izložba

'Plemići i velikaši Srijemske županije'


vrijeme: 10.02.2015.
mjesto: Zagreb; Hrvatski državni arhiv, Marulićev trg 21

Izložba arhivskog gradiva 'Plemići i velikaši Srijemske županije', organizirana u suradnji s Državnim arhivom u Vukovaru, otvorena je u utorak u Hrvatskom državnom arhivu.

Izložene su grbovnice, darovnice, plemićke svjedodžbe i brojni drugi dokumenti i isprave oko stjecanja i dokazivanja plemstva na području nekadašnje Srijemske županije, od 16. do polovice 19. stoljeća.

Izložba je informativnog i edukativnog karaktera, a posjetiteljima pruža informacije o tome tko su bili velikaši i plemićke obitelji, rekao je autor izložbe Ladislav Dobrica. Nakon što su u prvom dijelu izložbe predstavljeni prijepisi pojedinih plemićkih obitelji, posjetitelji se upoznaju s prvim zahtjevima za dokazivanjem plemstva, čiji je vrhunac bio 1770. godine za vrijeme Marije Terezije, napomenuo je.

Na kraju se prikazuje i Katastar plemića Srijemske županije nastao nakon detaljno provedene istrage, s popisom plemića, posjedovnih i grbovnih, koji je svečano proglašen na županijskoj skupštini 1794. godine i vođen u kontinuitetu do polovice 19. stoljeća. Katastar je nastao kao posljedica namjere Ugarskog namjesničkog vijeća da se dovede u red i utvrdi zakonitost plemstva stečenog u prethodnim razdobljima.

Putem dokumenata izložba oslikava kako je plemstvo, kao politički predstavnik hrvatskog naroda, sudjelovalo u stvaranju javnog i političkog života u kasno-feudalnom društvenom ustroju europskog društva.

Grbovnice slavonsko-srijemskog plemstva sačuvane su u fondu Srijemske županije, te Zbirci grbovnica u posjedu Hrvatskog državnog arhiva. (Hina)

(R.P.B., 11.02.2015)

Tagovi: izložba, arhivi