festival

Device_art festival: glasno okupljanje robota i naprava na Gornjem Gradu


vrijeme: 24.09.2015. - 04.10.2015.
mjesto: Zagreb

Device_art, trijenalni međunarodni festival robotike, gadgeta i naprava, najavljen kao 'najglasnije okupljanje šik robota i sound gadgeta', održava se od 24. rujna do 4. listopada na nekoliko zagrebačkih lokacija, najviše na gornjogradskom Gradecu i u Galeriji Klovićevi dvori.

Ovogodišnje, peto izdanje nadahnuto je kanadskom novomedijskom scenom, a nove dimenzije zvuka i naprava, te pokreta i prostora predstavit će zagrebačkoj publici kroz međunarodnu izložbu, predavanja, radionice i performanse.

"Koncepcija festivala kombinira umjetnost i tehnologiju, no nije isključivo koncentrirana na umjetnike, pa na njemu može sudjelovati bilo tko kreativan u tehnološkom smislu", rekla je Olga Majcen Linn iz umjetničke organizacije Kontejner, organizatora festivala.

Najavila je kako će festival otvoriti performans kanadske umjetnice Nataliye Petkove "Nevjesta, ponovno skinuta do gola binarno", a iz programa je izdvojila i 'dijabolični spektakl' "Inferno" Billa Vorna, performans Myriam Bleau koja će puštati glazbu uz pomoć zvrkova te dolazak velike zvijezde kanadske scene Davida Rokebyja.

Rokeby će održati predavanje na Akademiji likovnih umjetnosti, te izlagati u Klovićevim dvorima, gdje će, najavila je kustosica festivala, posjetiteljima omogućiti da dožive fizičko iskustvo zvuka, poput lomljenja leda ili šuštanja lišća.

Na međunarodnoj razini 'device art' se već smatra pokretom, a protekle izložbe na kojima su sudjelovali japanski, hrvatski, slovenski i kalifornijski umjetnici pokazale su gdje su svjetski priznata žarišta te umjetnosti, ustvrdila je Majcen Linn. Rekla je kako festival svaki put ima veliki broj posjetitelja i postoji interes za njegove programe, no problem je kod produkcije jer "ima puno ideja, ali tehnologija u Hrvatskoj nije uvijek na razini koja bi te ideje mogla slijediti".

Kroz međunarodnu izložbu festival će predstaviti još kanadske i regionalne umjetnike Catherine Bechard, Sabin Hudon, Louis-Philippe Demersa, Myriam Bleau, Vitra Drinkovića, Craiga Fahnera, Erin Gee, Alice Jarry i druge.

Ove godine festival se udružio s glazbenim festivalom Gričevanje, Space festivalom i Klovićevim dvorima u novom projektu Na Gornjem Gradu, zahvaljujući kojemu će, napominje Majcen Linn, taj dio grada živnuti u umjetničkom smislu.

Device_art, jedan od projekta zagrebačkog biroa suvremene umjetničke prakse Kontejner, održava se od 2004. Festival tematizira fenomenologiju naprave i daje novo svjetlo na tehnologijom okruženu svakodnevicu. (Hina)


(R.P.B., 22.09.2015)