natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Association for Contemporary Art Promotion


prijava: 01.10.2014.
organizator: Association for Contemporary Art Promotion

Association for Contemporary Art Promotion iz Bukurešta traži partnere za suradnju na stvaranju regionalne mreže za produkciju i mobilnost suvremenih umjetnika. Rok prijave istječe 1. listopada 2014.
Association for Contemporary Art Promotion djeluje do 2010. godine, s ciljem promocije suvremene umjetnosti, od vizualne do izvedbene, kreativnih kampova za mlade, obrazovnih programa i konferencija za stručnjake i širu publiku, razgovora s umjetnicima i projekata društvenog angažmana.

Do sada su organizirali više od 50 kulturnih događanja u Bukureštu i diljem Rumunjske, uspostavili suradnju s više od 200 umjetnika iz zemlje i inozemstva, razvijajući vlastiti radni i izložbeni prostor jednako kao i partnerstva s kulturnim institucijama. Projekti Association for Contemporary Art Promotion financirani su iz različitih izvora: Ministarstvo kulture Rumunjske, vladini programi kao npr. AFCN te privatni sponzori.

Osnovna djelatnost Udruge je podrška mladim umjetnicima na početku karijere, promicanje eksperimentalnih i nekonvencionalnih umjetničkih formi te povezivanje s volonterima i medijskim partnerima. 2014. godine prvi su puta organizirali Bucharest Art Week.

U sklopu Programa EU Kreativna Europa Association for Contemporary Art Promotion traži partnere za stvaranje mreže koja bi omogućila mobilnost i rad umjetnika u gradovima i selima u regiji (Moldavija, Rumunjska, Bugarska, Srbija i Mađarska) te produkciju radova uz izravnu participaciju lokalnog stanovništva. Rezultati bi se prikazali kako u malim gradovima u kojima se odvijao projekt, tako i u glavnim gradovima uključenih zemalja, kroz godišnju putujuću izložbu. Radovi bi se predstavili i na Bucharest Art Week-u, koji jednom godišnje okuplja umjetnička djela posvećena ideji javnog umjetničkog prostora i slobodi kretanja umjetnika.

Iako je fokus traženje partnera uz navedenih zemalja, dobrodošli su i partneri iz drugih zemalja: Poljske, Češke, Slovačke, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Kosova.

Partneri bi trebali biti umjetničke grupe, udruge profesionalnih umjetnika, umjetničke galerije ili druge vrste umjetničkih organizacija koje su kapacitirane za organizaciju složenih projekata koji uključuju nekoliko natječaja za umjetnike, selekciju radova, organizaciju putovanja umjetnika na nekonvencionalna odredišta kao što su mali gradovi ili sela, mjesta sa siromašnom ili nikakvom infrastrukturom, te suradnju s lokalnom vlasti u razvijanju i izlaganju umjetničkih projekata. Na godišnjoj bi razini partneri trebali organizirati veliko događanje koje bi predstavilo rezultate projekta.

Kontakt:
Association for Contemporary Art Promotion
Mrs. Nona Șerbănescu
mobile: +40 721 740 703
email: arte.contemporane@gmail.com; baw.parteneriat@gmail.com

(I.P., 21.08.2014)