info - performans


izložba, performans

Izložba '40 godina art ljubavi Vlaste Delimar' u Domu HDLU

Izložba '40 godina art ljubavi Vlaste Delimar', kojom se obilježava 40 godina umjetničkog djelovanja te istaknute hrvatske performerice, otvara se 9. siječnja u Domu hrvatskih likovnih umjetnika.
 
djeca, mladi

2. Dječji Open stage u splitskom Domu mladih

Kulturna alternativa mladih - Hram najavljuje 2. Dječji Open stage - otvorenu večer performansa koja će se održati 22. prosinca, u 18 sati, u Amfitetru Doma mladih. Ulaz na predstavu je besplatan!
 
obljetnica, proslava, performans

Premijera dokumentarnog performansa 'Zona'

'Zona' je trodijelni performans koji će se održati u srijedu 18. prosinca (Zona_A), četvrtak 19. prosinca (Zona_B) i petak 20. prosinca (Zona_C) u 20 sati. Svaka od izvedbi je zasebna cjelina. U nedjelju, 22. prosinca (Zona A+B+C), na sam 30. rođendan Montažstroja bit će izveden završni performans koji objedinjuje sve tri prethodne izvedbe. Nedjeljna izvedba počinje u 18 sati, a tijekom ove izvedbe posjetitelji mogu ulaziti i izlaziti po volji.
 
performans

'Orkestracija prostora' - intermedijalna performativna igra

Soundpainting platforma Pula predstavlja intermedijalnu performativnu igru: 'Orkestracija prostora', koja će se održati 15. prosinca, u 20 sati, u koncertnoj dvorani Rondo – DC Rojc Pula.
 
performans

Premijerno izvođenje performansa 'Skoro, polako' u KNAP-u

Premijerno izvođenje performansa 'Skoro, polako' autorskog tima Komljenović / Panza, u produkciji Ekscene, održat će se 28. studenog, u 20 sati, u Koncertnoj dvorani Centra KNAP.
 
performans

Performans Vlaste Delimar u Galeriji KCM

Vlasta Delimar, jedna od najznačajnijih hrvatskih suvremenih umjetnica, 19. studenog u Kulturnom centru Mesnička izvest će performans 'Pokušaj poistovjećenja'. Upravo taj performans, kao svoj prvi, izvela je sa Željkom Jermanom na isti datum 1979. godine, u istom prostoru (tadašnje galerije Podroom).
 
festival

19. Performance Art Festival: Krhkost kao otpor

19. Performance Art Festival: Krhkost kao otpor održat će se 19. i 20. studenog u osječkoj Galeriji Kazamat. Sudjeluju: Tajči Čekada, Vlasta Delimar, Nina Kurtela, Studio Artless. Kustosica je Josipa Bubaš.
 
performans

Izvedba rada/audioperformansa 'OSscape' umjetnika Marka Jovića

U petak, 15. studenog, s početkom u 20 sati, u prostoru osječkog Bastiona, održat će se izvedba rada/audioperformansa pod nazivom 'OSscape' umjetnika Marka Jovića koja je nastala kao rezultat petog rezidencijalnog programa u sklopu projekta MMML Studio.
 
performans

'Treniranje prisutnosti/Vježbanje spontanosti'

Soundpainting platforma Pula predstavlja izvedbu multidisciplinarnog performansa 'Treniranje prisutnosti/Vježbanje spontanosti', koja će se održati u petak, 15. studenog, s početkom u 21 sat, u koncertnoj dvorani 'Rondo' u DC Rojc u Puli.
 
najave

Situacije predstavljaju: glazbeni performans članova DAH-a

Autonomni kulturni centar kroz program Situacije najavljuje glazbeni performans članova Dijaspore Afrikanaca u Hrvatskoj, koji će se održati 6. studenoga, od 16 sati, kod prihvatilišta za strance Porin u Dugavama. Program Situacije provodi se kroz projekt 'Korak dalje prema uključivoj kulturi'.
 
najave

6. DRAGram: vodeći svjetski performeri burleske u Zagrebu

DRAGram, festival drag kulture i umjetnosti u organizaciji queer umjetničkog kolektiva House of Flamingo, u Zagrebu se održava 7. i 8.11. Šesto izdanje za svoju tematsku okosnicu uzima burlesku i boylesque izvedbeni izričaj, te će u dva dana obogatiti zagrebačku kulturnu i izvedbenu ponudu koja ide uz bok umjetničkim, zabavnim i društveno-kritičnim kulturnim sadržajima uobičajenim u brojnim svjetskim metropolama.
 
performans

Performans 'Barehanded Sculptor' u pulskom 'Rojcu'

Suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100 će u subotu, 2. studenog, u 21 sat, izvesti kontorcionistički performans 'Barehanded Sculptor' u hodnicima pulskog Društvenog centra 'Rojc'. Performans u režiji Jakova Labrovića i izvedbi Antee Vrdoljak rezultat je sedmodnevne rezidencije u sklopu programa 'ST Cirkus' financiranog kroz projekt 'DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara'.
 
festival

Festival Željezara 2019.

