natječaj

Prvi međunarodni natječaj Virtualnog muzeja Dotrščina


prijava: 16.07.2015.
mjesto: Zagreb

Virtualni muzej Dotrščina raspisuje javni natječaj za privremenu memorijalnu umjetničku intervenciju na prostoru spomen-parka Dotrščina u Zagrebu. Natječaj je otvoren do 16. srpnja 2015.

Spomen-park Dotrščina najveći je zagrebački gradski park i mjesto najmasovnijeg zločina u povijesti Zagreba. Tijekom fašističke okupacije od 1941. do 1945. godine, na lokaciji današnjeg spomen-parka ubijeno je tisuće građana, ponajviše iz Zagreba i okolice, ali i drugih. Na uređenju  spomen-parka Dotrščina sudjelovali su neki od najuglednijih hrvatskih krajobraznih arhitekata i umjetnika. Na prostoru parka postoji niz spomenika, radovi Vojina Bakića, Branka Ružića, Stevana Luketića i Koste Angelija Radovanija.

Od 2012. godine na prostoru parka izvode se privremene memorijalne umjetničke intervencije, u sklopu aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina.

Projekt Virtualni muzej Dotrščina pokrenut je s ciljem vraćanja spomen-parka Dotrščina u kolektivnu memoriju, budući da se radi o jednom od najvećih stratišta u Hrvatskoj. Muzej djeluje kroz privremene umjetničke intervencije na prostoru parka, privremene postave u javnom prostoru grada i druge aktivnosti poput komunalnih inicijativa usmjerenih na obnovu i poboljšanja parka.

Virtualni muzej Dotrščina autorski je projekt Saše Šimprage koji se provodi u okviru Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Cilj ovog natječaja je posredstvom suvremene umjetnosti i razvoja suvremenih načina bilježenja sjećanja u javnom prostoru, profilirati spomen-park Dotrščinu kao živo mjesto sjećanja godišnjom memorijalnom privremenom umjetničkom intervencijom.

Uvjeti natječaja:
–  na natječaju mogu sudjelovati svi zainteresirani;
– ista osoba na natječaj može poslati jedan prijedlog;
–  u obzir ulaze intervencije ili instalacije u prostoru, performansi i sve druge umjetničke i slične forme koje su izvedive u okviru ponuđenog proračuna i mogućnosti.

Ovogodišnji natječaj posebno potiče performativne radove, ali to ni na koji način ne favorizira ili isključuje sve druge umjetničke forme.
– rad mora biti tehnički izvediv i u okviru proračuna od maksimalno 5,000 kuna;
– rad treba poštovati i uvažiti specifične uvjete parka (šume) tj. činjenicu da npr. nema struje itd;
– rad treba biti privremenog karaktera i bez štetnih posljedica po prostor parka;
– rad mora biti realiziran i prezentiran javnosti na lokaciji parka u rujnu 2015;
– produkcija rada odgovornost je autora i u tome smislu organizator nudi tek djelomičnu kustosku podršku;
– stranim i umjetnicima koji nisu iz Zagreba organizator pokriva troškove puta do određenoga iznosa; 
– sudjelovanjem na natječaju autor/ica pristaje da se odabrano rješenje izvede u okviru projekta i medijski prezentira.

Prijedlog mora sadržavati obrazloženje (na hrvatskom ili engleskom jeziku), ne duže od jedne kartice teksta, eventualne vizualizacije (do tri kom.), okvirni prijedlog proračuna i okvirni popis potrebnih rekvizita, te ime i prezime i kontakt (mail i telefon) osobe koja prijedlog prijavljuje.

Prijedlozi se šalju u pdf formatu na vmdotrscina at gmail.com s naznakom „Dotrščina“.

Članovi žirija: Ivana Meštrov, povjesničarka umjetnosti i kustosica; Tonka Maleković, vizualna umjetnica; Slaven Tolj, umjetnik i pobjednik prošlogodišnjeg javnog natječaja za privremenu umjetničku intervenciju Virtualnog muzeja Dotrščina.
Autoru/ici odabranog prijedloga biti će isplaćen honorar za umjetnički rad u iznosu od 3,000 kuna.
Odabrani rad bit će proglašen najkasnije dva tjedna po isteku roka za predaju natječajnih prijedloga.
Više o projektu: https://www.facebook.com/virtualnimuzejdotrscina
Svi ostali upiti: vmdotrscina at gmail.com
Podrška: Ministarstvo kulture RH
 

(R.P.B., 19.06.2015)