info - film, video


projekcija

Znamenite uloge Ive Gregurevića u kinu 'Tuškanac'

Od ponedjeljka, 18. veljače do srijede, 20. veljače, kino 'Tuškanac' u sklopu programa pod nazivom Portreti: Znamenite uloge Ive Gregurevića prikazuje izbor od 5 filmova posvećenih nedavno preminulom velikanu hrvatskog glumišta Ivi Gregureviću. Ulaz na sve projekcije je besplatan!
 
projekcija

ZagrebDox: Ususret festivalu nagrađivani dokumentarci u Dokukinu KIC

Ususret ovogodišnjem, 15. festivalu ZagrebDox, Dokukino KIC pripremilo je program zagrijavanja - od 15. do 17. veljače prikazat će niz filmova nagrađivanih na dosadašnjim izdanjima tog međunarodnog festivala dokumentarnog filma.
 
projekcija

12. Gledalište Kinokluba Zagreb

Kinoklub Zagreb, najstariji kinoklub u Hrvatskoj i najplodnija hrvatska filmska producentska kuća, na 12. po redu Gledalištu koje se održava 15. i 16. veljače u zagrebačkom Kinu Tuškanac predstavit će svoju godišnju filmsku produkciju.
 
natječaj

16. Jaipur International Film Festival - natječaj

Jaipur International Film Festival održava se od 3. do 5. svibnja, s ciljem poticanja novih filmaša, razmjene znanja, informacija, ideja i kultura između Indije i drugih dijelova svijeta. Prijave su otvorene do 28. veljače 2019.!
 
projekcija

Luksuz Punk Fašnik u Klubu Pulske filmske tvornice

Ovog četvrtka, 14. veljače, u 20 sati, u Klubu Pulske filmske tvornice na programu je projekcija kratkometražnih filmova nastalih u okviru filmskih, medijskih, edukacijskih programa Luskuz Produkcije iz Krškog u Sloveniji. Filmovi se dotiču tema socijalne osjetljivosti i kreativna su reakcija mladih na društvene procese, probleme zajednice te urbana refleksija naše svakodnevice.
 
festival, djeca, mladi

Na jubilarni 10. VAFI & RAFI festival pristigli animirani filmovi iz cijelog svijeta

Početkom prosinca prošle godine otvoren je poziv za prijavu animiranih filmova na jubilarno deseto izdanje VAFI & RAFI – internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih kojem će ponovno gradovi domaćini biti Varaždin i Rijeka. Ukupno je na ovogodišnji Festival pravilno prijavljeno 828 animiranih filmova iz više od sedamdeset zemalja svijeta! U sekciji VAFI prijavljeno je 290 animiranih filmova koje su radila djeca i mladi, dok je u sekciji RAFI prijavljeno 538 profesionalnih filmova za djecu i mlade.
 
projekcija

Manjinske hrvatske koprodukcije prikazane na festivalu u Berlinu

Dvije manjinske koprodukcije, čiji je hrvatski koproducent Spiritus movens, prikazane su na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu - filmovi 'Bog postoji, njeno ime je Petrunija' Teone Strugar Mitevske, u sklopu glavnog natjecateljskog programa,  i 'Šavovi' Miroslava Terzića, u programu Panorama.
 
projekcija

U kina stiže 'Lada Kamenski'

Redateljski prvijenac Sare Hribar i Marka Šantića pruža nesvakidašnji osvrt na položaj žena i odnose na filmskoj sceni, a osvojio je i nekoliko nagrada za najbolji film, režiju i glumu. 'Lada Kamenski' u kinima se počinje prikazivati 7. ožujka.
 
festival, djeca, mladi

4. izdanje Međunarodnog filmskog festivala za djecu ‒ KinoKino

Četvrto izdanje Međunarodnog filmskog festivala za djecu ‒ KinoKino održat će se u zagrebačkom kinu 'Europa' od 20. do 24. veljače.
 
konferencija, znanstveni skup

U Zagrebu se održava Međunarodna konferencija o ženama u filmskoj industriji

Konferenciju organizira Društvo hrvatskih filmskih redatelja, a cilj je potaknuti razgovor o ulozi i položaju žena u filmskoj industriji. Konferencija, koja se održava 21. i 22. veljače u Zagrebu, će obuhvatiti brojne teme poput vidljivosti filmskih stvarateljica, njihove zastupljenosti, ravnopravnosti, sadržaje vezane uz autorska prava, osobitosti u radu i mnoge druge objedinjene zajedničkim nazivnikom filmskog stvaralaštva žena, a okupit će eminentna imena hrvatskog i europskog filma.
 
