info - književnost, publicistika, jezik


obavijest

Predstavljanje grafičko-pjesničke mape 'Između sati' u NSK

Predstavljanje grafičko-pjesničke mape 'Između sati' akademske slikarice i grafičarke Đurđe Merle te književnice i prevoditeljice Sanje Lovrenčić će se održati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u utorak, 22. rujna, u 12 sati.
 
festival

Festival Zagreb, grad poezije posvećen Vladi Gotovcu

Jedanaesto izdanje festivala Zagreb, grad poezije održat će se od 18. do 20. rujna u organizaciji Teatra poezije pod nazivom 'Znakovi za Vladu Gotovca', priopćila je Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK).
 
predavanje, tribina

Zagreb Revisited - pjesnički susret u vrtu Atelijera Meštrović

Pjesnički susret održat će se 17. rujna u vrtu Atelijera Meštrović i preko video zida s pjesnicima iz raznih zemalja koji su sudjelovali na pjesničkim manifestacijama Hrvatskog PEN-a prošlih godina. Za ovu priliku snimljena video čitanja bit će postavljena na Youtube kanalu Hrvatskog PEN-a.
 
predavanje, tribina

'Prozne posvete Desnici'

Književna večer 'Prozne posvete Desnici' održat će se u četvrtak, 17. rujna, u 19 sati, u dvorani Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža u Zagrebu (ulaz iz Frankopanske 26).
 
predstavljanje, projekcija

'Ribanje i ribarsko prigovaranje' premijerno na Hvaru, uz preporuku MZO-a nastavnicima i učenicima srednjih škola

Dugometražni igrani film redatelja Milana Trenca, nastao po književnom djelu Petra Hektorovića, 'Ribanje i ribarsko prigovaranje' 'vraća' se na otok Hvar gdje je većim dijelom sniman. Svoju će otočku premijeru doživjeti 18. rujna u Starom Gradu, a zatim slijede projekcije i u gradu Hvaru te Jelsi. Osim toga, Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučilo je gledanje filma srednjoškolskim nastavnicima koji s učenicima planiraju odlazak u kino u nastavnoj godini 2020./2021.
 
konferencija, znanstveni skup

Znanstveno-književni skup 'Rizici i resursi: rod i politika raspodjele' - poziv

Centar za ženske studije Zagreb, u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, objavljuje poziv za sudjelovanje na znanstveno-književnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem 'Rizici i resursi: rod i politika raspodjele' koji će se održati u sklopu 14. Dana Marije Jurić Zagorke, 20. i 21. studenog u Zagrebu.
 
obavijest

'Trešnjevka – prostor i ljudi' – nova publikacija MGZ-a

Muzej grada Zagreba izdao je novu publikaciju, knjigu /katalog izložbe 'Trešnjevka – prostor i ljudi', u sklopu projekta 'Zagrebački kvartovi'.
 
festival

EKP od 4. do 9. listopada u Rijeci i Zagrebu i u suradnji s Hay festivalom

Festival europske kratke priče (FEKP) održat će se od 4. do 9. listopada u Zagrebu i Rijeci, a predstavit će, u suradnji s britanskim Hay festivalom, dijelom uživo, a dijelom putem digitalnih platformi, književnike poput Hanifa Kureishija, Yanna Martela i Irvinea Welsh.
 
obavijest

Predstavljeni novi romani dobitnica nagrade EU za književnost

Novi romani dobitnica nagrada EU za književnost, Lidije Dimkovske 'Non-Oui' i Tanje Stupar Trifunović 'Otkako sam kupila labuda', predstavljeni su u utorak na 13. riječkom sajmu knjiga i festivalu autora Vrisak.
 
festival

Festival Željezara 2020.

U četvrtak, 17. rujna, u 19 sati, ispred Holandske kuće u Sisku počinje 7. Festival Željezara- čitanjem poezije sisačkih pjesnika u organizaciji poznatog sisačkog pjesnika Siniše Matasovića koji je ujedno i glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost, kulturu i umjetnost- Alternator, kojeg će i ovoga puta predstaviti široj sisačkoj javnosti.
 
djeca, mladi

Istraživači planeta Z. - Nacionalni kviz za poticanje čitanja

Pod nazivom 'Istraživači planeta Z.' sve do 23. listopada traje rješavanje ovogodišnjeg Nacionalnog kviza za poticanje čitanja, kojim se u sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige, nastoji dodatno potaknuti djecu od 4. do 8. razreda na čitanje.
 
obavijest

Književni portal Anna Lit je u potrazi za novim imenima

Anna Lit je novi portal na književnoj sceni posvećen pronalaženju novih ženskih imena u književnosti kao i promoviranju onih već afirmiranih.
 
