info - književnost, publicistika, jezik


predavanje, tribina

Tribina Hrvatskog PEN-a: Poruke i pisma

Hrvatski PEN, povodom Međunarodnog dana materinskog jezika, u četvrtak 21. veljače 2019. u 19 sati, u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu, organizira tribinu pod nazivom 'Poruke i pisma'.
 
obljetnica, proslava

Hrvatski sabor 22. veljače proglasio Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Hrvatska glagoljica dobila je svoj dan, naime, Hrvatski sabor u petak je proglasio 22. veljače - Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva.
 
obavijest

Marko Gregur: 'Mogla bi se zvati Leda'

Predstavljanje knjige 'Mogla bi se zvati Leda' Marka Gregura održat će se u utorak, 19. veljače, u 18 sati, u Vinyl bar&baru, Bogovićeva 3.
 
natječaj

Literary Translations – program potpore izdavačima za prijevode djela irskih autora

Literature Ireland omogućuje stranim izdavačima da se prijave za dobivanje sredstava iz programa potpore za prevođenje irskih književnih djela s engleskog ili irskog jezika na bilo koji drugi strani jezik. Sljedeći rok za prijave(od ukupno tri godišnje) je 8. ožujka 2019.!
 
natječaj

Poziv na prijavu za festivale LegendFest u 2019.

Udruga Val kulture raspisuje poziv na prijavu projekta/programa za festivale LegendFest u 2019. godini. Poziv je otvoren do 31. svibnja 2019., a upućen je izvođačima iz svih područja umjetnosti. 
 
predavanje, tribina

Odvalimo se poezijom - obični susreti: adio, partili smo na škoj!

U zagrebačkom književnom klubu Booksa u nedjelju, 17. veljače, u 17,30 sati održat će se pjesničko događanje Odvalimo se poezijom - obični susreti: adio, partili smo na škoj! Drugo po redu odvaljivanje poezijom posvećeno je otoku, temama i poetikama otoka i otočnosti. Gošće su pjesnikinje Andriana Škunca i Lara Mitraković.
 
obavijest

Irena Matijašević: 'Igra istine'

Predstavljanje knjige 'Igra istine' Irene Matijašević održat će se u četvrtak, 14. veljače, u 18 sati, u Vinyl baru&baru u Zagrebu (Bogovićeva 3).
 
obljetnica, proslava

22. veljače, Dan otvorenih vrata Staroslavenskoga instituta

Staroslavenski institut u povodu Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva 22. veljače otvara vrata građanima i poziva sve na Gornji grad u Demetrovu ulicu 11 na Dan otvorenih vrata Staroslavenskoga instituta, priopćio je Institut. 
 
konferencija, znanstveni skup

Skup: Hrvatski jezik u računalnom jezikoslovlju

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Odjel za matematiku 15. veljače organiziraju skup 'Hrvatski jezik u računalnom jezikoslovlju'. Cilj je povezivanje svih zainteresiranih znanstvenika, nastavnika, gospodarstvenika i poduzetnika u ovom interdisciplinarnom području na projektu trajnog očuvanja hrvatskog jezika u informatičkom dobu.  
 
natječaj

Javni poziv za financiranje oglednih prijevoda djela hrvatskih autora na strane jezike u 2019.

Ministarstvo kulture RH objavilo je Javni poziv za financiranje oglednih prijevoda djela hrvatskih autora na strane jezike u 2019. godini.
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige 'Tako je govorila ljubav' Ivice Šipušića>>>

 
 
obavijest

Snježana Tišljarić: 'Simfonija poeTika'

U srijedu, 13. veljače, u 19 sati, u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice 'Fran Galović' Koprivnica svoju će najnoviju zbirku poezije 'Simfonija poeTika' predstaviti Snježana Tišljarić.
 
natječaj

Gradska knjižnica Trogir raspisuje natječaj za kratku priču 'Priča se (p)o gradu'

Gradska knjižnica Trogir raspisuje peti po redu natječaj za kratku priču 'Priča se (p)o gradu'. Na natječaju mogu sudjelovati afirmirani i neafirmirani autori kojima je hrvatski jezik sredstvo izražavanja. Natječaj je otvoren od do 30. travnja 2019.!
 
natječaj

Javni poziv za prijavu tekstova i dodjelu Nagrade 'Tena i Tenica'

Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade i Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji, s ciljem poticanja domaćeg dramskog stvaralaštva za djecu i dječjeg dramskog stvaralaštva, objavilo je javni poziv za prijavu tekstova i dodjelu Nagrade 'Tena i Tenica', a tekstovi se primaju do 15. ožujka 2019.!
 
