info - književnost, publicistika, jezik


obljetnica, proslava

Dan vlaškog jezika 2019.

U nedjelju, 15. prosinca, s početkom u 17 sati, u prostoru mjesnog odbora u Šušnjevici održat će se tradicionalna manifestacija 'Zija de vlåška limba/ Dan vlaškog jezika', posvećena vlaškom jeziku. Organizator je udruga 'Spod Učke'.
 
obavijest

Promocija knjige 'Zapisi iz Stranice Gornje' Ljiljane Đorđević i Ede Popovića

Naklada OceanMore najavljuje promociju knjige 'Zapisi iz Stranice Gornje' Ljiljane Đorđević i Ede Popovića, u ponedjeljak, 16. prosinca, u 19,30 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.
 
predavanje, tribina

Tumači poezije: Suvremena ruska poezija

Hrvatski P.E.N. centar najavljuje tribinu Tumači poezije na temu Suvremena ruska poezija – razgovor i čitanje ruske poezije povodom antologije suvremene ruske poezije 'Iznad svojega korijenja' (2019.), u izboru i prijevodu Ivana Babića. Tribina će se održati u utorak, 17. prosinca, u 18 sati, u Knjižnici Marije Jurić Zagorke.
 
obavijest

Otkazan nastup Orhana Pamuka na sajmu knjiga u Istri

Sa(n)jam knjige u Istri objavio je u četvrtak kasno navečer da turski Nobelovac Orhan Pamuk neće nastupiti na sajmu zbog 'izvanrednih i ozbiljnih obiteljskih problema u kojima se našao'.
 
obljetnica, proslava

Svečanost povodom Međunarodnog dana arapskog jezika

Institut za arapski jezik i islam poziva sve zainteresirane u srijedu, 18. prosinca, na svečano obilježavanje Međunarodnog dana arapskog jezika u kongresnoj dvorani Islamskog centra Zagreb 'h. Salim Šabić', s početkom u 18,30 sati.
 
obavijest

Guzel Jahina predstavlja knjigu u Zagrebu

Ruska autorica Guzel Jahina će 13. prosinca, u 19 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića promovirati svoj novi roman 'Volgina djeca'.
 
najave

Najkorisnije knjige u gradu: božićno izdanje

U petak, 13. prosinca, od 17 do 21 sat u klubu Booksa održat će se akcija naziva 'Najkorisnije knjige u gradu: božićno izdanje!' kojoj je cilj prikupiti pomoć za napuštene gradske životinje o kojima skrbi udruga Futura.
 
najave

Otvorenje Male adventske knjižare KIC

Superknjižara, u suradnji s Kulturno informativnim centrom i Antikvarijatom Jesenski i Turk, 13. prosinca, u 15 sati, otvara vrata male pop-up knjižare s glavnom porukom u nadolazećim blagdanima 'Utopli blagdane dobrom knjigom'.
 
obavijest

Multimedijska večer 'Hrvatska od kneza Trpimira do Uskočkog rata' uz predstavljanje romana 'Krsnik'

Multimedijska večer 'Hrvatska od kneza Trpimira do Uskočkog rata', uz predstavljanje romana 'Krsnik', dobitnika ovogodišnje književne nagrade GKK Najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman održat će se u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela u utorak, 17. prosinca, u 19 sati, u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu.
 
obavijest

Lafargueov manifest 'Pravo na lijenost' među besplatnim elektroničkim knjigama

Projekt Besplatne elektroničke knjige (BEK) završava ovogodišnji izdavački program manifestom 'Pravo na lijenost' francuskog revolucionarnog socijalista Paula Lafarguea, koji poručuje da je lijenost, kao temelj dokolice u kombinaciji s kreativnošću važan izvor ljudskog napretka.
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige Zrinke Paladino 'Rupa'>>>

 
 
predavanje, tribina

Književni petak: 'Pisati o nogometu – objasniti svijet?'

