info - književnost, publicistika, jezik


obavijest

'U labirintu teorija. O fantastici i fantastičnom'

Zbornik i knjiga Tatjane Peruško, 'U labirintu teorija. O fantastici i fantastičnom' bit će predstavljeni u srijedu, 12. prosinca, u 12 sati, u Konferencijskoj dvorani Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
 
predavanje, tribina

Republika Poetika na Sceni Ribnjak>>>

Poeziju govore i čitaju “Nomadi ljepote” /Enes Kišević/Sreten Mokrović/Vilim Matula/Ebtehaj Navaey/Branko Pejnović/Nebojša Borojević/…i drugi. Glazbu izvodi “Zagreb klezmer trio”/Bruno Philipp, klarinet/Mario Igrec, gitara/Mladen Baraković, kontrabas.
 
predavanje, tribina

Odvalimo se poezijom u Pločniku: suvremene indijske pjesnikinje

Tema prosinačke tribine je suvremeno pjesništvo indijskih pjesnikinja o kojem će nam govoriti prevoditeljice i indologinje Marijana Janjić i Lora Tomaš u ponedjeljak, 10. prosinca, u 20 sati (Međimurska ulica 21).
 
konferencija, znanstveni skup

Književno-znanstveni kolokvij o Augustu Cesarcu

Književno-znanstveni kolokvij u povodu 125. obljetnice rođenja književnika Augusta Cesarca (Zagreb, 4. XII. 1893. – Zagreb, 17. ili 18. VII. 1941.) održat će se u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu, u četvrtak 13. prosinca 2018., u 11 sati.
 
obavijest

Promocija časopisa 'Riječi' u Sisku

Matica hrvatska Sisak najavljuje promociju najnovijeg dvobroja časopisa 'Riječi'. Promocija će se održati u prostoru MH (Sisak, Rimska 9), u ponedjeljak, 10. prosinca, s početkom u 19 sati.
 
nagrada

Pula: Na Sajmu knjige dodijeljene nagrade 'Libar za vajk' i 'Dr. Ivo Borovečki'

Monografija 'Gorgona' osvojila je nagradu publike 24. Sajma knjige u Istri 'Libar za vajk', a u nedjelju, posljednjega dana sajma dodijeljena je u pulskom Domu hrvatskih branitelja i čitateljska nagrada Dr. Ivo Borovečki.
 
predavanje, tribina

Velibor Čolić i Katarina Luketić, književni razgovor u 'Booksi'>>>

U utorak, 11.12., u 19 sati, u Književnom programu kluba Booksa gostovat će bosansko-francuski pisac Velibor Čolić s kojim će razgovarati književna kritičarka i esejistica Katarina Luketić. Povod razgovoru je nova knjiga Velibora Čolića, autobiografijom nadahnut roman Priručnik za egzil (Kako uspjeti u izbjeglištvu u trideset i pet lekcija) nedavno preveden i objavljen na hrvatskome u izdanju Vuković&Runjić (prijevod Mirna Šimat).
 
obavijest

Newsletter kampanja udruge Skribonauti: Nastavi priču

Javno predstavljanje i lansiranje kampanje 'Nastavi priču' udruge Skribonauti će se održati u ponedjeljak, 10. prosinca, u 18 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.
 
obavijest

Promocija knjige 'Carigradska pisma Antuna Vrančića'

U ponedjeljak, 10. prosinca, u 12 sati, u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu održat će se predstavljanje knjige 'Carigradska pisma Antuna Vrančića. Hrvatski i engleski prijevod odabranih latinskih pisama'.
 
najave

Svjetsko čitanje poezije

U ponedjeljak, 10. prosinca, u 19,30 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, čitaju i nastupaju: Nina Bajsić, Diana Burazer, Marija Dejanović, Jasminka Domaš, Dorta Jagić, Miroslav Kirin, Ana Brnardić Oproiu, Adrian Oproiu, Evelina Rudan...
 
obavijest

OceanMore: Obilje vrhunske prijevodne književnosti

Nova knjiga norveške književne zvijezde Karla Ovea Knausgaarda, vrhunska poezija iz pera dvojice tragičnih mađarskih pjesnika Sandora Maraija i Szilarda Borbelya, satirična literarna poslastica islandskog književnika Eirikura Orna Norddahla te sofisticirana proza Lydie Davies i Virginie Despentes novi su naslovi kojima je nakladnik OceanMore obogatio hrvatsku ponudu vrhunske prijevodne književnosti.
 
nagrada

Nagrada Janko Polić Kamov dodijeljena Igoru Mandiću za knjigu 'Predsmrtni dnevnik'

