info - ples


predstava

Antisezona 20 – Gdje su naša tijela? /online and live/

Antisezona 20 je mjesto susreta - u svijetu kakvim ga danas oblikuje COVID 19, ona će biti kontinuriani program live online izvedbi, drugih programa i razgovora live-streamanih na Youtube kanalu https://tinyurl.com/antisezona. 
 
obavijest

Krunoslav Šokac novi je umjetnički voditelj Ansambla LADO

Upravno vijeće Ansambla LADO, na sjednici održanoj početkom ožujka ove godine, većinom je glasova izabralo novog umjetničkog voditelja plesnog ansambla nacionalnog statusa Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. Andriju Ivančana na tom mjestu zamijenit će Krunoslav Šokac, nekadašnji Ladov plesač pjevač - solist i bivši umjetnički voditelj dubrovačkog Folklornog ansambla Linđo te predavač na Školi za klasični balet u Zagrebu.
 
natječaj

Produžen rok za prijavu na program regionalnog partnerstva suvremenog plesa 2020./2021. mreže Pan-Adria

Zbog izvanrednih okolnosti, Međunarodna mreža Pan-Adria produžuje rok za prijavu na program regionalnog partnerstva suvremenog plesa do 23. travnja 2020. godine!
 
predstava

Premijera plesne multimedijalne predstave 'Vidljivo vrijeme'

Centar za plesnu i izvedbenu umjetnosti F.R.E.E. D.A.N.C.E. Karlovac premijerno predstavlja novu plesnu predstavu 'Vidljivo vrijeme' u Zagrebačkom plesnom centru u subotu, 14. ožujka, s početkom u 20 sati.
 
koncert

Koncert Ansambla LADO u Rijeci - ODGOĐENO

Koncert Ansambla LADO i prezentacija tradicijskih glazbala održat će se 13. ožujka 2020. u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. 
 
natječaj

Otvorene prijave za sudjelovanje u Plesnom zbirkusu

Pozivaju se umjetnici/e s područja suvremenog plesa i pokreta, novog cirkusa i kazališta te posebno oni interdisciplinarni koji stvaraju programe za djecu da se prijave na natječaj Prostora Plus i Vijeća mladih Benčić za sudjelovanje u programu dječje manifestacije Plesnog zbirkusa, koji će se održati od 26. travnja do 10. svibnja u Rijeci. Prijave se zaprimaju do 13. ožujka 2020.!
 
predavanje, tribina

Priča o baletu - predavanje Melinde Szitt

Predavanje baletne majstorice Melinde Szitt pod naslovom 'Priča o baletu', s kojim započinje serija programa 'Mađari u suvremenoj umjetnosti Zagreba' održat će se u četvrtak, 27. veljače, u 19 sati, u Mađarskom institutu u Zagrebu.
 
predstava

'Ponos i predrasude' u koreografiji Lea Muića nova baletna premijera HNK-a Zagreb (odgođeno!)

Nova baletna premijera Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu bit će, 27. ožujka, balet 'Ponos i predrasude' koji prema literarnom predlošku kultnoga klasika Jane Austen postavlja koreograf i redatelj Leo Mujić.
 
radionica, kolonija

Ljetna škola vertikalnog plesa i somatskog učenja 2020.

Otvorene su prijave za ljetnu školu vertikalnog plesa i somatskog učenja u organizaciji Umjetničke organizacije Histeria Nova, s rokom prijave 1. travnja 2020.
 
predstava

Izvedba plesne predstave 'Körpertreffer' u ZPC-u

Njemačka skupina CocoonDance gostovat će u Zagrebačkom plesnom centru 19. i 20. veljače, s predstavom 'Körpertreffer'. U ovom interdisciplinarnom projektu udružili su snage s glumcima Državnog kazališta u Darmstadtu, videoumjetnikom te dramskim piscem da bi potražili nove, razigrane plesne oblike izražavanja u vrijeme koje naizgled raspršuje tijelo u digitalnom prostoru.
 
natjecanje, natječaj

14. Međunarodno folklorno natjecanje Pautalia - Kyustendil, 2020.

XIV International Folklore Contest "Pautalia" - Kyustendil 2020 održat će se od 3. do 5. srpnja 2020. u bugarskom gradu Kyustendilu.
 
obavijest

Promocija novog broja časopisa 'Kretanja'

Promocija novog broja plesnog časopisa 'Kretanja' održat će se u četvrtak, 6. veljače 2020. godine, u 18 sati, u Kulturnom centru Mesnička u Zagrebu. Tema broja su kolektivne prakse, a časopis je izdan na hrvatskom i engleskom jeziku.
 
predstava

Premijera plesne predstave 'Ladice' u Rijeci

Predstava 'Ladice' bit će premijerno izvedena u subotu, 8. veljače, s početkom u 20 sati, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Tema predstave je prosuđivanje, etiketiranje i kategoriziranje okoline, odnosno 'stavljanje ljudi u ladice'.
 
