info - književnost, publicistika, jezik


obavijest

Besplatne elektroničke knjige: Objavljen 'muški prozni blok'

Romani i priče šest nagrađivanih hrvatskih autora objavljeno je u okviru online projekta Besplatne elektroničke knjige, kao dio 'muškog proznog bloka' koji pokriva široki raspon tema, od kušnje ljubavi do sprege politike i kriminala.
 
predavanje, tribina

Književni petak: Film i(li) istina

Tribina Književnog petka na temu 'Film i(li) istina' će se održati 25. listopada, u 20 sati, u Gradskoj knjižnici, Galerija Kupola, 3. kat, Starčevićev trg 6.
 
predavanje, tribina

Finsko-švedske spisateljice gostuju u Zagrebu

Hrvatsko društvo pisaca, u suradnji s partnerom Finlands svenska författareförening (Švedskim društvom pisaca u Finskoj), organizira razmjenu pisaca s Finskom. Ove godine u Zagrebu gostuju dvije finsko-švedske spisateljice, Mia Franck i Hannele Mikaela Taivassalo, koje će se predstaviti Ogrizovića svojim proznim ulomcima u prijevodu Miše Grundlera u srijedu, 23. listopada, u 18 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.
 
nagrada

Pula: Zlatku Kramariću nagrada 'Zvane Črnja'

Nagrada 'Zvane Črnja' za najbolju knjigu eseja objavljenu od 1. rujna prošle do 1. rujna ove godine dodijeljena je u petak Zlatku Kramariću za djelo 'Sat hrvatskog, re:vizija prošlih sjećanja', odlučilo je Povjerenstvo za dodjelu nagrade u sklopu ovogodišnjih Pulskih dana eseja.
 
predstavljanje

Antun Pavešković: 'Prispodobe'>>>

 
 
djeca, mladi

Uoči Interlibera Školska knjiga najavljuje bogat program dječjih izdanja

Uoči Interlibera, nakladnik Školska knjiga objavio je pregršt novih naslova namijenjenih malim čitateljima, među kojima su nagrađivana i inovativna djela najkvalitetnijih domaćih i stranih autora, slikovnice s integriranim ulomcima klasične glazbe te interaktivne 3D knjige dopunjene digitalnom animacijom.
 
nagrada

Nagrada za mlade prozne autore pripala Miri Petrović

Dobitnica nagrade "Sedmica i Kritična masa 2019" za mlade autore je Mira Petrović (Split, 1989.) - za priče koje umnogome tematiziraju ekscesno ponašanje mladih likova u prepoznatljivom mediteranskom miljeu.
 
nagrada

Goran Tribuson dobitnik Nagrade 'Gjalski' za 2019.

Dobitnik Nagrade 'Ksaver Šandor Gjalski' za 2019. godinu je Goran Tribuson, za roman 'Otac od bronce', u izdanju Mozaik knjige iz Zagreba. 
 
obavijest

Predstavljanje knjige 'Razgovori s T. G. Masarykom'

Predstavljanje knjige 'Razgovori s T. G. Masarykom' autora Karela Čapeka, u prijevodu Dubravke Dorotić Sesar, održat će se u utorak, 22. listopada, u 18 sati, u Češkom narodnom domu u Zagrebu.
 
obavijest

U Splitu predstavljene 'Sabrane pjesme' Luka Paljetka

U povodu 75 godina života i 55 godina umjetničkog i književnog rada akademika Luka Paljetka, u četvrtak je u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita svečano predstavljena knjiga 'Sabrane pjesme I.-VI. (1968.-2018.)' u kojoj su obuhvaćene sve pjesme iz njegovih zbirki.
 
predavanje, tribina

'Odvalimo se poezijom: otimanje zaboravu - čudesni Ivan Martinac'

Nova tribina 'Odvalimo se poezijom: otimanje zaboravu - čudesni Ivan Martinac' održat će se u nedjelju, 20. listopada, u 19 sati, u književnom klubu Booksa u Zagrebu.
 
obavijest

Predstavljanje pete i šeste knjige 'Povijesti hrvatskog jezika'

Društvo za promicanje hrvatske kulture i znanosti Croatica, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Matica hrvatska najavljuju predstavljanje pete i šeste knjige 'Povijesti hrvatskog jezika'. Predstavljanje će se održati u srijedu, 23. listopada 2019., u 12:30 sati, u Dvorani Jure Petričevića u Zagrebu.
 
predstavljanje

'Mađarska prekomorska trgovina i riječka luka u razdoblju 1868. – 1918.'>>>

 
 
predstavljanje

Predstavljanje monografije 'Dramalj'>>>

 
 
obavijest

Orlando u novom broju časopisa 'Dubrovnik'

