info - performans


performans

Performans 'MILK Voices' u Rijeci

Međunarodni plesni i glazbeni projekt 'MILK Voices' nastao je u koprodukciji EN-KNAP Productions i Goethe instituta, a uključuje performans suvremene plesne skupine EN-KNAP, Putokaza i pjevača Michaela Schiefela. Riječki performans koji će se u utorak, 15. rujna, održati od Korza do arheološkog parka Principij u 18 i u 20 sati dio je mini-turneje koja obuhvaća još Ljubljanu i Berlin.
 
performans

HDLU: Za vikend performansi u Ilici i na Britanskom trgu

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Projekt Ilica: Q’ART za vikend, 12. i 13. rujna, najavljuju projekt Performing Ilica, u okviru kojega će Božidar Katić, Siniša Labrović i Dejan Gotić, u Ilici i na Britanskom trgu izvoditi performanse.
 
performans

'Okolo': ambijentalni elektro-akustični performans multimedijalnog umjetnika Alexa Brajkovića

U subotu, 29. kolovoza, s početkom u 20 sati, u parku Bele IV. ambijentalnim elektro-akustičnim performansom multimedijalnog umjetnika Alexa Brajkovića završit će ovogodišnje izdanje umjetničkog projekta 'Okolo'. Performans će se održati u sklopu svjetlosno-zvučne instalacije 'Singing Forest' koju Alex supotpisuje s kiparicom Idom Blažičko.
 
natječaj

Noć performansa 17. listopada u Zagrebu – otvoren poziv za sudjelovanje

Ovogodišnja Noć performansa, podnaslovljena 'Sve je moguće osim nemogućeg prostora za performans', održat će se 17. listopada u Zagrebu, a natječaj za sudjelovanje na toj manifestaciji otvoren je do kraja kolovoza.
 
izložba, performans

Izložba i performans Nikoline Butorac u koprivničkoj AK galeriji

U subotu, 29. kolovoza, s početkom u 18,30 sati, u koprivničkoj AK galeriji otvara se samostalna izložba Nikoline Butorac '(Ne)vidljivi nomadi/Izmještenost doma'. Izložba se sastoji od nekoliko segmenata: uokvirenih zapisa dječjih iskaza, audio snimke iskustva rada vani, kamenih oblutaka s receptima protiv problematičnih pojava u društvu i performansa.
 
performans

‘Chi’ - glazbeno-plesni performans u Križevcima

Glazbeno-plesni performans koji spaja suvremenu autorsku, živu glazbu s plesnim i žonglerskim tehnikama izvest će Tanja Puklek i Filip Borelli u subotu, 4. srpnja, u 20 sati, u dvorištu Galerije K2. Ulaz je slobodan!
 
performans

Performans u Uraniji – prostoru kreacije

Projekt 'Budućnost političkog performansa' ulazi u svoju veliku završnicu na zadnji dan hrvatskog predsjedanja Vijećem EU i na 7 godišnjicu ulaska Hrvatske u EU -  hommageom Željku Zorici Šišu, u utorak, 30. lipnja, u 20 sati, u Uraniji – prostoru kreacije.
 
performans

'Straža na Rajni' - performans Nine Kamenjarin

Performans Nine Kamenjarin 'Straža na Rajni' će se održati 25. lipnja, s početkom u 15 sati, na Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu.
 
obljetnica, proslava

5 godina PAP - Performing Arts Programa

MSU za 24. i 25. lipnja 2020. najavljuje program obilježavanja pet godina Performing Arts Programa /PAP u okviru kojeg će se održati brojne izvedbe, okrugli stol 'Između formalnog i neformalnog' te promocija publikacije 'PAP 5 godina'.
 
