festival

Festival novih medija / Interface 2015


vrijeme: 02.11.2015. - 17.11.2015.
mjesto: Zagreb; Greta, Ilica 92 / Rijak, Ex Bernardi, Ivana Grahovca 1a

Danas, 2. studenoga, s početkom u 20 sati, u zagrebačkoj Galeriji Greta, projekcijom filma 'Nepoznate energije, neidentificirani osjećaj', otvara se Interface – Festival novih medija. Šesti po redu Interface održava se Zagrebu i Rijeci do 17. studenoga.

Animirani film 'Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji' plod je scenarističke i redateljske suradnje Dalibora Barića i Tomislava Babića. Nastao u produkciji KinoKluba Zagreb, ovaj eksperimentalni film u 40 minuta trajanja predstavlja mračnu znanstvenofantastičnu priču o tajanstvenoj Fondaciji koja financira istraživanje parapsiholoških fenomena. Istraživanja vrši Institut, a posebno izabrani izvjestitelji služe za korespondenciju. U središtu radnje je Izidor Dukas, izvjestitelj čiji se rutinski zadatak pretvara u suočavanje sa subjektima parapsiholoških istraživanja, te vlastitim identitetom, izmijenjenim od Fondacije. Film je prikazan na brojnim domaćim i stranim festivalima, a od nagrada vrijedi istaknuti Nagradu za najbolji dugometražni film na festivalu Be there!, te nagradu 'Vedran Šamanović' na Filmskom festivalu u Puli.
 
Dalibor Barić svestrani je multimedijalni umjetnik koji radi animirane i eksperimentalne filmove, stripove, glazbene spotove, crteže i instalacije. Autor je festivalske špice za Motovun Film Festival, spotova za bendove Bilk I Pips, Chips&Videoclips, te brojnih kratkometražnih filmova poput Amnezijak na plaži I Nova hipi budućnost. Film “Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji” predstavlja njegov prvi srednjemetražni rad.
 
Tomislav Babić glazbenik je i skladatelj, te osnivač i voditelj Nimbus Dei, eksperimentalnog zagrebačkog glazbenog sastava. Autor je glazbe u filmovima “Amnezijak na plaži” i 'Nije sve u lovi', a osim scenarija i režije, u filmu 'Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji' potpisuje i glazbu, te oblikovanje zvuka.
 
Interface fetsival ove godine predstavlja umjetnike koji svaki na svoj način eksperimentiraju svojim audio-video medijem: Petra Mrša, Mario Cvjetković, Maria Glišić, Ivan Marušić Klif, Tajči Čekada, Goran Škofić, Liberta Mišan, Dolores Kovačić, Una Rebić, Matea Šarić, Renata Petani, Sanja Jovanović, Nataša Alavanja, Ivan Lušičić Lik, Tijana Mihajlović, Dalibor Barić, Tomislav Babić, Damir Stojnić.

U sklopu programa biti će predstavljen i Multimadeire – rezidencijalni program za umjetnike na portugalskom otoku Madeira. Program će se održati u Zagrebu u Galeriji Greta te u Rijeci u prostoru Bernardi.

(M.K., 02.11.2015)

Tagovi: greta, interface