info - film, video


najave

Prezentacija Scenarističkog laboratorija i Filmske vježbaonice

U četvrtak, 13. prosinca, u 19 sati, u Kinoklubu Zagreb održat će se javna prezentacija Scenarističkog laboratorija Sonje Tarokić i Filmske vježbaonice Petre Zlonoge.
 
obavijest

'Biciklisti' u natjecateljskom programu 41. Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu

Višestruko nagrađivani 'Biciklisti', u režiji Veljka Popovića, se prikazuju u međunarodnom natjecateljskom programu festivala koji se u francuskom gradu Clermont-Ferrandu održava od 1. do 9. veljače 2019. godine.
 
radionica, kolonija

Masterclass filmskog kritičara Variety magazina Jaya Weissberga u Zagrebu

Jay Weissberg, jedan od najcjenjenijih američkih filmskih kritičara gostovat će u Zagrebu od 13. do 14. prosinca 2018. godine.
 
projekcija

Projekt 'Oberhausen re-selected' na Kratki utorak donosi zaboravljene bisere jugoslavenskog filma

Kratki utorak koji se održava 11. prosinca, u 19 i 21 sat, u kinu 'Tuškanac' u Zagrebu bit će u znaku projekta 're-selected Filmskog festivala u Oberhausenu' čiji je cilj ponovno čitanje filmske povijesti kroz analognu arhivu.
 
natječaj

History Film Festival 2019. - poziv

Otvorene su prijave za sudjelovanje na trećem History Film Festivalu koji će se održavati u Rijeci od 10. do 14. rujna iduće godine. Na ovaj jedinstveni festival posvećen isključivo povijesnom dokumentarnom filmu mogu se prijaviti svi filmovi toga žanra bez obzira na trajanje ili godinu proizvodnje.
 
projekcija

Premijera filma 'Heroji se ne zaboravljaju' o Petru Tomichu, američkom junaku hrvatskog podrijetla

U produkciji Hrvatske televizije snimljen je dokumentarni film 'Heroji se ne zaboravljaju' o američkom junaku hrvatskog podrijetla, Petru Hercegu Tomiću, u SAD-u poznatom kao Petar Tomich, koji je žrtvujući svoj život u japanskom  napadu na Pearl Harbour 7. prosinca 1941., spasio živote nekoliko stotina mornara s američkog broda USS Utah, a premijera filma je u petak, 7. prosinca, u Zagrebu.
 
projekcija

Projekcija dokumentarca 'Odsanjani' i razgovor s germanistom Svjetlanom Lackom Vidulićem u KIC-u>>>

U sklopu Arteria festivala u KIC-u će biti prikazan nagrađivani dokumentarni film 'Odsanjani' ('Die Geträumten', 2013, r. Ruth Beckermann), baziran na korespondenciji austrijske pjesnikinje Ingeborg Bachmann i njemačkog pjesnika Paula Celana. O filmu će nakon projekcije razgovarati izvanredni profesor s Odsjeka za germanistiku Filozofskog fakulteta Svjetlan Lacko Vidulić i književna teoretičarka Marija Ott Franolić.
 
projekcija

Kinoklub Zagreb: Projekcija filmova radionice 'Nisam od jučer'

Filmovi polaznika radionice 'Nisam ja od jučer', održane u povodu obilježavanja 90 godina osnutka Kinokluba Zagreb, bit će prikazani u petak u projekcijskoj dvorani Kinokluba Zagreb.
 
projekcija

Revija europske filmske nagrade u kinu 'Europa'

Mala revija europske filmske nagrade od 10. do 14. prosinca u zagrebačko kino 'Europa' donosi pet filmova nominiranih za ovogodišnju Europsku filmsku nagradu, u kategoriji najboljeg filma.
 
festival

3. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Kulturno informativni centar (KIC) od 8. do 12. prosinca organizira treće izdanje Arterie - tjedna filma o umjetnicima u sklopu kojeg će biti prikazano devet žanrovski eklektičnih filmskih ostvarenja koja problematiziraju život i opus umjetnika koji stvaraju u različitim medijima.  
 