izložba, performans

Valna blizina - performans glasa i tijela

U petak, 19. lipnja, Garaža Kamba u Ilici 37 pretvara se u malu pozornicu za istraživanje tijela i glasa, prostora i vremena, fizičkog s emotivnim i kognitivnim. Performans 'Valna blizina' izvest će Maja Rivić i Silvija Dogan – umjetnice koje djeluju između plesa i performansa, vokala i dizajna.
 
performans

Domino poziva na sudjelovanje u performansu Siniše Labrovića

U nastavku svog projekta 'Budućnost političkog performansa' koji provodi povodom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, Udruga Domino nastavlja poziva građane i građanke da se uključe u novu umjetničku akciju konceptualnog umjetnika Siniše Labrovića.
 
performans

Međunarodni virtualni on-line performance 'Still.Mrkopalj'

U petak, 5. lipnja, u 20 sati, na Zoom online platformi bit će izveden virtualni performance nizozemskog umjetničkog kolektiva Hoge Fronten u režiji kazališne umjetnice Lieke Benders, u suradnji s hrvatskom umjetnicom Tajči Čekada te umjetnicima i mještanima susjedstva Mrkopalj, Rijeke - Europske prijestolnice kulture.
 
predavanje, tribina, performans

Performans Irene Boćkai i filmske tribine Nine Kovačića

Platforma za Društveni centar Čakovec najavljuje dva društveno-kulturna i umjetnička programa u sklopu projekta Nove prakse - online performans 'I Want to Be Clean!' umjetnice Irene Boćkai i online filmsku tribinu pod nazivom 'Pametno oko' autora, filmskog kritičara Nine Kovačića, za koju su otvorene prijave!
 
najave

Glokalni ritmovi emancipacije, znanstveno-umjetnički performans

Performans 'Glokalni ritmovi emancipacije' u organizaciji civilne udruge Kultura, mediji i edukacija - ARTHEA i u suradnji s OŠ Ivan Goran Kovačić, Obrtničkom školom i Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, studij u Slavonskom Brodu bit će izveden u subotu, 23. svibnja, na glavnom gradskom trgu, u 12 sati.
 
izložba, performans

Izložba Svena Klobučara '3 ujutro' u MSU

Izložba Svena Klobučara '3 ujutro' iz ciklusa izložbi 'U dijalogu - Zbirka Benko Horvat' bit će otvorena u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u četvrtak, 7. svibnja, u 18 sati, u izravnom prijenosu autorova performansa 'Uvijek i samo' na Facebook profilu MSU-a.
 
performans

Domino: Upute za kreativnost u izolaciji

Kućni performansi je projekt za kućnu izolaciju koju je Domino pokrenuo u suradnji sa suvremenim hrvatskim umjetnicima za širu građansku uporabu ne bi li se u ljudima potaknula kreativnost pri ostanku doma. Danas su objavljene i upute za drugi performans 'U iščekivanju kraja' Brune Isakovića i mogu se naći na FB stranici Domina.
 
performans

Udruga Domino predstavlja #kucniperformans

Svakih nekoliko dana na društvenim mrežama udruge Domino bit će objavljena po jedna uputa za izradu kućnog performansa prema recepturi suvremenih hrvatskih umjetnika. Pisane upute daju jasne korake što i kako činiti, a sudjelovati mogu svi!
 
izložba, performans

Izložba '40 godina art ljubavi Vlaste Delimar' u Domu HDLU

Izložba '40 godina art ljubavi Vlaste Delimar', kojom se obilježava 40 godina umjetničkog djelovanja te istaknute hrvatske performerice, otvara se 9. siječnja u Domu hrvatskih likovnih umjetnika.
 
djeca, mladi

2. Dječji Open stage u splitskom Domu mladih

Kulturna alternativa mladih - Hram najavljuje 2. Dječji Open stage - otvorenu večer performansa koja će se održati 22. prosinca, u 18 sati, u Amfitetru Doma mladih. Ulaz na predstavu je besplatan!
 
obljetnica, proslava, performans

Premijera dokumentarnog performansa 'Zona'