festival

Predstavljen natjecateljski program 15. ZagrebDoxa

Na 15. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, koje će se održati u kinu Kaptol Boutique Cinema od nedjelje, 24. veljače do nedjelje, 3. ožujka, gledatelje očekuju 104 dokumentarna filma raspoređena u 16 programa, niz atraktivnih službenih i posebnih filmskih programa, predavanja, razgovori s autorima i koncerti.
 
natječaj

Otvorene prijave za 15. izdanje filmskog festivala 25 FPS

Festival 25 FPS, međunarodni festival eksperimentalnog filma i videa, raspisao je natječaj za svoje ovogodišnje, 15. izdanje, koje će se održati u Zagrebu od 26. do 29. rujna. Natječaj za autore, filmske umjetnike, producente i distributere otvoren je do 31. svibnja, a prijava i pravilnik su dostupni na festivalskoj web-stranici.
 
projekcija

Projekcija filma 'Mountain' (Planina) MOON Martine Zelenika

U utorak, 12. veljače, u 18 sati, u dvorani Müller zagrebačkog kina 'Europa', autorica MOON Martina Zelenika upoznat će publiku s idejom svog debitantskog kratkog eksperimentalnog filma 'Mountain' (Planina), nakon čega slijedi filmska projekcija od 10 minuta i 51 sekunde.
 
najave

Dani hrvatske drame na filmu

Portal Drame.hr najavljuje manifestaciju Dani hrvatske drame na filmu, koja će se održati u utorak, 12. veljače, u 'Botaničaru' na Trgu Marka Marulića 6. Ova manifestacija završava proglašenjem pobjednika natječaja za adaptaciju dramskog teksta u filmski scenarij, koji je portal drame.hr prvi put objavio u 2017. godini.
 
festival

ZagrebDox: filmovi o hrabrim ženama, kapitalizmu i pustinjacima iz sibirske šume

Službeni program 'Stanje stvari' gledateljima daje uvid u poznate ili manje poznate događaje, nudi zanimljive i nove poglede na brojne društvene fenomene, a njegove dokumentarne priče nerijetko vode gledatelje u najudaljenije zakutke našega planeta.
 
projekcija

Kino Kinoteka do kraja veljače ugošćuje kandidate za nagradu Oscar

Veljača u kinu Kinoteka u znaku je kandidata za nagradu Oscar, a do kraja mjeseca prikazat će se čak deset naslova u utrci za tu prestižnu nagradu.
 
projekcija

'Rat Art – Croatian Independents' – projekcija u Institutu za suvremenu umjetnost

Projekcijom filma 'Rat Art – Croatian Independents' kanadskog redatelja dokumentarnih filmova Zeva Ashera, u petak, 8. veljače, u 18 sati, Institut za suvremenu umjetnost započinje seriju programa posvećenih devedesetim godinama.
 
nagrada

Rade Šerbedžija dobitnik prestižne nagrade 'Mary Pickford Award' u Los Angelesu

Nagrada Mary Pickford Award za sveukupni doprinos u svjetskom filmu, koju dodjeljuje Međunarodna novinarska akademija u Los Angelesu (The International Press academy - IPA) u sklopu dodjele 23. Nagrade Satellite, ove je godine pripala glumcu, redatelju i glazbeniku Radi Šerbedžiji.
 
radionica, kolonija

Od kina do učionice: radionički program metodike nastave kratkometražnog filma na festivalu KinoKino

Treću godinu zaredom Međunarodni filmski festival za djecu KinoKino i Hrvatski audiovizualni centar donose radionički program metodike nastave kratkometražnog filma Od kina do učionice – za učitelje, profesore, odgajatelje, školske knjižničare i sve druge odgojno-obrazovne djelatnike. Program se održava od 20. do 22. veljače u kinu 'Europa' u Zagrebu.
 
festival

4. KinoKino: Putovanje svjetskom kinematografijom za djecu kroz osam istaknutih i nagrađivanih filmskih ostvarenja

Međunarodni filmski festival za djecu KinoKino, čije se četvrto izdanje održava od 20. do 24. veljače u zagrebačkom kinu 'Europa', donosi osam suvremenih igranih filmova za djecu iz cijeloga svijeta koji se natječu za festivalske nagrade, a kao posebnost programa najavljena je u utorak u Zagrebu festivalska premijera prvog hrvatskog SF filma od osamostaljenja 'Moj dida je pao s Marsa'.
 
