Preskočite na glavni sadržaj

Viktor Žmegač: umijeće pisanja, užitak čitanja

Dokumentarni film 'Viktor Žmegač – umijeće pisanja, užitak čitanja' pedesetominutna je priča autorice Line Kežić o najvećemu hrvatskom germanistu, znanstveniku europskoga ugleda, autoru čije se kulturološke studije prodaju u velikim nakladama, sveučilišnome profesoru koji je naraštaje hrvatskih i njemačkih studenata uputio u dubine njemačke književnosti. 

Dokumentarni film premijerno je prikazan na HRT1 u nedjelju, a reprizno emitiranje će biti na HRT3 u srijedu 31. siječnja u 20.35h. 

O Viktoru Žmegaču u filmu govore povjesničari književnosti, glazbenici, bivši studenti, prijatelji, vodeći njemački germanisti. Akademik Viktor Žmegač u filmu svira klavir, govori o svojemu djetinjstvu, o obitelji, o knjigama i strasti čitanja. Redateljica je i scenaristica dokumentarnoga filma Lina Kežić, snimatelj Milorad Tapavički, montažerka Nina Koletić, pomoćnica redatelja Renata Tijanić i producentica Sanja Knez.

Akademik Viktor Žmegač jedan je od najvažnijih hrvatskih intelektualaca našega doba, a njegove su knjige obvezna literatura na mnogim stranim sveučilištima. Plod su goleme znanstvene i općekulturne temeljitosti, ističe autorica dokumentarnoga filma Lina Kežić. (hrt.hr)