info - književnost, publicistika, jezik


obavijest

Jedan od mnogih epiloga: Izabrane pjesme Pier Paola Pasolinija

Predstavljanje knjige 'Jedan od mnogih epiloga: Izabrane pjesme Pier Paola Pasolinija' održat će se 21. lipnja u Knjižnici Bogdana Ogrizovića.
 
obavijest

Književne večeri na Pelješcu

U Vrućici na poluotoku Pelješcu 20. i 21. lipnja književnim večerima započinje program Vrućiško kulturno ljeto 2019. Ove godine program, osim kazališnih predstava i koncerata klasične glazbe, po prvi put donosi književne večeri i izložbe.
 
festival

Festival Miroslav Krleža od 28. lipnja do 7. srpnja

Osmo izdanje Festivala Miroslav Krleža održava se od 28. lipnja do 7. srpnja, a otvara se premijerom Krležine drame 'Gospoda Glembajevi' u režiji Branka Brezovca, najavio je u utorak na konferenciji za novinare ravnatelj festivala Goran Matović.
 
festival

Festival slikovnice 'Čuvari priča': Šume pričaju

Festival slikovnice 'Čuvari priča' će se održavati u sklopu programa Osječkog ljeta kulture 2019., u razdoblju od 4. do 6. srpnja, u prostorima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.
 
natječaj

Natječaj za najbolju knjigu na temu Domovinskog rata

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.), u suradnji s drugim Udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, i ove je godine raspisala tradicionalni natječaj za najbolju knjigu na temu Domovinskog rata – 'Bili smo prvi kad je trebalo'. Rok za prijavu na natječaj je 30. kolovoza 2019.!
 
sajam

Otvoren 13. Sajam dječje knjige u Šibeniku

Još jednu godinu u nizu, za vrijeme održavanja Međunarodnog dječjeg festivala, bogati program Sajma dječje knjige svoj dom pronašao je u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić. Ovogodišnji Sajam okupio je više od 15 nakladnika s oko tisuću književnih naslova.
 
festival

Festival Književna karika / Lit link 2019.

Ovogodišnja Književna karika ili Lit link festival održavat će se od 26. do 29. lipnja u Puli, Rijeci i Zagrebu. Uz hrvatske sudionike, gosti festivala bit će pisci, urednici i izdavači s njemačkog govornog područja (Njemačka, Austrija, Švicarska). Dodatna večer festivala bit će održana 30. lipnja u Ljubljani, u suradnji s Cankarjevim domom.
 
obavijest

Objavljena monografija 'Zrinski & Frankopani - 100 godina od povratka u domovinu'

Monografiju akademika Dragutina Feletara, Hrvoja Petrića i Nevija Šetića 'Zrinski & Frankopani - 100 godina od povratka u domovinu' objavila je nakladna kuća Meridijani uz sunakladništvo Družbe braće hrvatskoga zmaja, Hrvatskoga državnog arhiva, Ogranka Matice hrvatske Čakovec i Zrinske garde Čakovec.
 
festival

Paul Beatty i Jorge Bucay među stotinjak gostiju 7. Festivala svjetske književnosti

Sedmi Festival svjetske književnosti nakladnika Frakture ove će se godine održati od 8. do 14. rujna na novoj lokaciji, u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ) u Zagrebu, a bogat program s više od stotinu inozemnih i domaćih književnih gostiju, među kojima se ističu američki dobitnik Man Bookera Paul Beatty i miljenik hrvatske publike Jorge Bucay, otvorit će jedan od najznačajnijih suvremenih španjolskih autora Fernando Aramburu.
 
obavijest

Predstavljanje knjige 'Imperfekt' Jeana de Breynea

Predstavljanje knjige 'Imperfekt' autora Jeana de Breynea osržat će se 18. lipnja u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.
 
konferencija, znanstveni skup

Stručni skup 'Pismenost i učenje za održivi razvoj'

Hrvatsko čitateljsko društvo tradicionalno organizira stručni skup povodom Međunarodnog dana pismenosti na kojem izlaganja drže domaći i strani predavači i stručnjaci iz područja pismenosti i čitanja. Naziv je ovogodišnjeg skupa, koji će se održati u Zagrebu 6. rujna 2019., 'Pismenost i učenje za održivi razvoj'.  
 
nagrada

Nagrada 'Prozak' Marini Gudelj, a nagradu 'Na vrh jezika' dobila Lana Bojanić

Dodjelom nagrade 'Prozak' Marini Gudelj za kratke priče i nagrade 'Na vrh jezika' Lani Bojanić za poeziju u Zagrebu je otvoren 'Peti festival Prvi prozak na vrh jezika', namijenjen predstavljanju i umrežavanju mladih i nagrađivanih, autora.
 