festival

U programima ovogodišnjeg ZagrebDoxa šest dokumentaraca s međunarodnih festivala

Nekoliko sjajnih dokumentaraca uvrštenih u programe uglednih međunarodnih filmskih festivala kao što su Sundance, Berlinale i Trst gledamo i na ovogodišnjem ZagrebDoxu.
 
projekcija

Novi hrvatski filmovi u Kinoteci

Tjedan u kinu Kinoteka započinje u utorak, 5. veljače, dramom 'Sam Samcat' u režiji kazališnog i filmskog redatelja Bobe Jelčića. U srijedu, 6. veljače, na rasporedu je novi film Vinka Brešana 'Koja je ovo država', dan kasnije u društvu 'Osmog povjerenika' putuje se na Trečić, a film 'Za ona dobra stara vremena' prikazuje se u petak, 8. veljače.
 
projekcija

'Ufuraj se i pukni' – prva hrvatska komedija bez fige u džepu

'Ufuraj se i pukni', prvi je varaždinski dugometražni igrani film, koji je nastao prema scenariju istoimene uspješne predstave Kerekesh Teatra. Radi se o prvom filmu poznatog hrvatskog glumca i kazališnog, a sada i filmskog redatelja Ljubomira Kerekeša, koji počinje s kino prikazivanjem 4. travnja.
 
projekcija

Kinoklub Zagreb: Godišnja produkcija na 12. Gledalištu

Kinoklub Zagreb (KKZ), najstariji kinoklub u Hrvatskoj predstavit će 15. i 16. veljače, na 12. Gledalištu, svoju godišnju filmsku produkciju, a prikazat će se filmovi svih članova KKZ-a snimljeni u 2018. godini.
 
projekcija

Filmske mutacije: XII. Festival nevidljivog filma – retrospektiva filmova Pere Portabella

Dvanaesto izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma od 6. do 8. veljače u Art-kinu otvara svoju kartografiju filmskih avangardi posvećenu vizionarskim praksama filmske vampirologije katalonskog umjetnika Pere Portabelle pod naslovom 'Geste undergrounda'.
 
natječaj

Otvoren natječaj za potporu snimanju studentskih kratkometražnih igranih filmova

Natječaj za potporu studentskim kratkometražnom igranom filmu raspisala je udruga 'Izvan fokusa' u sklopu donacijskog programa za stipendiranje, poticanje i razvoj kreativnosti i pružanje potpore za organizaciju umjetničkih manifestacija, priopćeno je u subotu iz te udruge. Rok za prijavu na natječaj je 12. veljače 2019.!
 
projekcija

Starost na filmu u kinu 'Tuškanac'

Od ponedjeljka, 4. veljače do nedjelje, 10. veljače u kinu 'Tuškanac' prikazuje se izbor od 12 filmova koji na različite načine obrađuju temu 'starost na filmu'. Na programu će se naći remek djela Akire Kurosawe, Vittorija de Sice, Ingmara Bergmana, Yasujira Ozua, Michaela Hanekea i dr., a uoči prve projekcije uvod će održati filmska kritičarka Višnja Vukašinović.
 
projekcija

U riječkom Art-kinu u veljači premijere hrvatskih filmova 'Mali' i 'Posljednji Srbin u Hrvatskoj'

Art-kino u Rijeci u veljači će premijerno prikazati dva hrvatska filma, 'Mali' Antonija Nuića i 'Posljednji Srbin u Hrvatskoj' Predraga Ličine te brojne nagrađivane filmove poput 'Čovjeka iz sjene' Adama McKaya, 'Miljenice' Yorgosa Lanthimosa i 'Obiteljskih veza' Hirokazua Kore-Ede, najavljeno je iz ovog kina.
 
festival

ZagrebDox: U Biografskom doxu filmovi o sportskim genijima, snažnim ženama i indijskom nobelovcu

Službeni program Biografski dox gledateljima predstavlja živote iznimnih pojedinaca čija postignuća, hrabrost ili aktivizam inspiriraju ljude diljem svijeta pa će tako ove godine predstaviti legendu tenisa Johna McEnroea, penjača Alexa Honnolda, ratnu izvjestiteljicu Marie Colvin, nekadašnju pop senzaciju Kate Nash i indijskoga nobelovca Kailasha Satyarthija.
 
predavanje, tribina

Legendarni filmski snimatelj Vittorio Storaro gostuje u Zagrebu

U organizaciji Talijanskog instituta za kulturu, u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti i Kinom Europa, održat će se gostovanje uglednog filmskog snimatelja Vittorija Storara, dobitnika čak tri nagrade Oscar. U srijedu, 6. veljače, od 11 do 13 sati, u F22 – akademijskoj sceni ADU, Vittorio Storaro održat će masterclass predavanje otvoreno za studente, profesore i svu zainteresiranu javnost. Predavanje će moderirati filmski kritičar i filmolog Mario Kozina. Ulaz je slobodan!
 
