info - ples


obavijest

One Billion Rising u Rijeci

Dana 14. veljače, u 16,30 sati ispred Radija Rijeka na Korzu, održat će se akcija One Billion Rising. Svrha ove akcije je da se kroz pjesmu i ples ukaže na globalni problem nasilja nad ženama. Ples će predvoditi Plesna Grupa Flame, nastupit će zbor VINS, a čitat će se i svjedočanstva žena iz akcije #prekinimošutnju.
 
predstava

'Igračice s klupe' igraju fantomski poker u baletnoj dvorani

U koprodukciji Baleta HNK Ivana pl. Zajca i Masa Dance Company, a u okviru programa Zajc Dance Lab 40+, nastala je plesna predstava 'Igračice s klupe' koja će po prvi put biti izvedena u petak, 1. veljače, u 19,30 sati, u baletnoj dvorani (Strossmayerova 1).
 
obavijest

'Taj tvrdoglavi plesni vitalizam' - knjiga plesne kritičarke Maje Đurinović

Promocija knjige naslova 'Taj tvrdoglavi plesni vitalizam' Maje Đurinović održat će se u ponedjeljak, 4. veljače, s početkom u 18 sati, u Kulturnom centru Mesnička u Zagrebu.
 
natječaj, audicija

Otvorene prijave za sudjelovanje na audiciji za plesače/ice ZPA

Zagrebački plesni ansambl poziva zainteresirane plesače i plesačice školovane i/ili iskusne u području suvremenog plesa, koji smatraju da posjeduju visoku razinu izvedbeno-tehničke spreme da se prijave za sudjelovanje na audiciji. Zainteresirani pojedinci mogu se prijaviti do 1. ožujka 2019.!
 
natječaj, audicija

Audicija za upis na rotterdamsku plesnu akademiju Codarts

Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje i ove godine organizira audiciju za upis na Bachelor of dance, studij rotterdamske plesne akademije Codarts, koja će se održati 17. ožujka u Zagrebačkom plesnom centru. Uz to, članovi žirija će 16. ožujka održati i radionice za sve zainteresirane. Rok za prijave je 1. ožujka 2019. (do ponoći)!
 
obavijest

Istraživačko-publicistički projekt 'Autonomija plesu 007-017'

'Autonomija plesu 007 – 017' je istraživačko-publicistički projekt Udruge plesnih umjetnika Hrvatske kojim sagledavaju suvremenu plesnu umjetnost protekle dekade kroz prizmu povijesti odozdo, s jedne, i komparativne analize stanja i sistemskih uvjeta za rad s druge strane.
 
predstava

'Quatro' - baletna predstava kao uvod u priču o Romeu i Juliji u Lisinskom

U Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog 16. veljače stižu zanimljiva djela Edwarda Cluga u kojima je spojio suvremeni balet, vrhunske baletane i glazbu. U jednoj večeri, posjetitelji Lisinskog imat će prilike uživati u čak dva baletno-glazbena remek djela, predstavi 'Quatro' u prvome činu te predstavi 'Radio & Juliet' u drugome činu.
 
predstava

Koreospektar 2019. u ZPC-u- program namijenjen mladim plesnim umjetnicima

Kao i prošle godine, siječanj je u Zagrebačkom plesnom centru rezerviran za program Koreospektar koji okuplja predstave mlađih plesnih umjetnika, a s ciljem njihove afirmacije.
 
natječaj

Javni poziv - umjetničke rezidencije 2019. Mediteranski plesni centar Svetvinčenat

Pozivaju se svi profesionalni plesni umjetnici/e da se prijave na rezidencijalni boravak u Mediteranskom plesnom centru u Svetvinčentu u 2019. godini! Rok za prijave je 3. veljače.
 
radionica, kolonija

HMI: U Koprivnici 25. Zimska škola hrvatskog folklora

U Koprivnici u četvrtak počinje Zimska Škola hrvatskog folklora kojom će se proslaviti dva značajna jubileja, 25 godina organizacije tog programa pod okriljem Hrvatske matice iseljenika (HMI) te 55 godina postojanja Škole folklora, doznaje se u srijedu iz HMI-a.
 