festival

MUVI 07: muzeji-video-film

Sedmo izdanje festivala muzejskog filma i multimedije MUVI: muzeji – video – film održat će se 6. i 7. prosinca 2018. godine u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.
 
obavijest

Niz domaćih naslova na Animateci; hrvatski filmski profesionalci na radionici CEE Animation

Animateka je međunarodni festival animiranoga filma koji se održava početkom prosinca u Ljubljani. Ovogodišnje, 15. izdanje Animateke održat će se od 3. do 9. prosinca u Kinodvoru, Slovenskoj kinoteci te Staroj mestnoj elektrarni. Osim na festivalu, hrvatski projekti i filmski profesionalci sudjeluju i na prvome modulu cjelogodišnje radionice CEE (Central and Eastern Europe) Animation koja se održava u okviru Animateke, a čija je središnja tema razvijanje sadržaja.
 
nagrada

Mostar Film Festival: Mašković dobio nagradu za ulogu u 'Osmom povjereniku'

Hrvatski glumac Frano Mašković proglašen je najboljim za ulogu u filmu 'Osmi povjerenik' i dobio je nagradu 'Stablo ljubavi', dok je njegova slovenska kolegica Irena Kovačević ocjenjena najboljom u ženskoj konkurenciji na završetku Mostar Film Festivala - festivala filmske glume, koji se proteklih tjedan dana održavao u tome gradu.
 
projekcija

Kinoteka: Tjedan posvećen filmovima Terryja Gilliama

Filmom 'Avanture Baruna Münchausena' u utorak u zagrebačkoj Kinoteci počinje program posvećen kultnom redatelju fantastike i avanturističinih filmova prepoznatljive estetike Terryju Gilliamu, koji donosi odabrane filmove iz njegovog opusa.
 
nagrada

'Vizure', film o ocjenama nagrađen na međunarodnom dječjem festivalu

Odličnu sezonu za Frooom! radionice zaključuje dvostruka nagrada za film koji u svega 10 minuta prikazuje pravu dramu s ocjenama. U subotu, 30. studenog u Mariboru je održana dodjela nagrada Little Elephant Enimation festivala za najbolje  filmove djece i mladih. U konkurenciji od 10 do 14 godina pobijedio je film Vizure nastao u Zagrebu na  Frooom! filmskoj radionici prošle godine.
 
projekcija

Jubilarni Tjedan izraelskog filma od 2. do 6. prosinca u Zagrebu

Jubilarno, deseto izdanje Tjedna izraelskog filma, koje će se održati u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema od 2. do 6. prosinca, uz besplatan ulaz na sve projekcije predstavlja hrvatskoj publici najnovije i ponajbolje filmove kinematografije koju inače rijetko ima priliku gledati.
 
obljetnica, proslava

10 godina riječkog Art-kina

Prosinac u Art-kinu zahvatilo je pravo rođendansko raspoloženje jer kino slavi okruglih deset godina postojanja. Kada se tome nadoda tradicionalno blagdanski duh, prosinački program osigurava dvostruko više razloga za veselje i – odlazak u kino.
 
projekcija

Nagrađeni filmovi sa 50. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva u Puli

Ovoga četvrtka, 29. studenoga, u 20 sati, u klubu Pulske filmske tvornice na programu je besplatna projekcija osam filmova koji su osvojili prvu, drugu i treću nagradu na 50. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva, održanoj prošli vikend u Zagrebu.
 
nagrada

'U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga' proglašen najboljim kratkim filmom u Rimu

Kratkometražni igrani film 'U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga' redateljice Karle Lulić na 17. izdanju Nezavisnog filmskog festivala, koji se od 16. do 23. studenog održao u Rimu, proglašen je najboljim kratkometražnim filmom u međunarodnoj konkurenciji.
 
