Preskočite na glavni sadržaj

Igor Kuduz / Ljubavna pisma i Panegirici

U Institutu za suvremenu umjetnost, u srijedu, 9. studenoga, u 19 sati, održava se promocija i čitanje knjiga 'My Dear Noble Friend' i 'Hvalospjevi'. Sudjeluju: Igor Kuduz, Marko Golub i Janka Vukmir.
vrijeme: 09.11.2016. 19,00
mjesto: Zagreb; Institut za suvremenu umjetnost, Trg Kralja Tomislava 20
url: https://hr-hr.facebook.com/ICA.Zagreb
Dvije knjige Igora Kuduza, od kojih je jedna objavljena 2014., a druga ove 2016. godine nisu, kao što možda očekujete, knjige umjetnika pune vizualnog materijala, fotografija, ili dizajna. Dapače, forma im je unaprijed zadana, pa i sadržaj. Autor je u obje intervenirao samo selekcijom materijala, kako bi ipak barem ograničio njihove gabarite, jer obje su mogle biti enciklopedijskih dimenzija.

My Dear Noble Friend je knjiga kratkih priča i ljubavnih pisma, od kojih ste mnoge već pročitali, ili ste ih bacili u smeće i prije nego ste uopće bacili pogled na njihov dramatični sadržaj.

Hvalospjevi su za razliku od toga, kratke pjesmice, literarne poskočice i krilatice, minijaturne ispovjedi, erotski ili seksualni vapaji, ali i mnogo više od svega što možete očekivati.

Prijatelj mi je poslao ovu knjigu za upload prije nekoliko mjeseci i naravno ja kasnim kao i obično, ali vi je svakako trebate pogledati! On je dizajner, fotograf i umjetnik, ali uvijek želi da mislimo kako se on pritom ne uzima previše ozbiljno, barem u ova posljednja dva slučaja. Dakle ljudi, izvolite, upoznajte - Igora! Igor u svojem radu prilično često koristi tehnologiju, ali inzistira na tome da je koristi na što je moguće naivniji način. Na primjer, jednom je napravio zbirku kratkih priča, knjigu koja se sastoji isključivo od spam poruka i e-mail scams, poput lažnih poziva na sastanke ili one male priče o ljudima iz dalekih zemalja koji žele prenijeti milijune dolara na vaš bankovni račun. To je kao da su te male životne priče, bilo da su tužne ili tragične, ili pak seksualne naravi, sve istinite. Sjećam se da je jednom otišao u Pariz - meku slika s razglednica i započeo foto dnevnik na Facebooku, ali je fotografirao samo ona neupečatljiva mjesta koja možete pronaći samo na rubovima bilo kojeg grada. Mjesta toliko neprepoznatljiva, a opet tako poznata, tako vjerna našem vlastitom iskustvu. On se gotovo isključivo koristi kamerom svojeg mobitela i dokumentira gotovo sve, svoje duge šetnje, društvena okupljanja, nepoznate ljude u vlakovima i autobusima, beznačajne stvari koje se naziru u kutu sobe tijekom naših razgovora. On sve te slike čuva i kasnije ih strukturira u pripovijesti. Svaki folder druga priča. Nemam pojma što je ova stvar pred nama, ali siguran sam da će vas razvaliti. Uvjerite se sami! (Marko Golub, predgovor Hvalospjevima)

Igor Kuduz, (Zagreb, 1967.) je likovni umjetnik i grafički dizajner, profesor na Odjelu medijskog dizajna Sveučilišta Sjever, Koprivnica Jedan od osnivača Instituta za suvremenu umjetnost. Član Stručnog savjeta Hrvatskog fotosaveza. Član Upravnog odbora Hrvatskog dizajnerskog društva. Izlagao je na izložbama i video festivalima u Zagrebu, Splitu, Ljubljani, Clermont-Ferrandu, Bonu, Budimpešti, Berlinu, Aachenu, Dessau, Tirani, Kairu, Trstu, New Yorku…