Preskočite na glavni sadržaj

U GKL Split premijerno izvedena predstava 'Moje je ime Anne Frank'

Predstava 'Moje je ime Anne Frank' redatelja Elvisa Bošnjaka u kojoj je adaptirao poznati 'Dnevnik Anne Frank', premijerno je izvedena u subotu navečer u Gradskom kazalištu lutaka Split.
vrijeme: 12.11.2016.
mjesto: Split; Gradsko kazalište lutaka Split, Tončićeva 1
url: http://www.gkl-split.hr/

"Dnevnik Anne Frank" je dirljivi zapis djevojčice koja ih je pisala tijekom Drugog svjetskog rata i predstavlja jedno od najtužnijih svjedočenja o tom ratu u kojem je djetinjstvo ugušeno bezumljem ljudske mržnje.
 
Elvis Bošnjak je rekao kako je stekao dojam da djevojčica Anne Frank koja je tijekom Drugog svjetskog rata vodila dnevničke zapise, želi postati zrela osoba i afirmirati se kao zreo pisac, ali predstava "Moje je ime Anne Frank" nije pričanje priče o Anne Frank i u tom smislu predstava nije klasična.
 
"Budući da je ne vidim kao mračnu priču o stradanju, nego o neizmjernoj žudnji za životom i odrastanju koje kao da je eksplodiralo, odnosno koje se dogodilo u svega nekoliko dana, želio sam naglasak staviti na to kako djeca doživljavaju njezinu sudbinu, istražiti kako se danas nose s tom problematikom, što misle o tome, na koji način mogu uopće shvatiti što znači takva vrsta žrtve i ostavlja li takva žrtva na njih ikakvog traga," objasnio je Bošnjak.
 
Istaknuo je kako za njega Anne Frank nikad nije bila priča o smrti, nego o životu, o odrastanju. "Želim da oni koji sada odrastaju ne vide u 'Dnevniku Anne Frank' samo lektiru koju moraju pročitati već da uspostave s njim živ odnos iz svog vremena, iz onog kako oni shvaćaju njezino odrastanje," kazao je Bošnjak.
 
U ovoj predstavi riječi Anne Frank govore djeca polaznici Glumačkog studija PlayDrama u dobi od 12 do 15 godina: Luiđa Ivančević, Dora Blaić, Bartul Mušura, Ana Ugrina, Leonarda Bojić, Lucija Baloević, Lucija Matić, Petar Čakić, Vito Aschero, Franko Jakovčević, Irma Jerončić, Zara Grubešić i Marin Aschero. (Hina)