Nagrada Janko Polić Kamov Hrvatskog društva pisaca ove je godine dodijeljena Igoru Mandiću za knjigu 'Predsmrtni dnevnik' (V.B.Z., Zagreb, 2017). Svečana dodjela održala se 6. prosinca u vili Arko, Basaričekova 24.
 
najave

Predstavljanje romana i izložba ilustracija u Arheološkom muzeju Osijek

Predstavljanje romana Josipa Kralika 'Mor – plodovi osve' će se održati ovog petka, 7. prosinca, u 19 sati, u Arheološkom muzeju Osijek. Na predstavljanju će posjetitelji imati jedinstvenu priliku pogledati i izložbu originalnih ilustracija iz romana, koje je izradio mladi osječki akademski slikar Rene Grgić-Đaković.
 
najave

Neomitologizam u kulturi 20. i 21. stoljeća

Predstavljanje zbornika urednice Jasmine Vojvodić 'Neomitologizam u kulturi 20. i 21. stoljeća' će se održati u Konferencijskoj dvorani na 2. katu Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu u srijedu, 5. prosinca, u 12 sati.
 
najave

Predstavljanje knjige 'Labirinti sjećanja' Dimitrija Popovića

U utorak, 4. prosinca, s početkom u 19 sati, u Muzeju Mimara, bit će predstavljena knjiga 'Labirinti sjećanja' Dimitrija Popovića, knjiga zapisa i eseja o osobama koje je taj ugledni likovni umjetnik i pisac susreo tijekom života.
 
obavijest

Preminuo književnik Sead Begović

Suvremeni hrvatski i bošnjački književnik Sead Begović preminuo je iznenada u nedjelju u 64. godini u Zagrebu, priopćilo je Društvo hrvatskih književnika (DHK).
 
natječaj

Raspisan natječaj za nagradu 'Goran za mlade pjesnike'

Goranovo proljeće Studentskog kulturno – umjetničkog društva 'Ivan Goran Kovačić' raspisuje natječaj za nagradu 'Goran za mlade pjesnike' koji je otvoren do 31. prosinca 2018.!
 
predavanje, tribina

Književni petak: 'Camus vs. Sartre: ljevica i nasilje'

Dvanaesta i posljednja ovogodišnja tribina Književnog petka održat će se u petak, 7. prosinca, s početkom u 20 sati, na temu: Camus vs. Sartre: ljevica i nasilje.
 
obavijest

Na redizajniranim stranicama objavljen klasik svjetske književnosti

Na redizajniranim mrežnim stranicama projekta Besplatne elektroničke knjige (BEK) objavljen je još jedan svjetski klasik – pripovijest 'Čudnovat slučaj dr. Jekylla i g. Hydea' Roberta Louisa Stevensona, u prijevodu Kristine Vlašić.
 
obljetnica, proslava, izložba

Obilježavanje 50. obljetnice stalne kulturno-povijesne izložbe Glagoljica

Sveučilišna knjižnica Rijeka prigodnom će svečanošću, koja će se održati 5. prosinca, u 12 sati, obilježiti zlatni jubilej kulturno-povijesne izložbe Glagoljica - 50. godišnjicu od njezina otvorenja 30. prosinca 1968. godine.
 
obavijest

Objavljena velika jazz-antologija 'Svijet jazza – Od Adorna do Johna Zorna' Saše Dracha

Novinar i prevoditelj Saša Drach svoje je iskustvo dugogodišnjeg pratitelja svjetske i domaće jazz scene odlučio sabrati u knjigu 'Svijet jazza – Od Adorna do Johna Zorna', antologiju tekstova promišljanja o vrijednost jazza, povijesnih pregleda tog glazbenog žanra i njegovih ključnih sudionika od početaka do danas iz pera cijenjenih svjetskih teoretičara kulture i glazbe, do istaknutih promotora jazza na našim prostorima.
 
predavanje, tribina

Zar je moguće biti, a ne biti? - pjesnički susret s Nikolom Kuzmičićem>>>

 U ponedjeljak, 3. prosinca 2018., u 19.00 sati u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, Središnjem odjelu za odrasle, Zagrebačka 37 održat će se pjesnički susret uz čitanje poezije Nikole Kuzmičića.
 
obavijest

Pop-up knjižara na gotovo tri tisuće kvadrata kao novost zagrebačkog Adventa

Kulturna ponuda popularnog zagrebačkog Adventa ove će godine biti bogatija za još jednu lokaciju, Veliku adventsku knjižaru Galleria, pop-up knjižaru koja će u prostoru mezanina trgovačkog centra Galleria u Vlaškoj ulici na 2750 četvornih metara od 3. prosinca do 4. siječnja nuditi naslove za sve uzraste i ukuse iz nakladničkih radionica 50-ak hrvatskih izdavača, uz najavljen bogat program događanja.
 
