info - književnost, publicistika, jezik


obavijest

Hrvatski filmski ljetopis – 100 / 2019.

U prodaji je slavljenički, 100. broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (267 stranica). U obljetničkom broju ovog filmološkog časopisa možete pročitati eseje, studije, prikaze, poeziju, razgovor i ulomak iz romana suradnika i urednika svih naraštaja.
 
obavijest

Objavljen novi roman Davida Grossmana 'Kad je Nina znala'

Nova knjiga izraelskog književnika Davida Grossmana 'Kad je Nina znala', o životu istaknute židovske aktivistice Eve Panić Nahir, od Čakovca u osvit Drugog svjetskog rata do kibuca u Izraelu i natrag, objavljena je na hrvatskom u izdanju nakladnika Frakture.
 
nagrada

Svečana dodjela književne Nagrade 'Tin Ujević'

U nedjelju, 5. srpnja, s početkom u 21 sat, u Rodnoj kuli Tina Ujevića u Vrgorcu, održat će se svečana dodjela Nagrade 'Tin Ujević'.
 
obavijest

Promocija knjige 'Premijerka'>>>

 
 
predavanje, tribina

U prevodilačkom ringu: Snježana Božin i Romana Perečinec

Na koji način teku prevodilački procesi pokazat će nam Snježana Božin i Romana Perečinec, koje će se okušati u prijevodu izvatka iz nagrađivanoga romana suvremene njemačke spisateljice i prevoditeljice Esther Kinsky 'Am Fluß' (2014). Germanistički 'dvoboj' održat će se u ponedjeljak, 6. srpnja, u 18 sati, na internetskoj platformi za videosastanke Zoom, a moderirat će ga Anda Bukvić Pažin.
 
obavijest

Svjetski klasik 'Rebecca' objavljen na hrvatskom

Svjetski klasik 'Rebecca', gotički roman Daphne du Maurier iz 1938., po kojemu je Alfred Hitchcock snimio slavni psihološki triler s Laurencem Olivierom i Joan Fontaine u glavnim ulogama, objavljen je na hrvatskom u izdanju Mozaika knjiga.
 
obavijest

'Priče za Milenu' u Booksi

Komemoracija za Milenu Benini održat će se u četvrtak, 2. srpnja, od 18 do 20 sati, u zagrebačkoj Booksi, u organizaciji Centra za ženske studije, Hrvatskog društva pisaca, K-Zone i SFere. O njenom životu i radu govorit će Ivana Delač, Nataša Govedić, Marino Sorel, Davorin Horak, Maja Soldić i Matko Vladanović.
 
natječaj

Natječaj za kratku priču - satiru 'Slavko Kolar' 2020.

Gradska knjižnica Slavka Kolara Čazma i Organizacijski odbor manifestacije Slavko Kolar – književni dani raspisuje natječaj za kratku priču – satiru. Na natječaju mogu sudjelovati autorice i autori iz Republike Hrvatske i inozemstva koji pišu hrvatskim jezikom, svaki sa samo jednim radom, a tema kratke priče - satire je slobodna. Natječaj traje do 30. rujna 2020.!
 
natječaj

Natječaj za kratku priču Knjižnice i čitaonice 'Fran Galović' Koprivnica 2020.

'Ljubav u Koprivnici u vrijeme korone' kreativni je natječaj za najbolju kratku priču s temom ljubavi u kriznim uvjetima čija je radnja smještena u grad Koprivnicu, na koprivničke ulice i u koprivničke kvartove. Kreativni natječaj trajat će do 31. kolovoza 2020.!
 
predavanje, tribina

Književni prevoditelj u vašem gradu - Ljeto na Štrosu

'Književni prevoditelj u vašem gradu' program je koji publici želi približiti autore književnih prijevoda, ljude koji im kao suautori donose užitak u čitanju tekstova izvorno napisanih na stranim jezicima. Sljedeća tribina će se održati u sklopu programa Ljeto na Štrosu, u nedjelju, 5. srpnja, u 18,30 sati.
 
obavijest

'Ivana – od uha do srca': online audio projekt Gradske knjižnice Kaštela

Gradska knjižnica Kaštela predstavlja online projekt za velike i male pod naslovom 'Ivana – od uha do srca' koji je pokrenut s ciljem približavanja djeci manje poznatih priča najčitanije i u svijetu najpoznatije hrvatske spisateljice Ivane Brlić Mažuranić.
 
