info - književnost, publicistika, jezik


festival

17. izdanje Faro(pi)sa posvećeno Jakši Fiamengu

17. festival književnosti Faro(pi)s održat će se u Starome Gradu na otoku Hvaru, 17. i 18. kolovoza 2019., a posvećeno je pokojnom akademiku Jakši Fiamengu (1946. - 2018.), čuvenom hrvatskom novinaru, pjesniku i autoru brojnih dalmatinskih evergreena, koje je najčešće pisao za legendarnog Olivera Dragojevića.
 
obavijest

Objavljena knjiga Dinke Pasini 'Hrvatski jezik od nacionalne retorike do suvremene proze'

Knjigu Dinke Pasini "Hrvatski jezik od nacionalne retorike do suvremene proze", u kojoj autorica sociolongvistički raščlanjuje prozne tekstove, nastale poslije hrvatskoga državnog osamostaljenja 90-ih godina, objavila je Hrvatska sveučilišna naklada (HSN) iz Zagreba.
 
seminar

48. seminar Zagrebačke slavističke škole

U ponedjeljak, 19. kolovoza 2019., u Dubrovniku počinje dvotjedni 48. hrvatski seminar za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole. U radu Seminara sudjelovat će inozemni studenti slavistike i kroatistike te sveučilišni nastavnici kojima su hrvatski jezik i književnost primarni znanstveni interes.
 
obavijest

Objavljena knjiga akademika Samardžije 'Kroatistički portreti za(o)kreti'

Knjigu akademika Marka Samardžije "Kroatistički portreti za(o)kreti", u kojoj su obrađeni hrvatski jezikoslovci zadnja dva stoljeća, objavila je Hrvatska sveučilišna naklada (HSN) iz Zagreba.
 
natječaj, nagrada

Raspisan natječaj za književnu nagradu 'Zvonko Milković'

Ogranak Matice hrvatske u Varaždinu i Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" Varaždin raspisali su natječaj za ovogodišnju književnu nagradu "Zvonko Milković", objavili su organizatori natječaja. 
 
najave

10. Dani Luke Botića

10. Dani Luke Botića održavaju se od 18. do 22. kolovoza 2019. u Kaštelima, Đakovu i Gorjanima, a glavna tema đakovačkog dijela manifestacije glasi - Luka Botić – dobitnik prve hrvatske književne nagrade. 
 
obavijest

Preminuo akademik Radoslav Katičić

Hrvatski jezikoslovac, akademik Radoslav Katičić preminuo je u 89. godini, objavila je u nedjelju Hrvatska radiotelevizija (HRT). 
 
najave

Mjesec hrvatske knjige 2019.

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga, nastoji na državnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima. Ovogodišnja je manifestacija posvećena glazbi, a moto je - U ritmu čitanja! Prikupljanje programa traje do 4. rujna 2019.
 
susret

11. Neretvanski pjesnički susreti

Jedanaesti Neretvanski pjesnički susreti "Maslini u lice" održavaju se od 12. do 14. kolovoza 2019. 
 
obavijest

Izabrana djela Miroslava S. Mađera, Posthuma IV.

Ovih je dana iz tiska izišla četvrta knjiga Izabranih djela Miroslava Slavka Mađera, prirediteljice dr.sc. Hrvojke Mihanović Salopek, a u zajedničkoj nakladi Društva hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.
 
festival

Festival Liburnicon održava se od 16. do 18. kolovoza

Festival znanstvene fantastike i fantastike Liburnicon održat će se od 16. do 18. kolovoza u Osnovnoj školi Rikarda Katalinića Jeretova u Opatiji, a počasni gost bit će slavni američki pisac fantastike Tad Williams, najavili su organizatori iz Udruge za razvoj kulture mladih Kulturni front.
 
obavijest

Obilježena prva obljetnica smrti književnika Nedjeljka Fabrija

Prva obljetnica smrti hrvatskoga književnika Nedjeljka Fabrija obilježena je u nedjelju navečer otvaranjem Radne spomen sobe u Narodnoj čitaonici i knjižnici u Novom Vinodolskom.
 
obavijest

Hrvatski esperantisti sudjelovali u Lahtiju na 104. Svjetskom esperantskom kongresu

U finskom gradu Lahtiju, od 20. do 27. srpnja 2019., održan je 104. Svjetski esperantski kongres. Na kongresu je sudjelovalo nešto više od 900 esperantista iz 57 zemalja iz cijeloga svijeta. Uz kongresnu temu „Živuća priroda – cvjetajuća kultura“ održano je više programa. Svoj doprinos kongresnoj temi dali su i hrvatski esperantisti.
 
natječaj, nagrada

EBRD Literature Prize 2020 - Poziv

Objavljen je poziv za prijavu na natječaj za književnu nagradu - EBRD Literature Prize 2020. Prijave se primaju do 1. listopada 2019.
 
radionica, kolonija

CeKaPe - Ljetna škola pisanja 2019.