Šesti po redu Festival Željezara održava se od 28. listopada do 2. studenog 2019. Umjetnički dio programa započinje cjelodnevnim urbanim intervencijama i performansima na raznim lokacijama u prostorima naselja Caprag i samog centra grada Siska.
 
performans

2. Open stage - otvorena večer performansa

U nedjelju, 3.11., splitski Kam Hram - centar novog cirkusa priprema 2. Open stage - večer otvorenog performansa u Amfiteatru Doma mladih, s početkom u 19,30 sati. Open stage, poznat pod starim nazivom Cabaret, je manifestacija u kojoj zainteresirani afirmirani i neafirmirani umjetnici prezentiraju svoje kreativno stvaralaštvo iz područja različitih izvedbenih umjetnosti s naglaskom na suvremeni cirkus, u trajanju do 10 minuta. Prijave su u tijeku!
 
performans

Zagrebački plesni centar: Audiovizualni performans kolektiva Sonvoyce on Source

U Zagrebačkom plesnom centru (ZPC) u nedjelju, 27. listopada, izvest će se novi audiovizualni performans umjetničkog kolektiva Sonvoyce on Source, Colonello Futurista.
 
performans

'Improvizije' Ane Paška u Maloj sceni 24. listopada

Kazalište Mala scena ugostit će u četvrtak, 24. listopada, glazbeno-poetski performance autorice i izvođačice Ane Paška 'Improvizije', koji objedinjuje poeziju i crtice iz autoričina života s glazbom koju sama izvodi na nekoliko instrumenata.
 
performans

Performans 'Doktor Miserabilis' u Lazaretima

Performans 'Doktor Miserabilis' održat će se u Art radionici Lazareti 12. listopada, početkom u 20 sati. Performans je osmišljen prema motivima dramoleta za jednu lutku Dunje Robić, a izvode ga Damir Bartol Indoš, Tanja Vrvilo, Dina Puhovski (mezzosopran), Damir Prica Kafka (sax, preparirani klavir).
 
performans

Performans Kate Mijatović u MM centru

Performans "Nekoliko noćnih mora prije spavanja", vizualne umjetnice Kate Mijatović, održat će se u petak, 4. listopada, u MM centru, SC u Zagrebu, s početkom u 20:00 sati. Ulaz je besplatan.
 
performans

Performansi Vlaste Delimar i Milana Božića u Beogradu

Umjetnici Vlasta Delimar i Milan Božić gostuju 1. i 2. listopada u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u Beogradu performansima kojima postavljaju pitanja starenja i smrtnosti, odnosno slobode i samostalnosti pojedinca, a 3. listopada sudjeluju u razgovoru 'To smo mi', uz projekciju arhivskih snimaka njihovih odabranih radova.
 
predavanje, tribina, projekcija

Rubne prakse feminističke umjetnosti – primjer: Tajči Čekada ili protiv dihotomije 'čisto i opasno'

Novi program Galerije Prozori 'Rubne prakse feminističke umjetnosti – primjer: lokalna scena' otvara se razgovorom s multimedijalnom umjetnicom Tajči Čekadom te video projekcijom njezinih performansa, 9. rujna, od 19 sati.
 
predavanje, tribina, performans

Siniša Labrović: Pecanje - performans

Siva zona – prostor suvremene i medijske umjetnosti predstavlja performans i predavanje Siniše Labrovića. Performans Pecanje odvijat će se dva dana, svaki u trajanju tri sata, 4. i 10. 9. na Memorijalnom kompleksu na Trgu pomirenja u Korčuli, lokalno znanom kao Spomenik. Labrović će u Korčuli  također održati i predavanje  o vlastitom radu u subotu, 7. 9., u 21 sat u Ljetnom kinu.
 
izložba, performans

Paolo Scheggi .Oplà stick 1969 -2019

Povodom četrdesete obljetnice performansa Oplà stick: muka po Paolu Scheggiju, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu 5. rujna otvara prvu izložbu posvećenu talijanskom umjetniku Paolu Scheggiju. Izložba, u suradnji s kolaborativnom izvedbenom skupinom BADco. rekonstruira povijesni performans, održan u Galeriji Studentskog centra u Zagrebu prije pedeset godina na otvorenju izložbe Typoezija koja je bila dio manifestacije Tendencije 4. 
 
