info - film, video


projekcija

Posljednji ovogodišnji Kino Cirkus

Posljednji ovogodišnji Kino Cirkus, 16. prosinca, s početkom u 20 sati, u kinoteci Zlatna vrata, donosi nam brazilski dokumentarni film 'Gira and the Circus of Life', dio inovativne petodijelne dokumentarne serije 'Reimagine Rio' poznate brazilske filmašice Katie Lund ('Božji grad') i debitantice Lili Fialho. Ulaz na Kino Cirkus je besplatan!
 
obljetnica, proslava

Akademija dramske umjetnosti slavi 50. obljetnicu Studija montaže

Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu će u utorak, 17. prosinca, svečano obilježiti 50. obljetnicu Studija montaže.
 
projekcija

Filmski Šamanizam

Program obilježavanja desete godišnjice smrti Vedrana Šamanovića, najdugovječnijeg predsjednika Kinokluba Zagreb održat će se u subotu, 14. prosinca, u 19 sati.
 
projekcija

Retrospektiva filmova Tomislava Gotovca u Beču

Filmovi Tomislava Gotovca (1937.-2010.) nastavljaju obilazak svijeta retrospektivom koju su na poziv Austrijskog filmskog muzeja i u suradnji s njegovim kuratorom Jurijem Medenom, pripremili Institut Tomislav Gotovac i Hrvatski filmski savez. Retrospektiva se održava u Austrijskom filmskom muzeju 12. i 13. prosinca 2019.
 
projekcija

'Kino za sve': projekcije za djecu sa senzornim teškoćama u Zagrebu i Varaždinu

Posebne projekcije prilagođene djeci sa senzornim teškoćama održat će se u zagrebačkom kinu 'Tuškanac' 12. prosinca, u 9,30 sati i 14. prosinca, u 13 sati te u varaždinskom Kinu Gaj 17. prosinca, u 10 sati.
 
projekcija

Premijerno prikazan dokumentarni film '70' o Ansamblu LADO

Dokumentarni film o Ansamblu LADO pod nazivom '70' premijerno je prikazan u srijedu u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema. Filmom se obilježava sedam desetljeća postojanja jedinog profesionalnog folklornog ansambla u Hrvatskoj što je i bio povod naziva filma.
 
projekcija

Ciklus filmova 'Virusi' u riječkom Art-kinu

Nevidljivi ubojice epskih razmjera, virusi su, nadnaravni ili realni, zasigurno jedan od najvećih i najzlokobnijih neprijatelja u povijesti filma. Povod je to za ciklus filmova 'Virusi' koji se u Art-kinu održava od 12. do 14. prosinca.
 
projekcija

MSU Short Film - umjetničko-edukativni program kratkometražnog filma

U kinu Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, u okviru programa MSU Short Film 13. prosinca prikazuju se kratkometražni filmovi hrvatske kinematografije. Iako je dugometražni igrani film najvidljivija i najpopularnija filmska vrsta, hrvatska je kinematografija najveće međunarodne uspjehe, pa i najveće umjetničke dosege ostvarila u kratkometražnim animiranim, dokumentarnim i eksperimentalnim filmovima.
 
projekcija

Hrvatski film 'Dopunska nastava' nastavlja američku turneju

Palm Springs International Film Festival jedan je od najvećih filmskih festivala Sjeverne Amerike, koji svake godine predstavlja najnovije i najhvaljenije međunarodne dugometražne igrane i dokumentarne filmove. Ove godine, u konkurenciji u programu 'World Cinema Now' je i 'Dopunska nastava' redatelja Ivana-Gorana Viteza, film koji će tijekom 12 dana festivalskih događanja i projekcija, biti prikazan tri puta.
 
obavijest

Vanja Kaluđerčić nova je direktorica Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu

Filmska menadžerica i selektorica brojnih filmskih festivala te direktorica akvizicija filmskog streaming servisa i distributera MUBI, Puljanka Vanja Kaluđerčić, preuzima ulogu direktorice prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu.
 
projekcija

Redateljski dvojac Powell & Pressburger u kinu 'Tuškanac'