Posljednja ovogodišnja tribina Književnog petka, na temu 'Pisati o nogometu – objasniti svijet?' će se održati 13. prosinca, u 20 sati, u Gradskoj knjižnici, Galerija Kupola.
 
obavijest

'Čakavski pištular I - V' Siniše Vukovića

Svečano predstavljanje petoknjižja 'Čakavski pištular I-V' autora Siniše Vukovića održat će se 12. prosinca, u 18 sati, u foyeru HNK Split.
 
obavijest

Predstavljanje knjige Viktora Žmegača 'Portreti gradova'

Predstavljanje nove knjige Viktora Žmegača 'Portreti gradova: London, Venecija, München, Sankt Peterburg' održat će se u petak, 13. prosinca, u 18 sati, u Dvorani Jure Petričevića, Ulica Matice hrvatske 2.
 
obavijest

Lucia Leman: 'Republika MU, Kronika jednog preživljavanja'

Hrvatski P.E.N. centar najavljuje predstavljanje knjige Lucije Leman 'Republika MU, Kronika jednog preživljavanja', u četvrtak, 12. prosinca, u 18 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.
 
obavijest

Promocija knjige 'Kalisto-Naša Troja II': 'Trojanski toponimi u Istri'

Odakle u Istri imena trojanskih junaka: Hektor, Paris, Kebrion, Prijam, Bateja, Tros, Erikton, Pilemon, Apisaon i mnoga druga kojih je popis podugačak? Na ovo pitanje odgovore će podastrijeti Vedran Sinožić na promociji svoje knjige 'Kalisto-Naša Troja II' u vijećnici POU Buje 12. prosinca, u 18,30 sati.
 
obavijest

Odvalimo se poezijom - open mike humanitarno za beskućnike

Čitanje poezije socijalne tematike u svrhu prikupljanja donacija za časopis za beskućnike 'Ulične svjetiljke' i udrugu Fajter održat će se u ponedjeljak, 16. prosinca, u klubu Pločnik, s početkom u 20 sati. Večer je zamišljena kao open mike, svi čitaju jednu do dvije pjesme.
 
obavijest

Europea ugostila češku književnicu Biancu Bellovu

Istaknuta češka autorica Bianca Bellová gostovala je u utorak u Zagrebu, gdje je kao gošća književnog festivala Europea predstavila svoj nagrađivani roman 'Jezero', postapokaliptičnu literarnu parabolu o uništenju prirode u arhetipskoj priči o odrastanju jednoga dječaka.
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige 'Poljaci, naša braća na sjeveru'>>>

 
 
obavijest

Promocija knjige 'Plivač' Ivice Prtenjače

Promocija knjige 'Plivač' Ivice Prtenjače održat će se u srijedu, 11. prosinca, u 19 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. Sudjeluju, uz autora, Karolina Lisak Vidović, Bruno Gamulin, Nikša Butijer i Drago Glamuzina.
 
obavijest

Predstavljanje knjige Ivane Buljan Legati 'Dover'

Predstavljanje zbirke pjesama Ivane Buljan Legati 'Dover' održat će se u četvrtak, 12. prosinca, u 19 sati, na novoj sceni Akademije dramske umjetnosti F22 u Frankopanskoj 22.
 
predavanje, tribina

Bugarske pjesnikinje u Knjižnici Marije Jurić Zagorke

Hrvatsko društvo pisaca, u suradnji s partnerom Bugarskim društvom pisaca, organizira razmjenu pisaca. Ove godine u Zagrebu 13. prosinca gostuju dvije bugarske spisateljice, Roza Bojanova i Mina Krsteva, koje će se predstaviti svojim pjesmama u prijevodu Ksenije Banović. Književnu večer moderira pjesnik i koordinator za Bugarsku Ivan Herceg.
 
obavijest

Predstavljanje knjige 'Citatnost u književnosti, umjetnosti i kulturi' u Osijeku

U srijedu, 11. prosinca, u 18 sati, u Salonu Akademije za umjetnost i kulturu održat će se predstavljanje knjige 'Citatnost u književnosti, umjetnosti i kulturi', autorice Dubravke Oraić Tolić.
 