'Zona' je trodijelni performans koji će se održati u srijedu 18. prosinca (Zona_A), četvrtak 19. prosinca (Zona_B) i petak 20. prosinca (Zona_C) u 20 sati. Svaka od izvedbi je zasebna cjelina. U nedjelju, 22. prosinca (Zona A+B+C), na sam 30. rođendan Montažstroja bit će izveden završni performans koji objedinjuje sve tri prethodne izvedbe. Nedjeljna izvedba počinje u 18 sati, a tijekom ove izvedbe posjetitelji mogu ulaziti i izlaziti po volji.
 
performans

'Orkestracija prostora' - intermedijalna performativna igra

Soundpainting platforma Pula predstavlja intermedijalnu performativnu igru: 'Orkestracija prostora', koja će se održati 15. prosinca, u 20 sati, u koncertnoj dvorani Rondo – DC Rojc Pula.
 
performans

Premijerno izvođenje performansa 'Skoro, polako' u KNAP-u

Premijerno izvođenje performansa 'Skoro, polako' autorskog tima Komljenović / Panza, u produkciji Ekscene, održat će se 28. studenog, u 20 sati, u Koncertnoj dvorani Centra KNAP.
 
performans

Performans Vlaste Delimar u Galeriji KCM

Vlasta Delimar, jedna od najznačajnijih hrvatskih suvremenih umjetnica, 19. studenog u Kulturnom centru Mesnička izvest će performans 'Pokušaj poistovjećenja'. Upravo taj performans, kao svoj prvi, izvela je sa Željkom Jermanom na isti datum 1979. godine, u istom prostoru (tadašnje galerije Podroom).
 
festival

19. Performance Art Festival: Krhkost kao otpor

19. Performance Art Festival: Krhkost kao otpor održat će se 19. i 20. studenog u osječkoj Galeriji Kazamat. Sudjeluju: Tajči Čekada, Vlasta Delimar, Nina Kurtela, Studio Artless. Kustosica je Josipa Bubaš.
 
performans

Izvedba rada/audioperformansa 'OSscape' umjetnika Marka Jovića

U petak, 15. studenog, s početkom u 20 sati, u prostoru osječkog Bastiona, održat će se izvedba rada/audioperformansa pod nazivom 'OSscape' umjetnika Marka Jovića koja je nastala kao rezultat petog rezidencijalnog programa u sklopu projekta MMML Studio.
 
performans

'Treniranje prisutnosti/Vježbanje spontanosti'

Soundpainting platforma Pula predstavlja izvedbu multidisciplinarnog performansa 'Treniranje prisutnosti/Vježbanje spontanosti', koja će se održati u petak, 15. studenog, s početkom u 21 sat, u koncertnoj dvorani 'Rondo' u DC Rojc u Puli.
 
najave

Situacije predstavljaju: glazbeni performans članova DAH-a

Autonomni kulturni centar kroz program Situacije najavljuje glazbeni performans članova Dijaspore Afrikanaca u Hrvatskoj, koji će se održati 6. studenoga, od 16 sati, kod prihvatilišta za strance Porin u Dugavama. Program Situacije provodi se kroz projekt 'Korak dalje prema uključivoj kulturi'.
 
najave

6. DRAGram: vodeći svjetski performeri burleske u Zagrebu

DRAGram, festival drag kulture i umjetnosti u organizaciji queer umjetničkog kolektiva House of Flamingo, u Zagrebu se održava 7. i 8.11. Šesto izdanje za svoju tematsku okosnicu uzima burlesku i boylesque izvedbeni izričaj, te će u dva dana obogatiti zagrebačku kulturnu i izvedbenu ponudu koja ide uz bok umjetničkim, zabavnim i društveno-kritičnim kulturnim sadržajima uobičajenim u brojnim svjetskim metropolama.
 
performans

Performans 'Barehanded Sculptor' u pulskom 'Rojcu'

Suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100 će u subotu, 2. studenog, u 21 sat, izvesti kontorcionistički performans 'Barehanded Sculptor' u hodnicima pulskog Društvenog centra 'Rojc'. Performans u režiji Jakova Labrovića i izvedbi Antee Vrdoljak rezultat je sedmodnevne rezidencije u sklopu programa 'ST Cirkus' financiranog kroz projekt 'DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara'.
 
festival

Festival Željezara 2019.