projekcija

Opus Petera Bogdanovicha u zagrebačkoj Kinoteci

Zagrebačka Kinoteka ovotjedni program posvećuje filmovima poznatog američkog redatelja, scenarista, producenta i kritičara Petera Bogdanovicha, čije se uspješnice mogu pogledati do subote, 2. veljače.
 
projekcija

Retrospektiva kanadskog 'wunderkinda' u kinu 'Tuškanac'

Od srijede, 30. siječnja do subote, 2. veljače, kino 'Tuškanac' prikazuje retrospektivu mladog, darovitog i veoma plodnog kanadskog redatelja Xaviera Dolana. U sklopu programa pod nazivom Portreti: Filmski 'wunderkind' Xavier Dolan bit će prikazano ukupno 6 redateljevih filmova.
 
projekcija

Filmovi Jeana Roucha na Kratkom utorku

Na prvom Kratkom utorku ove kalendarske godine, 29. siječnja, prikazat će se dva programa filmova jednog od najvećih redatelja svih vremena - Jeana Roucha. Ovaj Francuz zadužio je filmski svijet iz barem tri razloga - smatra ga se ocem dokumentarnog stila cinéma-vérité (hvatanje stvarnog života ljudi, često kroz intervjue na stvarnim lokacijama), kao i ocem etnofikcije, prvog hibridnog žanra koji miješa dokumentarni i igrani film...
 
predavanje, tribina

Masterclass 'Zašto ne? Filmsko stvaralaštvo Jeana Roucha'

U srijedu, 30. siječnja, u 18 sati, u Dokukinu KIC u, masterclass na temu 'Zašto ne? Filmsko stvaralaštvo Jeana Roucha' održat će francuski redatelj i profesor Jean Noël Cristiani.
 
najave

MEDIA i Europski filmski forum u sklopu Berlinalea

MEDIA i ove godine za vrijeme održavanja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu organizira Europski filmski forum. Forum će se odvijati 11. veljače, od 14 do 17 sati, a ovogodišnja tema je - 'Podnaslovljivanje i sinkronizacija: korištenje tehnologije za jačanje mobilnosti europskog filma'.
 
radionica, kolonija

U veljači kreće novo izdanje Filmske škole Kinokluba Zagreb

Novo izdanje Filmske škole Kinokluba Zagreb, tradicionalne početničke radionice scenarija, režije, snimanja i montaže, počinje u utorak, 12. veljače, uvodnim predavanjem u kino dvorani Kinokluba Zagreb.
 
predstavljanje

Kino 'Europa' i ZFF predstavljeni na američkoj konferenciji Art House Convergence

Hrvoje Laurenta, izvršni direktor kina Europa i Zagreb Film Festivala sudjelovao je na konferenciji Art House Convergence koja se održala od 21. do 24. siječnja 2019. u Midwayu, u Utahu (SAD). U sklopu konferencije predstavio je rad kina Europa i Zagreb Film Festivala pred prepunom dvoranom američkih kinoprikazivača i filmskih profesionalaca u sklopu panela naslovljenog 'Nove ideje iz Starog svijeta: Učimo od naših europskih kolega.'
 
projekcija

Revija filmova u riječkom Art-kinu: 2. History Film Festival

Drugo izdanje History Film Festivala, međunarodnog festivala povijesnih dokumentarnih filmova u Rijeci, u Art-kino donosi reviju od sedam odabranih dokumentaraca koji će se prikazivati ovog vikenda, od 26. do 27. siječnja.
 
projekcija

15. Oscar revija u Cinestar kinima

Ovogodišnja Oscar revija u CineStar kinima diljem Hrvatske prikazat će najuspješnije filmove nominirane prestižnim Oscarom ove godine, a održava se od 31. siječnja do 10. veljače. Filmovi s najviše nominacija koji će se prikazivati su: 'Miljenica' s 10 nominacija, 'Čovjek iz sjene' i 'Zvijezda je rođena' s 8 nominacija, 'Bohemian Rhapsody' s 5 nominacija, ali i mnogi drugi.
 
natjecanje

Kreće treće izdanje nagradne igre #euFilmContest

Nagradna igra organizirana je u suradnji s Europskom komisijom kako bi se promovirala raznolikost europskog filma i TV serija među širom publikom. Pobjednici ovog kruga osvojit će odlazak na Međunarodni filmski festival u Cannesu. Igra traje do 19. ožujka 2019.
 
