacijski program za mlade od 16 do 30 godina koji žele usvojiti temeljna znanja i vještine u poljima suvremenih kulturnih, umjetničkih i medijskih praksi.
 
natječaj

Natječaj za nagradu Fra Ma Fu - za najbolje novinarske radove u 2019.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje (SINKO) raspisuju natječaj za dodjelu nagrade Fra Ma Fu za najbolje novinarske radove – reportaže, objavljene u hrvatskim medijima (novinama i na internetskim portalima), u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2019. godine. 
 
natječaj

6. PRESS film festival - natječaj

Otvoren je natječaj za prijavu filmova na 6. izdanje PRESS film festivala, koji će se održati od 11. do 13. rujna u Novinarskom domu u Zagrebu.
 
predavanje, tribina

Novo izdanje R+ Live razgovora

Voditelj novog izdanja R+ Live razgovora u utorak, 5. svibnja, u 20,30 sati, bit će Rade Šerbedžija s gošćom, novinarkom i predsjednicom Sindikata novinara Hrvatske Majom Sever.
 
obavijest

U Rijeci umro istaknuti novinar, publicist i umjetnički fotograf Borislav Ostojić

U Rijeci je u subotu umro Borislav Ostojić, ugledni riječki novinar, publicist i umjetnički fotograf.
 
x ostalo

Dezinformacije: Kako prepoznati i boriti se protiv mitova vezanih uz Covid-19?

Nakon izbijanja pandemije koronavirusa pojavile su se dezinformacije koje umanjuju rezultate njezinog suzbijanja. Nastavite čitati i saznajte što možete učiniti. 
 
natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – World Press Photo Foundation, Nizozemska

World Press Photo Foundation traži partnere za prijavu na otvoreni poziv Projekti kulturne suradnje sa zemljama zapadnog Balkana (program Kreativna Europa – potprogram Kultura). Neprofitna organizacija sa sjedištem u Amsterdamu kao svoju misiju navodi povezivanje ljudi sa pričama od značaja, a aktivni su u području novinske fotografije – fotoreportaže.
 
najave

Europski sastanak o ravnopravnosti spolova u audiovizualnom sektoru u Zagrebu

U četvrtak, 30. siječnja, u Hrvatskom novinarskom društvu održat će se veliki europski sastanak o ravnopravnosti spolova u audiovizualnom sektoru. Sastanak počinje u 9 sati, a sastoji se od prezentacije projekta kojeg su provodile europske audiovizualne organizacije te od dvije panel-diskusije.
 
obavijest

HND i SNH u svibnju 2020. domaćini godišnje skupštine Europske federacije novinara

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) bit će domaćini godišnje Skupštine Europske federacije novinara, koja će se održati u Zagrebu 18. i 19. svibnja 2020. u Novinarskom domu.
 
konferencija, znanstveni skup

'Suzbijanje dezinformacija u eri digitalnih medija' – međunarodna konferencija

Veleposlanstvo Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, hrvatska Agencija za elektroničke medije, Zaklada Friedrich Ebert i Hrvatsko novinarsko društvo organiziraju međunarodnu konferenciju pod nazivom 'Suzbijanje dezinformacija u eri digitalnih medija' koja će se održati u srijedu, 27. studenog, od 9 do 16 sati u Novinarskom domu u Zagrebu.
 
natječaj

Natječaj za sufinanciranje programa na temu poticanja medijske pismenosti u 2020. godini

Vijeće za elektroničke medije raspisalo je Javni poziv za prikupljanje ponuda za sufinanciranje projekata, manifestacija, seminara, konferencija, radionica, predavanja, pripreme i/ili izrade edukacijskih materijala ili istraživanja čija bi tema bila medijska pismenost, njen razvoj i osvještavanje njene važnosti, kao i s njima povezana područja i projekti. Rok za dostavu ponuda je 19. prosinca 2019.
 
radionica, kolonija

Kulturpunktova novinarska školica

Kulturpunktova novinarska školica – Svijet umjetnosti besplatni je, jednosemestralni edukacijski program za mlade od 16 do 30 godina koji žele usvojiti temeljna znanja i vještine u poljima medijske produkcije, suvremenih umjetničkih praksi i nezavisne kulturne scene.
 
