info - film, video


projekcija

Zagrebačka premijera filma ‘Bruški martirij’

U četvrtak, 20. lipnja, s početkom u 17 sati, u zagrebačkom Kinu Tuškanac bit će prikazan dokumentarni film 'Bruški martirij'. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan!
 
festival, najave

Vukovar Film Festival od 4. do 7. srpnja

Vukovar Film Festival (VFF) održat će se od 4. do 7. srpnja, otvorit će ga film Bobe Jelčića 'Sam samcat', a publika će moći pogledati i brojne hvaljene dokumentarne, dugometražne i kratkometražne filmove, među kojima su pobjednici Berlina i Cannesa - filmovi 'Sinonimi' i 'Parazit' te nagrađeni filmovi 'Tuga i slava' i 'Bogu hvala', najavljeno je u utorak na konferenciji za medije.
 
nagrada

28. DHF: Grand Prix, Oktavijan i nagrada za montažu filmu 'Srbenka' Nebojše Slijepčevića

Dokumentarni film 'Srbenka' redatelja Nebojše Slijepčevića osvojio je Grand Prix, Oktavijan i nagradu za montažu ovogodišnjih, 28. Dana hrvatskoga filma, koji su završili dodjelom nagrada na platou iznad Kina Tuškanac.
 
natječaj

Javni poziv za prijavu radova na Unseen mini film festival 2019

Centar za dramsku umjetnost (CDU) otvara javni poziv za prijavu audiovizualnih radova na treće izdanje Unseen mini film festivala koji će se održati u Cavtatu od 2. do 6. listopada. Online prijavnica mora biti ispunjena i poslana najkasnije do 1. kolovoza 2019.!
 
projekcija

Film 'Nebeska tema' o Vladi Divljanu u hrvatskim kinima

Nakon rasprodane hrvatske premijere filma 'Nebeska tema' o Vladi Divljanu 11. lipnja u Velikoj dvorani Lisinski, počinje prikazivanje filma i u hrvatskim kinima. Film možete pogledati 28. lipnja u Zagrebu (Kaptol Boutique Cinema), Splitu (CineStar 4DX Mall of Split) te Rijeci (CineStar Rijeka 4DX).
 
nagrada

Film 'Putnici' Tine Šimurine nagrađen na Dok'n'Ritam festivalu u Beogradu

Dodjelom nagrada u nedjelju, 16. lipnja, završen je 4. Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam koji se održavao u Beogradu. Glazbeni srednjometražni dokumentarni film autorice Tine Šimurine 'Putnici' osvojio je nagradu publike.
 
festival

Fantastic Film Festival uz nove filmove prikazuje i žanrovske klasike

Ovogodišnje, deveto izdanje Fantastic Zagreb Film Festivala donosi od 27. lipnja do 7. srpnja na Ljetnu pozornicu Tuškanac i u Kino Tuškanac uspješnice s međunarodnih filmskih festivala, kao i žanrovske klasike.
 
natječaj

Natječaj za sudjelovanje na međunarodnoj radionici animiranog filma na Visu

Zagreb film deseti put za redom organizira međunarodnu radionicu animiranog filma koja će se ove godine održati u Komiži na otoku Visu od 25. do 29. rujna. Prijave se primaju do 15. kolovoza 2019.!
 
nagrada

Dodjelom nagrada svečano inaugurirani 28. Dani hrvatskog filma

Dodjelom nagrada Zlatni Oktavijan za životno djelo Bogdanu Žižiću i nagrade Vladimir Vuković za životno djelo u kritici Aldu Paquoli, u petak su na platou iznad Kina Tuškanac u Zagrebu svečano otvoreni 28. Dani hrvatskog filma, tradicionalna smotra najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova koja će ove godine prikazati ukupno 106 filmskih ostvarenja.
 
obavijest

Održan radni sastanak o aktivnostima Kino mreže>>>

 
 
projekcija

Velika retrospektiva Billyja Wildera u kinu Tuškanac

Od srijede, 19. lipnja do petka, 28. lipnja kino Tuškanac priređuje veliku retrospektivu Billyja Wildera, jednog od najistaknutijih redatelja klasičnog američkog fabularnog filma koji je 1950-ih bio ubrajan u tzv. 'veliku petorku'.
 
novo izdanje

4. PitchADU

Ovogodišnji, 4. PitchADU (Pitching forum ADU), održat će se u utorak 18. lipnja 2019. u 17 sati, na Sceni F22 Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.
 