Od 11. do 14. prosinca u kinu 'Tuškanac' održava se retrospektiva čuvenog britanskog redateljskog dvojca, Michaela Powella i Emerica Pressburgera, koji su u okrilju produkcijskog poduzeća The Archers realizirali neka od najvažnijih ostvarenja britanske kinematografije 1940-ih.
 
projekcija

Opus Judy Garland u Kinu Kinoteka

Program Kino kao nekad ponovno nas vraća u zlatno doba Hollywooda, ovaj tjedan ruku pod ruku s ikonom klasičnog Hollywooda koja je svoje mjesto u povijesti filma upisala snažnom karizmom, moćnim glasom i suradnjama sa slavnim glumcima i redateljima holivudskih mjuzikala – Judy Garland.
 
projekcija

Premijera filma 'Voštana figura' Vesne Mačković i razgovor s umjetnicom

Nagrađivana hrvatska umjetnica Vesna Mačković, poznata po brojnim multidisciplinarnim projektima, najavljuje premijeru svog kratkometražnog filma 'Voštana figura' 14. prosinca u Muzeju suvremene umjetnosti.
 
projekcija

Re-selected predstavlja - Glasni šapati, film prije pada zida

Novi Kratki utorak, koji se održava 10. prosinca, u 21 sat, u kinu 'Tuškanac' u Zagrebu, bit će u znaku projekta re-selected Filmskog festivala u Oberhausenu i Instituta Arsenal iz Berlina, čija je ideja ponovno čitanje filmske povijesti kroz analognu arhivu.
 
najave

'Mnemosyne : : Jasenovac na filmu' u Beogradu

U četvrtak, 12. prosinca, u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju održat će se program 'Mnemosyne : : Jasenovac na filmu' autorica Ane Kršinić-Lozica i Sonje Leboš.
 
obavijest

Dokumentarni film '3069' Jakova Sedlara pogledalo 50 tisuća ljudi

Film '3069' Jakova Sedlara, koji tematizira problem suicida među hrvatskim braniteljima, zabilježio je svog 50 tisućitog gledatelja na svečanoj projekciji u Dubrovniku, održanoj u povodu Dana branitelja tog grada.
 
projekcija

Program 'Film XX: Ženski filmski narativi' u KIC-u

Program 'Film XX: Ženski filmski narativi' Kulturno informativnog centra sastoji se od nekoliko filmskih ciklusa a fokusiran je na reprezentativne redateljice koje su i dalje rijetka pojava u svijetu filma. U utorak, 10. prosinca, u 19 sati, u Dokukinu KIC prikazuju se dva utjecajna dokumentarca drugog feminističkog vala snimljena 1971. godine 'Tri života' Kate Millett i 'Ženski film' kolektiva San Francisco Newsreel.
 
projekcija

Dokumentarni film 'Selfie' stiže u neovisna kina diljem Hrvatske

Dokumentarni film 'Selfie', zabavan i istovremeno potresan autoportret dvojice tinejdžera iz srca talijanske Camorre u režiji Agostina Ferrentea stiže u neovisna kina diljem Hrvatske u distribuciji Restart Labela.
 
projekcija

Splitska premijera dokumentarnog filma 'Vrijeme nije pomoglo'

Splitska premijera dokumentarnog filma 'Vrijeme nije pomoglo' održat će se u ponedjeljak, 9. prosinca, u 20 sati, u Kinoteci Zlatna vrata. Polusatni dokumentarni film govori o reljefu Vrata što ga je umjetnik Branko Ružić izradio 1984. godine kao sudionik likovne kolonije koju je organizirala Željezara Sisak.
 
obavijest

DMK forum: Filmski turizam stabilan segment turizma u Hrvatskoj

Filmski turizam u Hrvatskoj proteklih je godina sve snažniji, postaje stabilan i važan dio turizma općenito, s resursima koji otvaraju mogućnosti za razna područja i zato bi ga trebalo podupirati, složili su se sudionici 7. DMK foruma Hrvatske turističke zajednice posvećenog toj temi.
 