radionica, kolonija

Vikend intenziv 'Iza devet puta devet gora'

Vikend intenziv pripovijedanja bajki i izrade svilenih slika autorice i voditeljice Jasne Held u organizaciji Centra za kulturu i film Augusta Cesarca namijenjen je pedagozima, nastavnicima, profesorima, studentima, kao i roditeljima, u radu s djecom i mladima.
 
obavijest

Predstavljanje knjige Feđe Gavrilovića 'Ivan Posavec – Zemljaci'

U utorak, 15. rujna, u 19 sati, u Galeriji ULUPUH u Zagrebu bit će predstavljena knjiga 'Ivan Posavec: Zemljaci' u izdanju ULUPUH-a. Knjiga, osim tekstova Feđe Gavrilovića i Patricije Počanić, sadrži bogat vizualni materijal s više od 250 fotografija u izboru Ivana Posavca i Feđe Gavrilovića.
 
obavijest

Objavljen prvi hrvatski prijevod poezije ikone poststaljinske kulture V. Visockog

U izdanju Školske knjige objavljen je prvi hrvatski prijevod poezije ikone poststaljinske kulture Vladimira Visockog, 'Moj cilj – horizont', koji sadržava 51 pjesmu tog karizmatičnog ruskog pjesnika, pisca, kantautora i glumca, objavljenu u izvorniku i prijevodu Luka Paljetka. Predstavljanje će se održati u petak, 18. rujna, u 13 sati, u dvorištu Muzeja za umjetnost i obrt.
 
nagrada

Izabrane najbolje knjige na temu Domovinskog rata za 2020.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. izabrala je na tradicionalnom natječaju najbolje knjige na temu Domovinskog rata za 2020., a prvu nagradu ravnopravno dijele dvije – 'Za Hrvatsku moje bake' Michaela Palaicha i 'Tko je palio moje knjige' Josipa Palade.
 
nagrada

Dobitnik VBZ-ove nagrade za neobjavljeni roman Žarko Jovanovski

Dobitnik VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman za 2020. je zagrebački underground pjesnik, prozaik, kantautor, grafičar i strip-crtač Žarko Jovanovski za 'Pizzeria Europa', objavljeno je u nedjelju na otvaranju 13. riječkog sajma knjiga i festivala autora Vrisak.
 
festival

Ovca u kutiji – Festival slikovnice 2020.

Peti Festival slikovnice Ovca u kutiji održat će se od 14. rujna do 18. rujna 2020. u Pazinu.
 
festival

15. ogulinski festival bajke

Ovogodišnji, 15. u nizu, Festival bajke u protekla je tri dana od 11. do 13. rujna veličao i slavio razloge zašto je baš Ogulin - zavičaj bajki, a zbog epidemioloških razloga nije održan u travnju na rođendan Ivane Brlić Mažuranić, godine, te je tako sada Ogulinu čestitao i rođendan.
 
natječaj

HNK Mostar objavljuje natječaj za najbolji dramski tekst mladih autora

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, po prvi put je objavilo Natječaj za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore. Na natječaj se mogu javiti svi autori do 35 godina koji pišu na hrvatskom jeziku. Rok za slanje tekstova je 1. siječnja 2021.!
 
obavijest

Knjiga sv. Augustina 'Tumačenje Ivanova Evanđelja' prvi put na hrvatskom jeziku

Knjiga 'Tumačenje Ivanova Evanđelja' sv.  Augustina (354.-430.), jednog od najvećih kršćanskih mislilaca, prvi je put objavljena na hrvatskom jeziku, a predstavljena je u četvrtak u splitskoj nakladnoj kući Verbum.
 
predavanje, tribina

Ciklus predavanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke

Predavanje Vesne Barilar pod nazivom 'Onkraj romantizirane institucije - Brak kao pravno-politički ugovor u Zagorkinu romanu Jadranka' će se održati u utorak, 15. rujna, s početkom u 19 sati. Prijave su obavezne zbog ograničenog broja mjesta!
 
obavijest

Hrvatska suvremena književnost nastavlja nizati uspjehe u međunarodnim literarnim vodama

Francusko izdanje romana 'Adio kauboju' Olje Savičević ušlo je u uži izbor za nagradu za najbolji prvi roman objavljen 2020. u Francuskoj, u međunarodnoj konkurenciji.
 
djeca, mladi

Književno- scenski program 'Uberi priču!' u Koprivnici

Ove subote, 12. rujna, s početkom u 11 sati, u Gradskom parku u Koprivnici održat će se rado posjećeni književno – scenski program za djecu 'Uberi priču!'. Radi se o autorskom projektu književnice Sanje Lovrenčić koji se organizira u nekoliko gradova diljem Hrvatske pa tako i u Koprivnici.
 
susret

27. Susret čakavskih pjesnika Verši na šterni

Gradska knjižnica Poreč organizira XXVII. Susret čakavskih pjesnika 'Verši na šterni' i promociju istoimene zbirke pjesama, koji će se održati u subotu, 12. rujna, u 18 sati, u Vižinadi na Battistellinoj šterni.
 
obavijest

Finalisti/ce Nagrade Fran Galović 2020.

