Preskočite na glavni sadržaj

'Ne gledaj mi u pijat' i 'Po čovika' na 61. Seminciju

Debitantski dugometražni igrani film 'Ne gledaj mi u pijat' redateljice Hane Jušić i kratkometražni igrani film 'Po čovika' redateljice Kristine Kumrić uvršteni su u natjecateljski program Meeting point 61. izdanja Filmskog festivala u Valladolidu (Seminci), koji se održava od 22. do 29. listopada.
vrijeme: 22.10.2016.
mjesto: Španjolska
url: http://www.seminci.es/

Natjecateljski program Meeting point prikazuje prve i druge filmove redatelja, te ove godine u dugometražnoj kategoriji prikazuje 14, a u kratkometražnoj 12 naslova.
 
'Ne gledaj mi u pijat' Hane Jušić premijerno je prikazan u programu 'Dani autora' ('Giornate degli autori') u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, a nedavno je na festivalu u Varšavi osvojio posebno priznanje žirija. Junakinja filma je Marijana Petković (Mia Petričević), čija se svakodnevica vrti isključivo oko njene obitelji. Nakon što dominantni otac obitelji (Zlatko Burić) doživi moždani udar i ostane prikovan uz krevet, Marijana preuzima ulogu vođe čopora. Dok njena neodgovorna majka (Arijana Čulina) i usporeni brat (Nikša Butijer) situaciju čine sve težom, Marijana radi dva posla kako bi održala obitelj.
 
Scenarij i režiju potpisuje Hana Jušić, direktorica fotografije je Jana Plećaš, montažu potpisuje Jan Klemsche, a producentica je Ankica Jurić Tilić iz produkcijske kuće Kinorama. Koproducenti su Peter Hyldahl, Morten Kjems Hytten Juhl i Maria Møller Christoffersen iz danske kuće Beofilm te Hrvatska radiotelevizija.
 
Kratkometražni igrani film 'Po čovika' redateljice Kristine Kumrić premijerno je prikazan unutar sekcije Kratki rezovi na 41. Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. Nastao u sklopu projekta Jedna slika iz Domovinskog rata, koji su pokrenuli Ministarstvo branitelja i Hrvatski audiovizualni centar, film se odvija u jesen 1991. godine u Dalmatinskoj zagori, a prati dvije djevojčice koje iščekuju povratak svoga oca, koji je posljednjih nekoliko mjeseci proveo kao zatvorenik u logoru.
 
Režiju potpisuje Kristina Kumrić, scenarij Maja Hrgović, direktor fotografije je Igor Zelić, za montažu je bio zadužen Frano Homen, producenti su Vanja Jambrović i Tibor Keser, koproducenti Hélène Mitjavile i Hrvoje Osvadić, a glavne uloge igraju Janja Avdagić, Leonarda Živković, Franjo Dijak, Marina Redžepović, Nikša Butijer, Igor Hamer i Jelena Kordić. Film je nastao u produkciji Restarta i koprodukciji Melocoton films (Francuska) i Umjetničke organizacije Kinoljetka (Hrvatska).
 
Izvor: HAVC