predavanje, tribina

Zagrebačke posvete: Antun Gustav Matoš / Prognanik

U ponedjeljak, 3. prosinca, u 19 sati, u gostionici Pod starim krovovima( Basaričekova 9) u koju je zalazio veliki A.G.M., Teatar poezije u okviru Zagrebačkih posveta priređuje program Antun Gustav Matoš – Prognanik, koji je u znaku 110 godišnjice Matoševog povratka iz Pariza u Zagreb.
 
predavanje, tribina

Tumači poezije: Približimo se romskoj poeziji'

U sklopu ciklusa tribina 'Tumači poezije' Hrvatskog P.E.N. centra, čiji je idejni začetnik i glavni organizator Miroslav Kirin, održat će se večer 'Približimo se romskoj poeziji' u ponedjeljak, 3. prosinca, s početkom u 19 sati, u Knjižnici Marije Jurić Zagorke, Krvavi most 2, Zagreb.
 
obljetnica, proslava

20. obljetnica Gradske knjižnice Kaštela uz predstavljanje romana 'Otok'

Gradska knjižnica Kaštela povodom svoje 20. obljetnice u utorak, 4. prosinca, u 19 sati, u kaštelu Vitturi u Kaštel Lukšiću organizira multimedijalnu večer 'Hrvatska od kneza Trpimira do Sigetske bitke' uz predstavljanje romana 'Otok' Tomislava Bašića, dobitnika književne nagrade GKK 'Najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman'.
 
obavijest

Predstavljene sabrane kolumne Viktora Ivančića 'Robi K.' u pet svezaka

Kolumne Viktora Ivančića 'Robi K.', koje piše redovito već 35 godina, objavljene su u pet svezaka na ukupno 2500 stranica, a izdanje je predstavljeno u četvrtak navečer u riječkom antikvarijatu Ex Libris.
 
predstavljanje

Promocija slikovnica – didaktičkih materijala u Puli>>>

 
 
predstavljanje

Mali Lošinj: Susret s rock-novinarom Dušanom Vesićem i predstavljanje knjige 'Magi: kao da je bila nekad'>>>

 
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige Tončija Valentića 'Arhipelag suvremene filozofije'>>>

 
 
novo izdanje

Novi strip album: Komikaze #17>>>

 
 
predavanje, tribina

Nova književna tribina u Sisku

Narodna knjižnica i čitaonica 'Vlado Gotovac' Sisak pokreće književnu tribinu pod nazivom 'Siniša Matasović Vam predstavlja'. Ovaj istaknuti sisački književnik mlađe generacije, predstavit će čitateljskoj publici svaki mjesec jednoga reprezentativnoga autora/icu s hrvatske, ali i međunarodne književne scene.
 
festival

4. Let s Gavranom u Novoj Gradiški

U Novoj Gradiški se četvrtu godinu zaredom održava književno-kazališni festival 'Let s Gavranom', posvećen hrvatskom književniku Miri Gavranu.
 
obavijest

Predstavljanje Zbornika radova o Anti Starčeviću

Predstavljanje Zbornika radova sa znanstvenog kolokvija u povodu 120. godišnjice smrti Ante Starčevića (Zagreb, Mala knjižnica, 2017.) održat će se u srijedu, 28. studenoga, u 12 sati, u Društvu hrvatskih književnika.
 
natječaj

Natječaj za adaptaciju drame u scenarij web portala Drame.hr

U sklopu 'Dana hrvatske drame na filmu', portal Drame.hr raspisuje natječaj za dramatičare koji žele adaptirati svoju dramu u filmski scenarij za dugometražni igrani film. Natječaj je otvoren do 30. prosinca 2018.!
 
obljetnica, proslava, konferencija, znanstveni skup

Časopis 'Kaj' - pedesetletnica (1968. - 2018.) i 45-ljetnica 'Kajkavskoga spravišča' - znanstveni skup

Svečano obilježavanje dvostrukih obljetnica 'Kajkavskoga spravišča', društva za širenje i unapređivanje znanosti i umjetnosti iz Zagreba: 50. obljetnice časopisa za književnost, umjetnost, kulturu Kaj i 45-godišnjeg djelovanja te kulturno- znanstvene udruge, Kajeva nakladnika održava se u utorak, 27. studenoga, u Društvu hrvatskih književnika.
 
smotra, revija

14. Revija malih književnosti: Pobunjena želja (Magreb)

'Pobunjena želja' zajednički je program Revije malih književnosti i Human Rights Film Festivala koji će se od 3. do 7. prosinca ove godine održati u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku, a čiji je središnji dio književni festival koji će hrvatskoj čitateljskog publici predstaviti suvremenu književnost Magreba, odnosno Alžira, Maroka, Tunisa i Libije.
 
