info - film, video


projekcija

Filmski četvrtak u HDA: Čehov na hrvatskom filmu

U okviru projekcija iz nacionalne zbirke Hrvatske kinoteke, a povodom 160. godišnjice rođenja A. P. Čehova, u Hrvatskome državnom arhivu (dvorana Katalozi), 23. siječnja, u 18 sati, prikazuje se film 'Događaj' redatelja Vatroslava Mimice, temeljen na Čehovljevoj kratkoj priči o sukobu oca i sina s lopovima.
 
projekcija

Hrvatska premijera eksperimentalnog filma 'Mountain (Planina)'

Hrvatska premijera filma 'Mountain (Planina)' autorice Moon Martine Zelenike održat će se u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb u programu Noć muzeja, u petak, 31. siječnja, s početkom u 18,30 sati. Nakon projekcije, održat će se razgovor s autoricom filma.
 
predstavljanje, projekcija

'Mare' i 'Otac' u službenom programu 70. Berlinalea

Dugometražni igrani filmovi, ujedno i manjinske hrvatske koprodukcije, 'Mare' redateljice Andree Štake i 'Otac' u režiji Srdana Golubovića uvršteni su u službeni program 70. Berlinalea, koji će se održati od 20. veljače do 1. ožujka u glavnom gradu Njemačke. Oba filma svoje će svjetske premijere imati u programu Panorama koji je tradicionalno usmjeren na filmove s jakim autorskim vizijama.
 
radionica, kolonija

Kustoska škola Split: Mali organon za filmsko kustostvo

U ponedjeljak, 27. siječnja, od 10 do 18 sati, u Beton kinu Doma mladih u Splitu, održava se četvrta Kustoska škola, program izvaninstitucionalnog obrazovanja otvoren za sve zainteresirane, koji udruga Mavena organizira u suradnji s Filmskim mutacijama: festivalom nevidljivog filma. Program je besplatan, a prijave traju do petka, 24. siječnja!
 
projekcija

Svjetska premijera filma 'Priče iz zatvorske ćelije' na FIPADOC-u

Dugometražni dokumentarni film 'Priče iz zatvorske ćelije', nastao u mađarsko-britansko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski producent je kuća Fade In) svoju će svjetsku premijeru imati u međunarodnom natjecateljskom programu drugog izdanja festivala dokumentarnog filma u francuskom Biarritzu – FIPADOC, koji se održava od 21. do 26. siječnja.
 
projekcija

'Novine 3' – premijera posljednje sezone serije u riječkom Art-kinu

U Art-kinu se održava svečana premijera prvih dviju epizoda treće i finalne sezone serije 'Novine', domaće uspješnice svjetskih razmjera, snimane u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji u režiji Dalibora Matanića. Premijera je zakazana za subotu, 25. siječnja, u 20 sati, a prisustvovat će joj redatelj, producenti i članovi filmske ekipe.
 
projekcija, koncert

Živa Voda ozvučuje kultnu 'Stranicu ludila' Teinosuke Kinugase na Kratkom utorku

Nova 'kratkoutorkaška' godina u kinu Tuškanac u Zagrebu započet će 21. siječnja, u 21 sat, posebnom poslasticom - projekcijom kultnog japanskog nadrealističkog nijemog horora iz 1926. 'Stranica ludila' (u originalu Kurutta Ippēji, ili na engleskom A Page of Madness) Teinosuke Kinugase, uz komponiranu živu pratnju glazbenog kolektiva Živa Voda, koji predstavlja svojevrsnu reprezentaciju nove zagrebačke jazz scene, predvođenu Makom Murtićem.
 
projekcija

Premijera filma 'Glas' Ognjena Sviličića

Hrvatski redatelj Ognjen Sviličić predstavlja u utorak u kinu Cinestar Zagreb premijerno svoj novi film 'Glas', u kojemu kroz priču o tinejdžeru pokazuje kako se ispod idilične slike krije pasivna agresija koja ne dopušta pojedincu da bude drugačiji.
 
nagrada

Kritičari odabrali 'Dnevnik Diane Budisavljević' za najbolji film u 2019.

Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelilo je filmu 'Dnevnik Diane Budisavljević' redateljice i scenaristice Dane Budisavljević svoju godišnju nagradu Oktavijan za najbolji dugometražni igrani film u 2019. godini.
 
financiranje

Objavljeni rezultati Javnog poziva za komplementarne djelatnosti u 2020.