CeKaPe, Centar za kreativno pisanje iz Zagreba organizira Ljetnu školu pisanja 2019., koja će se održati od 25.8. do 1.9.2019. u Dvorcu Stara Sušica, Ravna Gora.
 
novo izdanje

Šumski pjesnici 2019.

U petak, 2. kolovoza, s početkom u 19:30, ponor Butori nedaleko od Grožnjana, i ove godine postaje mjesto okupljanja Šumskih pjesnika i njihove publike, profesionalnih i rekreativnih pisaca, ljubitelja šume i književnosti.
 
obavijest

Novi broj časopisa 'Relations'

Iz tiska je izašao novi broj časopisa Relations (1-2/2019) na engleskom jeziku s izabranim pjesmama Dorte Jagić, pod naslovom 'Body is a Migrating Stone'.
 
obavijest

Mihail Čehov: Glumcu – O tehnici glume, 2. izdanje

Hrvatski centar ITI najavljuje predstavljanje drugog izdanja knjige M. Čehova 'Glumcu – O tehnici glume', koje će se održati u Grožnjanu, 1. kolovoza, u 20 sati, u dvorani Kaštel.
 
predavanje, tribina

Obilježavanje stote godišnjice rođenja Prima Levija u Ližnjanu

U srijedu, 31. srpnja, u knjižnici i književnom svratištu Zvona i Nari, s početkom u 19,30 sati, održat će se književna večer posvećena stogodišnjici rođenja talijanskog književnika židovskog podrijetla Prima Levija (1919. - 1987.).
 
obavijest

Promocija monografije o Haroldu Pinteru na 65. Splitskom ljetu

U ponedjeljak, 29. srpnja, s početkom u 12 sati, u Kazališnoj kavani Hrvatskog narodnog kazališta Split (pokraj foyera) bit će predstavljena knjiga dr. sc. Acije Alfirević 'Kazalište okrutnosti Harolda Pintera'.
 
obavijest

Predstavljanje knjige 'Anamnesis: Dijalozi umjetnosti u javnom prostoru'

U sklopu popratnog programa 70. Dubrovačkih ljetnih igara održat će se predstavljanje knjige 'Anamnesis: Dijalozi umjetnosti u javnom prostoru' autorice Sandre Uskoković u nedjelju, 28. srpnja, u atriju palače Sponza, s početkom u 21 sat.
 
obavijest

Predstavljanje monografije Željka Krnčevića 'Terpsihora u Šibeniku'

U četvrtak, 25. srpnja, u 22 sata, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku održat će se predstavljanje monografije Željka Krnčevića 'Terpsihora u Šibeniku'. Riječ je o knjizi fotografija snimljenih na Šibenik Dance Festivalu posljednjih godina.
 
festival, djeca, mladi

8. ŠUŠUR! Festival od riči

Osmi ŠUŠUR! Festival od riči vas zove na dječje izdanje koje se održava od 2. do 4 kolovoza u gradu Korčula. Gosti ovogodišnjeg ŠUŠUR-a su: Jasminka Petrović, Olja Savićević Ivančević, Nikola Đuričko i Enis Ćišić.
 
obavijest

Objavljen 3. svezak Matičine Povijesti Hrvata 'Hrvatske zemlje u kasnom srednjem vijeku'

Treći svezak edicije 'Povijest Hrvata', knjigu 'Vrijeme sazrijevanja, vrijeme razaranja - Hrvatske zemlje u kasnom srednjem vijeku' urednice Marije Karbić, objavila je Matica hrvatska.
 
obavijest

Predstavljanje knjige i prikazivanje dokumentarnog filma u spomen na Georgija Para

Predstavljanje knjige 'Grad-pozornica Georgija Para' urednika Hrvoja Ivankovića i premijerno prikazivanje dokumentarnog filma 'Georgij Paro – Pospremanje' scenaristice Lade Džidić Barić i redatelja Siniše Bajta održat će se u petak, 19. srpnja, u 21,30 sati u atriju palače Sponza u sklopu umjetničkog dijela programa simpozija Budućnost ambijentalne izvedbe, a u spomen na velikana hrvatskog kazališta i kultnog redatelja Georgija Para. Ulaz je slobodan!
 
x ostalo

More knjiga na Zrinjevcu posjetilo više od 150 tisuća posjetitelja

Peto izdanje kulturno-zabavne manifestacije More knjiga, koje se u organizaciji nakladnika Lumen održalo od 1. do 14. srpnja na zagrebačkom Zrinjevcu, posjetio je rekordan broj posjetitelja, njih više od 150 tisuća.
 