obljetnica, proslava

15 godina od osnivanja Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade

Na današnji dan, prije petnaest godina, 12. veljače 2004. godine u Zagrebu osnovano je Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade (HDKDM), Klub prvih pisaca, isključivo s namjerom promicanja književnosti za djecu i mlade.
 
predstavljanje

Tomislav Gospodnetić: Nevere, roman o otoku>>>

 
 
obavijest

Predstavljanje sabranih pjesama i songova Predraga Lucića 'Cervantesov trg' i časopis '15 dana'

Na rođendan Predraga Lucića, 12. veljače, bit će predstavljena kapitalna zbirka sabranih drama i songova 'Cervantesov trg' i časopis '15 dana' posvećen njegovom djelu.
 
najave

Recital ljubavne poezije 'Željka Boc'

Općinska knjižnica i čitaonica Marija Bistrica i ove godine organizira Recital ljubavne poezije 'Željka Boc', koji će se, kao i svake godine, održati na Valentinovo, 14. veljače.
 
predavanje, tribina

Književni petak – Tko nas čeka u 2019.?

Četiri nova urednika u 64. sezoni najdugovječnije zagrebačke književne tribine Književni petak odabrala su aktualne teme o kojima će tijekom 2019. raspravljati sa svojim gostima, poput školske lektire, 'otočke' književnosti, glazbene kritike, TV serija, reklamnih tekstova… Sezonu otvara Lovro Škopljanac u petak, 15. veljače, u 20 sati, u Galeriji Kupola Gradske knjižnice, s temom 'Dobri loši' i 'loši dobri' književni tekstovi.
 
nagrada

U Slavonskom Brodu dodijeljena nagrada klUPKO smijeha

'Lukoluna Mileralandro i najneindustrijaliziraniji popokatepetil ponedjeljkom' naziv je prvonagrađene humoristične priče Ivana Lutza (prof.fizike, Brođanima poznatog po SF romanima), koja je u petak u Gradskoj knjižnici na prvom natječaju za kratku humorističnu priču Brodsko posavske županije (klUPKO smijeha 2019.) proglašena najboljom u zavidnoj konkurenciji od ukupno prijavljenih 20 priča.
 
najave

Dani hrvatske drame na filmu

Portal Drame.hr najavljuje manifestaciju Dani hrvatske drame na filmu, koja će se održati u utorak, 12. veljače, u 'Botaničaru' na Trgu Marka Marulića 6. Ova manifestacija završava proglašenjem pobjednika natječaja za adaptaciju dramskog teksta u filmski scenarij, koji je portal drame.hr prvi put objavio u 2017. godini.
 
obavijest

Predstavljanje knjige 'Razumjeti islam' muftije dr. sc. Aziz ef. Hasanovića u Splitu

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Splitu i Islamska zajednica u Hrvatskoj, Medžlis Islamske zajednice Split najavljuju predstavljanje knjige 'Razumjeti islam' muftije dr. sc. Aziz ef. Hasanovića, predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj koje će se održati u petak, 8. veljače, u 18 sati, u velikoj dvorani Zavoda HAZU u Splitu (Palača Milesi).
 
predstavljanje

Predstavljanje knjige 'Opijum za narod' Vladimira Stojsavljevića>>>

Predstavljanje knjige  'Opijum za narod'  održalo se u petak, 8. veljače, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Zagreb).
 
predavanje, tribina

Zagrebačke posvete pjesniku Josipu Severu uz tridesetu obljetnicu smrti

U subotu, 9. veljače, u 12 sati, Teatar poezije priređuje posvetu Josipu Severu pod naslovom 'Između majmunskih zidova'. U programu sudjeluju Ludwig Bauer, Sanja Pilić, Lidija Dujić i Goran Matović.
 
obavijest

Zoran Jurišić: 'Knjiga od očaja' i 'Perunova djeca'

Predstavljanje romana 'Knjiga od očaja' i 'Perunova djeca' autora Zorana Jurišića, objavljenih u nakladi Matice hrvatske, Ogranak Podstrana održat će se u četvrtak, 7. veljače, s početkom u 19 sati, u prostorijama Društva zagrebačkih Poljičana - Poljičkom dvoru u Ilici 48 u Zagrebu.
 
obavijest

'Zapisi s drugog krova svijeta'

Kolumnist i putopisac Oleg Maštruko u intimnom ozračju Kulturnog centra Mesnička stat će pred zagrebačku publiku kako bi 8. veljače, od 18 sati, predstavio izdanje' Zapisi s drugog krova svijeta'.
 
obljetnica, proslava

Dan Matice hrvatske 2019.