najave

Filmovi s hrvatskih festivala na Tvrđavi Barone u Šibeniku

Ovogodišnje, četvrto izdanje ljetnog kina u okviru programa Tvrđava kulture Šibenik do početka rujna prikazat će izbor filmova domaće i svjetske kinematografije u deset filmskih večeri, uz gostovanja redatelja, selektora, glumaca, filmskih kritičara.
 
festival

12. Festival mediteranskog filma Split

Projekcijom talijanskog filma 'Sitne ribe' u režiji Claudija Giovannesija 13. lipnja se otvara 12. Festival mediteranskog filma Split, koji će trajati do 22. lipnja o.g.
 
radionica, kolonija

'See/Touch/Try' radionica stop-trik animacije

Radionica će se održavati od 17. do 19. lipnja 2019. u prostorima Video kluba 'Mursa' u Osijeku, a namijenjena je učenicima viših razreda osnovne škole, srednjoškolcima i studentima.
 
radionica, kolonija

Prijave za Kampus Motovun radionicu

Kampus Motovun održat će se od 23. do 27. srpnja. Ova lagana ljetna radionica namijenjena je filmskim profesionalcima, poluprofesionalcima, studentima i onima koji o filmu žele znati više. Program će obuhvatiti praktične radionice i jedno do dva predavanja dnevno o temama koje se obično ne pokrivaju u redovnim filmskim školama.
 
festival

Midsummer Scene 2019.

Dubrovački simfonijski orkestar svečanim nastupom u petak, 21. lipnja u 21 sat, otvara šesti Midsummer Scene festival, besplatnim koncertom ispred crkve Sv. Vlaha, a pod dirigentskom palicom Noormana Widjaja.
 
radionica, kolonija

Edukativni program o distribuciji i promociji dokumentarnog filma

Od lipnja do prosinca ove godine u Rijeci će se održavati edukativni program 'Distribuiraj to! – Distribute this'. Kroz niz radionica, projekcija, analiza slučaja i diskusija, posjetitelje i polaznike očekuje jasan pregled realizacije dokumentarnog filma – od pripreme ideje, sadržajne i financijske nadogradnje do promocije i distribucije.
 
obavijest

Tamara Babun u Izvršnom odboru Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata

Hrvatska producentica Tamara Babun pozvana je da se pridruži Izvršnom odboru Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata (FIAPF, Fédération Internationale des Associations de Producteurs de Films) na mandat od dvije godine.
 
festival, najave

Igrani filmovi natjecateljske konkurencije 28. Dana hrvatskog filma

Kratkometražni i srednjometražni igrani filmovi svakako su festivalsko 'srce' Dana hrvatskog filma – vizualna lektira zbog koje najveći broj gledatelja pohodi ovu tradicionalnu nacionalnu smotru.
 
festival, najave

Turska Zemlja prijatelj Pulskoga filmskog festivala

Zemlja prijatelj ovogodišnjega Pulskoga filmskog festivala je Turska te će u sklopu Međunarodnoga programa, koji festival realizira u suradnji s veleposlanstvima i kulturnim centrima, biti prikazano šest turskih suvremenih naslova, priopćeno je u utorak iz Pula Film Festivala.
 
projekcija

'Otpor, stoko!' - politički filmovi iz povijesti Oberhausena na Kratkom utorku

Posljednji Kratki utorak prije ljetne stanke održat će se 11. lipnja, u 21 sat, u kinu 'Tuškanac' u Zagrebu, a na rasporedu je izbor nagrađivanih političkih filmova koji su prikazivani na filmskom festivalu u Oberhausenu u zadnjih šezdesetak godina.
 
projekcija

qFEST u splitskom Beton kinu

Kolektiv queerANarchive i ove godine organizira qFEST, a filmski program festivala održat će se 10. i 13. lipnja u Beton kinu, Dom mladih. Program je besplatan!
 
nagrada

Animafest: Grand Prix osvojili filmovi 'Kisela kiša' i 'Ruben Brandt, kolekcionar'

Grand Prix ovogodišnjeg Animafesta u kratkometražnoj konkurenciji osvojio je poljski film 'Kisela kiša' redatelja Tomeka Popakula, kojemu je pripala i Nagrada publike Mr. M, a u dugometražnoj mađarski 'Ruben Brandt, kolekcionar' Milorada Krstića, objavljeno je u subotu navečer na dodjeli nagrada u kinu Tuškanac kojom je završilo 29. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma.
 
