Preskočite na glavni sadržaj

Klasici i suvremeni pisci u novoj sezoni zagrebačkoga HNK

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu u novoj sezoni 2017./2018. 'širom će otvoriti' svoja vrata gledateljima i u novoj sezoni 2017./2018. ponudit će im bogat program sastavljen oko dvije okosnice - klasici te suvremena djela i pisci, najavila je u petak intendantica Dubravka Vrgoč.
vrijeme: 05.06.2017.
mjesto: Zagreb; HNK Zagreb, Trg maršala Tita 15
url: http://www.hnk.hr/

Predstavljanje programa nove - 157. sezone zagrebačkoga HNK, te osvrt na sezonu koja se bliži svome kraju bili su teme konferencije za medije održane u petak u foyeru HNK. Uz intendanticu Vrgoč, premijerne dramske, operne i baletne naslove iscrpno su predstavili i trojica njezinih najbližih suradnika - ravnatelji Drame, Opere i Baleta Ivica Buljan, Nikša Bareza i Leonard Jakovina. Književnik Kristian Novak raduje se pak što će jedna od dramskih premijera HNK-a biti i ona koja će uprizoriti njegov roman "Ciganin, ali najljepši".  
 
Program oko dvije okosnice - klasici te suvremena djela i pisci
 
Nova sezona HNK-a sastavljena je oko dvije okosnice - klasici te ponovno suvremeni pisci i njihova djela. Jer, objasnila je Vrgoč, klasici su odabrani za prilično nestabilno vrijeme u kojemu živimo, jer jedino u što se zapravo možemo pouzdati su veliki, veliki pisci sa svojom literaturom koja nam ukazuje kako možemo preživjeti najtragičnije i najnesigurnije vrijeme.
 
S druge strane to su ponovno suvremeni pisci i njihova djela u drami i baletu koji, smatra intendantica, ponovno pokazuju da se naša publika voli identificirati s onim što im se događa na ovom prostoru i u ovom vremenu tako da taj segment, ustvrdila je, sigurno nećemo zaboraviti, dapače trudit ćemo se da zajedno s našim umjetnicima postavimo vremenu neka pitanja i nađemo način kako ćemo ga preživjeti.
 
Nova sezona, rekla je Vrgoč, donijet će i velike koprodukcije i velika imena europske i svjetske scene kao što su Robert Wilson i Elfriede Jelinek, a u baletu će, primjerice, biti i predstava po kipu Apoksiomena koju radimo s teatrom iz Liegea pa će tako i taj dio Europe saznati o Apoksiomenu preko naše predstave.
 
U novoj sezoni je i predstava redatelja Renea Medvešeka "Tko pjeva zlo ne misli" za koju se Vrgoč nada da bi mogla biti svojevrstan hommage našemu Zagrebu. Objasnila je da se ne radi o rekonstrukciji poznatoga filma Kreše Golika i antologijske proze Vjekoslava Majera, već o rekonstrukciji jednoga vremena s tragom do danas i koja je zapravo naš emocionalni odnos sa Zagrebom.
 
Bit će i brojnih gostovanja pa će nam tako, rekla je intendantica, u goste doći i Max Cenčić te Japanska filharmonija i zaključila kako "HNK u novoj sezoni doista maksimalno otvara vrata kazališta i 'pripušta' sve one umjetnike koji vjeruju da je teatar danas nešto bolje čak i od onoga što živimo ". 
 
Drama HNK odigrat će u novoj sezoni pet premijera, među kojima su i "Kralj Lear" Williama Shakespearea, "Peer Gynt" Henrika Ibsena te "Ispravci ritma" u izvedbi kolaborativne izvedbene skupine BADco. Pet premijera priprema i Opera HNK - "Adel i Mara" Josipa Hatzea, "Kein Licht" Phillipea Manouryja i Elfriede Jelinek, "Ukleti Holandez" Richarda Wagnera, "Two Oars" Roberta Wilsona i Paole Prestini, "Turandot" Giacoma Puccinija i "Cosi fan tutte" Wolfganga Amadeusa Mozarta. U Baletu HNK bit će tri premijere "Apoksiomen" Tamare Obrovac i  Claudija Bernarda, "Elizabeta II. Bavarska – Sissi" Bedřicha Smetane u koreografiji Patricea Barta, te "Smrt u Veneciji" Gustava Mahlera u koreografiji Valentine Turcu.
 
Sezona na izmaku u znaku velikog povratka gledatelja
 
Intendantica je istaknula kako je sezona koja ide svome kraju a u kojoj je, uz ostali kvalitetan kazališni program, prikazana i velika baletna uspješnica "Glembajevi", pokazala da se publika doista vratila u velikom broju u HNK - čak 40 posto više nego u protekloj sezoni.  Nada se da će u novoj sezoni gledatelja biti još i više. 
 
Ovu sezonu zagrebački HNK 'zaokružit' će i gala koncertom na kojemu će se predstaviti najveće zvijezde sanktpeterbuških baleta, opere i mjuzikla a održat će se u ponedjeljak i utorak,  5. i 6. lipnja. Vrgoč je podsjetila da su ti koncerti nastavak kulturne suradnje između prijateljskih gradova Zagreba i Sankt Peterburga koja je počela u listopadu prošle godine nastupom najvećih sanktpeterburških baletnih solista u zagrebačkome HNK kada je bila obilježena i 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između Rusije i Hrvatske.
 
Pozvala je sve sugrađane i njihove goste na koncert za Dan državnosti na kojemu će biti izvedena opera Jakova Gotovca "Ero s onoga svijeta". (Hina)