projekcija

Premijera filmova nastalih na 15. Školi filma

Ovoga petka, 6. prosinca, s početkom u 20 sati, u klubu Pulske filmske tvornice premjerno će biti prikazani kratkometražni igrani i dokumentarni filmovi nastali na 15. Školi filma pod mentorstvom redatelja i filmskog pedagoga Tomislava Šobana, snimatelja i montažera Martina Bastijanića i Michelea Bulešića te producenta i montažera Marka Zdravkovića-Kunca.
 
projekcija

Finno Ugric Film Festival u KKZ-u

U subotu, 7. prosinca, u 19 sati, u Kinoklubu Zagreb će prikazati gostujući program Finno Ugric Film Festivala uz gostovanje Edine Csüllög, direktorice festivala
 
obavijest

Akademija Saharov 2019.

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj već sedmu godinu zaredom u sklopu Human Rights Film Festivala u Zagrebu organizira promociju Nagrade Saharov za slobodu misli kako bi prigodnim programom, tribinama i projekcijama podsjetio na vrijednosti i ideale na kojima se temelji EU.
 
projekcija

Hrvatska premijera dokumentarnog filma 'Građanka Jane – Borba za grad'

Program Kulturno informativnog centra 'Grad i film' sastoji se od nekoliko tematskih ciklusa koji analiziraju urbane probleme kroz filmsku prizmu. U ponedjeljak, 9. prosinca, u 19 sati, u Dokukinu KIC održat će se hrvatska premijera filma 'Građanka Jane - Borba za grad' (Citizen Jane – Battle for the City), dokumentarca o legendarnoj aktivistici i teoretičarki urbanizma Jane Jacobs. Ulaz je slobodan!
 
obavijest

Video+poetry - gostovanje Marie Craven u Kino klubu Split

U subotu 7. i nedjelju, 8. prosinca, od 20 sati, u Kino klubu Split gostuje nezavisna australska filmska redateljica i predstavnica eksperimentalne kinematografije Marie Craven (Anne-Marie Elizabeth Crawford).
 
nagrada

Animafest: Chris Robinson dobitnik Nagrade za izniman doprinos proučavanju animiranog filma

Chris Robinson, istaknuti kanadski animacijski kritičar i umjetnički ravnatelj Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi, ovogodišnji je dobitnik Nagrade za izniman doprinos proučavanju animiranog filma, koja će mu biti uručena na otvorenju Animafesta, 8. lipnja 2020.
 
predstavljanje, projekcija

Filmovi Ivana Ladislava Galete u Torontu

Kulturni centar TIFF Bell Lightbox u kanadskom Torontu, u kojem se među ostalim održava ugledni Toronto International Film Festival, priređuje u četvrtak, 5. prosinca, filmski program posvećen Ivanu Ladislavu Galeti (1947.-2014.), hrvatskom multimedijskom umjetniku i filmskom autoru čija su djela te istraživački pristup filmu i drugim medijima još za njegova života prepoznati izvan hrvatskih granica.
 
predavanje, tribina

Katarzyna Kozyra: 'Looking for Jesus' / razgovor s umjetnicom

Film 'Looking for Jesus' prvi je put prikazan na festivalu Millennium Docs Against Gravity u Varšavi sredinom 2018., a u Hrvatskoj će premijerno biti prikazan u Dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti u četvrtak, 5. prosinca, s početkom u 18 sati. Nakon projekcije filma održat će se i prigodan razgovor s umjetnicom.     
 
projekcija

Filmski triptih Miroslava Mandića 'Glumim, jesam' uskoro u domaćim kinima

Zagrebačka premijera filma 'Glumim, jesam' održat će se u ponedjeljak, 9. prosinca, u kinu Kinoteka, u prisustvu redatelja Miroslava Mandića, glumica Lune Zimić Mijović i Lane Barić te ostatka filmske ekipe, a tijekom prosinca film će se moći pogledati i u neovisnim kinima u Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Samoboru, Čakovcu i Daruvaru.
 