projekcija

Kinoteka: 80. godina Borisa Dvornika i Ivice Vidovića

U razmaku od mjesec dana rodila su se dva velika hrvatska glumca – Boris Dvornik (16. travnja 1939) i Ivica Vidović (10. svibnja 1939). Osamdeseta godišnjica njihova rođenja proslavit će se u ponedjeljak, 10. lipnja, uz njihove dvije velike uloge. Ulaz na ovaj program je besplatan!
 
radionica, kolonija

'KreAktiv'- glazbena radionica izrade filmske muzike i muzike atmosfere

Od 17. lipnja do 12. srpnja u prostorima pulske Gradske radionice održat će se besplatna glazbena radionica namijenjena djeci i mladima. Polaznici radionice savladat će osnovne tehnike skladanja i aranžiranja muzičke podloge za film. Prijava za radionicu otvorena je do 16. lipnja 2019.!
 
projekcija

9. Ciklus turskog filma u riječkom Art-kinu

Od 10. do 14. lipnja u Art-kino stiže 9. Ciklus turskog filma, a svečano otvorenje programa održava se 10. lipnja u 19 sati uz projekciju kriminalističkog filma Sezona lova. Ulaz na otvorenje je slobodan! Program Ciklus turskog filma Art-kino provodi u suradnji s Hrvatsko-turskim društvom Rijeka, Institutom Yunus Emre i Veleposlanstvom Republike Turske u Zagrebu.
 
nagrada

Dodijeljene nagrade 27. Hrvatskog festivala jednominutnih filmova

Stručni žiri 27. Hrvatskog festivala jednominutnih filmova Grand Prix dodijelio je filmu 'Soul Mate' iranskog autora Mahdija Borijana.
 
projekcija

Večeri animacije u 'Tuškancu': Najbolji naslovi s festivala u Annecyju

U kinu 'Tuškanac' u utorak, 11. lipnja, prikazat će se devet kratkometražnih animiranih filmova koji su se prikazali na prošlogodišnjem izdanju Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju. Projekcije se prikazuju s početkom u 19 sati, u sklopu programa Večeri animacije koje organizira Međunarodna organizacija animiranog filma Hrvatska.
 
festival

DHF: Autori svih generacija u animiranoj konkurenciji

Konkurencija animiranog filma ovogodišnjih, 28. Dana hrvatskoga filma, donosi filmove nekoliko generacija hrvatskih autora, od danas već klasika poput Joška Marušića, preko srednje generacije, Daniela Šuljića, Vladislava Kneževića i Dina Krpana do mladih animatora, od kojih su neki već afirmirani na domaćoj i međunarodnoj sceni.
 
projekcija

Projekcije studentskih kratkih igranih filmova>>>

 
 
festival

Povratak PoPularnog programa u Arenu i deset filmova o životu velikih umjetnika

Najveća novost Međunarodnog programa 66. Pulskog filmskog festivala vraćanje je PoPularnog programa koji će se opet prikazivati u Areni, i to od ponedjeljka 15. do nedjelje 21. srpnja najavio je umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala, Zlatko Vidačković.
 
projekcija

'Mreža kina na egzotičnim lokacijama' za uzbudljivo filmsko ljeto Europske prijestolnice kulture

27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture i KineDok (zajednički projekt sedam europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju dokumentaraca) najavljuju uzbudljivo filmsko ljeto u čak deset susjedstava diljem Primorsko-goranske županije: u Delnicama, Gomirju, Drenovi, Lovranu, Novom Vinodolskom, Vrbniku, Matuljima, Kostreni, na Rabu i Unijama.
 
projekcija

Restaurirani Mélièsov 'Put na Mjesec' otvara sezonu filmskih projekcija na Ljetnoj pozornici 'Tuškanac'

Od lipnja sve do početka rujna ljetne zagrebačke večeri rezervirajte za izlazak na Ljetnu pozornicu Tuškanac, najljepše gradsko kino pod vedrim nebom koje i ove godine na svom filmskom meniju donosi niz atraktivnih naslova.
 
izložba, projekcija

Animafest: Retrospektiva i izložba Suzan Pitt, dobitnice Nagrade za životno djelo

U čast Suzan Pitt, ovogodišnjoj dobitnici Animafestove Nagrade za životno djelo, u utorak je u kinu Tuškanac počela retrospektiva odabranih filmova te istaknute američke autorice, a u Galeriji Kranjčar se otvara izložba njezinih specifičnih, oslikanih kaputa.
 
festival

Objavljen program 6. Diversions International Short Film Festivala

Šesto izdanje Diverzija uz 64 naslova u službenom natjecateljskom programu predstavlja niz popratnih programa i tematskih projekcija kratkometražnih filmova. DSIFF se odvija od 10. do 16. lipnja u Svetom Ivanu Zelini i Zagrebu.
 