Na danas održanoj 20. sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća u 2. sazivu donesene su odluke o raspodjeli sredstava prema Javnom pozivu za dodjelu sredstava za poticanje komplementarnih djelatnosti u 2020. godini.
 
projekcija

'TESTFILM#1' i 'Bosonogi car' na festivalu u Rotterdamu

Na 49. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu koji se održava od 22. siječnja do 2. veljače bit će prikazana dva hrvatska filma. Riječ je o kratkometražnom eksperimentalnom filmu 'TESTFILM#1' umjetničkog kolektiva Telcosystems, koji će u Rotterdamu imati svjetsku premijeru, te o dugometražnoj igranoj manjinskoj koprodukciji 'Bosonogi car' koja će se prikazati u natjecateljskom programu.
 
projekcija

Retrospektiva filmova američkog redatelja Nicholasa Raya u 'Tuškancu'

Filmom 'Na usamljenom mjestu' Nicholasa Raya, noir krimi-dramom s Humphreyem Bogartom u glavnoj ulozi, u srijedu, 22. siječnja, zagrebačko kino 'Tuškanac' otvara retrospektivu jednog od najznačajnijih redatelja iz razdoblja klasičnog Hollywooda.
 
projekcija

Liburnia uplovljava na Drenovu

U petak, 17. siječnja, u 19 sati, u Dnevnom boravku susjedstva Drenova (Zavičajni muzej Drenove), jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, u suradnji s Liburnia Film Festivalom održat će se program Liburnia uplovljava na Drenovu, čime započinje turneja pobjedničkih dokumentaraca LFF-a. Ulaz na projekcije je besplatan!
 
predstavljanje, projekcija

Hrvatski filmovi i projekti na 31. Filmskom festivalu u Trstu

U raznim sekcijama Filmskog festivala u Trstu, koji traje od 17. do 23. siječnja, prikazat će se tri hrvatska naslova. Jedan od njih, kratkometražni film Silve Ćapin, 'Njemački inat', na talijanskom će festivalu u natjecateljskoj sekciji imati svoju svjetsku premijeru. Osim toga, u sklopu raznih potprograma industrijskog događaja When East Meets West, predstavit će se i dva hrvatska projekta.
 
projekcija

Dokumentarac o 'malom zelenom' od 23. siječnja kinima

Film 'Diego Maradona', dokumentarna priča o vjerojatno najkontroverznijem nogometašu svih vremena, kojega su nazivali 'buntovnikom, junakom, prevarantom, Bogom, malim zelenim', 23. siječnja dolazi u hrvatska kina.
 
najave

Program posvećen Federicu Felliniju u Laubi

Motovun Film Festival i Talijanski institut za kulturu u Zagrebu slave 100 godina Federica Fellinija programom koji će se održati u zagrebačkoj Laubi u subotu, 18. siječnja.
 
projekcija

DORF gostuje u Kulturnom centru Mesnička

Ljubitelji glazbenih dokumentarnih filmova u Zagrebu, zahvaljujući suradnji sa Kulturnim centrom Mesnička, imat će priliku pogledati u prvoj polovici godine DORF filmove, u tjednom ritmu, uz razgovore s gostima. U prvom mjesecu organizirane su 4 projekcije, prva od njih je zakazana za 20. siječnja.
 
projekcija

Hrvatski naslovi na 43. Međunarodnom filmskom festivalu u Göteborgu

Na jednom od najvećih skandinavskih filmskih festivala koji se u švedskom Göteborgu održava od 24. siječnja do 3. veljače, u raznim sekcijama bit će prikazano pet hrvatskih naslova.
 
obavijest

Hrvatski film u kinima u 2019. godini

U 2019. godini u redovnoj kinodistribuciji prikazana su 22 domaća filma, od čega 4 manjinske koprodukcije i 19 filmova sufinanciranih kroz javne pozive Hrvatskog audiovizualnog centra.
 
festival, najave

16. ZagrebDox od 15. do 22. ožujka na novoj lokaciji

Šesnaesti ZagrebDox održat će se od 15. do 22. ožujka u prostoru CineStara Zagreb – Branimir mingle malla. Tijekom osam dana svim će posjetiteljima biti omogućeno da prateći projekcije filmova otkrivaju aktualne autorske preokupacije, promišljaju niz suvremenih društvenih tema, ali i sudjeluju u dijalogu i direktnom susretu s autorima te tako i sami utječu na širenje i prenošenje ispričanih priča.
 