festival

Brojne premijere hrvatskih naslova na 16. Human Rights Film Festivalu

Human Rights Film Festival po šesnaesti put zagrebačkoj i riječkoj publici predstavlja raznolik i uzbudljiv program, promovirajući kulturu ljudskih prava. Održava se od 2. do 9. prosinca u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac te brojnim drugim lokacijama, a od 6. do 9. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia.
 
festival

Fokus na filmove iz Hrvatske, Italije i Slovenije na festivalu Anilogue u Budimpešti

Međunarodni festival animiranog filma Anilogue, koji se održava od 28. studenog do 2. prosinca, ove godine donosi fokus na autore i naslove iz Hrvatske, Slovenije i Italije.
 
projekcija

Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini 2018.

Nastavak ovogodišnjeg Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini započinje projekcijom filma za djecu povodom nove školske godine, a u nedjelju, 2. prosinca, u subotičkom Art kinu Lifka prikazat će se dugometražni igrani film 'Šegrt Hlapić' uz prisustvo redatelja Silvija Petranovića s kojim će se djeca moći upoznati i razgovarati o filmu.
 
nagrada

Osječko kino 'Urania' proglašeno kinom s najboljim aktivnostima za mlade u Europi

Kino Urania & Kinematografi Osijek ovogodišnji je dobitnik najznačajnije godišnje nagrade koju dodjeljuje Europa Cinemas u kategoriji 'Najbolje aktivnosti za mlade', u utrci između čak 1185 kina u 677 europskih gradova iz 43 države.
 
festival

Otvoren 12. Mostar film festival projekcijom filma 'Sam samcat' Bobe Jelčića

Projekcijom igranog filma 'Sam samcat' hrvatskog redatelja Bobe Jelčića podrijetlom iz Mostara u utorak je u tome gradu počeo 12. Mostar film festival – Festival filmske glume (MOFF) tijekom kojeg će gledatelji moći vidjeti 26 filmskih ostvarenja od čega je 13 u natjecateljskom dijelu programa.
 
predavanje, tribina

Filmske večeri u Močvari: Metafilm

U utorak, 27.11., u 20 sati, Filmske večeri u Močvari donose program Metafilm na kojem gostuju redatelji Sara Hribar i Nevio Marasović te glumci Doris Šarić-Kukuljica i Janko Popović Volarić. Ulaz je slobodan!
 
nagrada

Animirani film 'Demonstracija briljantnosti u 4 čina' nagrađen na festivalima u Krakovu i Montrealu

Kratkometražni animirani film 'Demonstracija briljantnosti u 4 čina', nastao u režiji Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova te u proizvodnji zagrebačkog studija Adriatic Animation i Eesti Joonisfilm iz Tallinna u Estoniji, osvojio je Grand Prix u kategoriji međunarodnog animiranog filma na Međunarodnom filmskom festivalu Etiuda & Anima. Osim toga, nagrađen je i na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Montrealu.
 
projekcija

Kino Europa domaćin prve Noći europske kinematografije

Zagrebačko kino 'Europa' ugostit će u utorak, 4. prosinca, prvo izdanje Noći europske kinematografije besplatnom projekcijom poljskog filma 'Hladni rat' Pawela Pawlikowskog.
 
radionica, kolonija

Intenzivna radionica za animirani dokumentarni film ANIDOK Zagreb

Jednodnevna intenzivna radionica ANIDOK Zagreb održava se 1. prosinca u maloj dvorani kina 'Tuškanac', s početkom u 13,30 sati, a namijenjena je svim audiovizualnim stvaraocima zainteresiranima za upotrebu animacije u svojim filmskim projektima. Ulaz na radionicu i projekcije je slobodan, a predavanja su na engleskom jeziku!
 
obavijest

Ploče i Podgora opremljeni najmodernijim filmskim projektorom i zvučnicima

Kino Mediteran gradovi Ploče i Podgora od ovog vikenda postala su digitalna kina opremljena najmodernijom suvremenom opremom i projektorima za prikazivanje filmova.
 