natječaj

CEE Animation Forum: natječaj za animirane projekte i nova VR kategorija

CEE Animation Forum (prijašnji Višegradski animacijski forum) održava se od 5. do 8. svibnja u Liberecu u Češkoj. Riječ je o vodećoj manifestaciji iz perspektive razvoja projekata s područja animiranoga filma u srednjoj i istočnoj Europi.
 
nagrada

Kühnu priznanje MOFF-a za najbolju sporednu ulogu u filmu 'Koja je ovo država'

Hrvatski glumac Dražen Kühn dobio je priznanje za najbolju sporednu ulogu u filmu 'Koja je ovo država' redatelja Vinka Brešana na Mostar film festivalu – Festivalu filmske glume (MOFF), koji je okončan u ponedjeljak navečer, a nagrade za najbolje glavne uloge otišle su u ruke glumaca Sergeja Trifunovića i Snežane Bogdanović.
 
nagrada

Filmu 'Posljednji bunar' 23. nagrada na festivalu u SAD-u

Kratkometražnom filmu 'Posljednji bunar' redatelja Filipa Filkovića 23. po redu nagrada dodijeljena je na Festivalu znanstvenofantastičnog i horor filma Vortex koji se od 19. do 27. listopada održao u Rhode Islandu.
 
projekcija

Filmski program u Dokukinu KIC u znak sjećanja na Matiju Vukšića

U znak sjećanja na Matiju Vukšića, novinara, scenarista i filmskog redatelja, zagrebačko Dokukino KIC pripremilo je za nedjelju, 8. prosinca, projekciju njegovih dvaju filmova kojima se pozicionirao kao jedan od najznačajnijih hrvatskih redatelja mlađe generacije.
 
predavanje, tribina

Predavanja o produkciji kratkog igranog filma u Kino klubu Zagreb

Pod nazivom 'Prep to wrap' tijekom prosinca u Kino klubu Zagreb održat će se nekoliko predavanja kojima je cilj prenijeti praktičko znanje i informacije u svrhu lakše i kvalitetnije pripreme za snimanje kratkih igranih filmova u nezavisnim uvjetima.
 
predstavljanje

Hrvatski filmovi i projekti na 16. Animateci

Niz hrvatskih kratkometražnih naslova prikazat će se na 16. izdanju međunarodnog festivala animiranog filma Animateka koji u Ljubljani traje od 2. do 9. prosinca. Osim toga, u industrijskom dijelu programa, AnimatekaPRO, predstavit će se i dva hrvatska projekta.
 
predavanje, tribina

Masterclass Ognjena Glavonića u Dokukinu KIC

Nagrađivani srpski redatelj dokumentarnih i igranih filmova Ognjen Glavonić održat će masterclass predavanje naslova 'Od igranog ka dokumentarnom ka igranom' u zagrebačkom Dokukinu KIC, u ponedjeljak, 2. prosinca, od 18 do 20 sati. Ulaz na masterclass je besplatan!
 
projekcija

'Dnevnik Diane Budisavljević' u kinima u Bosni i Hercegovini

Svečanim premijernim projekcijama 'Dnevnika Diane Budisavljević' u Sarajevu, Banja Luci i Bihaću najavit će se redovno prikazivanje filma u kinima Bosne i Hercegovine od 5. prosinca.
 
festival

Projekcijom Vrdoljakova 'Generala' otvoren 13. Mostar Film Festival

Projekcijom filma ‘General’ u četvrtak je otvoren 13. Mostarski Film Festival (MOFF) na kojemu će u natjecateljskoj konkurenciji biti prikazana tri hrvatska filma te još tri rađena u koprodukciji s drugim državama.
 
projekcija

Bertolucci ponedjeljkom u riječkom Art-kinu

Prosinački ponedjeljci u Art-kinu rezervirani su za filmove velikog talijanskog redatelja Bernarda Bertoluccija, autora brojnih antologijskih filmskih ostvarenja među kojima na veliko platno Art-kina stižu 'Konformist', 'Posljednji tango u Parizu', 'Posljednji car' i 'Sanjari'.