obavijest

Umrla baletna umjetnica Ljubinka Dobrijević

Ljubinka Dobrijević, međunarodno afirmirana baletna umjetnica, pedagoginja i koreografkinja umrla je u srijedu u 85. godini u Beogradu, izvijestilo je Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika (HDPBU).
 
predstava

Premijera predstave kolektiva DENF 'High Spirits'

Projekt 'High Spirits' je ujedno plesna predstava i serija filmova koja dokumentira 'denfesite' kroz njihove tri međunarodne rezidencije pod okriljem Be SpectACTive! projekta. Zagrebačka premijera predstave održat će se 21. prosinca u ZPC-u.
 
koncert

Božićna turneja Ansambla Lado

Svoju tradicionalnu božićnu turneju, Ansambl LADO započet će 13. prosinca u Crkvi Sv. Blaža u Zagrebu, nakon čega će posjetiti Novsku, Prelog i Varaždin. 
 
koncert

Tradicionalni Linđov humanitarni koncert na Svetu Luciju

Folklorni ansambl Linđo će u četvrtak, 13. prosinca, na Blagdan svete Lucije u 20,00 sati, u Kazalištu Marina Držića održati tradicionalni humanitarni plesni koncert s kojega će sav prihod donirati Udruzi slijepih i slabovidnih osoba u Dubrovniku. 
 
festival

Zimsko izdanje Karlovac Dance Festivala 008

Programi u sklopu Festivala suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti KDF008 Zimsko izdanje Karlovac Dance Festival-a, kojeg provodi udruga Free Dance zajedno s partnerima i suradnicima, održavaju se u razdoblju od 11. do 16. prosinca 2018.
 
predstava

Strah – vjeran pratitelj čovjeka, u plesnoj predstavi koreografkinje Mirjane Preis

'Strah', nova predstava koreografkinje Mirjane Preis u suradnji sa Studijem za suvremeni ples i Zagrebačkim plesnim centrom, (pret)premijerno će biti predstavljena 14. i 15. prosinca u Zagrebačkom plesnom centru.
 
predstava

Plesna predstava 'Rollercoaster' gostuje u Indiji

Plesna predstava 'Rollercoaster', koreografkinje Katarine Đurđević, od 10. do 17. prosinca, gostuje na Svjetskom kongresu plesnog istraživanja u Mumbaiu u organizaciji CID-a.
 
predstava

Premijera plesne predstave 'La huesera La trappera La loba'

Premijera predstave 'La huesera La trappera La loba' Irene Mikec održat će se u petak, 7. prosinca, s početkom u 20 sati, u MM Centru Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu. Reprizna izvedba slijedi u subotu, 8. prosinca, u isto vrijeme.
 
najave

Oda-birano: Koreografski svijet Milka Šparembleka

Nova premijera u ciklusu 'Oda-birano', urednice Ive Lovrec Štefanović, posvećena je 90. rođendanu Milka Šparembleka, barda hrvatskih baletnih umjetnika. Umjetnikov život istražio je i njegova kazivanja zabilježio autor Davor Schopf.
 
predstava

Premijera plesne predstave 'Bezdan'

Plesni centar Puls najavljuje premijeru predstave 'Bezdan', autorskog projekta inspiriranog životom i djelom Ulderika Donadinija, 1. prosinca, u 20 sati, u Centru mladih Ribnjak.
 
predstava, festival

Dance Inn Winter 2018 otvara premijera predstave 'Vratiti nekoga kući' Saše Božića i Petre Hrašćanec

Festival suvremenog plesa Dance Inn Winter 2018 predstavit će od 29. studenog do 9. prosinca na nekoliko lokacija u Zagrebu recentne produkcije kazališnih i plesnih projekata iz Slovenije i Hrvatske, a otvorit će ga u Kazalištu KNAP premijerna izvedba predstave 'Vratiti nekoga kući' Saše Božića i Petre Hrašćanec.
 