najave

Krleža i Duga Rijeka

U Koprivnici i Dugoj Rijeci od 4. do 10. srpnja održat će se književno-izvedbeni program 'Krleža i Duga Rijeka'. Cilj je programa podsjetiti na Krležin boravak u Dugoj Rijeci, ali i ostale njegove veze s Podravinom, ponajprije na njegovo poznato 'Pismo iz Koprivnice' te suradnju s tiskarom i nakladnikom Vinkom Vošickim.
 
najave

Otvaranje Knjižare Fraktura

Fraktura je proslavila osamnaesti rođendan, a ulazak u punoljetnost i korak u odraslu dob proslavit će u subotu, 4. srpnja, otvaranjem knjižare u zagrebačkoj ulici Kneza Mislava.
 
obavijest

Predstavljanje knjige priča Đurđice Čilić 'Fafarikul'

Predstavljanje knjige priča Đurđice Čilić 'Fafarikul' (Disput) će se održati u četvrtak, 2. srpnja, na Ljetnoj pozornici Tuškanac, s početkom u 19 sati.
 
obavijest

Osijek: predstavljanje knjiga o Domovinskom ratu i stradanju Hrvata u BiH

Predstavljanje knjiga o Domovinskom ratu i stradanju Hrvata u BiH održat će se u srijedu, 1. srpnja, u 16 sati, u Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije.
 
nagrada

Dodjela nagrada za dječju književnost i ilustraciju 'Grigor Vitez'

U srijedu, 1. srpnja, s početkom u 19 sati, održat će se službena dodjela nagrada za dječju književnost i ilustraciju 'Grigor Vitez' u zagrebačkom 'Botaničaru', Trg Marka Marulića 6.
 
nagrada

Francuska književna nagrada Jean d'Ormesson posmrtno Predragu Matvejeviću

Hrvatskom piscu Predragu Matvejeviću u ponedjeljak je posmrtno dodijeljena francuska književna nagrada Jean d'Ormesson za knjigu 'Mediteranski brevijar', objavio je AFP.
 
predstavljanje

Mirela Priselac Remi - promocija zbirke pjesama 'Masarykova'

 
 
obavijest

Novi naslovi u Biblioteci Poezije – Posavec, Skopljak Barić, Stojević

Iz tiska su izašle tri nove zbirke poezije u Biblioteci Poezije HDP-a: 'Pjevaj, Molly' Zrinke Posavec, 'Plava mahovina' Irene Skopljak Barić i 'Hladni pogon' Milorada Stojevića.
 
rezidencijalni program

Njemačka spisateljica Alexandra Stahl na rezidenciji u Rijeci

Međunarodni žiri njemačke organizacije Deutschen Kulturforum östliches Europa (Njemački kulturni forum Istočna Europa) izabrao je Alexandru Stahl na natječaju za pisca koji će pet mjeseci 2020. godine boraviti u Rijeci - Europskoj prijestolnici kulture i na blogu objavljivati svoje dnevničke zapise.
 
obavijest

Promocija romana 'Grad, pepeo' Ivane Rogar

Naklada OceanMore najavljuje promociju romana 'Grad, pepeo' Ivane Rogar, u srijedu, 1. srpnja, u 20 sati, u zagrebačkoj Booksi.
 
obavijest

'Zagrebački povijesni trgovi, parkovi i neke ulice'

Knjiga 'Zagrebački povijesni trgovi, parkovi i neke ulice' Snješke Knežević, u izdanju ArTresor naklade, bit će predstavljena u četvrtak, 2. srpnja, u 19 sati, u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.
 
obavijest

Objavljena knjiga drama Ružice Aščić 'Košnice'

Dramska trilogija 'Košnice' nagrađivane spisateljice Ružice Aščić, koja u središte svake drame smješta jednu obitelj s njenim ključnim problemima, objavljena je u Kazališnoj biblioteci Tille nakladnika Durieux.
 
obavijest

Knjiga u kojoj ćete saznati sve o fenomenu serije 'Prijatelji'

Novo izdanje Rockmarka je knjiga 'Prijatelji – Ona o seriji Friends' autorice Kelsey Miller, o slavnom sitcomu 'Prijatelji' koji je obilježio nekoliko generacija i postao pravi fenomen nadišavši televizijske okvire.
 
nagrada

Slobodan Šnajder dobitnik Nagrade 'Višnja Machiedo' za 2019.

