Preskočite na glavni sadržaj

3D Glitch, grupna izložba britanskih umjetnika u Rijeci

Drugo more poziva na skupnu izložbu 3D Glitch, koja će se u četvrtak 19. siječnja 2017. u 20 sati otvoriti u riječkoj Galeriji Filodrammatica. Prije otvorenja, Dominic Smith - jedan od umjetnika uključenih u izložbu - održat će u 18 sati predavanje na temu flip-floppinga, što je naziv za upošljavanje različitih fizičkih i digitalnih procesa prilikom stvaranja umjetničkog djela.
vrijeme: 19.01.2017. 18:00
mjesto: Galerija Filodrammatica, Korzo 28/1, Rijeka
Izložba britanskog kustosa Jamesa Hutchinsona prvi se put predstavlja izvan Velike Britanije, okupljajući radove više od trideset umjetnika koji se u istraživanju tehnologije trodimenzionalnog oblikovanja i ispisa služe tehnikama glitcha.
 
U eri opčinjenosti fotošopskim intervencijama i digitalnim savršenstvom, britanski umjetnik i kustos James Hutchinson smatrao je prikladnim napraviti izložbu koja će tragati za anti-savršenim, s naglaskom na razliku između ideje i provedbe te na filozofsku asimetriju svakodnevice i imaginacije. Iako stvoreni korištenjem visoke tehnologije trodimenzionalnog oblikovanja i ispisa, radovi nastali u okviru izložbe 3D Glitch proizvodi su namjernih pogrešaka, slučajnosti, databendinga, distorzije, neopreznosti i manipulacije.
 
Nakon što je tijekom protekle godine predstavljena u galerijama Priestman (Sunderland), Ny Space (Manchester) i Arts Centre Washington u Velikoj Britaniji, izložba prvi put napušta Veliku Britaniju i dolazi u riječku galeriju Filodrammatica.
 
Umjetnici koji na izložbi 3d Glitch predstavljaju svoje radove su Eric Bainbridge, Darren Banks, Sophie Beresford, Michael Branthwaite, Ruth Brewis, Ralf Broeg, Keith Brown, Brit Bunkley, Nadine Castleman,  Anne McCartney, Helen McCartney, Mircea Cirtog, Janine Goldsworthy, Paul Higham, James Hutchinson, Mark Klink, Christian Lavigne, Simon Martin, Graham Mitchinson, Martin Murphy, Mary Neubauer, Iain Nicholls, James Railston, Colin Rennie, Alvin Sher, Dominic Smith, Robert Michael Smith, Susana Sulic, Sumit Sarkar, Helena Swatton, David Winslow Van Ness, Patrick Visentin, Mary Visser, Andrew Werby, Laura West i Derrick Woodham.
 
Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak 19. siječnja u 20 sati, prije kojeg će u 18 sati umjetnik Dominic Smith u izlaganju naziva Flip-Flopping razgovarati o problematici utjecaja pojave tehnologije 3D ispisa na procese premještanja nekog umjetničkog djela iz fizičkog svijeta u digitalni, te njegovog ponovnog vraćanja u fizički. Osim Smitha, otvorenju će prisustvovati umjetnici Helena Swatton i Michael Branthaite te kustos James Hutchinson.
 
Izložba je zamišljena kao eksperimentalno istraživanje različitih aspekata “3D gličnosti” i sastoji se od radova predviđenih za prikazivanje na ekranu, 2D ispisa i trodimenzionalnih radova koji su nastali tehnikom trodimenzionalnog ispisa na Odsjeku za staklo i keramiku Sveučilišta Sunderland uz pomoć Ultimaker 2 i Makerbot, te na Sveučilištu u Manchesteru pomoću ProJet 660 Pro i Mcor Technologies IRIS 3D pisača.
 
 
Ulaz je slobodan, a više o izložbi koju je moguće razgledati do 10. veljače saznajte na internetskoj stranici Drugog mora i Facebook stranici događanja.