projekcija

'Carmine Street Guitars' premijerno u Dokukinu KIC

Nagrađivani dokumentarac 'Carmine Street Guitars' kanadskog redatelja Rona Manna, intimni prikaz male trgovine ručno izrađenih gitara koja se u srcu Greenwich Villagea opire sveprisutnoj komercijalizaciji, imat će u petak, 17. siječnja, svoju zagrebačku premijeru, u Dokukinu KIC.
 
projekcija

Na drugi pogled predstavlja 'Studio 54: redateljska verzija'

U kinu Kinoteka počinje prvo izdanje novog filmskog programa Na drugi pogled, posvećenog filmovima koji su u vrijeme svoga nastanka previđeni, zanemareni, loše ocijenjeni ili pogrešno shvaćeni, a koji su sazreli da ih se ponovno pogleda svježim očima i ponovno otkrije. Program će se održavati jednom mjesečno, a počet će u petak, 17. siječnja projekcijom redateljske verzije filma 'Studio 54' (Mark Christopher, 1998.), koja se nadovezuje na tematski program Filmske žurke.
 
financiranje

Hrvatski distributeri u okviru automatske potpore distribuciji osigurali 21.193 eura

Posljednji objavljeni rezultati potpora za 2019. godinu odnose se na automatsku potporu distribuciji (ponovno ulaganje – moduli 2 i 3), a među distributerima kojima je omogućeno sufinanciranje nalaze se i tri hrvatska. Dodijeljena su im sredstva u iznosu od 21.193 eura. Time ukupna osigurana sredstva svih hrvatskih korisnika Potprograma MEDIA za 2019. godinu iznose 805.831 eura.
 
najave

Objavljen program događaja 'MEDIA: prilike i izazovi malih zemalja'

DKE – Ured MEDIA Hrvatske organizira događanje pod nazivom 'MEDIA: prilike i izazovi malih zemalja'. Riječ je o prvom u nizu događanja planiranih za 2020. godinu.
 
radionica, kolonija

KKS predstavlja: Enigmatične slike s Jonathanom Rosenbaumom

Od 28. siječnja do 1. veljače u Kino klubu Split gostovat će Jonathan Rosenbaum, renomirani američki filmski kritičar, te održati program Enigmatične slike. Program započinje analizom filma 'Kuća na pijesku' Ivana Martinca iz 1985., a u narednim danima zainteresirani polaznici programa mogu se javiti za individualne mentorske konzultacije. Program je besplatan, ali je za mentorske konzultacije potrebna je prijava do 24.1.2020.
 
natječaj

Otvorene prijave za FUSE – Film Under Severe Experiment 2020.

Treće izdanje festivala, u organizaciji Kinokluba Karlovac, održat će se od 14. do 16. svibnja 2020. Novitet ovogodišnjeg izdanja je da autori svoje filmove mogu prijaviti putem platforme FilmFreeway. Prijave su otvorene do 15. veljače 2020., a prijaviti se mogu filmovi autora između 18 do 29 godina u trajanju do 20 minuta. 
 
projekcija

Kino umjetnika: 'Kustoska soba - Igor Zabel: Kako umjetnost učiniti vidljivom'

U programu Kina umjetnika MSU, u petak, 17. siječnja, u 19 sati, premijerno će se održati projekcija slovenskog dokumentarnog filma Damjana Kozolea 'Kustoska soba – Igor Zabel: Kako umjetnost učiniti vidljivom'. Ulaz je slobodan!
 
natječaj

Betina Film Festival otvorio prijave za filmove

Festival kratkometražnog filma, Betina Film Festival, koji posljednje dvije godine na otok Murter donosi najbolje od međunarodnog i hrvatskog kratkog metra, otvorio je prijave za filmove u natjecateljskom programu. Prijave traju do 15. travnja 2020.!
 
projekcija

Godina velikog talijanskog redatelja Federica Fellinija u riječkom Art-kinu

Cjelogodišnji ciklus filmova povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja velikog talijanskog redatelja Federica Fellinija Art-kino započinje 20. siječnja evergrinom 'Slatki život' (La dolce vita). Otvorenje donosi i okrugli stol na temu filmskog života i djela autora, a u njemu sudjeluju Saša Stanić, Boris Ružić i Nikica Gilić.
 
