obljetnica, proslava

Međunarodni dan pismenosti 2014.


vrijeme: 08.09.2014.
mjesto: Zagreb; Gradska knjižnica, Odjel za djecu i mladež, Starčevićev trg 4

Hrvatsko čitateljsko društvo već tradicionalno organizira stručni skup povodom Međunarodnog dana pismenosti, 8. rujna, u suradnji s Knjižnicama grada Zagreba i Komisijom za čitanje Hrvatskog knjižničarskog društva.

Ovogodišnji stručni skup pod nazivom 'Čitateljski klubovi i grupe u Hrvatskoj' održava se 8. rujna u Gradskoj knjižnici, Odjel za djecu i mladež. Ovim skupom organizatori žele istaknuti dobrobit ovog jednostavnog načina rada koji potiče članove čitateljskih klubova na druženje i konstruktivno provođenje slobodnog vremena, osnažuje ljubav prema čitanju te smanjuje izolaciju u zajednici jer omogućuje ljudima sa sličnim temama i problemima dublje i smislenije povezivanje u male čitateljske zajednice.

Sudionici skupa imat će priliku saznati kako osnovati i voditi čitateljski klub, a predstavit će se čitateljski klub mama iz Bjelovara, studentski klubovi iz Rijeke, virtualni dječji klub iz Zadra, čitateljski klub umirovljenika iz Zagreba, tinejdžerski čitateljski klub iz Vinkovaca te alternativni čitateljski klub Bookse iz Zagreba kao primjeri dobre prakse.  

Međunarodni dan pismenosti obilježava se u svijetu posebnom akcijom "Uspon u pismenost" u suradnji s NASA-om. Projekt je zamišljen kao skup različitih, kreativnih i multidisciplinarnih aktivnosti tematski vezanih uz Svemir u trajanju 60 sekunda u danu, tijekom 60 dana, počevši od 8. rujna s ciljem promicanja pismenosti i razvijanja vještina čitanja, pisanja, slušanja i govorenja. Hrvatske knjižnice obilježit će ovaj dan posjetom dječjim vrtićima, promocijom pismenosti putem društvenih mreža, kvizovima i natjecanjima, tematskim izložbama.

(R.P.B., 08.09.2014)