Novi broj časopisa Dubrovnik 2-3/2019. Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku, koji uvodne tematske stranice posvećuje obilježavanju 600. godina Orlandova stupa u Dubrovniku, predstavit će Ileana Grazio, Davor Mojaš i Ivan Viđen u čitaonici Narodne knjižnice Grad 17. listopada, u 19 sati.
 
obavijest

Mani Gotovac: 'Rastanci'

U četvrtak, 17. listopada, u 19 sati, u 'Botaničaru' će se održati promocija knjige 'Rastanci' autorice Mani Gotovac. Na promociji sudjeluju Andrea Zlatar, Zoran Ferić i Drago Glamuzina.
 
najave

Orhan Pamuk nakon petnaest godina ponovno u Puli na Sa(n)jam knjige u Istri

Sloganom 'Gradovi u tijeku' 25. Sa(n)jam knjige u Istri upućuje na raspravu o kontinuitetu promjena, u kojoj će od 5. do 15. prosinca sudjelovati gotovo tri stotine domaćih i inozemnih autora, suvremenih književnika, nakladnika, povjesničara, intelektualaca, kulturologa i umjetnika.
 
najave

17. Pulski dani eseja

Od 18. do 19. listopada u Puli održavaju se 17. Pulski dani eseja, posvećeni akademiku Josipu Bratuliću.
 
natječaj, rezidencijalni program

Javni poziv za književnu rezidenciju pisaca i prevoditelja 'Odisejevo utočište'

Izdavačka kuća Sandorf pokrenula je drugi ciklus projekta književnih rezidencija 'Odisejevo utočište – Ulysses' Shelter', uz potporu programa Creative Europe Europske unije te u suradnji s općinom Mljet i Nacionalnim parkom Mljet i međunarodnim partnerima iz Slovenije, Grčke, Srbije i Velike Britanije, a do 9. studenog otvoren je poziv za tri hrvatska sudionika međunarodnog programa književnih rezidencija.
 
obavijest

'Hodanja, čežnje: Berlinsko-zagrebački dnevnik 1970.–1977.'

Predstavljanje knjige Benna Meyer-Wehlacka 'Hodanja, čežnje: Berlinsko-zagrebački dnevnik 1970.–1977.' održat će se u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u srijedu, 16. listopada, u 18 sati.
 
predavanje, tribina

Književni petak: Književni kanon i lektira

Tribina Književnog petka na temu 'Književni kanon i lektira' će se održati 18. listopada, u 20 sati, u Gradskoj knjižnici, Galerija Kupola. Na tribini sudjeluju Dinko Kreho i Anita Peti-Stantić, a urednik i voditelj Književnog petka je Lovro Škopljanac.
 
predavanje, tribina

Književni susreti s Julijanom Matanović, Pavlom Pavličićem i Ivanom Šojat u Velikoj Gorici (dio programa je otkazan!)

Na ovogodišnjem izdanju malog književnog festivala Turbooks gostuju Julijana Matanović, Pavao Pavličić i Ivana Šojat. U ulozi moderatorica ovih književnih susreta naći će se velikogoričke književnice Jasminka Tihi-Stepanić i Željka Horvat-Vukelja, što će ovim književnim razgovorima dati novu i zanimljivu dimenziju. (Zbog bolesti autorice naknadno je otkazan književni susret s Ivanom Šojat!)
 
obavijest

Marina Koludrović: 'O medvjedima i njihovim ljudovima'

U četvrtak, 17. listopada, u 19 sati, u Galeriji Kupola zagrebačke Gradske knjižnice (Starčevićev trg 6, III. kat), naklada Mala zvona predstavlja knjigu za mlade 'O medvjedima i njihovim ljudovima' Marine Koludrović, uz izložbu ilustracija Hane Vrce.
 
obljetnica, proslava

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje obilježava Međunarodni dan bijeloga štapa

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje obilježava 15. listopada, Međunarodni dan bijeloga štapa, a tim povodom prilagodio je svoje mrežne izvore slijepim i slabovidnim osobama te organizirao kviz pomoću kojega se mogu naučiti znakovi hrvatske brajice.
 
obavijest

Večer koprivničkih krimića>>>

 
 
konferencija, znanstveni skup

Književno-znanstveni kolokvij u povodu 100. obljetnice rođenja Luke Brajnovića>>>

 
 
obavijest

Predstavljanje knjige pripovijesti Theophilea Gautiera

U srijedu, 16. listopada, u 18 sati, u prostoru Medijateke Francuskog instituta u Zagrebu, naklada Mala zvona predstavlja knjigu pripovijesti velikog francuskog romantičara Théophilea Gautiera "Zaljubljena pokojnica i druge priče", u prijevodu Sanje Lovrenčić.
 