Odabrano je 10 finalist(ic)a za Nagradu Fran Galović 2020., a za dobitnika/dobitnicu će se, osim u knjižnicama, moći glasovati i preko interneta.
 
festival

Festival Vrisak od 13. do 19. rujna u Rijeci

Trinaesti riječki sajam knjiga i festival autora Vrisak održat će se od 13. do 19. rujna s glavninom programa u zgradi Exportdrva u Rijeci, a manifestacija je posvećena umrlom književniku Bekimu Sejranoviću, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u utorak.
 
obavijest

Bablje ljeto u Booksi

Nakon iznimno uspješnog lipanjskog i srpanjskog izdanja Bookse u parku, književni klub Booksa i novu sezonu programa ugostit će u parku u Martićevoj 14D. Događanja počinju u utorak, 8. rujna, u 18 sati, Raspričavanjem – zajedničkim pričanjem priča, koje vodi Ivana Bodrožić. Istoga dana u 19,30 sati održat će se otvorenje izložbe digitalne i digitalizirane umjetnosti #pivilion_dot_net umjetničke organizacije Format C.
 
nagrada

Nagrada Post Scriptum za 2020. dodijeljena Senki Kapetanović

Nagradu za književnost na društvenim mrežama Post scriptum za 2020. godinu dobila je Senka Kapetanović. Nagrada će autorici biti uručena na KaLibar festivalu u Varaždinu (24.-26. 9.), kada će biti predstavljena i zbirka poezije 'Razglednice iz prašnjave republike' prošlogodišnje dobitnice Lidije Deduš.
 
izložba

FSK: izložba 'Umjetnici & književnost'

Festival svjetske književnosti i Galerija Canvas najavljuju izložbu crteža i slika prema književnim motivima 'Umjetnici & književnost' koja će biti otvorena od 3. do 13. rujna u Galeriji Canvas, u Zagrebu.
 
predavanje, tribina

Poezija to go - Druženje s pjesnicima

Najnovija tribina Poezija to go  - Druženje s pjesnicima održat će se u utorak, 8. rujna, u Kulturno informativnom centru (KIC) s početkom u 19,30 sati.  Svi zainteresirani prijenos mogu pratiti uživo na Facebook profilu Poezija to go i You Tube kanalu Sonje Zubović.
 
obavijest

Prva datirana hrvatska tiskana latinična knjiga 'Bernardinov lekcionar 1495.'

Prva datirana hrvatska tiskana latinična knjiga 'Bernardinov lekcionar 1495.' objavljena je u izdanju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje iz Zagreba.
 
festival

Mediteranski festival knjige u Splitu od 2. do 6. rujna

Ovogodišnji Mediteranski festival knjige održat će se, u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara HGK, u velikoj dvorani ŠC Gripe od 2. do 6. rujna 2020.
 
festival

9. festival Stih u regiji (SUR)

Deveti festival Stih u regiji (SUR) će se održati od 3. do 5. rujna 2020. u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.
 
festival

8. Festival svjetske književnosti

Osmi Festival svjetske književnosti nakladnika Frakture održat će se u prilagođenom obliku od 6. do 12. rujna u Zagrebu, a u programu će sudjelovati 60-ak autora iz 12 zemalja, od kojih će neki na festivalu gostovati uživo pred kamerama a neki iz svojih domova ili tv studija.
 
obavijest

Nove knjige Malih zvona

U okviru svoje prozne produkcije namijenjene odraslim čitateljima, naklada Mala zvona objavila je dva nova naslova. U biblioteci 'U prvom licu' izašla je zbirka proznih fragmenata iz putničkih bilježnica Sanje Lovrenčić 'Zapisi o kući, zapisi iz odsutnosti', a u 'Ilustriranoj fantastičnoj knjižnici' zbirka kratkih priča F. Scotta Fitzgeralda 'Kratak put kući', u prijevodu Edina Badića, s ilustracijama Ivana Stanišića.
 
predavanje, tribina

Književni kompas Sisačko-moslavačke županije

Društvo hrvatskih književnika, Ogranak Sisačko-moslavačke županije, nastavlja tijekom ljeta s održavanjem svoje tribine 'Književni kompas Sisačko-moslavačke županije', ovaj put u sklopu tradicionalne manifestacije 'Kupske noći', 28. i 29. kolovoza.
 