predstava

Predstava Hologramski prostor' (pret)premijerno 29. i 30. studenog u ZPC-u

Zagrebački plesni centar najavio je pretpremijeru i premijeru nove plesne predstave koreografkinje Jasne Čižmek Tarbuk 'Hologramski prostor' za 29. i 30. studenog, a predstava je ostvarena u koprodukciji Zagrebačkoga plesnog centra i Umjetničke organizacije Fronesis.
 
predstava

Premijera predstave 'Reversing (proximity)' u ZPC-u

Premijera predstave 'Reversing (proximity)' u ZPC-u će se održati 25. studenog. Predstava je inspirirana i prožeta temom ljudskih odnosa, odnosima moći, oblika i načina međusobnog podržavanja. Na koje načine nas odnosi iscrpljuju i kako pronalazimo i stvaramo svoje mjesto. Koliko nas odnosi usmjeravaju a koliko ih sami kontroliramo? Gdje se odnos iscrpljuje i mijenja svoj oblik i pravila ponašanja. 
 
najave

Baletni spektakl uz glazbu Radioheada u Lisinskom

U zagrebačku dvoranu Vatroslava Lisinskog, 16. veljače 2019., tri godine nakon prvog predstavljanja zagrebačkoj publici, vraća se uspješnica svjetski priznatog koreografa Edwarda Cluga 'Radio & Juliet'.
 
predstava

Premijera dječje plesne predstave 'Li, li, linija'

Svečana premijera predstave Dječjeg kazališta Dubrava - 'Li, li, linija', autorica i koreografkinja Maje Marjančić i Sandre Banić Naumovski, održat će se u subotu 17. studenoga 2018., u 19.30 sati. U predstavi pleše Eleonora Magdalena Vrdoljak.
 
natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Plesna udruga Hayyou'Raqs – Tunis

Plesna udruga Hayyou'Raqs traži partnere ili internacionalni projekt za prijavu na natječaj za projekte suradnje u programu Kreativna Europa u kategorijama malih projekata. 
 
najave

Koreografija utopije, pokret br. 2

Umjetnička organizacija Četveroruka predstavlja prošireno koreografsko istraživanje Sonje Pregrad, Andre Giunia i Tina Dožića o modalitetima međuzavisnosti kao stvaralačkom utopijskom organizmu... 
 
predstava

Slovenska plesna kompanija EN-KNAP i 'Dark Union' Josefa Nadja u ZPC-u

Zagrebački plesni centar (ZPC) ugostit će u srijedu, 14. studenoga, plesnu kompaniju EN-KNAP iz Ljubljane s plesnom predstavom 'Dark Union' čiju koreografiju potpisuje 'čarobnjak pozornice' Josef Nadj. 
 
natjecanje, natječaj

Barcelona Dance Award 2019. - poziv

Plesno natjecanje Barcelona Dance Award održava se u Španjolskoj od 18. do 22. travnja 2019. godine. Sudjelovati mogu plesači ili plesne skupine koje se bave baletom, suvremenim, modernim, hip hop ili bilo kojim drugim plesom. Prijave su u tijeku!
 
nagrada

Milko Šparemblek dobitnik Nagrade Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika

Baletni plesač, pedagog, koreograf, redatelj i dramaturg Mirko Šparemblek dobitnik je Nagrade Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika za cjelokupni doprinos baletnoj umjetnosti koja mu je uručena na prigodnoj svečanosti u HNKu nedjelju, 4. studenoga, na Dan hrvatskog baleta.
 
predstava

Kolaž splitskog Baleta uoči Dana hrvatskog Baleta

Uoči Dana hrvatskog baleta u subotu, 3. studenog, s početkom u 20 sati, Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split izvest će plesnu predstavu nazvanu 'Connect 2', plesni kolaž sastavljen od koreografskih uradaka Igora Kirova 'Pisma za njega' i 'From Side to Side'.
 