nagrada

Monika Herceg i Ante Storić osvojili prve dvije nagrade na regionalnom natječaju 'Biber' za kratku priču

Završen je treći 'Biber' najtečaj za kratku priču, na kojem su sudjelovali autori/ce koji/e pišu na albanskom, makedonskom, srpskom, bosanskom, hrvatskom ili crnogorskom jeziku. Žiri u sastavu Rumena Bužarovska, Lejla Kalamujić i Shkelzen Maliqi donio je odluku o pričama koje će dobiti nagrade i onima koje će biti objavljene u zbirci.
 
konferencija, znanstveni skup

Stručni skup 'Čitanje prošlosti za budućnost' u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka

U utorak, 15. listopada, u Dvorani Glagoljica Sveučilišne knjižnice u Rijeci (Dolac 1, Rijeka) od 12 do 14,30 sati održat će se stručni skup 'Čitanje prošlosti za budućnost'.
 
festival

Nagrađivani irski pisac Donal Ryan otvara 7. Europeu

Književni festival Europea u svojoj sedmoj sezoni održavanja dovodi u Zagreb sedmero europskih autora, nagrađivanih književnika iz Irske, Rumunjske, Njemačke, Češke, Italije, Norveške i Litve, a prvi gost bit će u srijedu 16. listopada nagrađivani irski pisac Donal Ryan.
 
natječaj, rezidencijalni program

Malba Writers Residence 2020 (Buenos Aires, Argentina) - poziv

Otvoren je poziv za prijavu na rezidencijalni program Malba Writers Residence 2020 u Buenos Airesu, Argentina. Poziv je namijenjen stranim piscima, a prijave se primaju do 15. studenoga 2019.
 
najave

Predstavljanje knjige 'Jeziku je svejedno'

U subotu, 12. listopada, u 11 sati, prof. dr. sc. Ivo Žanić i prof. emeritus dr. sc. Damir Kalogjera s autorima i izdavačem predstavit će knjigu 'Jeziku je svejedno' (Sandorf, 2019).
 
predavanje, tribina

'Vjenceslav Novak i Česi: Od plzenjskog piva do Dvořáka'

Predavanje 'Vjenceslav Novak i Česi: Od plzenjskog piva do Dvořáka', u povodu 160. godišnjice Novakova rođenja, održat će Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva, u ponedjeljak, 14. listopada, u 18 sati, u Europskom domu u Zagrebu, Jurišićeva 1.
 
predavanje, tribina

Tribina Litterarum translatio: Dubravka Sesar

U ponedjeljak, 14. listopada, u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, s početkom u 18 sati, u središtu pozornosti bit će književna prevoditeljica Dubravka Sesar koja je s raznih slavenskih jezika prevela (prepjevala!) na desetke tisuća stihova koji su svoju trajnu ukoričenost našli u znalački priređenim antologijama.
 
novo izdanje

Mjesec hrvatske knjige 2019. pod geslom 'U ritmu čitanja'

Mjesec hrvatske knjige, koji se održava od 15. listopada do 15. studenog, pod geslom 'U ritmu čitanja' ove je godine posvećen glazbi, najavila je u petak na konferenciji za novinare koordinatorica projekta Ivana Faletar Horvatić u Gradskoj knjižnici u Zagrebu.
 
predstavljanje

Najavljeni hrvatski nastupi na sajmovima knjiga u Frankfurtu i Beogradu

Hrvatska će na ovogodišnjem sajmu knjiga u Frankfurtu pod krilaticom 'Manje je više' predstaviti presjek hrvatskog nakladništva uz poseban program promocija deset odabranih knjiga i panel diskusije, dok će nastup na sajmu knjiga u Beogradu uključivati najplodnije hrvatske nakladnike i susrete s autorima.
 
natječaj

Javni poziv na predlaganje kandidata za dodjelu Priznanja Antun Lastrić

S ciljem skretanja pozornosti na veliku potrebu za znanjem i knjigom, čitanjem, učenjem i pisanjem u slijepih osoba, Hrvatska knjižnica za slijepe od ove godine pokreće dodjelu godišnjeg Priznanja Antun Lastrić pojedincima ili ustanovama za izvanredan doprinos kulturi, obrazovanju i pismenosti slijepih osoba.
 
predavanje, tribina

Stihovnica Siska: Goranić, Špilek, Tašler

Nova Stihovnica Siska Matice hrvatske na rasporedu je u subotu, 12. listopada, s početkom u 19 sati, a ugostit će Ivanu Goranić, Nedjeljka Špileka i Mariju Tašler. Autori će se sisačkoj publici predstaviti stihovima iz svojih premijernih poetskih zbirki; Ivana Goranić: ''Beskraj', Nedjeljko Špilek: 'Nepoznate staze' i Marija Tašler: 'Zagrli vječnost'. U nastavku večeri svoju autorsku poeziju govorit će i svi ostali zainteresirani pjesnici.
 