Dan Matice hrvatske obilježit će se u ponedjeljak, 11. veljače 2019. u 12 sati, u Dvorani Jure Petričevića, MH u Zagrebu. 
 
obavijest

Predstavljanje knjige Tomislava Čegira 'Filmski osvrti - autorske i žanrovske perspektive'

U četvrtak, 7. veljače, u 18 sati, u Knjižari Matice hrvatske, održat će se predstavljanje knjige Tomislava Čegira 'Filmski osvrti - autorske i žanrovske perspektive'. Knjigu će predstaviti: Nikica Gilić, Tomislav Šakić i Tomislav Čegir.
 
natječaj

Raspisan natječaj za književnu Nagradu 'Mato Lovrak'

Izvršni odbor Lovrakovih dana kulture raspisuje natječaj za Nagradu 'Mato Lovrak' za najbolji dječji roman tiskan u 2018. godini na hrvatskom jeziku, a koji je otvoren do 8. ožujka. Nagrada će se dodijeliti na 32. Lovrakovim danima kulture u Velikom Grđevcu, 30. svibnja 2019. godine.
 
djeca, mladi

Noć Harryja Pottera po prvi put u Hrvatskoj

Knjižarski lanac 'Hoću knjigu' će u četvrtak, 7. veljače, po prvi put na području Hrvatske i šire organizirati 'Noć Harryja Pottera', kao dio globalnog događanja koje se od 2014. organizira u Velikoj Britaniji te ostatku svijeta.
 
obavijest

Zoran Predin uz intimno 'razotkrivanje' i glazbeni performans predstavio knjigu 'Glavom kroz zid'

Istaknuti slovenski glazbenik i pisac Zoran Predin gostovao je u ponedjeljak u Zagrebu gdje je uz obilje humora, pjesničke nostalgije i intimnih 'razotkrivanja' predstavio svoju knjigu 'Glavom kroz zid', zbirku proznih minijatura u kojima kombinira autobiografsku fakciju i književnu fikciju, a sve je popratio glazbenim nastupom uz sudjelovanje posebnih gostiju Sare Renar, Matije Dedića i Zorana Čuture.
 
predstavljanje

Promocija knjige Predrag Ličina: Bljuzga u praskozorje>>>

 
 
obavijest

Predstavljanje časopisa 'Meridijani' povodom 25. godišnjice izlaženja

U srijedu, 6. veljače, u 19 sati, u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice 'Fran Galović' Koprivnica nakladnička kuća Meridijani iz Samobora predstavit će povodom 25. godišnjice izlaženja novi broj časopisa 'Meridijani'. Glavna tema 204. broja časopisa je rijeka Drava o kojoj pišu Goran Šafarek i akademik Dragutin Feletar.
 
obavijest

'Upomoć, pročitali smo knjigu! Klinički pojmovnik kritičkog čitanja'

U utorak, 5. veljače, u 19 sati, bivši Booksin suradnik i međunarodno priznati literoterapeut dr. med. Ostojić nakratko će iz Londona svratiti u Booksu kako bi predstavio svoju novu knjigu 'Upomoć, pročitali smo knjigu! Klinički pojmovnik kritičkog čitanja' (Kulturtreger i Kurziv, 2018.).
 
radionica, kolonija

Radionica dramskog pisanja Marijane Nole u Kaštel Lukšiću

Radionica dramskog pisanja Marijane Nole održat će se u razdoblju od 11. do 17. veljače, u večernjim satima u Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću, u prostorijama Glazbeno-scenske udruge 'Kaštelansko kazalište'.
 
obavijest

Predstavljanje knjige 'Skup' Marina Držića u francuskom prijevodu Nicolasa Raljevića

U izdavačkoj djelatnosti Doma Marina Držića, u okviru službenog programa Feste Svetog Vlaha i  u sklopu manifestacije Festa 2019 Dubrovnik, u ponedjeljak, 4. veljače, u predvorju  Kazališta Marina Držića, održat će se predstavljanje knjige Skup Marina Držića u francuskom prijevodu Nicolasa Raljevića.
 
obavijest

Roman Olje Savičević Ivančević 'Pjevač u noći' u prijevodu na tri svjetska jezika

Od prosinca do travnja objavljena su dva prijevoda romana 'Pjevač u noći' Olje Savičević Ivančević na svjetske jezike: talijanski i njemački, a u pripremi je i engleski prijevod.
 
predavanje, tribina

Tribina 'Hrvatska drama na španjolskom govornom području'

Hrvatski P.E.N. centar, Hrvatski centar ITI i Hrvatsko-hispansko društvo organiziraju tribinu 'Hrvatska drama na španjolskom govornom području' u utorak, 5. veljače, u 18 sati, u prostorijama Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića.
 
obavijest

Hrvatski iseljenički zbornik 2019. predstavlja recentno iseljeničko stvaralaštvo od umjetnosti do znanosti

Hrvatski iseljenički zbornik 2019., sa sažetcima na engleskom i španjolskom jeziku i sa osam tematskih cjelina, Hrvatska matica iseljenika (HMI) predstavit će u četvrtak, 7. veljače, najavili su u petak iz Matice.
 
natječaj

Natječaj 'Drenovci 2019.'