obavijest

Predstavljeni dnevnici istaknutog polonista i pjesnika Zdravka Malića

Dva sveska intimnoga dnevnika znanstvenika, prevoditelja i pjesnika Zdravka Malića, koje je pod nazivom 'Stazom pored druma' i 'Noć bez sna' objavio nakladnik Disput, donose, više od 20 godina nakon njegove smrti, pregled zapisa koje je taj istaknuti polonist vodio tijekom gotovo dva desetljeća.
 
predstavljanje

Predstavljanje romana 'Via Pula' i 'Adresa' Dragana Velikića>>>

 
 
najave

Prevodilački maraton

U srijedu, 11. prosinca, od 18 sati, povodom predbožićnog druženja u zagrebačkom Botaničaru (Trg Marka Marulića 6) će se održati prevodilački maraton u okviru kojeg će sudionici – članice i članovi DHKP-a – čitati odabrane ulomke iz prijevoda koji će biti objavljeni tijekom 2020.
 
nagrada

Nagrada 'Julije Benešić' Tončiju Valentiću

Ogranak Matice hrvatske u Đakovu i Društvo hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski Osijek dodijelili su Nagradu 'Julije Benešić' 22. Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara za 2019. godinu za najbolju knjigu književnih kritika autoru Tončiju Valentiću za knjigu 'Arhipelag suvremene filozofije – Kritički vodič' (Durieux, Zagreb 2018.).
 
obavijest

Predstavljanje knjige 'Mi. Žene.' autorice Nataše Jukić

U Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu, u srijedu, 11. prosinca, s početkom u 19 sati, održat će se promocija knjige 'Mi. Žene.' autorice Nataše Jukić.
 
predavanje, tribina

Sergej Lebedev na tribini Razotkrivanje

Predstavljanje romana 'Granica zaborava' Sergeja Lebedeva i razgovor s autorom na tribini Razotkrivanje, vodit će Andrija Škare u četvrtak, 12. prosinca, 18 sati, u Medijateci Francuskog instituta.
 
obavijest

Predstavljanje knjige Borisa Becka 'Posljednja noć velikog pripovjedača'

Novi roman Borisa Becka 'Posljednja noć velikog pripovjedača' bit će predstavljen u srijedu, 11. prosinca, u 19 sati, u Knjižnici Marije Jurić Zagorke.
 
obavijest

Književna predstavljanja u Dominikanskom samostanu u Splitu

U utorak, 10. prosinca, Udruga hrvatskih aforista i humorista (UHAH) održat će promociju knjige članova udruge za 2019. godinu 'Biseri uma – zbornik aforizama članova Udruge'. U srijedu, 11. prosinca, u 18 sati, Ogranak Matice hrvatske u Splitu najavljuje predstavljanje djelatnosti Ogranka Matice hrvatske u Tomislavgradu te predstavljanje pjesništva Mije Tokića.
 
obavijest

Robert Međurečan: 'Krletka za glinenog goluba'

Promocija knjige Roberta Međurečana 'Krletka za glinenog goluba' održat će se u petak, 13. prosinca, s početkom u 19 sati, u Gradskoj knjižnici 'Franjo Marković' Križevci.
 
obavijest

Predstavljanje romana Almina Kaplana

Predstavljanje romana 'Meho' Almina Kaplana održat će se u utorak, 10. prosinca, u 19,30 sati, u baru 'Botaničar'. Roman će predstaviti Zoran Ferić, Ivica Đikić, Drago Glamuzina i Almin Kaplan.
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige Marka Samardžije: 'Hrvatska leksikografija, Od početaka do kraja XX. stoljeća'

U ponedjeljak, 9. prosinca, u 12 sati, u Dvorani Jure Petričevića, Ulica Matice hrvatske 2, Strossmayerov trg 4, Zagreb, održat će se predstavljanje knjige Marka Samardžije 'Hrvatska leksikografija, Od početaka do kraja XX. stoljeća'.
 