najave

Književna večer 'Potraga za košer ljubavlju' u Osijeku

U utorak, 15. listopada, s početkom u 18 sati, održat će se književna večer pod nazivom 'Potraga za košer ljubavlju' uz predstavljanje knjige 'Košer', autora Davora Špišića. Predstavljanje će biti održano u prostoru Studijske čitaonice Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.
 
najave

Predstavljanje knjige '71 priča o albumima' povodom Nacionalnog dana albuma

Predstavljanje knjige '71 priča o albumima povodom 71 godine od prvog izdanja' održat će se u ponedjeljak, 14. listopada, s početkom u 18 sati, u 'Hoću knjigu' megastoreu (Bogovićeva 7). Knjiga će izaći povodom Nacionalnog dana albuma koji glazbena industrija u Hrvatskoj obilježava 12. listopada ove godine.
 
najave

Predstavljanje zbornika kratkih priča 'Autorske bure' na Riječkoj ribarnici

Zbornik kratkih priča, 'Autorske bure', nastao u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, bit će predstavljen u subotu, 12. listopada, u 19,30 sati, na neobičnoj lokaciji, posve neočekivanoj za književno događanje – Riječkoj ribarnici.
 
predavanje, tribina

Ciklus predavanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke: '1903. iz Zagorkinog pera'

Predavanje Martine Findrik pod nazivom '1903. iz Zagorkinog pera' će se održati u utorak, 15. listopada, u 18 sati, u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke/Centru za ženske studije, Dolac 8, Zagreb.
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige 'Kolende'>>>

 
 
obavijest

Vodnjan: 'Dajte mi libar' čitalačka akcija Sajma knjige i hrvatskih izdavača

Uoči 25. Sa(n)jam knjige u Istri, koji će se održati u Puli od 5. do 15. prosinca na temu 'Gradovi u tijeku' i s tematskom odrednicom 'Grad', osmišljena je čitalačka akcija kojom Sa(n)jam knjige i hrvatski izdavači daruju knjige istarskim mjestima, uglavnom onima bez čitaonica ili literarnog sadržaja.
 
obavijest

Predstavljanje projekta audio knjiga 'Čuj ovu knjigu' u Osijeku

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, u petak, 11. listopada, s početkom u 18 sati, organizira predstavljanje projekta audio knjiga pod nazivom 'Čuj ovu knjigu' u izdanju umjetničke organizacije Multimedijalna koliba. Predstavljanje će se održati u prostoru American Cornera Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.
 
obavijest

Objavljena monografija akademika Marka Samardžije 'Hrvatska leksikografija'

Monografiju akademika Marka Samardžije "Hrvatska leksikografija - Od početaka do kraja XX. stoljeća", s pridodanim tekstom Hrvatska enciklopedika u XX. stoljeću Ljubice Josić, objavila je Matica hrvatska.
 
obavijest

Objavljena knjiga Ante Stamaća 'Tvoj i moj znak'

Knjigu izabranih pjesama akademika Ante Stamaća "Tvoj i moj znak", koju je priredio Zdravko Gavran, objavilo je u svojoj ediciji Mala knjižnica Društvo hrvatskih književnika.
 
konferencija, znanstveni skup

Znanstveno-stručni skup u povodu 150 godina od prvog broja Vienca

Znanstveno-stručni skup u povodu 150 godina od prvog broja "Vienca", središnjeg časopisa hrvatske književnosti 19. stoljeća, održat će se u Matici hrvatskoj 9. i 10. listopada, najavili su u petak iz Vijenca.
 
susret

Susret izraelskih i hrvatskih pjesnika

Hrvatski P.E.N. centar i Knjižnica Marije Jurić Zagorke pozivaju na Susret izraelskih i hrvatskih pjesnika, koji će se održatri u ponedjeljak, 7. listopada 2019., u 19 sati, u zagrebačkoj Knjižnici Marije Jurić Zagorke.
 
obavijest

'Predavanje kao izvedba, izvedba kao predavanje – o proizvodnji znanja u umjetnosti'

Leykam International i Akademija dramske umjetnosti najavljuju promociju knjige 'Predavanje kao izvedba, izvedba kao predavanje – o proizvodnji znanja u umjetnosti' autorice Jasne Jasne Žmak koja će se održati u srijedu, 9. listopada, u 19 sati, u dvorani F22 Akademije dramske umjetnosti.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>