obavijest

Predstavljen roman Hrvoja Hitreca 'Samo sreća, ništa drugo'

Novi povijesni roman hrvatskoga književnika Hrvoja Hitreca 'Samo sreća, ništa drugo - Romansirani životopis Nikole VII. Zrinskog' predstavljen je u ponedjeljak u Hrvatskome državnom arhivu (HDA) u Zagrebu.
 
predavanje, tribina

Korana Serdarević u splitskom književnom programu Bookvica>>>

Ovoga četvrtka, 29.11.2018. s početkom u 20:30 sati u književnom programu Bookvica u splitskom klubu Quasimodo gostuje autorica Korana Serdarević.
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige eseja Višnje Machiedo>>>

 
 
predavanje, tribina

Tumači poezije: Južna pošta - Putovanje poezijom Latinske Amerike>>>

 
 
sajam

24. Sa(n)jam knjige u Istri

Više od trideset novih knjižnih naslova, četiri autorske izložbe te više od sedamdeset programa predstavit će se na 24. Sajmu knjige u Istri koji se otvara u četvrtak, 29. studenoga, u Domu hrvatskih branitelja u Puli, u  nazočnosti dobitnika Nobelove nagrade za književnosti Wole Soyinke, najavili su u ponedjeljak organizatori.
 
natječaj

Poziv za sudjelovanje hrvatskih knjiga u natječaju 'Best Book Design from all over the World' i izložbi 'Book Art International' u 2019. godini

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu tradicionalno raspisuje natječaj Hrvatska lijepa knjiga. Natječaj se raspisuje na poziv Zaklade Stiftung Buchkunst, a radi odabira najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga za međunarodni natječaj Best Book Design from all over the World, koji će se održati u sklopu Sajma knjiga u Leipzigu, te za izložbu Book Art International, koja se organizira u sklopu Međunarodnoga sajma knjiga u Frankfurtu.
 
obavijest

Danko Plevnik: 'Ljudi Karlovca'

U Karlovcu je u petak u Gradskoj knjižnici 'Ivan Goran Kovačić' predstavljena knjiga  Danka Plevnika 'Ljudi Karlovca', za koju je akademik Zvonko Kusić rekao da je 'zadužila Karlovac', jer je riječ o vrijednom dijelu, koje uz ostalo sadrži vrijedna pisma i dokumente, te nema samo lokalni značaj i karakter.
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige 'Tu sam' Vedrana Mezeija>>>

Nakladnik Ibis grafika organizira predstavljanje knjige „Tu sam – 7 priča na putu do odredišta“, autora Vedrana Mezeija. Predstavljanje knjige će se održati 26. studenog u 19 sati u Kazalištu Mala scena, Medveščak 2 u Zagreb
 
predavanje, tribina

Književna večer sa Slobodanom Šnajderom u Koprivnici>>>

U Knjižnicu i čitaonicu 'Fran Galović' Koprivnica dolazi još jedna hrvatska književna zvijezda. U srijedu 28.11.2018. godine u 19 sati u Stručno-znanstvenom odjelu gostovat će poznati publicist, prozaik i dramski pisac Slobodan Šnajder.
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige 'Povijest paučine' Borisa Perića>>>

Predstavljanje knjige Povijest paučine Borisa Perića će se održati u srijedu 28.11., u 20 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. Sudjeluju: Boris Perić, Tomislav Pletenac i Zdravko Zima.
 
predavanje, tribina

Poezija na živo: Davor Ivankovac>>>

Na tribini će Davor Ivankovac čitati nove pjesme iz upravo objavljenje zbirke Doba bršljana i razgovarati o njima s voditeljem Ivanom Šamijom i publikom. Namjera je stvoriti atmosferu svojevrsne pjesničke radionice, kojom se želi potaknuti razmjena iskustava pisanja i čitanja poezije te pjesničkog rada u aktualnom društvenom kontekstu.
 
predavanje, tribina

Književna večer s Rosarijom Lo Russo>>>

Talijanska spisateljica Rosaria Lo Russo gošća je Hrvatskog društva pisaca u programu razmjene pisaca s Italijom, a zagrebačkoj će se publici predstaviti svojim pjesmama koje su s talijanskog preveli Serena Todesco i Silvestar Vrljić.
 
nagrada

Dodjela Nagrade i Povelje Julija Benešića 2018. u Đakovu

Svečana dodjela Nagrade i Povelje Julija Benešića za 2018. i program Književna riječ slavonsko-baranjsko-srijemska (13. Slavonsko-baranjsko-srijemski hrvatski književni dani) održat će se 23. studenoga, u Dvorani Fiorentini u Đakovu,
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>