Preskočite na glavni sadržaj

Intime - tema 23. Sajma knjige u Istri

Ovogodišnji, 23. Sa(n)jam knjige u Istri koji će se od 1. do 10. prosinca održati u pulskom Domu hrvatskih branitelja bit će posvećen temi Intime, doznaje se iz Organizacijskog odbora sajma. 
vrijeme: 01.12.2017.
mjesto: Pula
url: http://www.sanjamknjige.hr/hr/2017/

Tijekom deset sajamskih dana o temi će se raspravljati s umjetničkog i znanstvenog aspekta, putem sajamskih programa, promocija knjiga i autora, okruglih stolova, panel diskusija, stručnih skupova, izložbi, filmova i koncerata te će se obrađivati s različitih gledišta sva kompleksnost ove središnje teme. U programima sajma i ove godine sudjelovat će hrvatski i inozemni autori, među kojima i brojni umjetnici, suvremeni književnici, intelektualci, povjesničari, antropolozi i sociolozi.

Po riječima direktorice sajma Magdalene Vodopija, u središtu zanimanja regionalnog programa bit će Hercegovina i to uz program "Hercegovina čita" i to s fokusom usmjerenim na hercegovačke pisce. S njima će biti i istaknuti umjetnik, akademski slikar i grafičar Safet Zec koji u svojim radovima oslikava pejzaže Počitelja i Hercegovine. Osim toga "Hercegovina čita" bavit će se suvremenom hercegovačkom kulturno-književnom scenom, a inicijativa i ideja je stvorena u suradnji s kulturnom manifestacijom West Herzegowina Fest iz Širokog Brijega.

U posebnom programu sajma pod nazivom "À propos", Sajam će se baviti francuskom i frankofonom književnošću, kulturološki, s naglaskom na temu "Francuska viđena očima Afrike" i autore koji dolaze s tog područja.

"I ove godine veliku pozornost posvetit ćemo učenicima, uz programe 'Pop lektira' za srednjoškolce, koji će doživjeti treće izdanje, i novi program 'Hop lektira' namijenjen sedmim i osmim razredima osnovne škole, prilagođen mladima koji odrastaju u vremenu kojim dominiraju vizualna kultura i interaktivni sadržaji", istaknula je direktorica Vodopija dodavši kako će poseban žanrovski fokus biti usmjeren devetoj umjetnosti - stripu kao uspješnom spoju literarne i vizualne umjetnosti.

Uz tradicionalne programe koji pulski festival knjiga i autora čine jedinstvenim i prepoznatljivim, kako je navela, mnogo prostora dat će se i ovogodišnjem novitetu s obzirom da će tema od posebnog interesa biti stručna i znanstvena knjiga.

"Sa(n)jam će u suradnji s Grupacijom nakladnika stručne i znanstvene literature postati knjižara s najvećim i najznačajnijim pregledom znanstvenog nakladništva u Hrvatskoj, što smatramo osobito važnim u kontekstu dugotrajne krize izdavaštva i marginaliziranja znanja", poručila je Magdalena Vodopija dodavši kako će u salonima Doma hrvatskih branitelja više od 15 tisuća naslova izložiti oko 250 hrvatskih i stranih nakladnika. Inače, pulski Sajam svake godine posjeti više od 60 tisuća posjetitelja. (Hina)