radionica, kolonija

Kritičko promišljanje plesa

Hrvatski centar ITI i ove godine organizira radionice plesne kritike za potencijalne plesne kritičare i mlade autore te sve zainteresirane koji žele promišljati plesne predstave. Radionice vodi plesna kritičarka i teoretičarka Ivana Slunjski,  a prijave traju do 4. studenoga 2018.!
 
najave

Premijerna izdanja 'High Spirits' u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj

Dokumentarni zapisi koji bilježe proces rada na predstavi 'High Spirits' bit će premijerno izvedeni u prostoru York Theatre Royal 30. listopada 2018. Radionice DENF kolektiva, nastale u suradnji s lokalnim zajednicama, s lokacijama odvijanja u Multiumjetničkom centru Bakelit u Budimpešti te tijekom festivala Kilovatt u Sansepolcru, bit će predstavljene u sklopu hrvatske premijere plesne predstave 'High Spirits', s adresom u Zagrebačkom plesnom centru 21. prosinca 2018.
 
predstava

Platform - plesni duet u intimnom formatu

Zagrebački plesni centar ugostit će 3. studenog, u 20 sati, predstavu 'Platform' autora i izvođača Charlesa Slendera Whitea i Diane Burns (FACT/SF Dance Company, San Francisco, SAD). Ovaj plesni duet nastao je po narudžbi ODC teatra, San Francisco, a nadahnut je istoimenim albumom Holly Herndon iz 2015. godine.
 
predstava

Predstava 'Punopravno' mladog plesnog kolektiva Škvadra

Plesna predstava 'Punopravno' nastala je u produkciji Udruge profesionalnih plesnih umjetnika PULS i mladog plesnog kolektiva Škvadra, a bit će izvedena u petak, 26. listopada, u 16,30 i 17,30 sati, na Gornjem gradu u Zagrebu, u Tepečićevom klancu.
 
predstava

Metropolis - prva baletna premijera u novoj sezoni HNK u Zagrebu

Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu najavljuje prvu ovosezonsku premijeru - 'Metropolis' Thee von Harbou koja će se održati 3. studenoga. Koreograf, dramaturg i redatelj predstave je Jiří Bubeníček.
 
predstava

Baletna predstava 'Bernstein pleše' na pozornici HNK Split

Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split otvorit će kazališnu sezonu u petak i subotu, 19. i 20. listopada, izvedbama predstave 'Bernstein pleše' na velikoj pozornici HNK Split. Kazališna je to premijera plesnog diptiha u koreografiji Maše Kolar i Igora Kirova, po prvi put izvedenog na 64. Splitskom ljetu u kolovozu ove godine na otvorenoj pozornici splitskog poluotoka Sustipan.
 
radionica, kolonija

Radionica latvijskog, albanskog i turskog tradicionalnog plesa

U sklopu Erasmus + projekta All you need is dance, mladi iz Latvije, Turske i Albanije će u Buena Visti predstaviti svoje tradicionalne plesove. Datum održavanja je 19. listopada.
 
predstava

'Opna' Irme Omerzo premijerno u KUC-u Travno

Plesna predstava 'Opna' autorice i koreografkinje Irme Omerzo, koja se kroz ples bavi istraživanjem promjena u javnim prostorima, premijerno će biti prikazana u petak, 19. listopada, u Kulturnom centru Travno u Zagrebu.
 
festival

Poučne i interaktivne plesne predstave za djecu i mlade na Kliker festivalu u Zagrebu

Zagrebačko izdanje Kliker festivala – festivala plesa, pokreta i igre za djecu i mlade, trajat će od 11. do 14. listopada. Riječ je o festivalu koji je programski usmjeren na izvedbene umjetnosti, prvenstveno pokret i ples, ali i na cross forme u kojima se plesna umjetnost spaja s dramskim kazalištem, lutkarstvom, glazbom i novim medijima te je, kao takav, jedinstven u Hrvatskoj.
 
festival

Sounded Bodies Festival otvara se 10. listopada u Zagrebu

Plesni festival Sounded Bodies otvara se u srijedu, 10. listopada, u 20 sati, u Zagrebačkom plesnom centru, međunarodnom premijerom predstave mađarske skupine bodylotion co-dance 'Ne boj se više – seansa rastanka'.
 