projekcija

'Robin Hood', sniman u Hrvatskoj, stiže u kina

Najnovija filmska verzija priče o Robinu Hoodu redatelja Otta Bathursta stiže u kina. Distribucija je započela 21. studenog u SAD-u, a film u hrvatskim kinima možete pogledati od 29. studenog.
 
nagrada

Dodjelom nagrada završila 50. Revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva

Jubilarna, 50. revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva završena je u nedjelju dodjelom nagrada na svečanosti u zagrebačkome kinu Tuškancu: prvu nagradu dobili su filmovi '3. rujna 2015.' Sare Jurinčić, 'Mjesto odakle vam pišem pisma' Nikoline Bodanović te 'Remiza' Arona Kovačića.
 
djeca, mladi

Predškolska djeca u svijetu sedme umjetnosti i digitalnih medija

Projekt poticanja filmske pismenosti od najranije dobi 'Vrtići u kvartovskom kinu' bliži se kraju za ovu godinu, a povodom završetka sezone će se održati i predavanje za roditelje 'Dobrodošli u džunglu digitalnog doba' o licu i naličju svijeta digitalnih medija, 26. studenog u KUC Travno, s početkom u 18 sati.
 
projekcija

Portreti: Fiktivni 'dokumentarci' Petera Watkinsa

Od ponedjeljka, 26. studenog do nedjelje, 2. prosinca u kinu 'Tuškanac' održava se prva hrvatska retrospektiva jednog od najzanemarenijih i najinventivnijih britanskih filmaša, ona Petera Watkinsa.
 
projekcija

Zagreb: Održana pretpremijera prve regionalne serije HBO-a 'Uspjeh'

Ekskluzivna pretpremijera prve i druge epizode televizijske serije 'Uspjeh', prve serije koju je u regiji jugoistočne Europe producirala američka kabelska televizijska mreža HBO, održana je u četvrtak navečer u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema.
 
projekcija

Projekcija filma'Puskás Hungary' u Osijeku

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku i Generalni konzulat Mađarske, Osijek, pozivaju na projekciju filma 'Puskás Hungary' (režija - Almás Tamás, produkcija - Filmplus i Next Station Productions) koja će se održati 26. studenog, s početkom u 18 sati, u Svečanoj dvorani Akademije.
 
festival

16. Human Rights Film Festival

16. izdanje Human Rights Film Festivala održava se od 2. do 9. prosinca u Zagrebu (kina Europa i Tuškanac) i Rijeci (Art-kino Croatia) te predstavlja raznolik i uzbudljiv program, promovirajući kulturu ljudskih prava.
 
projekcija

Predstavljanje festivala 'Uhvati film' u Pulskoj filmskoj tvornici

Ovog četvrtka, 22. studenog, u 18 sati, u klubu Pulske filmske tvornice predstavlja se međunarodni festival kratkih filmova 'Uhvati film'. Teme filmova su vezane uz invaliditet tako da je u filmu zastupljena određena vrsta invaliditeta kroz osobu koja glumi u filmu ili je autor samog filma - ipak sam invaliditet ne smije biti glavni akter. On je tek primjetan kao faktor koji se premostio. Ulaz je slobodan!
 
projekcija

Hrvatski naslovi na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma IDFA

U programu 'Best of Fests' na 31. izdanju IDFA-e, koja se u Amsterdamu održava do 25. studenog, prikazat će se 'Srbenka' Nebojše Slijepčevića te manjinske hrvatske koprodukcije 'Chris the Swiss' Anje Kofmel i 'U slučaju rata' Jana Geberta.
 
nagrada

Animafest: Jayne Pilling dobitnica nagrade za proučavanje animiranog filma

Vijeće Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb dodijelilo je svoju godišnju Nagradu za izniman doprinos proučavanju animiranog filma Jayne Pilling, svestranoj znanstvenici, edukatorici i promotorici animacije, koja će joj se uručiti na svečanom otvorenju festivala, 3. lipnja u Zagrebu.
 