festival

Almissa festival, Omiš 2019

Jubilarno, deseto izdanje festivala suvremene umjetnosti u Omišu - Almissa Open Art, održat će se od 9. do 14. kolovoza 2019. Ove godine Sandra Sterle u ulozi kustosa formirala je iznimno kvalitetan i zanimljiv program naslovljen "Kuda idemo?".
 
najave

Noć performansa u Zadru

Mreža izvedbenih umjetnosti predstavlja Noć performansa, dinamični format cjelovečernjeg peformerskog predstavljanja, u sklopu festivala Zadar snova. U Noći performansa, 10. kolovoza, od 20 do 22 sata, u izlogu boutiquea Michal Negrin na Kalelargi, moći ćete pogledati pa i sudjelovati u izvedbi domaće pionirke performansa, jedinstvene Vlaste Delimar, koja ove godine obilježava 40 godina rada.
 
najave

Večer u 'Dolcu' uz solo izvedbu Matije Ferlina - odgađa se!

Park skulptura Dubrova ugošćuje Matiju Ferlina, hrvatskog koreografa, izvođača i redatelja koji u 'Staging A Play: Antigone' eksperimentalnoj kazališnoj uspješnici propituje dramske likove i njihove funkcije u odnosu na potencijal jednog izvođačkog tijela. Jedinstveni ambijent amfiteatra 'Dolac' postaje pozornica ovom izazovnom koreografskom uprizorenju, koje najavljuje intrigantne kulturne programe u 2019. pod organizacijom udruge Mediteranski kiparski simpozij. (Odgođeno za 30.7.2019. !)
 
performans

Obilježavanje 100 godina od praizvedbe baleta 'Trorogi šešir' u Zadru

U ponedjeljak, 22. srpnja, s početkom u 20 sati, u sklopu izložbe 'Nadrealni svjetovi Salvadora Dalija', održat će se obilježavanje 100 godina od praizvedbe baleta 'Trorogi šešir' plesno - kostimografskim performansom uz originalnu glazbu iz baleta. Performans će izvesti članice Zadarskog plesnog ansambla Marta Huber i Patricija Gospić u suradnji i prema ideji kostimografkinje Marije Šarić Ban. U performansu će sudjelovati i glumac Ivan Šarlija koji će oživjeti lik Salvadora Dalija.
 
performans

Vrtni đir: David Rovis

David Rovis održat će performans pod nazivom 'Tabula rasa' u utorak, 16. srpnja, u 21 sat, u Gradskoj radionici u Puli. Ideja za ovaj performans nastala je kroz suradnju s Gradskom radionicom na radionicama zidnog slikarstva u sklopu projekta FreeZURA.
 
performans

Ljeto u MSU: Performans 'Doktor Miserabilis' Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo

Performans 'Doktor Miserabilis' autora Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo, prema motivima dramoleta za jednu lutku Dunje Robić, održat će se u okviru multimedijalnog programa Ljeto u MSU i posljednjeg koncerta sezone Tram 11, u subotu, 13. srpnja, u 20,30 sati.
 
obavijest

Performerski maraton 'Historijsko ludilo'

Performerski maraton 11. Kustoske platforme: Historijsko ludilo održava se 12. srpnja, od 19 sati, u Centru KNAP pod mentorskom palicom Sonje Pregrad i Bojana Jablanca.
 
festival

Dani performansa u Varaždinu

Pod sloganom 'Artistry/Umješnost' u Varaždinu će se od 6. do 9. lipnja održati 18. Dani performansa, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare u varaždinskoj palači Sermage.
 
predstava

Gostovanje kolektiva Trećeprostor na festivalu Itinerant u New Yorku

Irena Boćkai i Roko Nakić, izvedbeni umjetnici kolektiva Trećeprostor, pozvani su na ovogodišnje izdanje festivala performansa i izvedbenih umjetnosti Itinerant Performance Art Festival NYC koji se održava od 21. do 25. svibnja na raznim lokacijama u New Yorku.
 
performans

NMG@PRAKTIKA / Niko Mihaljević

U subotu, 18. svibnja u 21 sat, u Amfiteatru Doma mladih u Splitu u sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA Niko Mihaljević izvest će svoj performans 'Need Your Love So Bad', nakon čega će uslijediti razgovor s umjetnikom.
 