natječaj, audicija

Zagreb: Audicija za upis na rotterdamsku Codarts akademiju

Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje i ove je godine domaćin audicije za upis na prestižnu Codarts akademiju iz Rotterdama, koja će se održati 15. ožujka u Zagrebačkom plesnom centru. Rok za prijave je 10. ožujka 2020. (do podneva)!
 
nagrada

Milko Šparemblek dobitnik Prešernove nagrade za životno djelo

Hrvatski koreograf i baletni plesač Milko Šparemblek ovogodišnji je dobitnik Prešernove nagrade za životno djelo, najveće državne nagrade koja se u Sloveniji dodjeljuje na području umjetnosti i kulture.
 
predstava

Baletna predstava 'Orašar' u CeKaTe-u

Povodom 20. obljetnice umjetničkog djelovanja, Baletni studio Jastrebarsko gostovat će u subotu, 18. siječnja, u 19 sati, u Centru za kulturu Trešnjevka s baletnom predstavom 'Orašar' P. I. Čajkovskog. Koreografkinja, redateljica i kostimografkinja je Svetlana Lukić, nekadašnja solistica Baleta HNK-a, a danas uspješna plesna pedagoginja i voditeljica Baletnog studija u Jastrebarskom.
 
predstava

U ZPC-u program Koreospektar za mlade plesne umjetnike

Program Koreospektar, usmjeren afirmiranju mladih autora i njihovih kreativnih projekata, donosi u Zagrebačkom plesnom centru (ZPC) od 10. siječnja do 1. veljače šest predstava, od čega dvije premijere.
 
predstava

Baletne predstave 'Carmen' i 'Šeherezada' na pozornici Lisinskog

Strastveni zagrljaj klasičnog i modernog baleta u mjesecu zaljubljenih, dvije su predstave u jednoj večeri, 16. veljače, na pozornici Lisinskog, u izvedbi baletne trupe Ukrainian Classical Ballet.
 
predstava

'Pričamo bajke odraslima'

De facto, u suradnji sa Radio teatrom Bajsić &prijatelji, najavljuje premijeru projekta 'Pričamo bajke odraslima' 29. prosinca, u 19 sati, u Sudiju Chekhov, Gajeva ul. 10.
 
predstava

Gla Sanje / Voic Ing

Predstava 'Gla Sanje' / 'Voic Ing' nastavak je predstave 'Objekt u subjekt prelazi' prikazan na Periskopu 2017. 'Gla Sanje' se bavi glasom tijela, svjetla i zvuka koji u ovoj predstavi imaju jednaku težinu, i njihovom suigrom, a bit će izvedena u subotu i nedjelju 21. i 22. prosinca, u 19 sati, u riječkoj Filodrammatici.
 
radionica, kolonija, djeca, mladi

Ciklus plesnih radionica 'Mi plešemo!' u MSU

Ciklus plesnih radionica 'Mi plešemo!' namijenjen je djeci koja se žele okušati u plesnoj umjetnosti, a održavat će se jednom mjesečno. Na radionicama će se upoznati s osnovama plesnih i scenskih tehnika i praksi, ali i razvijati maštu kroz igru i pokret. Voditelj radionice je Žak Branko Valenta, koreograf, plesač i kazališni pedagog.
 
predstava

Plesna predstava 'Kill B.' premijerno u ZPC-u

Premijerna izvedba plesne predstave 'Kill B.', koju su autori Bruno Isaković i Mia Zalukar oblikovali prema motivima filma 'Kill Bill' Quentina Tarantina, održat će se 21. prosinca u Zagrebačkom plesnom centru.
 
predstava

Premijera plesne predstave 'O nevinosti' u ZPC-u

U petak i subotu, 13. i 14. prosinca, u 20 sati, u Zagrebačkom plesnom centru održat će se pretpremijera i premijera plesne predstave 'O nevinosti', nastale u produkciji Udruge profesionalnih plesnih umjetnika PULS.
 
natječaj

Springback Academy - traže se plesni kritičari

Nakon Umeå, Barcelone, Pilsena, Aarhusa, Sofije i Pariza, Springback Academy ponovno će ponuditi plesnim kritičarima-početnicima priliku da se educiraju na temu osnova kvalitetne plesne kritike u sklopu Spring Forwarda – ovaj put u Rijeci gdje će se od 24. do 26. travnja 2020. godine održati ovaj godišnji festival mreže Aerowaves. Prijave se primaju do 17. siječnja 2020.!
 
predstava

Premijera predstave 'Rončić - umjetnik i doktor prirodnih znanosti' u Karlovcu

Premijera plesne multimedijalne predstave 'Rončić - umjetnik i doktor prirodnih znanosti' će se održati u Gradskom kazalištu Zorin dom u Karlovcu u petak, 13. prosinca, s početkom u 20 sati.
 
radionica, kolonija

Besplatne radionice plesa 'Yes za ples'