natječaj, radionica, kolonija

17. Zagreb Film Festival: otvoren natječaj za radionicu 'Moj prvi scenarij'

Zagreb Film Festival vas poziva da se prijavite za sudjelovanje na radionici za razvoj scenarija 'Moj prvi scenarij'. Radionica je namijenjena filmašima koji pripremaju scenarij za svoj prvi dugometražni igrani film. Rok za prijave je 19. srpnja 2019.!
 
obavijest

Dva izdanja Europskog filmskog foruma na festivalima u Transilvaniji i Annecyju

Europski filmski forum, u organizaciji Potprograma MEDIA, održat će se 7. lipnja za vrijeme Međunarodnog filmskog festivala u Transilvaniji i 13. lipnja u okviru Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju.
 
radionica, kolonija

Metodika nastave kratkometražnog filma na festivalu Diversions u Zelini

Diversions International Short Film Festival, nasljednik revije Kratki na brzinu, u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom donosi radionički program metodike nastave kratkometražnog filma – za odgajatelje, nastavnike, knjižničare i sve druge odgojno-obrazovne djelatnike – koji će se održati 11. i 12. lipnja u Kinu Zelina.
 
predavanje, tribina

Animafest Zagreb u suradnji s DKE – Uredom MEDIA Hrvatske organizira dva predavanja

Svake godine DKE – Ured MEDIA Hrvatske i Animafest Zagreb surađuju u industrijskom dijelu festivala te su ove godine odlučili organizirati filmska izlaganja u okviru programa Animafest PRO.
 
x ostalo

Kreativna ambasadorica mjeseca – Matea Milić, producentica Animafesta Zagreb

Hrvatski Desk Kreativne Europe – uredi MEDIA i Kultura u okviru svoje suradnje svakog mjeseca zajednički imenuju kreativne ambasadore. Ovog puta, u mjesecu lipnju, titulu kreativne ambasadorice Potprograma MEDIA nosi producentica Animafesta Zagreb Matea Milić.
 
festival

1. RAFF - Rab Film Festival

Od 23. do 27. kolovoza održat će se 1. RAFF - Rab Film Festival – festival istraživačkog filma. U fokusu ove nove festivalske priče bit će intrigantni naslovi koji u sebi nose elemente istraživanja aktualnih globalnih i lokalnih problema i fenomena.
 
nagrada

Dodijeljene nagrade 10. festivala VAFI & RAFI

Dodjelom nagrada VAFI u nedjelju je u Varaždinu završen jubilarni, 10. VAFI & RAFI – međunarodni festival animiranog filma djece i mladih, na kojem su u proteklih tjedan dana u Varaždinu i Rijeci prikazana 162 animirana filma izabrana između 836 pristiglih iz 70 zemalja.
 
projekcija

Art-kino u Rijeci u lipnju počinje s projekcijama filmova na otvorenom

Art-kino u Rijeci i ovoga lipnja otvara svoju sezonu prikazivanja filmova na otvorenom u Ljetnom kinu, a program 'Najbolji od najboljih' donosi najgledanije i najtraženije naslove protekle kino sezone.
 
festival

DHF: Snažna i raznolika selekcija ovogodišnjeg festivala

Dani hrvatskog filma ove će se godine održati od 14. do 18. lipnja na nekoliko lokacija u Zagrebu, od kojih je središnja kino Tuškanac, gdje će se u 'snažnoj i raznolikoj' selekciji prikazati više od stotinu filmova.
 
festival

Festival Mediteranskog filma Split od 13. do 22. lipnja

Na 12. Festivalu Mediteranskog Filma Split (FMFS), koji će se održati od 13. do 22. lipnja, bit će prikazano ukupno 70 filmova iz 32 zemlje, a od 20 dugometražnih filmova u glavnom programu 12 ih je u konkurenciji za nagrade, najavio je u petak ravnatelj festivala Alen Munitić.
 
radionica, kolonija, djeca, mladi

Otvorene prijave za dječje kreativne radionice 66. Pulskog filmskog festivala

Popularne interaktivne radionice - Pustolovni laboratorij profesora Baltazara i Radionica za digitalnu generaciju i ove će godine okupiti nove naraštaje zaljubljenika u Sedmu umjetnost.
 
obavijest

Preminuo doajen hrvatske animacije Milan Blažeković

Hrvatski autor crtanih filmova Milan Blažeković preminuo je u četvrtak, 30. svibnja, u Zagrebu u 79. godini, priopćio je Zagreb film.