Šesti po redu Festival Željezara održava se od 28. listopada do 2. studenog 2019. Umjetnički dio programa započinje cjelodnevnim urbanim intervencijama i performansima na raznim lokacijama u prostorima naselja Caprag i samog centra grada Siska.
 
performans

2. Open stage - otvorena večer performansa

U nedjelju, 3.11., splitski Kam Hram - centar novog cirkusa priprema 2. Open stage - večer otvorenog performansa u Amfiteatru Doma mladih, s početkom u 19,30 sati. Open stage, poznat pod starim nazivom Cabaret, je manifestacija u kojoj zainteresirani afirmirani i neafirmirani umjetnici prezentiraju svoje kreativno stvaralaštvo iz područja različitih izvedbenih umjetnosti s naglaskom na suvremeni cirkus, u trajanju do 10 minuta. Prijave su u tijeku!
 
performans

Zagrebački plesni centar: Audiovizualni performans kolektiva Sonvoyce on Source

U Zagrebačkom plesnom centru (ZPC) u nedjelju, 27. listopada, izvest će se novi audiovizualni performans umjetničkog kolektiva Sonvoyce on Source, Colonello Futurista.
 
performans

'Improvizije' Ane Paška u Maloj sceni 24. listopada

Kazalište Mala scena ugostit će u četvrtak, 24. listopada, glazbeno-poetski performance autorice i izvođačice Ane Paška 'Improvizije', koji objedinjuje poeziju i crtice iz autoričina života s glazbom koju sama izvodi na nekoliko instrumenata.
 
performans

Performans 'Doktor Miserabilis' u Lazaretima

Performans 'Doktor Miserabilis' održat će se u Art radionici Lazareti 12. listopada, početkom u 20 sati. Performans je osmišljen prema motivima dramoleta za jednu lutku Dunje Robić, a izvode ga Damir Bartol Indoš, Tanja Vrvilo, Dina Puhovski (mezzosopran), Damir Prica Kafka (sax, preparirani klavir).
 
performans

Performans Kate Mijatović u MM centru

Performans "Nekoliko noćnih mora prije spavanja", vizualne umjetnice Kate Mijatović, održat će se u petak, 4. listopada, u MM centru, SC u Zagrebu, s početkom u 20:00 sati. Ulaz je besplatan.
 
performans

Performansi Vlaste Delimar i Milana Božića u Beogradu

Umjetnici Vlasta Delimar i Milan Božić gostuju 1. i 2. listopada u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u Beogradu performansima kojima postavljaju pitanja starenja i smrtnosti, odnosno slobode i samostalnosti pojedinca, a 3. listopada sudjeluju u razgovoru 'To smo mi', uz projekciju arhivskih snimaka njihovih odabranih radova.
 
predavanje, tribina, projekcija

Rubne prakse feminističke umjetnosti – primjer: Tajči Čekada ili protiv dihotomije 'čisto i opasno'

Novi program Galerije Prozori 'Rubne prakse feminističke umjetnosti – primjer: lokalna scena' otvara se razgovorom s multimedijalnom umjetnicom Tajči Čekadom te video projekcijom njezinih performansa, 9. rujna, od 19 sati.
 
predavanje, tribina, performans

Siniša Labrović: Pecanje - performans

Siva zona – prostor suvremene i medijske umjetnosti predstavlja performans i predavanje Siniše Labrovića. Performans Pecanje odvijat će se dva dana, svaki u trajanju tri sata, 4. i 10. 9. na Memorijalnom kompleksu na Trgu pomirenja u Korčuli, lokalno znanom kao Spomenik. Labrović će u Korčuli  također održati i predavanje  o vlastitom radu u subotu, 7. 9., u 21 sat u Ljetnom kinu.
 