performans

Niko Mihaljević izvodi performans 'Need Your Love So Bad' u Splitu

U subotu, 18. svibnja, u 21 sat, u Amfiteatru Doma mladih u Splitu u sklopu ciklusa NMG@PRAKTIKA Niko Mihaljević izvest će svoj performans 'Need Your Love So Bad', nakon čega će se održati razgovor s umjetnikom.
 
performans

Gostovanje Ženskog performativnog kolektiva u Veneciji

Ženski performativni kolektiv koji čine izvedbene i vizualne umjetnice Irena Boćkai, Ana Katulić i Katrin Radovani, gostuje na međunarodnom festivalu Anima Mundi u Veneciji u organizaciji Itsliquid grupe. Festival se održava usporedno s trajanjem Venecijanskog bijenala, a performans 'Shame' će biti izveden 12. svibnja u Veneciji (Palazzo Ca' Zanardi).
 
projekcija, performans

Vesna Mačković: 'Migrirati ili ne migrirati'

U sklopu programa Connect/Reflect, u Gradskoj galeriji Striegl, u petak, 3. svibnja, s početkom u 19 sati, bit će premijerno prikazan kratki animirani video sisačke umjetnice Vesne Mačković 'Migrirati ili ne migrirati'. Prilikom premijernog prikazivanja ovog videa, umjetnica će izvesti i kratki multimedijalni performans pripremljen samo za ovu priliku.
 
obavijest

Predavanje 'Povijest političkog performansa u Hrvatskoj' održano u Madridu

Zvonimir Dobrović, predsjednik udruge Domino i umjetnički direktor festivala Queer Zagreb i Perforacije, održao je u utorak na španjolskoj Kraljevskoj višoj školi dramskih umjetnosti u Madridu predavanje na temu 'Povijest političkog performansa u Hrvatskoj'.
 
izložba

Dragana Sapanjoš u Galeriji Prozori

Performans i izložba Dragane Sapanjoš pod nazivom 'In the Right Place' održat će se u utorak, 2. travnja 2019. u 19 sati, u Galeriji Prozori.
 
performans

'Orkestracija prostora' – praizvedba u Puli

Soundpainting platforma Pula najavljuje praizvedbu intermedijalne performativne igre 'Orkestracija prostora' koja će se održati u subotu, 30. studenog, s početkom u 21,30 sati. 7 izvedbenih umjetnika, 7 autorskih rukopisa, 7 izvođačkih senzibiliteta, 7 umjetničkih estetika –susreću se u umjetničkom konceptu kojemu je prostor katalizator orkestracije, a pokret induktor kompozicije.
 
obavijest

Zvonimir Dobrović gostuje na prestižnom američkom sveučilištu Yale

Na poziv američkog sveučilišta Yale, umjetnički direktor udruge Domino Zvonimir Dobrović održat će predavanje na Odsjeku dramaturgije i dramske kritike u srijedu, 27. ožujka.
 
performans

'Tijelo migranata' – performans u Osijeku

Studentice Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, u sklopu kolegija Metode i prakse umjetničkog istraživanja, pripremaju performans pod nazivom 'Tijelo migranata' koji će biti  izveden u ponedjeljak, 18. ožujka, na osječkom Trgu slobode, s početkom u 15 sati.
 
natječaj

Poziv umjetnicima za prijave na edukativni program Noći performansa 2019.

Pozivaju se umjetnici na sudjelovanje u edukativnom programu Noći performansa u okviru festivala Ganz nove Perforacije koji se održava od 27. lipnja do 2. srpnja u Zagrebu, u organizaciji udruge Domino, sa zasebnim programima u Rijeci, Osijeku, Zadru, Splitu, Dubrovniku i Koprivnici. Na poziv se mogu javiti umjetnici iz Hrvatske. Rok prijave je 7. travnja 2019.!
 
performans

Kazališni performans za mlade o destigmatizaciji debljine

U petak, 15. ožujka, održat će se edukativni kazališni performans za mlade 'Ide debeli, makni se' na Sceni Vidra, s početkom u 11 sati. Predstava je nadahnuta romanom Šime Štorice 'Poljubit ću je uskoro, možda', a režirala ju je Sanja Sumrak Radoš, dok glavnu i jedinu ulogu u performansu tumači glumac Ognjen Milovanović. Ulaz je besplatan!
 
performans

Ane Paška: Improvizije

Ane Paška (Ana-Marija Fabijanić), izvođačica, glazbenica, dramaturginja, ilustratorica, predstavit će 14. ožujka, s početkom u 20 sati, svoj poetsko-glazbeni performans 'Improvizije' u kazalištu Mala scena u Zagrebu.