radionica, kolonija

5. Fra Ma Fu Festival - Radionica reportaže

Radionica reportaže samo je jedan od sadržaja 5. Festivala reportaže i reportera Fra Ma Fu koji će ove godine biti održan u Daruvaru od 20. do 22. rujna. Festival je posvećen legendarnom novinaru-reporteru Franji Martinu Fuisu i začetniku turističke reportaže u Hrvatskoj. Prijaviti se možete do 15. rujna 2019.!
 
radionica, kolonija

Močvarni laboratorij: Medijska radionica u Križevcima

U ponedjeljak, 8. srpnja, u sklopu Močvarnog Laboratorija Udruženja za razvoj kulture URK u Klubu kulture Križevci održava se jednodnevna novinarska radionica pod vodstvom portala Kulturpunkt.hr. Radionica je u potpunosti besplatna, a financira ju Ministarstvo znanosti i obrazovanja.
 
natječaj

Natječaj za stipendiju Internationale Journalisten-Programma IJP 2019 Hrvatska

Natječaj za stipendiju International Journalists’ Programma raspisan je za novinare iz srednje i istočne Europe kojom se omogućuje boravak i rad u jednoj od renomiranih njemačkih redakcija. Natječaj se posebno odnosi na novinare koji se bave temama klime i energije. Rok za prijavu je 15. srpnja 2019.!
 
natječaj

Udruga Biom objavljuje natječaj za novinare

Udruga Biom raspisuje natječaj za novinarske radove, odnosno pruža jednokratnu novčanu potporu za novinarku ili novinara koji bi se tijekom šest mjeseci posvetili istraživanju i izvještavanju na zadanu temu. Rok za prijave je 26. lipnja 2019.!
 
nagrada

Nagrada 'Luka Brajnović' španjolskom ratnom reporteru

Španjolski novinar Marc Marginedas dobio je u utorak nagradu 'Luka Brajnović', koja nosi ime po hrvatskom novinaru, književniku i pjesniku koji je živio i predavao u Španjolskoj.
 
radionica, kolonija

Radionica: Medijsko izvještavanje o diskriminaciji i govoru mržnje

Centar za mirovne studije, Kuća ljudskih prava Zagreb, GONG i Hrvatsko novinarsko društvo najavljuju radionicu za novinarke i novinare, urednike i urednice te studente i studentice novinarstva 'Medijsko izvještavanje o diskriminaciji i govoru mržnje', koja će se održati 27. travnja. Radionica je besplatna, a prijave se primaju do 25. travnja. Broj sudionika/-ca je ograničen.
 
radionica, kolonija

Otvorene prijave za edukacije i volontiranje na portalu Vox Feminae

Otvorene su prijave za sudjelovanje na radionicama medijske pismenosti za buduće volontere/ke Voxfeminae.net portala. Radionice će se održati 7. i 14. travnja u prostoru Društveno kulturnog centra Šesnaestica (Ozaljska 16, Zagreb) od 12 do 16 sati. Prijave traju do 3. travnja 2019.
 
radionica, kolonija

Radionica istraživačkog novinarstva i doku filma

Hrcin (Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo slobodu medija) organizira od 22.10. do 19.11.2018 radionicu istraživačkog novinarstva i doku filma. Radionica je namijenjena studentima i novinarima koje zanima istraživačko novinarstvo. Na radionicu, koja je besplatna, se prima do osmero polaznika!
 
festival

Fra Ma Fu festival u Fažani od 20. do 23. rujna

Fra Ma Fu, festival reportaže i reportera nazvan po autorskim inicijalima jednog od najistaknutijih hrvatskih novinara između dva svjetska rata Franji Martinu Fuisu, održava se u Fažani od 20. do 23. rujna ove godine, objavili su organizatori.
 
radionica, kolonija

Mala škola novinarstva>>>

 
 
najave

Predstavljanje knjige 'Od novinara do novinarstva'

U utorak, 8. svibnja 2018. u 12 sati u Novinarskom domu u Zagrebu, održat će se predstavljanje knjige autorice Tijane Vukić - Od novinara do novinarstva: Studija novinarskih vještina.
 
natječaj, obavijest

Pokrenut novi fond za potporu istraživačkom novinarstvu u EU-u

Međunarodni institut za medije (IPI) i Europski centar za novinarske i medijske slobode (ECPMF) pokrenuli su Fond za potporu prekograničnom istraživačkom novinarstvu u Europskoj uniji vrijedan do 450 tisuća eura. Prekogranični timovi mogu se prijaviti do 3. svibnja 2018. za iznose do 50.000 eura.
 