predavanje, tribina

Književna senzibilizacija i promocija knjige 'La Superba'

Ususret Međunarodnom danu ljudskih prava (10. prosinca) i Međunarodnog dana migranata (18. prosinca) održat će se još jedna od tribina Književne senzibilizacije, koje imaju za cilj kroz književnost senzibilizirati lokalnu zajednicu spram novopridošlih susjeda - tražitelja azila.
 
predavanje, tribina

Tribina Kajkavskoga spravišča: 'Međujezična razlaganja'

Kajkavsko spravišče, društvo za širenje i unapređivanje znanosti i umjetnosti, najavljuje Kajkavsku tribinu i predstavljanje knjige 'Međujezična razlaganja' Zvonka Kovača, u utorak, 10. prosinca, u 12 sati, u prostorijama Društva (Ilica 34, Zagreb).
 
obavijest

U Rijeci predstavljena autobiografija Vedrane Rudan

Autobiografija Vedrane Rudan 'Ples oko sunca' u izdanju VBZ-a predstavljena je u četvrtak u riječkom antikvarijatu Ex libris.
 
obavijest

Predstavljanje knjige Slobodana Prosperova Novaka 'Sv. Jeronim Dalmatinac' u Zagrebu>>>

 
 
natječaj

Natječaj V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman

Izdavačka kuća V.B.Z. šesnaesti put raspisuje javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine. Rok za prijavu: do 10. veljače 2020. godine.
 
predavanje, tribina

Tumači poezije: 'Suvremena iranska ženska poezija'

Tribina Hrvatskog P.E.N.-a 'Tumači poezije', na temu 'Suvremena iranska ženska poezija' održat će se u petak, 6. prosinca, s početkom u 19,15 sati, u Knjižnici Marije Jurić Zagorke.
 
novo izdanje

XXX. Krležini dani u Osijeku

Ovogodišnje, jubilarno izdanje manifestacije 'Krležini dani' bit će otvoreno u četvrtak, 5. prosinca, s početkom u 18 sati, prigodnom izložbom 'Tri desetljeća Krležinih dana u Osijeku'.
 
obavijest

Portugalski pjesnik João Luís Barreto Guimarães gostuje u Zagrebu

Portugalski pjesnik João Luís Barreto Guimarães predstavit će svoju novu knjigu izabranih pjesama u subotu, 7. prosinca, u Cafeu u dvorištu, Jurja Žerjavića 7. Uz autora, sudjeluju i prevoditeljica Tanja Tarbuk, Marko Pogačar i Tomica Bajsić.
 
obljetnica, proslava

Svečanost Riječi u Sisku

Matica Hrvatska u Sisku najavljuje Svečanost Riječi na kojoj će se obilježiti 50 godina od izlaženja prvoga broja 'Riječi', časopisa za književnost, kulturu i znanost i 20 godina kontinuiranog izlaženja trećega niza, a koja će se održati u četvrtak, 5. prosinca, s početkom u 19 sati.
 
obavijest

U svijetu đakovačkih bajki VII - Nova slikovnica: Čudesno putovanje u Betlehem

Program 'U svijetu đakovačkih bajki VII' će se održati u petak, na blagdan svetoga Nikole, 6. prosinca, s početkom u 11 sati, u Centru Amadea Đakovo. Tom prigodom će biti predstavljena božićna slikovnica Mirka Ćurića 'Čudesno putovanje u Betlehem', koju je ilustrirala Anita Poljak.
 
obavijest

'25 godina privatnih elektroničkih medija u Hrvatskoj'

Promocija knjige '25 godina privatnih elektroničkih medija u Hrvatskoj' će se održati 4. prosinca u Rijeci, te 6. prosinca u Osijeku. U knjizi autori kroz 27 poglavlja po prvi puta u Hrvatskoj kronološki i tematski obrađuju najbitnije događaje u razvoju privatnih medija od 1994. godine, kada je izašao Prvi zakon o telekomunikacijama koji je omogućio osnivanje privatnih radio i TV postaja, te web portala, pa sve do današnjih dana...