natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Pinceszínház Eger


prijava: 30.09.2015.
mjesto: Mađarska; Eger

Mađarska udruga Underground Theatre Eger želi pronaći partnere koji dijele njihovu ideju da osobe s invaliditetom mogu aktivno participirati u kazališnoj umjetnosti. Profil partnerskih organizacija koje se traže su one s iskustvom u kulturnom menadžmentu, umjetničkim projektima za ljude s mentalnim ili socijalnim hendikepom, bilo djece bilo odraslih, kreativnim projektima. Prijave se primaju do 30. rujna 2015.

Udruga Underground Theatre Eger postoji od 1998. i djeluje u mađarskom gradu Egeru. Započeli su s podukom glume za djecu, a tijekom godina su organizirali festival kazališta na otvorenom i potpisali gotovo pedeset ugovora o suradnji s raznim obrazovnim institucijama, od kojih se neke brinu za djecu s hendikepima i poteškoćama u razvoju. Osim kazališnih izvedbi, tečajeva folklornog plesa i radionica umjetničkog obrta, djeci s poteškoćama pružaju umjetničku terapiju, što je priznata metoda koja se koristi već nekoliko desetljeća. Također provode i projekt umjetničke terapije za žene u zatvorima.

Osim festivala kazališta na otvorenom, prije tri godine pokrenuli su i međunarodnu umjetničku koloniju, gdje 10-12 poznatih umjetnika tjedan dana dijele znanja i iskustva u raznim područjima umjetnosti, kao što su gluma, glazba i ples, a također su u suradnji s Umjetničkom akademijom u Kaposvaru osnovali glumačku udrugu Sit Down gdje osobe s invaliditetom čine profesionalni glumački ansambl.

Željeli bi pronaći partnere koji dijele njihovu ideju da ljudi s invaliditetom mogu aktivno participirati u kazališnoj umjetnosti te koji bi željeli surađivati u područjima kao što su:
-  razmjena kazališnih drama, umjetnika i menadžera u kulturi;
-  osmišljavanje umjetničkih i dramskih terapija za osobe s invaliditetom i zatvorenike kako bi se pomoglo njihovoj socijalnoj reintegraciji;
-  briga o talentiranim siromašnim mladim ljudima;
-  upravljanje umjetničkim kolonijama;
-  radionice i seminari za razvoj publike.

Zemlje: sve zemlje članice programa Kreativne Europa

Vrsta natječaja: Program Europske unije Kreativna Europa (Potprogram Kultura) − Potpora europskim projektima suradnje (rok: 7.10.2015.)

Kontakt:
Gabriella Tatar
e-mail: magneart01@t-online.hu; vkb@vkbonline.com

(R.P.B., 08.09.2015)