natječaj, festival

Sarajevo Winter Festival 2020 - poziv

Međunarodni centar za mir, Sarajevo, najavljuje 36. Međunarodni festival „Sarajevska zima 2020“ koji će se održati od 7. veljače do 21. ožujka 2020. u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, pod motom „Time for you - pick up art“.  Pozivaju se zainteresirani umjetnici da do 15. studenoga 2019. prijave sudjelovanje.
 
obavijest

Hrvatski nakladnik Mitopeja objavio knjigu s NFC tehnologijom

Hrvatski nakladnik Mitopeja posegnuo je za tehnologijom komunikacije bliskog polja (NFC) kako bi podignuo iskustvo čitanja na višu razinu, posebnim izdanjem pustolovnog klasika švedskog pisca Fransa G. Bengtssona 'Crveni Orm' s ugrađenim čipom koji čitatelju nudi posebno iskustvo prelaženja granica između svjetova.
 
obavijest

Predstavljanje časopisa 'Vartal' u Trogiru

Ogranak Matice hrvatske u Trogiru najavljuje predstavljanje časopisa 'Vartal' broj 1-2/ 2014. - 1-2/2015. u utorak, 16. srpnja, s početkom u 20,30 sati, u dvorištu Komunalne palače (Knežev dvor) u Trogiru.
 
obavijest

'Otoci Cres i Lošinj u doba francuske vlasti'

Predstavljanje knjige 'Otoci Cres i Lošinj u doba francuske vlasti' autorice Giovanne Jerolimić održat će u ponedjeljak, 15. srpnja, u 19 sati, na Ljetnoj pozornici Gradske knjižnice i čitaonice Mali Lošinj.
 
natječaj

Natječaj za Nagradu Janko Polić Kamov 2019.

Hrvatsko društvo pisaca ustanovilo je 2014. godine Nagradu Janko Polić Kamov za najbolje književno djelo (proza, poezija, drama) napisano na hrvatskom jeziku. Kriterij odabira prvenstveno je književna izvrsnost, međutim nagrada također promiče inovativnost, bilo u stilsko-jezičnom ili u tematskom smislu. Ovogodišnji natječaj je otvoren do 24. srpnja!
 
radionica, kolonija

Ljetna škola pisanja 2019.

CeKaPe, Centar za kreativno pisanje iz Zagreba, organizira Ljetnu školu pisanja 2019. koja će se održati od 25. kolovoza do 1. rujna u Dvorcu Stara Sušica, Ravna Gora.
 
natječaj

Književno-likovni natječaj 'Učka mi se 4'

Udruga za promicanje kulturnog stvaralaštva Tinta 910 iz Rijeke objavljuje međunarodni književno-likovni i fotografski natječaj na kojem mogu sudjelovati i amateri i profesionalci. Tema natječaja je Učka, a rok prijave 8. kolovoza 2019.!
 
obavijest

Umrla pjesnikinja Maja Perfiljeva

Zagrebačka pjesnikinja i profesorica hrvatskog jezika i književnosti Maja Perfiljeva umrla je u 79. godini života, doznaje se u ponedjeljak od obitelji.
 
natječaj

Zaklada moliških Hrvata 'Agostina Piccoli' raspisala natječaj za književnu nagradu

Zaklada moliških Hrvata iz Italije 'Agostina Piccoli' raspisala je natječaj za književnu nagradu koja se dodjeljuje za ostvarenja na području kulture i umjetnosti s temama vezanim uz jezik, tradiciju i povijest moliškohrvatske zajednice, objavila je zaklada 'Agostina Piccoli'.
 
nagrada

Božica Jelušić dobitnica Nagrade 'Tin Ujević'

Povjerenstvo je jednoglasno odlučilo da se Nagrada 'Tin Ujević' za najbolju novu zbirku pjesama objavljenu od svibnja 2018. do svibnja 2019. dodijeli Božici Jelušić za knjigu „Kotačev slavopoj“ (Tonimir, Varaždinske toplice, 2018.), priopćeno je iz DHK-a.
 
predavanje, tribina

Književnost u Lazaretima: Marko Pogačar i Goran Milaković

U sklopu programa 'Književnost u Lazaretima' Lazareti, u ponedjeljak, 8. srpnja, u 21 sat, gostuju pjesnici Marko Pogačar i Goran Milaković. Razgovor o poeziji vodit će Staša Aras.
 
predavanje, tribina

8. Festival Miroslav Krleža - tribina o Krležinim vezama s Česima

U sklopu 8. Festivala Miroslav Krleža, u četvrtak u Zagrebu održana je tribina 'Krleža na češkom – Krleža i Česi',  na kojoj se govorilo o recepciji Krležinog djela u Češkoj, njegovom pogledu na pojedine događaje iz češke povijesti i vezama s pojedinim Česima.
 