projekcija

Dokukino KIC otvara sezonu dokumentarcem o Bergmanu

Zagrebačko kino Dokukino KIC nakon duže stanke ponovno počinje s programom - u petak, 1. veljače, u zagrebačkom Kulturno-informativnom centru (KIC) dokumentarnim filmom 'Bergman: Jedna godina, jedan život', koji je osvojio europskog Oscara za najbolji dokumentarni film.
 
financiranje

RE–ACT: po četvrti put odabrano šest naslova za razvoj koprodukcijskih projekata

Tijekom kratke svečanosti održane u okviru godišnjeg koprodukcijskog foruma When East Meets West u Trstu, predstavnici Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra i Audiovizualnog fonda pokrajine Furlanije-Julijske krajine, partnerskih zemalja inicijative RE–ACT (Regional Audiovisual Cooperation and Training), po četvrti put objavili su izbor šest naslova, primatelja potpore RE–ACT-ovog natječaja za razvoj koprodukcijskih projekata.
 
natječaj

Oberhausen Seminar 2019 - poziv

Oberhausen Seminar eksperimentalni je međunarodni edukativni program namijenjen filmskim kustosima, filmašima, redateljima, umjetnicima, arhivistima, kritičarima, istraživačima, kako bi proširili svoja znanja, a realizira se u suradnji International Short Film Festival Oberhausen, LUX London i Flaherty Seminara (New York). Rok za prijavu je 1. veljače 2019.
 
festival

Binarno kino i jedinstveni zvučni performansi ovog vikenda na Device_art festivalu

Device_art festival, međunarodni festival umjetnosti, robotike i novih tehnologija u svom završnom siječanjskom izdanju donosi dva programa za sve ljubitelje filmske i zvučne umjetnosti. Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti ovog će vikenda, 26. i 27. siječnja postati centar Device_art Binarnog kina i zvučnih performansa petoro europskih umjetnika.
 
obavijest

Karlovački Four River Film Festival predstavljen na filmskom festivalu u Dhaki

'Better Film, Better Audience, Better Society' (Bolji film, bolja publika, bolje društvo) bio je moto međunarodnog filmskom festivalu - Dhaka International Film Festivala, održanog u Dhaki u  Bangladešu, na kojem je voditeljica Kino kluba Karlovac Ksenija Sanković predstavila karlovački Four River Film Festival (FRFF).
 
projekcija

'Šavovi' u službenom programu ovogodišnjeg Berlinalea

Dugometražni igrani film 'Šavovi' srpskog redatelja Miroslava Terzića, nastao u srpsko-slovensko-hrvatsko-bosanskoj koprodukciji, uvršten je u službeni program Berlinalea. Njegovo 69. izdanje održat će se od 7. do 17. veljače 2019. godine u glavnom gradu Njemačke, a Terzićev film dio je službenog programa Panorama, tradicionalno usmjerenog na filmove s jakim autorskim vizijama.
 
projekcija

Josipa Lisac na filmskom platnu

U zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema i splitskom CineStar 4DX Mall of Split, uoči Valentinova, 13. veljače publika će moći doživjeti jedinstvenu projekciju na filmskom platnu: 'Josipa Lisac from Croatia Records studio… tu u mojoj duši stanuješ…'. Izvan Hrvatske, projekciju će još jedino moći doživjeti publika u CineStaru 4DX Novi Sad.
 
projekcija

Godišnja produkcija Blankovih filmova

Godišnja produkcija Blankovih filmova bit će predstavljena u utorak, 22. siječnja, u 19 sati, u dvorani Društva hrvatskih filmskih redatelja u Boškovićevoj 23, drugi kat. Ulaz je slobodan!
 
obavijest

Objavljen novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa

Iz tiska je izašao novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (95/jesen 2018) čiji je temat posvećenu prikazu nacionalnih identiteta na filmu, a na dvjestotinjak stranica donosi i studije o novijem crnogorskom filmu, nacionalnom identitetu u domaćoj produkciji devedesetih te daje novi pogled na režijski debi slavne glumice Angeline Jolie.
 
festival, djeca, mladi

KinoKino: Za mjesec dana počinje četvrto izdanje festivala

Međunarodni filmski festival za djecu - KinoKino, pripremio je za svoje četvrto izdanje, koje će se održati od 20. do 24. veljače u zagrebačkom kinu Europa, mnoštvo filmova, radionica i raznih događanja za djecu i njihove roditelje.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>