izložba, performans

Paolo Scheggi .Oplà stick 1969 -2019

Povodom četrdesete obljetnice performansa Oplà stick: muka po Paolu Scheggiju, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu 5. rujna otvara prvu izložbu posvećenu talijanskom umjetniku Paolu Scheggiju. Izložba, u suradnji s kolaborativnom izvedbenom skupinom BADco. rekonstruira povijesni performans, održan u Galeriji Studentskog centra u Zagrebu prije pedeset godina na otvorenju izložbe Typoezija koja je bila dio manifestacije Tendencije 4. 
 
festival

Almissa festival, Omiš 2019

Jubilarno, deseto izdanje festivala suvremene umjetnosti u Omišu - Almissa Open Art, održat će se od 9. do 14. kolovoza 2019. Ove godine Sandra Sterle u ulozi kustosa formirala je iznimno kvalitetan i zanimljiv program naslovljen "Kuda idemo?".
 
najave

Noć performansa u Zadru

Mreža izvedbenih umjetnosti predstavlja Noć performansa, dinamični format cjelovečernjeg peformerskog predstavljanja, u sklopu festivala Zadar snova. U Noći performansa, 10. kolovoza, od 20 do 22 sata, u izlogu boutiquea Michal Negrin na Kalelargi, moći ćete pogledati pa i sudjelovati u izvedbi domaće pionirke performansa, jedinstvene Vlaste Delimar, koja ove godine obilježava 40 godina rada.
 
najave

Večer u 'Dolcu' uz solo izvedbu Matije Ferlina - odgađa se!

Park skulptura Dubrova ugošćuje Matiju Ferlina, hrvatskog koreografa, izvođača i redatelja koji u 'Staging A Play: Antigone' eksperimentalnoj kazališnoj uspješnici propituje dramske likove i njihove funkcije u odnosu na potencijal jednog izvođačkog tijela. Jedinstveni ambijent amfiteatra 'Dolac' postaje pozornica ovom izazovnom koreografskom uprizorenju, koje najavljuje intrigantne kulturne programe u 2019. pod organizacijom udruge Mediteranski kiparski simpozij. (Odgođeno za 30.7.2019. !)
 
performans

Obilježavanje 100 godina od praizvedbe baleta 'Trorogi šešir' u Zadru

U ponedjeljak, 22. srpnja, s početkom u 20 sati, u sklopu izložbe 'Nadrealni svjetovi Salvadora Dalija', održat će se obilježavanje 100 godina od praizvedbe baleta 'Trorogi šešir' plesno - kostimografskim performansom uz originalnu glazbu iz baleta. Performans će izvesti članice Zadarskog plesnog ansambla Marta Huber i Patricija Gospić u suradnji i prema ideji kostimografkinje Marije Šarić Ban. U performansu će sudjelovati i glumac Ivan Šarlija koji će oživjeti lik Salvadora Dalija.
 
performans

Vrtni đir: David Rovis

David Rovis održat će performans pod nazivom 'Tabula rasa' u utorak, 16. srpnja, u 21 sat, u Gradskoj radionici u Puli. Ideja za ovaj performans nastala je kroz suradnju s Gradskom radionicom na radionicama zidnog slikarstva u sklopu projekta FreeZURA.
 
performans

Ljeto u MSU: Performans 'Doktor Miserabilis' Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo

Performans 'Doktor Miserabilis' autora Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo, prema motivima dramoleta za jednu lutku Dunje Robić, održat će se u okviru multimedijalnog programa Ljeto u MSU i posljednjeg koncerta sezone Tram 11, u subotu, 13. srpnja, u 20,30 sati.