info - književnost, publicistika, jezik


natječaj

FEKP19 - natječaj za kratku priču za mlade autore

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Gradska knjižnica Rijeka i Festival europske kratke priče (FEKP) pokreću novu kategoriju natječaja za kratku priču – FEKP19 za mlade autore i autorice. FEKP19 je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola do 19 godina starosti, koji će svoje priče pripremiti u suradnji sa svojim učiteljima, profesorima i mentorima.
 
najave

Promocija knjige 'Dnevnik mog djetinjstva'

Promocija knjige 'Dnevnik mog djetinjstva', autorica Nikolina Topić i Carmen Calvo Del Valle, održat će se u četvrtak, 25. travnja 2019. u Hoću knjigu (Megastore) u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici, s početkom u 18 sati. 
 
najave

Predstavljanje romana Veljka Barbierija 'Sfinga'

Predstavljanje romana Veljka Barbierija 'Sfinga' održat će se u srijedu, 24. travnja 2019. u 12 sati, u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu. Opširnije >>>  
 
natječaj

Raspisan natječaj za Književnu nagradu Drago Gervais

Odbor Književne nagrade Drago Gervais raspisao je Javni natječaj za dodjelu Književne nagrade Drago Gervais 2019., koju Grad Rijeka dodjeljuje za iznimna postignuća na području književnog stvaralaštva. Rok za predaju radova je 31. svibnja 2019.!
 
obavijest

Nova knjiga Tomislava Žigmanova

Nova knjiga pisca i esejista Tomislava Žigmanova "Vivisekcije književnosti – vojvođanske i ine književne teme hrvatske" bit će predstavljena u utorak, 23. travnja, u Hrvatskoj matici iseljenika.
 
festival

12. BOOKtiga u Poreču

BOOKtiga, 12. po redu međunarodni festival pročitanih knjiga, održat će se u Poreču od 23. do 27. travnja 2019. godine.
 
obavijest

Pula dobiva prvu klub-knjižaru

Klub-knjižara Giardini 2, novi je projekt udruge Sa(n)jam knjige u Istri kojim će Pula u samome središtu grada dobiti prvu takvu knjižaru, najavila je direktorica Sajma knjige u Istri Magdalena Vodopija na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u Puli.
 
predavanje, tribina

Tribina 'Jutro poezije'

U subotu, 20. travnja, s početkom u 12 sati, u okrilju stare zagrebačke krčme 'Pod starim krovovima', održat će se još jedna tribina 'Jutro poezije'.
 
festival

Mediteranski festival knjige 2019.

MFK - Mediteranski festival knjige, sajam knjiga prodajno-festivalskog karaktera kojeg organizira Zajednica nakladnika i knjižara HGK, održat će se od 8. do 12. svibnja.
 
radionica, kolonija

Radionica dramskog pisanja 'Dramitelji'

Centar za kulturu Trešnjevka u srijedu, 15. svibnja, započinje radionice dramskog pisanja 'Dramitelji' koju vodi dramaturginja Kristina Kegljen. Radionica će trajati 2 mjeseca, a bavit će se raznim temama poput struktura dramskog teksta, nastajanje lika, potraga za inspiracijom, kreiranje dramskog sukoba i razrada ideja. Prijave su u tijeku!
 
nagrada

Dobitnici nagrada kreativnog natječaja 'Ja sam pisac 2019'

Nakladnička kuća Znanje, skupa s portalom za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena i I. gimnazijom iz Zagreba se i ove godine, već petu godinu za redom organizira natječaj pod nazivom'Ja sam pisac'.
 
nagrada

Uručene nagrade Grigor Vitez za 2018.

Ugledne 52. nagrade Grigor Vitez za najbolja ostvarenja u dječjoj književnosti i ilustraciji u 2018. Saveza društava Naša djeca Hrvatske dodijeljene su u srijedu u Zagrebu Silviji Šesto, Jasminki Tihi-Stepanić, Vandi Čižmek i Stanislavu Marijanoviću, a tom prilikom uručeno je i posebno priznanje Ivani Guljašević Kuman te sedam pohvala, kao i dvije nagrade Ptičica po izboru dječjeg žirija.
 
najave

Junak Knjigomir - Zaštitni znak ovogodišnje manifestacije Noć knjige

Zaštitni znak Noći knjige 2019. je Knjigomir - junak s posebnim moćima koje je stekao zahvaljujući čitanju knjiga i koji će svim 'knjigoljupcima", i onima koji će to tek postati, svjedočiti i prenositi univerzalnu poruku o važnosti knjige i čitanja, istaknuto je u srijedu na predstavljanju programa te manifestacije.
 
obavijest

Predstavljena zbirka D. Vranjić–Golub i proglašeni pobjednici književnog natječaja Pasionske baštine

Na tradicionalnom književnom susretu 'Lirika Velikog petka' predstavljena je zbirka pjesama Dragice Vranjić–Golub 'Riječ za Riječ', a Denis Peričić i Stanko Krnjić proglašeni su dobitnicima nagrada VIII. trienalnoga književnog natječaja Pasionske baštine i Društva hrvatskih književnika (DHK).
 
novo izdanje

Noć knjige 2019.