obavijest

Predstavljanje knjige 'Hologrami Nade' Ivana Koprića

Predstavljanje knjige 'Hologrami Nade' Ivana održat će se u srijedu, 12. lipnja, u 18 sati, u Knjižnici Bogdana Ogrizovića.
 
obavijest

Predstavljanje zbirke poezije Biljane Kovačević

Predstavljanje zbirke poezije Biljane Kovačević, pod nazivom 'CugAnno 2018', održat će se u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica 14. lipnja, s početkom u 18 sati.
 
obavijest

Milan Sijerković: 'Krk – blagost mora, dašak gora'

U petak, 14. lipnja, u 12 sati, u Velikoj vijećnici Grada Krka održat će se predstavljanje knjige Milana Sijerkovića 'Krk – blagost mora, dašak gora'.
 
predavanje, tribina

Ernest van der Kwast na tribini Razotkrivanje

Na tribini Razotkrivanje, u srijedu, 12. lipnja, od 18 sati, u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu gostovat će nizozemski pisac Ernest van der Kwast.
 
obavijest

Tri književne promocije u lipnju: Marina Šur Puhlovski, Veljko Đorđević i Julijana Matanović

Izdavačka kuća V.B.Z. tijekom lipnja održat će tri književne promocije domaćih naslova objavljenih u 2019. godini – 'Treći život druge violine' Marine Šur Puhlovski, 'Sante leda' Veljka Đorđevića i 'Ljuta godina' Julijane Matanović.
 
festival

5. festival Prvi prozak na vrh jezika

Festival Prvi prozak na vrh jezika koji predstavlja mlade, a već nagrađene autore, nagrade za mlade i književnu budućnost općenito, održat će se po peti put u prostorima cafea U Dvorištu i cafea Pločnik od 11. do 13. lipnja.
 
obavijest

Predstavljanje knjige 'Prepreke. Prečaci' Valenta Pavlića

U srijedu, 12. lipnja, u 19 sati, u zagrebačkom 'Botaničaru održat će se predstavljanje knjige 'Prepreke. Prečaci' Valenta Pavlića.
 
obavijest

Sanja Lovrenčić: 'Kabinet za sentimentalnu trivijalnu književnost'

U četvrtak, 13. lipnja, u 19 sati, u Knjižnici Marije Jurić Zagorke bit će predstavljen roman Sanje Lovrenčić 'Kabinet za sentimentalnu trivijalnu književnost'. O knjizi će, uz autoricu, govoriti književna kritičarka Jagna Pogačnik i urednik knjige Adrian Pelc.
 
obavijest

Nataša Govedić: 'Veličanstveno ništa: dramaturgije depresije'

U četvrtak, 13. lipnja, u 12 sati, u dvorani 202 na Akademiji dramske umjetnosti (Trg Republike Hrvatske 5, 1. kat) održat će se predstavljanje knjige Nataše Govedić 'Veličanstveno ništa: dramaturgije depresije'.
 
natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Areté – Srbija

U okviru poziva potprograma Kultura za europske projekte suradnje nakladnička kuća Areté zainteresirana je za suradnju s drugim nakladničkim kućama i organizacijama s iskustvom u razvoju publike i primjeni digitalne tehnologije u području kulture. Na projektu su spremni sudjelovati i kao nositelj projekta i kao partner.
 
izložba

NSK u Litvi predstavlja izložbu Hrvatska glagoljica

U povodu obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Litvi organizira izložbu Hrvatska glagoljica u Litvi, posvećenu ovom simbolu hrvatskog kulturnog identiteta.
 
predstavljanje

Predstavljanje zbirke pjesama Žarka Jovanovskog>>>

 
 
predstavljanje

Robert Međurečan: 'Krletka za glinenog goluba'

Predstavljanje romana 'Krletka za glinenog goluba' Roberta Međurečana u izdanju Sandorfa (biblioteka Avantura) održat će se u ponedjeljak, 10.6., u 19 h, u knjižari Bookara, Maksimirska 39, u Zagrebu.
 
obavijest

Umro književnik Stanislav Marijanović

Književnik i ugledni znanstvenik Stanislav Marijanović umro je s nedjelje na ponedjeljak u Osijeku u 85. godini, izvijestilo je u ponedjeljak Društvo hrvatskih književnika.
 
predavanje, tribina

Književna senzibilizacija: Sirija

Hrvatski PEN centar i Knjižnice Grada Zagreba najavljuju tribinu 'Književna senzibilizacija: Sirija' u utorak, 11. lipnja, s početkom u 18,30 sati, u Knjižnici Kajfešov brijeg. Svoja iskustva u potrazi za azilom u Turskoj, Austriji i Hrvatskoj podijelit će Nibal Alhallaq koja je nedavno dobila međunarodnu zaštitu u našoj zemlji.
 
obavijest

Predstavljanje knjige 'Nestali 2'

Predstavljanje knjige autorica Romane Bilešić i Danijele Mikole 'Nestali 2' održat će se u srijedu, 12. lipnja, u 11 sati, u Hrvatskom glazbenom zavodu.
 
najave

Booksa u parku 2019 - knjige, koncerti, druženja...