Književna nagrada 'Višnja Machiedo' Hrvatskoga P.E.N. centra za 2019., koja se dodjeljuje za najbolje književno-esejističko djelo nastalo na hrvatskom jeziku i u hrvatskoj produkciji, dodijeljena je u petak u Zagrebu Slobodanu Šnajderu za knjigu "Umrijeti u Hrvatskoj".
 
najave

Najavljen jesenski Festival europske kratke priče

Jednodnevnim programom pod nazivom 'Moj je grad večeras dobio luku' sinoć je, u ljetnom vrtu zagrebačkog Vintage Industrial bara, najavljeno 19. izdanje Festivala europske kratke priče (FEKP), koji će službeno započeti u Rijeci, 4. listopada 2020. 
 
obavijest

Sandorfov mini maraton u Booksi

Sandorfov mini maraton u Booksi održat će se u subotu, 27. lipnja 2020., od 18 sati!
 
najave

Svjetska promocija glazbenog albuma Dana Browna u listopadu u Zagrebu

Slavni američki pisac Dan Brown objavit će krajem godine interaktivnu slikovnicu "Divlja simfonija" za koju je sam skladao glazbu, a svjetska praizvedba njegova prvog glazbenog albuma bit će upriličena 10. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.
 
obavijest

Odabrano šestero finalista V.B.Z. književne nagrade 2020.

Žiri nagrade V.B.Z.-a za najbolji novi originalni i neobjavljeni roman 2020. odabrao je šestero finalista koji ulaze u uži krug za tu regionalnu književnu nagradu, vrijednu 100 tisuća kuna.
 
susret

39. Susret hrvatskih zavičajnih književnika s odabranim autorima

Hrvatski sabor kulture organizira 39. Susret hrvatskih zavičajnih književnika koji će ove godine zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom te mjera i preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite po prvi puta biti održan u online izdanju.
 
djeca, mladi

Olimpijada čitanja 2020. u Koprivnici

Knjižnica i čitaonica 'Fran Galović' Koprivnica ovih ljetnih praznika organizira Olimpijadu čitanja 2020., koja počinje u petak, 26. lipnja i traje do petka, 28. kolovoza.
 
festival

Festival 'Miroslav Krleža' vraća se književnikovu rodnom gradu

Festival 'Miroslav Krleža' vraća se njegovu rodnom gradu koji će biti i u fokusu programa, a deveto festivalsko izdanje održat će se u Zagrebu od 2. do 7. srpnja u atriju Leksikografskoga zavoda koji nosi Krležino ime, jer je u potresu u ožujku oštećen ambijentalni teatar na Krležinu Gvozdu.
 
festival

Festival slikovnice 'Čuvari priča': Vjerovali ili ne!

Festival slikovnice 'Čuvari priča' će se održavati u sklopu programa Osječkog ljeta kulture 2020., u razdoblju od 2. do 4. srpnja, u prostorima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.
 
obavijest

Odgođeni 23. Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Đakovu, odgađaju se predviđene programske aktivnosti 23. Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara, koje su bile predviđene za 1. i 2. srpnja 2020. u Đakovu.
 
predavanje, tribina

Književni kompas Sisačko-moslavačke županije

Društvo hrvatskih književnika, Ogranak Sisačko-moslavačke županije, nastavlja sa svojom tribinom 'Književni kompas Sisačko-moslavačke županije'. Nakon uvodnih okupljanja održanih u siječnju i veljači te nepredviđene stanke uzrokovane virusom COVID-19, sljedeća tribina održat će se u Novskoj, Ul. Tina Ujevića 2 (DHK, Centar za mlade), u četvrtak, 25. lipnja, u 18 sati.
 
obavijest

Crtice s otoka #3

Umjetnička organizacija SEA Silba Environment Art premijerno predstavlja treći broj časopisa 'Crtice s otoka'.
 
natječaj

Raspisan natječaj za književnu nagradu 'Zvane Črnja'

Društvo hrvatskih književnika i Istarski ogranak DHK raspisuju natječaj za književnu nagradu 'Zvane Črnja', koji je otvoren do 10. rujna 2020.!
 
predavanje, tribina

Književna tribina 'Rani radovi' u klubu Močvara

Klub Močvara organizira književnu tribinu 'Rani radovi' u sklopu programa Književnost u Močvari u srijedu, 24. lipnja, od 20,30 sati, na terasi Močvare. Ciklus 'Rani radovi' većinom je fokusiran na mlađu scenu, kao i međugeneracijski književni dijalog.