Osma po redu Noć knjige, manifestacija kojom se daje poticaj kulturi čitanja, potiče razgovor o literaturi, književnosti i svemu onome što knjiga predstavlja ili treba predstavljati u suvremenom društvu, održat će se u utorak, 23. travnja 2019. Glavna tema ovogodišnje Noći knjige su omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa.
 
predavanje, tribina

Antologija poezije uživo - Marko Pogačar

U četvrtak, 18. travnja, u 18 sati, u sisačkoj Gradskoj galeriji Striegl, na četvrtoj književnoj večeri u ciklusu Antologija poezije uživo, gostuje pjesnik, esejist,  putopisac, kritičar i antologičar Marko Pogačar. Ulaz je slobodan!
 
predavanje, tribina

Frakturina večer poezije

Frakturina večer poezije i predstavljanje novih pjesničkih zbirki održat će se u četvrtak, 25. travnja, s početkom u 20 sati, u dvorani Müller kina 'Europa'.
 
konferencija, znanstveni skup

24. Dani Antuna Šoljana u Rovinju

Pučko otvoreno učilište grada Rovinja, Gradska knjižnica 'M. V. Ilirik' Rovinj i Društvo hrvatskih književnika priređuju 24. književno-znanstveni skup Dani Antuna Šoljana Rovinj, koji će se održati 26. i 27. travnja 2019.
 
natječaj

Potpora projektima književnih prijevoda 2019. - natječaj potprograma Kultura

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu Europske komisije objavila je natječaj za potprogram Kultura programa Kreativna Europa u kategoriji Potpora projektima književnih prijevoda, u natječajnoj kategoriji dvogodišnjih projekata. Rok za prijavu je 4. lipnja 2019., do 12 sati.
 
nagrada

Dobitnice nagrada Na vrh jezika i Prozak za 2018. godinu

Nagradu Prozak za najbolji rukopis autora/ica do 35 godina starosti za godinu 2018. dobila je Marina Gudelj iz Splita. Nagradu Na vrh jezika za najbolji rukopis autora/ica do 35 godina starosti dobila je Lana Bojanić iz Zagreba.
 
radionica, kolonija

Crtice s otoka #2 - radionica izrade drugog broja silbenskih novina

Umjetnička organizacija SEA Silba Environment Art poziva zainteresirane na radionicu izrade drugog broja 'Crtica s otoka', novina sa Silbe, koja će se održati od 20. do 27. travnja u zgradi MO Silba. Prijave su u tijeku, a oni koji neće biti na Silbi, a željeli bi sudjelovati kao dopisnici, također se mogu javiti organizatorima…
 
natječaj, nagrada

Natječaj za dodjelu književne nagrade 'Albatros 2019.'

Pučko otvoreno učilište Velika Gorica (Nakladnička djelatnost) objavljuje natječaj za dodjelu književne nagrade 'Albatros 2019.'. Rok za predaju rukopisa je 15. lipnja 2019. godine.
 
obavijest

Gavranov roman 'Kafkin prijatelj' objavljen u Parizu

Nakladnička kuća 'Lettres capitales Theatroom' objavila je u Parizu na francuskom jeziku roman hrvatskog književnika Mire Gavrana 'Kafkin prijatelj', koji donosi snažnu emocionalnu priču o prijateljstvu između dvaju pisaca - Franza Kafke i Maxa Broda, te o ženama koje su ih sudbinski odredile.
 
obavijest

Predstavljanje knjige izabranih rasprava Josipa Silića

U sklopu komemoracije nedavno preminuloga professora emeritusa Josipa Silića, u organizaciji Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, koja će se održati u četvrtak, 18. travnja, u 12,30 sati, u Konferencijskoj dvorani Filozofskoga fakulteta (2. kat Knjižnice), bit će predstavljena knjiga izabranih rasprava Josipa Silića 'Dihotomije' (priredio Ivan Marković, Disput, 2019).
 
predavanje, tribina

Tribina 'Književnost i otpor'

U četvrtak, 18. travnja, s početkom u 19 sati, u Knjižnici Marije Jurić Zagorke održat će se tribina 'Književnost i otpor'. Branko Maleš, pjesnik i pjesnički inovator, antologičar i književni kritičar, govorit će o načinima otpora kroz književnost, aktivizmu, a najviše otporu kroz poeziju, njenu formu i tematiku, o zamkama iste i kako ih uspješno izbjeći.
 