obavijest

Dokumentarni film o Ivi Gregureviću premijerno prikazan u zagrebačkom HNK-u

Dokumentarni film 'Prvi do srca - Ivo Gregurević', u režiji glumčeva dugogodišnjeg prijatelja Branka Schmidta, premijerno je prikazan u nedjelju, 12. siječnja, u zagrebačkom HNK-u, čime je obilježena prva godišnjica smrti tog velikana hrvatskog glumišta.
 
projekcija

Retrospektiva Michelangela Atonionija u kinu 'Tuškanac'

Filmom 'Profesija: reporter' Michelangela Antonionija zagrebačko kino 'Tuškanac' u ponedjeljak otvara retrospektivu jednog od najznačajnijih talijanskih redatelja, u okviru koje će se prikazati jedanaest filmova.
 
obavijest

Preminula glumica Neda Arnerić

U Beogradu je u 67. godini starosti preminula glumica Neda Arnerić, jedna od najvećih filmskih diva u bivšoj državi.
 
nagrada

Film 'Dnevnik Diane Budisavljević' najbolji na festivalu u Jeruzalemu

Film 'Dnevnik Diane Budisavljević' redateljice Dane Budisavljević osvojio je nagradu za najbolji dugometražni film u međunarodnoj konkurenciji Jerusalem Jewish Film Festivala, što je dvanaesta nagrada tom hrvatskom ostvarenju.
 
radionica, kolonija

Radionica 'Od skripta do kamere' u Splitu

Od 25. do 29. siječnja u Kino klubu Split održat će se radionica 'Od skripta do kamere' pod vodstvom Pilar Palomero. Prijave su otvorene do 17. siječnja 2020.!
 
projekcija

Film 'Medena zemlja' od 10. siječnja u hrvatskim kinima

Film 'Medena zemlja', dugometražni dokumentarni prvijenac Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske, koji kroz priču o skromnoj medarici iz Sjeverne Makedonije progovara o sve gorem odnosu suvremenog čovjeka prema prirodi, počinje igrati u hrvatskim kinima od 10. siječnja.
 
x ostalo

Filmska 2019.: Godinu obilježili uspjesi domaćih filmašica

Godina 2019. prošla je u znaku priznanja hrvatskim filmašicama, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Osim toga, domaći film 'putovao je' na najprestižnije svjetske festivale i osvajao nagrade.
 
projekcija

Besplatna projekcija filmskog hita 'Jojo Rabbit' u Vukovaru

Zagreb Film Festival i Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske CROSOL organiziraju 14. siječnja u vukovarskom Cinestaru, u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, besplatnu projekciju filmskog hita 'Jojo Rabbit' Taike Waititija.
 
projekcija

Novi film Ognjena Sviličića krajem siječnja stiže u domaća kina

Pet godina nakon višestruko nagrađivanog filma 'Takva su pravila', redatelj Ognjen Sviličić vraća se s filmom 'Glas' u kojem nanovo tematizira borbu pojedinca protiv okoline, odolijevanje konformizmu, opet kroz prizmu onih najosjetljivijih u formativnim godinama - tinejdžera. Film je svjetsku premijeru imao u listopadu na Međunarodnom filmskom festivalu u Busanu u Južnoj Koreji, a u domaća kina stiže 23. siječnja u distribuciji 2i Filma.
 
projekcija

Zagrebačka Kinoteka u novoj godini počinje s novim programskim konceptom

Zagrebačko kino Kinoteka u novoj godini donosi novi programski koncept, a sezonu je otvorilo u utorak tematskim ciklusom Filmske žurke s klasicima, hitovima i manje poznatim filmovima, nastalima od 30-ih godina 20. stoljeća do danas, u kojima su izlasci, tulumi i zabave važan motiv ili okosnica radnje.
 
obavijest

'Slatko od Ništa' najgledaniji dokumentarac na streaming servisu MUBI

Manjinska hrvatska koprodukcija 'Slatko od Ništa', u režiji Borisa Mitića, najgledaniji je dokumentarni film u 2019. godini na MUBI-ju, vodećoj svjetskoj online platformi za arthouse filmove.
 
