festival

5. festival hrvatskih digitalizacijskih projekata


vrijeme: 20.04.2015. - 21.04.2015.9 h
mjesto: Zagreb, NSK, Ulica Hrvatske bratske zajednice 4

Peti festival hrvatskih digitalizacijskih projekata posvećen je temama iz područja digitalne humanistike, uspostave digitalnih knjižnica, korištenja digitalne kulturne i znanstvene baštine, digitalizacije specifičnih vrsta građe i predstavljanju provedenih projekata digitalizacije. Festival se otvara u ponedjeljak, 20. travnja, u 9 sati, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Drugi dan Festivala u cijelosti je posvećen pitanjima autorskog prava i prava korisnika u digitalnom okruženju. Pozvani stručnjaci predstavit će autorskopravni okvir korištenja digitalne i digitalizirane baštine u kulturnim i znanstvenim ustanovama.

Bogat i zanimljiv program Festivala dodatno će upotpuniti i izlaganja koja će predstaviti provedene projekte digitalizacije, virtualne izložbe te rezultate istraživanja tema iz područja digitalizacije.

Raspored izlaganja može se vidjeti na ovom LINKU!

O festivalu:

Festival hrvatskih digitalizacijskih projekata jedini je skup u Republici Hrvatskoj posvećen isključivo temi digitalizacije kulturne i znanstvene baštine. Organizira se već petu godinu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu promičući digitalizaciju kao sredstvo za osiguranje dostupnosti kulturne i znanstvene baštine ali i ostalih vrsta informacija, stjecanje novoga znanja, istraživanje, obogaćivanje kulturnog identiteta i izražavanja, zabavu, poticanje kulturnog turizma, povezivanje i inovativno korištenje tehnologije u kulturi, znanosti i obrazovanju.  

Rezultati dosad održanih festivala uspješno su predstavljanje hrvatskih i europskih projekata digitalizacije, upoznavanje s najnovijim tehničkim dostignućima u području digitalizacije te uspostavljanje suradnje među stručnjacima i ustanovama. Jubilarni Peti festival, nastavljajući uspješnost prethodnih festivala, omogućit će hrvatskim stručnjacima uvid u najnovija kretanja u području digitalizacije te će pridonijeti daljnjem prepoznavanju digitalizacije kao iznimno složenoga i skupoga posla koji zahtijeva i dodatna znanja stručnjaka iz različitih područja, visoka ulaganja, primjenu norma i interdisciplinarnu suradnju.

(R.P.B., 17.04.2015)