projekcija

Premijera filma 'Tarantula na putu' u Splitu

Splitska premijera filma 'Taranta on the Road' / 'Tarantula na putu' održat će se 22. studenog, u 20,15 sati, u Kinoteci Zlatna vrata. Projekcija se održava u sklopu tematskog programa Secret Arts Cinema koji prikazuje filmove o umjetnosti, dizajnu, arhitekturi i zanatima.
 
obavijest

U Beču održana projekcija filma 'Otto i Hrvati'

Povodom 106. godišnjice rođenja Otta von Habsburga u utorak navečer je u hrvatskom veleposlanstvu u Beču održana projekcija filma "Otto i Hrvati" redatelja Vanje Vinkovića.
 
smotra, revija

50. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva

U zagrebačkom Kinu Tuškanac u petak, 23. studenoga otvara se jubilarna 50. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, najavio je njen domaćin, Kinoklub Zagreb. 
 
projekcija

Filmski četvrtak u HDA: Užitak filmovanja / 90 godina Kinokluba Zagreb

Tema ovomjesečne projekcije u okviru redovnog programa Filmskog četvrtka je 'Užitak filmovanja'. Program posvećen 90. obljetnici Kino kluba Zagreb daje kratak pregled njegove djelatnosti o čemu će više govoriti filmski autor Vedran Šuvar.
 
projekcija

Hrvatski dugometražni i kratkometražni filmovi na festivalu u Tallinu

Na 22. izdanju 'Black Nights' filmskog festivala u Tallinu, koji se u glavnom gradu Estonije održava sve do 2. prosinca, prikazuje se niz hrvatskih filmova i manjinskih koprodukcija.
 
projekcija

'Sam Samcat' na 40. Međunarodnom filmskom festivalu u Kairu

Dugometražni igrani film redatelja Bobe Jelčića prikazat će se na 40. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Kairu koji traje od 20. do 29. studenog.
 
projekcija

Cassavetesovi utorci u riječkom Art-kinu

Od 20. studenog do kraja godine svaki je utorak u Art-kinu rezerviran za odabrane filmove kultnog redatelja Johna Cassavetesa, jednog od prvih i po mnogočemu ključnih tvoraca američkog nezavisnog filma.
 
projekcija

Novi hrvatski film u kinu Kinoteka

U kinu Kinoteka od srijede, 21. studenog sve do 1. prosinca gledamo program recentnih domaćih naslova 'Novi hrvatski film'.
 
radionica, kolonija

Otvorene prijave za radionicu 'Zvuk u filmskim i video radovima'

Filmaktiv vas poziva na radionicu Zvuk u filmskim i video radovima koja će se održati u Filodrammatici (Korzo 28/1) od 06. – 09.12. 2018.
 
projekcija

Građani iz sjene - Kratki utorak sa Želimirom Žilnikom

U utorak, 20. studenoga, u 19 i 21 sat u kinu 'Tuškanac' u Zagrebu gost Kratkog utorka biti će po prvi put Želimir Žilnik, jedan od ključnih redatelja tzv. crnog vala, umjetnički najkvalitetnijeg i najuspješnijeg razdoblja u povijesti filma bivše države, i jedini jugoslavenski dobitnik Zlatnog medvjeda na berlinskom festivalu, za film 'Rani radovi' 1969. godine.
 
projekcija

Portreti: Suvremeni portugalski film Terese Villaverde

Kino Tuškanac u srijedu i četvrtak, 21. i 22. studenog, donosi mini retrospektivu i hrvatske kino-premijere najistaknutije suvremene portugalske redateljice Terese Villaverde, u sklopu koje će prikazati izbor od tri reprezentativna ostvarenja njezina autorskog opusa. Uoči prve projekcije, uvodnu riječ o stvaralaštvu i ključnim značajkama redateljičina opusa dat će filmska kritičarka Diana Nenadić.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>