obavijest

More knjiga: Novi naslovi iz nakladničke produkcije Lumen izdavaštva

Nakladnik Lumen predstavio je u srijedu u Zagrebu četiri nova naslova iz svoje bogate produkcije prijevodne književnosti, a kao perjanicu aktualne nakladničke proizvodnje urednica Miroslava Vučić najavila je novi roman planetarno popularnog pisca Georgea R.R. Martina 'Vatra i krv'.
 
izložba

Izložba 'Iz Autorova pera: rukopisna ostavština Miroslava Krleže'

U okviru programa 8. festivala Miroslav Krleža, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u petak, 5. srpnja u 12 sati, bit će predstavljena jednodnevna izložba „Iz Autorova pera: rukopisna ostavština Miroslava Krleže“.
 
susret

Ča-kaj-što pjesnički susret u Roču

Na Vidikovcu Želimira Janeša u Roču, 5. srpnja, u organizaciji Kajkavskoga spravišča iz Zagreba i Katedre Čakavskoga sabora Roč, a po završetku Male glagoljske akademije Roč – održat će se tradicionalni ča-kaj-što pjesnički susret, ponovno pod znakovitim sloganom 'Hrvatski književni pleter'.
 
predavanje, tribina

Stihovnica Siska: Tomislav Šovagović

Nova Stihovnica Siska na rasporedu je u subotu, 6. srpnja, u 19 sati, u prostoru Matice hrvatske (Rimska 9). Kao glavni gost večeri nastupit će višestruko nagrađivani pjesnik, književnik, novinar i urednik Tomislav Šovagović.
 
predavanje, tribina

Subscena predstavlja: Večer slam poezije

SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride organizira večer slam poezije u subotu,  6. srpnja, od 20 sati, u dvorištu Medike, Pierottijeva 11.
 
obavijest

BEK objavio šest naslova drugog kola biblioteke 'elektroRI'

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] (elektronickeknjige.com) drugo kolo biblioteke 'elektroRI'.
 
obavijest

Željka Lovrenčić u Bukureštu predstavila svoje prijevode

U Bukureštu u Rumunjskoj od 24. do 28. lipnja predstavljeno je trojezično (hrvatski, španjolski, rumunjski) izdanje zbirke pjesama podravskih pjesnika 'Šapat Drave/El Murmullo de Drava/Murmurul Drave', u kojoj su zastupljeni: Enerika Bijač, Milan Frčko, Ivan Golub, Marko Gregur, Božica Jelušić, Maja Kušenić Gjerek, Darko Pero Pernjak, Božidar Prosenjak i Zdravko Seleš.
 
natječaj

Natječaj za književnu nagradu 'Zvane Črnja' za 2019.

Društvo hrvatskih književnika i Istarski ogranak DHK raspisuju natječaj za književnu nagradu 'Zvane Črnja', koja se dodjeljuje se za najbolju hrvatsku knjigu eseja, a sastoji se od plakete i novčanog iznosa.
 
najave

More knjiga na Zrinjevcu: Intergalaktička književna ljetna oaza u središtu Zagreba

Zagrebački park Zrinjevac i ove se godine na dva tjedna pretvara u najpoželjniju plažu grada, zahvaljujući jedinstvenoj manifestaciji promocije knjige i čitanja More knjiga, koja će od 1. do 14. srpnja ponuditi Zagrepčanima i njihovim gostima bogat program književnih susreta, promocija i književnih radionica ali i dobre zabave u jedinstvenom ozračju središnje gradske oaze.
 
obavijest

Kuća Petra Preradovića službeno otvorena za javnost

Dana, 13. lipnja 2019. godine obnovljena rodna Kuća Petra Preradovića službeno je otvorena za javnost. Cijela protekla godina u općini Pitomača bila je godina Preradovića, u kojoj se čitavim nizom aktivnosti obilježila 200. obljetnica P. Preradovića.
 
najave

Frakturin tjedan 'Knjiga na špici' u Vinylu

Ljetni kulturni program glavnoga grada od 1. do 6. srpnja obogatit će književno događanje "Knjiga na špici" nakladnika Frakture, koji u klubu Vinyl u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici donosi predstavljanja knjiga i razgovore s piscima i prevoditeljima, uz bogatu ponudu knjiga.
 
susret

22. Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara

Manifestacija - 22. đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara - tradicionalno se održava uoči Đakovačkih vezova, 27. i 28. lipnja 2019., a ove godine će okupiti oko dvadeset i pet sudionika iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>