natječaj

DHK raspisuje natječaj za poticanje kulturnih aktivnosti

Društvo hrvatskih književnika (DHK) raspisuje natječaj za poticanje kulturnih aktivnosti na području književnosti, prevodilaštva i ilustracije iz Fonda za kulturu, prikupljenog od naknada za javnu posudbu za 2013. godinu, priopćilo je u ponedjeljak DHK.
 
obavijest

'Kajkavski govori istočnoga Gorskog kotara'

Predstavljanje knjige 'Kajkavski govori istočnoga Gorskog kotara' autorice dr. sc. Marine Marinković održat će se u utorak, 16. travnja, u 18 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.
 
obavijest

Predstavljanje knjige 'Južina' Nebojše Lujanovića u Splitu

U utorak, 16. travnja, u 19 sati, u splitskoj Gradskoj knjižnici Marka Marulića održat će se predstavljanje knjige 'Južina' Nebojše Lujanovića. Uz autora, o knjizi će govoriti Boris Dežulović i Seid Serdarević.
 
nagrada

Književnici za djecu i mlade Selmi Parisi nagrada 'Tena' za najbolji dramski tekst

U sklopu 24. Lutkarskog proljeća u četvrtak je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Vinkovcima održan 4. Susret književnika za djecu i mlade, na kojemu je književnici Selmi Parisi uručena nagrada 'Tena' pozivnog natječaja za najbolji dramski tekst pisan za djecu i mlade.
 
predavanje, tribina

Književni razgovor: Jurica Pavičić i Katarina Luketić

U utorak, 16. travnja, u 19,30 sati,u klubu 'Booksa' će u književnom programu gostovati poznati pisac, kolumnist i filmski kritičar Jurica Pavičić, a s njim će razgovarati književna kritičarka i esejistica Katarina Luketić.
 
natječaj

Javna agencija za knjigu Republike Slovenije - poziv

Javna agencija za knjigu Republike Slovenije raspisala je natječaj na koji se mogu prijaviti strani izdavači, urednici, novinari te organizatori književnih festivala, a kojima će biti stipendiran boravak u Sloveniji u razdoblju od 21. do 24. kolovoza 2019. Natječaj je otvoren do 15. svibnja 2019.!
 
predavanje, tribina

Stihovnica Siska: Davor Šalat i Lana Derkač Šalat

Pjesnički i spisateljski bračni par Davor Šalat i Lana Derkač Šalat predstavit će se na tribini Stihovnica Siska, koja je na rasporedu u subotu, 13. travnja, u 19 sati. Predstavit će se publici presjekom svoje recentne poetske produkcije, a svakako će biti prilike i za razgovor o njihovim bogatim uredničkim, kritičarskim i prevoditeljskim karijerama.
 
obavijest

Promocija zbirke Milka Kiša: 'Svirao sam po najgorim birtijama ovog grada'

Klavijaturist 'Hladnog piva' Milko Kiš – Deda promovira svoju prvu zbirku poezije – uglazbljenih tekstova u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, u subotu, 13. travnja, u 11 sati.
 
obavijest

Časopis 'Dubrovnik' uz 555. obljetnicu rođenja Ilije Crijevića

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavit će novi broj svoga časopisa 'Dubrovnik br.1/2019.' 11. travnja, u 19 sati, u čitaonici Narodne knjižnice Grad. Časopis će predstaviti Relja Seferović i Davor Mojaš.
 
natječaj

Poziv za prijavu literarnih radova za studentski časopis Words-Worth

Udruga studenata anglistike SLANG iz Rijeke poziva studente i srednjoškolce da pošalju literarne radove (poezija, pripovijetke, eseji, kraće drame, kritike) za časopis Words-Worth. Radovi trebaju biti napisani na engleskom jeziku, a tema je otvorena. 
 
predavanje, tribina

Predavanje pjesnikinje Lidije Deduš u Puli

U četvrtak, 11. travnja, u 16,30 sati, u sklopu radionice kreativnog pisanja i nakladništva pri projektu FreeZURA u Dnevnom boravku Rojca predavanje će održati pjesnikinja Lidija Deduš.
 
obljetnica, proslava

Trodnevno obilježavanje 10. godišnjice splitske Bookvice

Književni program Bookvica u splitskom klubu Quasimodo (Gundulićeva 26a/II) se održava redovito, uglavnom dvaput mjesečno tijekom sezone od listopada do svibnja, od travnja 2009. godine. To ga čini najdugovječnijom redovitom književnom manifestacijom u Splitu, a i šire.
 