predavanje, tribina

Tribina 'Žene i mediji u Hrvatskoj'

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, u partnerstvu s Hrvatskim novinarskim društvom, organizira tribinu pod nazivom 'Žene i mediji u Hrvatskoj' koja će se održati u petak, 9. ožujka, s početkom u 10 sati u Velikoj dvorani Novinarskog doma (1. kat).
 
obljetnica, proslava

HRT se pridružuje proslavi Svjetskoga dana radija

13. veljače se obilježava Svjetski dan radija. Spomen je to na početak rada UN-ova radija, koji je 1946. godine odaslao poruku 'Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta. te time započeo svoje emitiranje'...
 
natječaj

Reuters Photojournalism Grant

Natječaj je namijenjen fotoreporterima i studentima iz toga područja. Rok za prijavu je 10. studenoga 2017.
 
konferencija, znanstveni skup

Filozofija medija 7

Jesu li, koliko su i za što su sve mediji danas krivi pokušat će u četvrtak i petak , 21. i 22. rujna, odgovoriti osamdesetak znanstvenika na simpoziju Filozofija medija koji će se održati u dvorani Tribina grada Zagreba, Kaptol 27. Simpozij je otvoren za javnost (onako kako bi i mediji trebali biti), a transparentnosti izgovorenoga pomoći će live streaming.
 
konferencija, znanstveni skup

Međunarodni znanstveni skup: Mediji i medijska kultura – europski realiteti

U Osijeku se 4. i 5. svibnja 2017. u prostorima Rektorata i Odjela za kulturologiju održava međunarodni znanstveni skup Mediji i medijska kultura – europski realiteti.
 
susret

Svibanjski susreti: 'Mediji i žene' posvećeni Mariji Jurić Zagorki

Na 6. međunarodnim svibanjskim susretima novinara pisaca, diplomata i pridruženih, koji će  trajati od 2. do 6. svibnja u Starom Gradu na Hvaru, središnja tema bit će 'Mediji i žene' u znak sjećanja na Mariju Jurić Zagorku i 60 godina od njezine smrti, najavljeno je u srijedu na konferenciji za medije.  
 
radionica, kolonija

Radionica likovne kritike - Kako pisati o suvremenoj umjetnosti

Besplatna radionica likovne kritike - Kako pisati o suvremenoj umejtnosti će se, u organizaciji Hrvatske sekcije AICA-e, ULUPUH-a  i TTF galerije, održati od 24. do 28. travnja. Rok prijave je 20. travnja.
 
predavanje, tribina

Književni petak - Reportaža: angažman, estetika, kriza

Nova tribina Književnog petka na kojoj će se raspravljati o novinarskoj vrsti - reportaži, održat će se 7. travnja, u 20:00 sati, u Gradskoj knjižnici. U razgovoru sudjeluju Saša Kosanović, Boris Postnikov i Ladislav Tomičić. Urednik i voditelj ovog Književnog petka je Jerko Bakotin.
 
obavijest

Priprema, pozor... kazalište!

'Radimo radio' tema je ovogodišnje manifestacije 'Priprema, pozor… kazalište!' (15. 3. – 9. 4.) Knjižnice S. S. Kranjčevića, koja je započela 15. 3. radionicom za mlade „Kako radi radio“ (voditelji Hrvoje Korbar, Ljubica Letinić, Srđan Nogić), s namjerom pokretanja community radija iz knjižnice. Do kraja mjeseca očekuju nas radionice, predavanja i zvučne instalacije.  
 
predavanje, tribina

Tribina o studentskim časopisima 'Časopisi ćaskaju'

Tribina o studentskom časopisima 'Časopisi ćaskaju' na kojoj će govoriti uredništva publikacija tri fakulteta: Akademije likovnih umjetnosti (Skica), Arhitektonskog fakulteta (Folder) i Filozofskog fakulteta (Kontrapost - časopis studenata Odsjeka za povijest umjetnosti), održat će se u subotu, 11. ožujka, u 18:00 sati, u Galeriji Šira.
 