predstava

Nova predstava Zagrebačkoga plesnog ansambla premijerno u ZKM-u

Zagrebački plesni ansambl najavljuje premijeru nove plesne predstave 'Vidljivo nevidljivo' koja će se održati 2.listopada na sceni Istra Zagrebačkog kazališta mladih. Predstava govori o jedinstvenosti umjetnika, naglašavajući važnost njegove subjektivnosti i percepcije, razmišljanja i djelovanja na temelju poznavanja vlastitog tijela.
 
festival, djeca, mladi

Kliker festival – zabavne, poučne i provokativne predstave za djecu i mlade

Kliker festival – festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade, i u svom trećem izdanju održava se u tri grada - u Varaždinu od 1. do 6. listopada, u Rijeci 8. i 9. te u Zagrebu od 11. do 14. listopada.
 
festival

Festival suvremenog plesa i pokreta - Periskop 2018.

Ovog petka, 28. rujna, nakon pretprograma u kojem je pred riječkom publikom prikazan 'Tartuffe' Matije Ferlina i Zagrebačkog plesnog ansambla, i službeno započinje treće izdanje Festivala suvremenog plesa i pokreta - Periskop u organizaciji udruge Prostor Plus.
 
konferencija, znanstveni skup

Simpozij 'Zlatne šezdesete ili kako se stvarala plesna scena u Hrvatskoj'

Potaknut izložbom '1960-e u Hrvatskoj / Mit i Stvarnost', koja je do 30. rujna otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt, Hrvatski centar ITI organizira simpozij na kojem želi pojasniti i bolje razumjeti kontekst nastanka i bitne razvojne faze plesne scene u Hrvatskoj.
 
predstava

'Školski sat' premijerno u ZPC-u

'Školski sat', nova predstava autorice Katarine Đurđević u koprodukciji Udruge profesionalnih plesnih umjetnika PULS, Mediteranskog plesnog centra i Zagrebačkoga plesnog centra premijerno će biti predstavljena 29. rujna, s početkom u 20 sati, u Zagrebačkom plesnom centru gdje je projekt realiziran u sklopu Rezidencijalnog programa. Pretpremijera predstave bit će u petak, 28. rujna.
 
predstava

'Vrteći solo / Turning Solo' u Art radionici Lazareti

U utorak, 18. rujna, u 18 sati u Art radionici Lazareti (Dubrovnik) pogledajte plesnu izvedbu 'Vrteći solo / Turning Solo', u izvedbi Naïme Ferré i koreografiji Isabelle Schad.
 
festival

Dva projekta pop-up festivala suvremenog plesa Dance Inn Autumn 2018

Mini-festival suvremenog plesa Dance Inn u svojem jesenskom izdanju Dance Inn Autumn 2018 donosi od 20. do 23. rujna u sklopu Ganz Novog Festivala u Studentskom centru u Zagrebu dva projekta, 'Turning Solo' ugledne njemačke plesne umjetnice Isabelle Schad i 'Bolji život' istaknutog redatelja i dramaturga Saše Božića.
 
predstava

Comment tu t'appelles – moć djelovanja ili djelovanje moći

Nakon rezidencijalnog boravka u Mediteranskom plesnom centru (Svetvinčenat), talijanska autorica Aurora Pica u suradnji s Mariannom Cifarelli prezentirat će svoj rad 'Comment tu t'appelles?' u subotu, 8. rujna, s početkom u 20 sati.
 
predstava

Zagrebački plesni centar otvara novu sezonu gostovanjem njemačke predstave 'Momentum'

Zagrebački plesni centar otvara novu sezonu 15. rujna gostovanjem predstave 'Momentum' njemačke plesne kompanije CocoonDance, u koreografiji i režiji Rafaele Giovanola.
 
<< Početna   < Prethodna   |  1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  Slijedeća >   Posljednja >>