Od 11. do 16. lipnja zagrebački književni klub Booksa svoj će program preseliti u park u Martićevoj ulici. Kod spomenika fra Grgi Martiću održavat će se književni razgovori, koncerti, mali sajam knjiga, kreativne radionice za djecu, timsko pisanje priča i brojne druge zanimljive aktivnosti za sve uzraste.
 
natječaj

Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnoga stvaralaštva u 2020. godini

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske objavilo je Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnoga stvaralaštva u 2020. godini. Prijave se primaju do 9. rujna 2019.!
 
nagrada

18. Jadranski književni susreti: 'Crikveničko sunce' Miri Gavranu

Na središnjoj svečanosti tradicionalne trodnevne manifestacije 18. Jadranskih književnih susreta, održanoj u subotu u Crikvenici, ovogodišnja književna nagrada 'Crikveničko sunce' uručena je Miri Gavranu.
 
festival

FEKP: Veliko zatvaranje uz G-Točku

Festival europske kratke priče (FEKP), najstariji regionalni festival posvećen isključivo kratkoj književnoj formi, zaključit će u petak navečer u Zagrebu program G-Točka u Malom pogonu Tvornice kulture, koji će okupiti književnike, glazbenike i glumce u jedinstvenoj multimedijalnoj završnici na kojoj će svoje priče čitati laureati festivalske kratkopričaške nagrade.
 
nagrada

'I šumski kraljevi plaču' Ide Zdilar najbolja priča 18. FEKP-a za mlade autore

Pobjednicom natječaja Festivala europske kratke priče 2019, ostvarenog u suradnji s projektom Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, proglašena je u četvrtak navečer u Rijeci sedamnaestogodišnja Ida Zdilar s pričom 'I šumski kraljevi plaču'.
 
najave

Bloomsday 2019.: James i Lucia u Puli

James Joyce vraća se 6. i 7. lipnja u Pulu na još jedan Bloomsday, i sa sobom dovodi svoju kći... S udrugom Bloomsday Croatia, i ove godine su priređena raznolika događanja: radionice za djecu, stručna predavanja, čitanja, izložba, pub kviz znanja, nagradni natječaji za učenike...
 
obavijest

Predstavljanje knjige 'Iščezla Hrvatska' Tomislava Matića

Predstavljanje knjige 'Iščezla Hrvatska' autora Tomislava Matića održat će se u ponedjeljak, 10. lipnja, u knjižari Znanje (Gajeva ulica 1), s početkom u 18 sati.
 
obavijest

Mali veliki ljudi - o Svetojancima i svetojanskim zanimljivostima

Predstavljanje knjige Mije Baltorinića 'Mali veliki ljudi – o Svetojancima i svetojanskim zanimljivostima', u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, održat će se u subotu, 8. lipnja, u 20 sati, u Društvenom domu u Gorici Svetojanskoj.
 
susret

XVIII. Jadranski književni susreti

Monodramom 'Ja koja imam nevinije ruke' Zagrebačkog glumačkog ateljea, koja će se održati u dvorani Zora (Stara škola, Vinodolska 1) u četvrtak, 6. lipnja, počinju XVIII. Jadranski književni susreti.
 
predavanje, tribina

Vrtni đir: Gordan Poropat i Branko Bratković

Pulski pripovjedač Gordan Poropat, u suradnji s Brankom Bratkovićem, održat će javno čitanje svojih novih priča u Gradskoj radionici u subotu, 8. lipnja, u 20 sati. Posjetitelji će moći čuti autorove najnovije radove i uživati u duhovitom, a istovremeno iznimno ćutilnom pristupu temama koje se uglavnom tiču pulske svakodnevice i možda prepoznati neke od osebujnih likova koji se pojavljuju u njegovim pričama.
 
obavijest

Ružica Cindor po treći put izabrana u Upravni odbor Vijeća europskih književnika

Hrvatska književnica Ružica Cindor izabrana je na izbornoj skupštini Vijeća europskih književnika (European Writers'Council) u Rigi (Letonija) po treći put u Upravni odbor, priopćilo je u četvrtak Društvo hrvatskih književnika (DHK).
 
obavijest

Predstavljanje romana 'Zenga' Mate Ćurića

Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika predstavlja roman 'Zenga' Mate Ćurića u četvrtak, 6. lipnja, u 19 sati, u Klubu hrvatskih književnika 'Dr. Ljubica Ivezić' u Puli.