natječaj

Press Film Festival - natječaj za prijavu dokumentarnih filmova

Press Film Festival okuplja filmove koji tematiziraju novinarsku profesiju, odnosno ratne reportere, fotografe i snimatelje kojima je prva misao uhvatiti pravu snimku, prenijeti javnosti istinitu i iskrenu atmosferu ratnih zbivanja, često ne vodeći računa o vlastitoj sigurnosti i životu. Ovogodišnja tema su 'Izbjeglice' i 'Govor mržnje'. Natječaj je otvoren do 1. svibnja 2017.
 
obljetnica, proslava

HRT se pridružuje proslavi Svjetskoga dana radija

Hrvatska radiotelevizija (HRT) danas se pridružuje obilježavanju Svjetskoga dana radija (eng. World Radio Day) nizom prigodnih sadržaja u programima Hrvatskoga radija (HRT – HR) te na mrežnim stranicama i multimedijskoj usluzi HRTi. 
 
predstavljanje

Predstavljanje novog broja časopisa Nepokoreni grad

Predstavljanje novog broja časopisa Nepokoreni grad, koji se bavi temom migracija, održat će se u petak, 3. veljače, u Knjižnom klubu Booksa,  spočetkom u 19:00 sati.
 
natječaj

Agencija za elektroničke medije objavila natječaje za sredstva Fonda za pluralizam medija

Agencija za elektroničke medije je objavila dva Javna natječaja za dodjelu sredstava medijima unutar Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. Rok prijave je 24. veljače.
 
predstavljanje

'Hirošima' Johna Herseyja u Novinarskom domu

Hrvatsko novinarsko društvo i Sandorf nakladništvo pozivaju na predstavljanje knjige 'Hirošima', legendarnog američkog novinara Johna Herseyja, koje će se održati u utorak, 27. prosinca, u Novinarskom domu, s početkom u 12:00 sati.
 
predavanje, tribina

O kritici i onima oko nje: Alice Béja o američkoj časopisnoj produkciji nakon Occupy-a

Udruge Kulturtreger i Kurziv u sklopu projekta 'O kritici i onima oko nje' organiziraju predavanje francuske amerikanistice Alice Béja 'Američka mlada ljevica' koje će se održati danas, 30.11. u 18:00 sati, u klubu Booksa.
 
obavijest

KLFM - Radio dan i noć

Već Treću godinu zaredom, u petak 2. prosinca 2016. community radio KLFM — Radio u zajednici kolektiv organizira program 'Radio dan i noć' kako bi približio javnosti svoj rad i koncept community radija, da bi pozvali zainteresirane nove suradnike i suradnice, a pritom se zajedno s svojim slušateljima i slušateljicama dobro zabavili.
 
predavanje, tribina

Medijski susreti u Matici: Lica i glasovi koje pamtimo

 Uz visoki jubilej HRT-a doajeni hrvatskoga radijskog i televi­zijskog novinarstva, lica i glasovi koje pamtimo, na sedmim Medijskim susretima u Matici hrvatskoj, 24. studenog od 18 sati prisjetit će se legendarnih emisija i seri­ja, najzanimljivijih trenutaka, susreta i događaja koji su obilje­žili njihove karijere, ali i povijest radija i televizije u cjelini.
 
predavanje, tribina

Književnost, između: Vatroslav Miloš u Booksi

U utorak, 25.10. u 19 sati u klubu Booksa će, u sklopu Književnog budoara i tribine Književnost, između gostovati novinar u kulturi, muzičar i književni komparatist Vatroslav Miloš.
 
radionica, kolonija, djeca, mladi

Video novinarstvo – Radionice medijske pismenosti

Udruge Pulska filmska tvornica i Metamedij, u okviru svojih dugogodišnjih medijskih projekata Medionauti i Medijski kultivator, organiziraju program Video novinarstvo – Radionice medijske pismenosti namijenjen mladima srednjoškolske dobi. Za sudjelovanje je potrebno predati ispunjenu prijavnicu do ponedjeljka, 17. listopada 2016.
 
festival

Kreće drugo izdanje Fra Ma Fu festivala u Virovitici

Otvaranjem dvije izložbi fotografija i promocijom dviju knjiga u Virovitici danas počinje Drugo izdanje Fra Ma Fu festivala, festivala reportaže i reportera, koji se, u organizaciji Studijskog instituta za novinarstvo, kulturu i obrazovanje iz Virovitice i Hrvatskog novinarskog društva (HND) održava do 10. rujna.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  Slijedeća >   Posljednja >>