projekcija

'Filmske žurke' u kinu Kinoteka

Novu sezonu u kinu Kinoteka otvaraju 'Filmske žurke', tematski ciklus sastavljen od filmova u kojima izlasci, tulumi i zabave predstavljaju važan motiv ili okosnicu radnje. Ciklus je na rasporedu od 7. siječnja do 1. veljače 2020.
 
nagrada

Uspjeh japanske produkcije 'Tri zime' Tene Štivičić

Produkcija drame "Tri zime" kazališta Bungakuza u Tokiju, koju je prema tekstu nagrađivane hrvatske dramatičarke Tene Štivičić postavila redateljica Yuko Matsumoto, nakon pozitivnih kritika u japanskim medijima, okrunjena je u Japanu dvjema prestižnim kazališnim nagradama.
 
obljetnica, proslava

Motovun Film Festival slavi 100. obljetnicu Fellinijevog rođenja

Posebnim programom u zagrebačkoj Laubi, u čijem je središtu projekcija filma "Amarcord", Motovun Film Festival (MFF) će 18. siječnja proslaviti stotu godišnjicu rođenja talijanskog redatelja Federica Fellinija.
 
projekcija, najave

Siječanj u riječkom Art-kinu

Cjelogodišnji ciklus filmova povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja velikog talijanskog režisera Federica Fellinija (1920.-1993.) Art-kino započinje u siječnju evergrinom 'Slatki život', a među mnogobrojnim novitetima ističe se premijera treće sezone serije 'Novine' D. Matanića, premijera filma 'Glas' O. Sviličića te program sjećanja na riječkog novinara Mišu Cvijanovića uz talijanski klasik 'Široki plavi put'.
 
projekcija, najave

Velika retrospektiva Pedra Almodovara u 'Tuškancu'

Zagrebačko kino Tuškanac počinje novu godinu velikom retrospektivom proslavljenog španjolskog redatelja Pedra Almodovara, romantičnom psihološkom dramom "Pričaj s njom", koja se prikazuje u četvrtak, 2. siječnja. Retrospektiva donosi 19 filmova proslavljenog redatelja nastalih od ranih osamdesetih do njegova posljednjeg, ovogodišnjeg filma "Tuga i slava".
 
x ostalo

Novi film Zrinka Ogreste među 101 najiščekivanijim filmom 2020.

Španjolski filmski portal FILMIN uvrstio je novi film Zrinka Ogreste, koji se tijekom listopada snimao u Zagrebu pod radnim naslovom 'Ljudi ne mogu letjeti', među 101 najiščekivanijim filmom 2020.
 
projekcija

Filmski program u MSU kinu

U MSU kinu 28. i 29. prosinca prikazat će se filmovi 'Tuga i slava' španjolskog redatelja Pedra Almodóvara, komedija 'Strojovođa u potrazi za ljubavlju', redatelja Veita Helmera, s Predragom 'Mikijem' Manojlovićem u glavnoj ulozi, film 'Bijela vrana' redatelja Ralpha Fiennesa o životu i djelu jednog od najslavnijih baletana u povijesti Rudolfu Nurejevu, te francuski triler 'Bliski neprijatelji.'
 
nagrada

'Aleksi' Barbare Vekarić osvojila 15. nagradu u Indiji

Na festivalu svjetskog filma LIFFT India Filmotsav, dugometražni igrani prvijenac Barbare Vekarić osvojio je nagradu za najbolju glavnu glumicu, koja je pripala Tihani Lazović. Od svoje premijere na 65. Pulskom filmskom festivalu, 'Aleksi' je prikazana na mnogim međunarodnim filmskim festivalima, a nagrada u Indiji joj je 15. po redu.
 
projekcija

HAVC-ovi blagdanski pokloni: Online maraton kratkometražnih filmova u vašem domu

Nakon ‘sretnog’ sedmog Maratona kratkometražnih filmova koji se odvijao u 21 nezavisnom kinu diljem Hrvatske, HAVC u suradnji s domaćim filmašima od 25. prosinca ove, do 6. siječnja iduće godine donosi blagdanske filmske poklone u vaše domove.
 
projekcija

Na repertoar kina Kinoteka stiže jedan od najomiljenijih alternativnih božićnih filmova svih vremena

U sklopu ciklusa Zimske priče koji na velikom platnu objedinjuje filmove zimske ikonografije ili teme, 27. i 28. prosinca u kinu Kinoteka družimo se s gremlinima, malim, neobičnim monstrumima proizašlim iz redateljske radionice Joea Dantea.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>