Društvo hrvatskih književnika i Općinska narodna knjižnica Drenovci raspisuju Natječaj za najbolju zbirku poezije i najbolji rukopisni prvijenac 30. Pjesničkih susreta 'Drenovci 2019.'.  
 
natječaj

Raspisan natječaj za dodjelu Nagrade Antuna Branka Šimića

U četvrtak je raspisan natječaj za dodjelu Nagrade Antuna Branka Šimića, koja se dodjeljuje za književno djelo bilo koje vrste, ili za književno-znanstveno djelo objavljeno u razdoblju od 1. travnja 2018. do 1. travnja ove godine. Natječaj ostaje otvoren do 1. travnja 2019.!
 
obavijest

Predstavljanje časopisa 'Svjetlo' OMH u Karlovcu

Predstavljanje časopisa 'Svjetlo' 3-4/2018., u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Karlovcu, održat će se u utorak, 5. veljače 2019. u 18 sati, u Gradskom kazalištu 'Zorin dom' Karlovac. 
 
obljetnica, proslava

Svjetski dan čitanja naglas u Znanstvenoj knjižnici Zadar

Povodom Svjetskog dana čitanja naglas u petak, 1. veljače, članovi Hrvatskog čitateljskog društva, Ogranak Zadar za potrebe izrade zvučne knjige čitat će knjigu 'Zadarski kampaneli' autora Drage Marića.
 
obljetnica, proslava

Javno čitanje knjige za djecu 'Kumarov san'

U petak, 1. veljače, s početkom u 19 sati, povodom Svjetskog dana čitanja naglas u prostorima Galerije Događanja Centra kulture na Peščenici, a u sklopu izložbe 'Kumarov san' ilustratorice Vande Čižmek, glumci Teatra Gaudeamus, amaterske kazališne skupine Centra KNAP, djeci će čitati dječju knjigu Kumarov san i ostatak priča koje je Vanda ilustrirala.
 
obavijest

Ratko Cvetnić: 'Blato u dvorištu'

Predstavljanje knjige 'Blato u dvorištu' autora Ratka Cvetnića održat će se u četvrtak, 31. siječnja, s početkom u 18 sati, u knjižari Hoću knjigu (Megastore) u Bogovićevoj ulici 7. Uz autora, na promociji govore novinar Vedran Kukavica i glumac Šiško Majcan Horvat.
 
obavijest

'Taj tvrdoglavi plesni vitalizam' - knjiga plesne kritičarke Maje Đurinović

Promocija knjige naslova 'Taj tvrdoglavi plesni vitalizam' Maje Đurinović održat će se u ponedjeljak, 4. veljače, s početkom u 18 sati, u Kulturnom centru Mesnička u Zagrebu.
 
obavijest

Predstavljena dva nova sveska knjige 'Povijest znanosti i prirodne filozofije u Hrvata' akademika Žarka Dadića

Četvrti i peti svezak knjige 'Povijest znanosti i prirodne filozofije u Hrvata' akademika Žarka Dadića, posvećeni razdoblju prosvjetiteljstva i pretpreporodnog doba, predstavljeni su u utorak u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu kao važan putokaz za daljnja istraživanja u tim područjima iz pera vodećeg hrvatskog povjesničara znanosti.
 
obavijest

Predstavljanje biblioteke 'Suvremena latinoamerička književnost' Edicija Božičević

Hrvatsko-hispansko društvo i Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, u suradnji s Edicijama Božičević, organiziraju tribinu 'Kultura susreta: Suvremena latinoamerička književnost' koja će se održati u utorak, 29. siječnja, u 18 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.
 
obavijest

U tijeku prijave za Nagradu 'Iso Velikanović' za 2018.

Nagrada 'Iso Velikanović' dodjeljuje se kao nagrada Ministarstva kulture za najbolja ostvarenja u području prevodilaštva.  
 
najave

Sisak se odužuje pjesniku Josipu Severu u povodu godišnjice smrti

Ove će se godine mnogim aktivnostima u Sisku obilježiti 30. godišnjica smrti istaknutoga hrvatskog pjesnika i prevoditelja Josipa Severa, koji je umro 28. siječnja 1989., najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Narodnoj knjižnici i čitaonici.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>