obavijest

Književnica Katherine Arden na turneji po Hrvatskoj

Katherine Arden, suvremena američka spisateljica koja je postigla svjetski uspjeh serijalom 'Zimska noć', nadahnutim slavenskom mitologijom i ruskom poviješću, predstavit će hrvatsko izdanje ovih knjiga, u razdoblju od 11. do 15. travnja, u Osijeku, Zagrebu, Splitu i Rijeci.
 
predavanje, tribina

Tragom prijevoda: Anja Majnarić i Ivana Ostojčić

U tribini Tragom prijevoda DHKP nastavlja predstavljati ne samo najzanimljivija, već i najrecentnija djela i njihove zanimljive i svestrane prevoditelj/ice. U ponedjeljak, 15. travnja 2019., gošće tribine su Anja Majnarić i Ivana Ostojčić.
 
predavanje, tribina

90. rođendan Milana Kundere - tribina

Katedra za češki jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Hrvatsko-češko društvo i Češka beseda Zagreb obilježavaju 90. rođendan Milana Kundere tribinom koja će se održati u utorak, 9. travnja, u 17 sati, u konferencijskoj dvorani knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Ivana Lučića 3.
 
obavijest

Očuvanje visokougroženih vlaškog i žejanskog jezika i pomoću slikovnice

Skupina znanstvenika i entuzijasta okupila se kako bi u okviru projekta 'Očuvanje vlaškog i žejanskog jezika' pokušala zaustaviti ili barem usporiti nestajanje tih dvaju jezika, a jedna od aktivnosti je izdavanje prve slikovnice na vlaškom jeziku 'Šćorica de lisica ši de lupu (Priča o lisici i vuku)'.
 
predavanje, tribina

'Odvalimo se poezijom: Robert Perišić - iz stvarnosne čitanke'

U književnom klubu 'Booksa' u Zagrebu u nedjelju, 7. travnja, u 18,30 sati, održat će se pjesnički susret 'Odvalimo se poezijom: Robert Perišić - iz stvarnosne čitanke'.
 
predavanje, tribina

Norveški skladatelj i pisac Eivind Buene u 'Booksi'

U petak, 5. travnja, u 19 sati, u klubu 'Booksa' održat će se književni razgovor s norveškim skladateljem i piscem Eivindom Bueneom. Razgovor će se odvijati na engleskom jeziku bez prijevoda, a ulaz je slobodan!
 
festival

Dječji festival Monte Librić uz dosad najživlju scenografiju

Pod tematskom odrednicom 'Volim grad / Amo la mia città' u ponedjeljak se u pulskoj Zajednici Talijana otvara 12. festival dječje knjige Monte Librić, prepoznat kao imaginarno osmo pulsko brdo knjiga za djecu, koji će se ove godine predstaviti mnoštvom programa koji u svom pristupu i prezentaciji imaju značajnu umjetničku i stručnu dimenziju, najavljeno je u četvrtak u Puli na konferenciji za novinare.
 
predavanje, tribina

Susret s autoricom: Tanja Radman

U petak, 5. travnja, u velikogoričkoj Knjižnici Galženica gostuje mlada spisateljica iz Dubrovnika Tanja Radman, koja će tom prilikom predstaviti svoje dvije knjige iz serijala Lex Legis: 'Republika kamena' i 'Republika smrtnika'.
 
obavijest

Predstavljanje nove knjige Mire Gavrana

U utorak, 9. travnja,  s početkom u 12 sati, u prostorijama Društva hrvatskih književnika  održat će se predstavljanje knjige Mire Gavrana 'Priče o samoći' (Zagreb, Mozaik knjiga, 2019.). O knjizi će govoriti Branka Džebić, Zoran Maljković i autor, dok će ulomke interpretirati Dragan Despot.
 
obavijest

Gostovanje austrijske književnice Eve Menasse u Zagrebu

U četvrtak, 4. travnja, u 19,30 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića održat će se predstavljanje austrijsko-njemačke autorice Eve Menasse i njezinih djela.
 
najave

Noć knjige 2019. (23. travnja)

Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa, glavna su tema ovogodišnje Noći knjige koja će se održati 23. travnja 2019. diljem Hrvatske. 
 
obavijest

Trinaest naslova u utrci za nagradu VBZ-a

U širi izbor za sto tisuća kuna vrijednu nagradu VBZ-a za najbolji novi originalni i neobjavljeni roman ove je godine uvršteno 13 naslova odabranih među 97 rukopisa pristiglih na natječaj za tu najizdašniju regionalnu književnu nagradu koja dobitniku donosi i objavu književnoga djela
 
novo izdanje

U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić

Povodom 145. rođendana najpoznatije hrvatske spisateljice bajki Ivane Brlić Mažuranić, sve posjetitelje već ovog vikenda u Slavonskom Brodu očekuje bogati kulturni, umjetnički i gastronomski program.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>