Preskočite na glavni sadržaj

Sisački Državni arhiv počeo projekt 'Moja priča o glazbi'

'Moja priča o glazbi' - naziv je novog projekta, kojeg je Državni arhiv u Sisku započeo u suradnji s jednom od hrvatskih vodećih muzikologinja Tatjanom Rožanković, koja istodobno obilježava pola stoljeća pedagoškog rada posvećenog glazbi. 
vrijeme: 27.09.2017.
mjesto: Državni arhiv u Sisku

Kroz pet glazbenih prezentacija ona će tijekom jeseni uz stručni komentar predstaviti vlastite glazbene doživljaje, koji će biti popraćeni prigodnim izložbama, te projekcijom glazbenih audio i video zapisa.

Tako je prva prezentacija u utorak nosila naziv "Glazba od 1 do 4170", što predstavlja jedinstvenu zbirku stampata, odnosno programa, kataloga, plakata i drugih tiskanih materijala s ukupno 4170 koncerata, opera, baleta, mjuzikla i drugih glazbenih priredaba, kojima je autorica osobno prisustvovala. Kronološkim redom Rožanković je govorila o najupečatljivijim i najvećim glazbenim priredbama, koje je posjećivala u zemlji i inozemstvu od dolaska na studij u Muzičku akademiju u Zagrebu do današnjih dana.

Reprodukcijom glazbenih zapisa, posjetitelji u preponoj dvorani sisačkog Državnog arhiva mogli su čuti djela Čajkovskog, Berse, Messiaena, Chabriera, Gluka, Straussa, Beethovena, Paganinija, Saint-Saensa, Ravela, Verdija i Rahmanjinova u izvedbi vrhunskih solista i orkestara.

"Moja priča govori o glazbi, To je priča o iskustvu glazbe, te o postajanju u glazbi na različite načine  kroz tolika desetljeća učenja, i studiranja, pedagoškog rada, kreiranja i ostvarivanja različitih glazbenih programa, kroz glazbenu publicistiku i trajnu avanturu otkrivanja novih glazbenih stranica, skladatelja i umjetnika, svjetske hramove glazbe, ljupke stilske salone, školske i akademske koncertne dvorane, od Siska, Zagreba, Gornje Stubice i Varaždina do Pariza, Londona ili Krakowa", rekla je Rožanković.

Projekt će biti nastavljen 17. listopada prezentacijom "Glazba u kostimu", a zatim svakog tjedna novom prezentacijom do 17. studenoga ove godine. (Hina)