susret

25. Književni susret Badavca

U nedjelju, 30. kolovoza, s početkom u 17 sati, na izvoru žive vode Badavca kraj Rapavela održat će se jubilarni 25. Književni susret Badavca 2020. pod geslom 'Svi su izvori u tebi'
 
festival

Pjesnički festival 'Odvalimo se poezijom' u Bolu na Braču

Četvrtu godinu za redom, posljednjeg vikenda u kolovozu, 29. i 30. kolovoza, u Bolu na Braču održava se mali pjesnički festival pod imenom 'Odvalimo se poezijom', koji je dio kulturne manifestacije Bolsko lito i organizacijski se održava uz podršku Centra za kulturu Općine Bol. Sva su događanja otvorena i besplatna!
 
obavijest

Predstavljanje knjige Dunje Kalilić 'Na vrhu ruž'

Zbirka novela 'Na vrhu ruž' nova je knjiga Dunje Kalilić koja će biti predstavljena u četvrtak, 27. kolovoza, u 20 sati na terasi kafića 'Žbirac' (Bačvice).
 
predavanje, tribina

Književna večer u Puli

U četvrtak, 27. kolovoza, u 20,30 sati na otvorenom vrtnom prostoru pulske Gradske radionice bit će priređena književna večer sa Stefanom Simićem.
 
obavijest

Novi roman Elene Ferrante od 1. rujna u knjižarama

Novi roman talijanske spisateljice Elene Ferrante 'Lažljivi život odraslih', prvi nakon slavne tetralogije 'Genijalna prijateljica', izlazi 1. rujna u više od 25 zemalja svijeta istodobno, pa tako i u Hrvatskoj, u izdanju nakladnika Profil i prijevodu Ane Badurine.
 
obavijest

Centar za ženske studije raspisuje poziv za Zagorkin književni klub

Zagorkin književni klub je nova aktivnost Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke, kojim upravlja Centar za ženske studije, a prijave su otvorene do 1. rujna 2020. ili do popunjavanja grupa!
 
nagrada

Olja Savičević Ivančević dobitnica Nagrade Risto Ratković

Olja Savičević Ivančević dobitnica je ovogodišnje Nagrade Risto Ratković za knjigu poezije 'Divlje i tvoje', objavljenu u izdanju Frakture. Nagradu dijeli ravnopravno s crnogorskim pjesnikom Saladinom Dinom Burdžovićem, nagrađenim za knjigu 'Rifat' (Almanah, Podgorica).
 
najave

Nakon više od 650 godina novo luksuzno izdanje 'Misala kneza Novaka'

Izdavačka kuća Mozaik knjiga najavljuje kako s dolaskom jesenjih dana nastavlja intenzivno pripremati luksuzno izdanje 'Misala kneza Novaka', koje će se u slobodnoj prodaji naći u prosincu 2020. godine.
 
x ostalo

InBook 2020.>>>

 
 
predavanje, tribina

Književna tribina Disku(r)sija u Splitu

Splitska Udruga KURS i u kolovozu provodi program 'Writers in Residence Marko Marulić', u sklopu kojeg u Splitu borave inozemni pisci i spisateljice. Albanska spisateljica nastanjena u Njemačkoj Flogerta Krypi i austrijska spisateljica Bianca Kos, obje višestruko nagrađivane za svoj spisateljski rad, će se publici predstaviti na tribini Disku(r)sija koja će se održati u utorak, 25. kolovoza, s početkom u 19,30 sati.
 
djeca, mladi

'Librić u parku' od 26. kolovoza do 2. rujna

Monte Librić, osnovan kao osmo pulsko brdo puno knjiga za djecu, održat će se od 26. kolovoza do 2. rujna u Parku Petra Krešimira IV. kojeg Puljani u slengu zovu 'Kukuriku park a nalazi se između Dvojnih vrata i rodne kuće Sergia Endriga. Na praznoj tratini rađa se mali grad knjige nazvan 'Librić u parku'.
 
predavanje, tribina

Hrvatski putopisci Maja Klarić i Juraj Bubalo gostuju u Zaboku

Tribina Književnost u Zelenoj, u organizaciji udruge Gokul, dovodi dvoje putopisaca koji će predstaviti svoje knjige i govoriti posjetiteljima o svojim dalekim putovanjima u srijedu, 26. kolovoza, od 19 sati, u Dvorišću krčme Polanović.
 
obavijest

U prijevodnom bloku projekta BEK objavljena dva Wellsova ZF klasika

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige (BEK) nove prijevode dva ZF klasika Herberta Georga Wellsa: 'Nevidljivi čovjek' i 'Otok doktora Moreaua', koje potpisuje Kristina Vlašić.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>