Udruga Urbana mladež & Plesni studio Bachata Inspire pozivaju mlade do 30 godina da se prijave na besplatne radionice plesa u sklopu projekta 'Yes za ples'.
 
predstava

'Orašar' premijerno i u Puli

Jedan od najomiljenijih baletnih klasika, temeljen na fantastičnoj Hoffmannovoj bajci 'Orašar i kralj miševa', bit će premijerno izveden 30. studenog, u 20 sati, u INK- Gradskom kazalištu Pula. Riječ je o produkciji Baleta HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, u koreografiji Maura de Candie.
 
predstava

YGRN – Priča o Narcisu i Echo

Plesna umjetnica Martina Granić u Zagrebačkom plesnom centru predstavlja svoj novi solo rad YGRN, pretpremijerno i premijerno 6. i 7. prosinca, u 20 sati. Kroz priču o Narcisu i Echo, a u suradnji s glazbenikom Aldom Orlićem predstava se, kako najavljuje autorica, čita kao slika, poezija, pokret, performans i soundtrack.
 
festival

Zimska edicija Karlovac Dance Festivala 009

Posljednje ovogodišnje izdanje Karlovac Dance Festivala 009, u organizaciji Centra za plesnu i izvedbenu umjetnosti F.R.E.E. D.A.N.C.E., održat će se 29. i 30. studenog. Uz predstavu gostujuće organizacije Četveroruka i razgovora publike s umjetnicima i izvođačima, očekuju nas projekcije plesnih filmova i radionice plesne kritike uz voditeljicu Ivanu Slunjski.
 
najave

10. Dani austrijske kulture u Osijeku

Austrijski kulturni forum Zagreb, u suradnji s Austrijskom čitaonicom Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek i ostalim ustanovama u kulturi grada Osijeka, u razdoblju od 29. do 6. prosinca organizira desete za redom Dane austrijske kulture u Osijeku.
 
predstava

'Upgrade' - premijera predstave u ZPC-u

Premijera plesne predstave 'Upgrade' koreografkinje Vesne Mimice održat će se u srijedu, 27. studenog, u 20 sati, u Zagrebačkom plesnom centru.
 
predstava

Europski projekt apap - Performing Europe 2020 predstavlja plesni performans 'Entangled Phrases'

Plesni performans 'Entangled Phrases' (Zapetljane fraze), u režiji koreografkinje i plesne umjetnice Alme Söderberg te izvedbi Anje Müller, Angele Peris Alcantud i Alme Söderberg, održat će se 26. studenog u Velikoj dvorani Teatra &TD, s početkom u 20 sati. Ulaz je besplatan!
 
predstava

Premijera predstave 'Tri mušketira' u KunstTeatru

U srijedu, 20. studenog, u trešnjevačkom KunstTeatru održat će se premijera predstave 'Tri mušketira' Ivana Planinića. Spajanjem izvedbenih postupaka radiodrame, suvremenog plesa i neverbalnog kazališta, tri plesačice (Petra Chelfi, Ivana Pavlović i Martina Tomić) i glas jednog glumca (Domagoj Janković), utjelovljuju povijesne ličnosti i izmišljene likove umiješane u spletke francuskih i engleskih dvorova 17. stoljeća.
 
predstava

Zadnji blok Antisezone 19 – suvremeni ples u MSU

Antisezona19, suradnički kurirana od grupe nagrađivanih plesnih umjetnica, 22. i 23. studenog dovodi na scenu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu zanimljive i snažne autorske i izvođačke projekte suvremenog plesa i inovativnih izvedbenih formata: 'Podivljalo', 'Cruel, cruel nature', 'Bella ciao'.
 
predstava

de facto i LADO spajaju hrvatsku tradiciju i suvremeni ples

Predstava 'Kolo', novi koreografski projekt Petre Hrašćanec i Saše Božića inspiriran hrvatskim tradicionalnim plesovima i običajima koji spaja glumce, plesače i folklorne umjetnike, bit će izvedena 21. studenoga u Zagrebačkom plesnom centru (ZPC).
 
najave

Baletna turneja Ukrainian Classical Balleta u Hrvatskoj

Ukrainian Classical Ballet će izvesti predstavu 'Orašar' 15., 16. i 17. prosinca u KD Vatroslava Lisinskog, a osim zagrebačke publike, svoju priliku za vidjeti 'Orašara' u izvedbi ovih vrhunskih baletana, dobili su i Zadar te Dubrovnik.
 
predstava

'Stvari su kakve jesu' – autorski projekt Eni Vesović i Mirne Rustemović

Premijerne izvedbe prvog zajedničkog autorskog projekta dviju autorica zakazane su za 8. i 9. studenog, u 20 sati, u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10/1).  Predstava 'Stvari su kakve jesu' bavi se traženjem načina kako filmsku estetiku francuskog novog vala prenijeti u pokret i bivanje na pozornici.