obljetnica, proslava, koncert

Ansambl LADO slavi rođendan


vrijeme: 15.11.2015. - 26.11.2015.
mjesto: Delnice, Zagreb i Varaždin

Ansambl LADO i ove godine tradicionalnim svečanim koncertima obilježava svoj rođendan, pa će tako u razdoblju od 15. do 26. studenog nastupiti pred publikom u Delnicama, Zagrebu i Varaždinu.

15.11. Delnice, Dom sportova, 19:30h
18.11. Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog, 19:30h
22.11. Zagreb, HNK, 19:15h
26.11. Varaždin, HNK, 19:30h

Ovogodišnji glazbeno-scenski program Hod kroz god svojevrsno je putovanje kroz godinu dana hrvatskih običaja i blagdana kroz plesne koreografije i napjeve koje Ansambl LADO njeguje u svom repertoaru: od poklada preko korizmenih običaja do Uskrsa, od Jurjeva i Duhova do Ivanja, od Velike Gospe preko žetvenih i svadbenih običaja do Božića. U programu je zastupljen i dio hrvatske zaštićene nematerijalne baštine s liste UNESCO-a kao što su Kastavski zvončari, Za križen, Slavonske kraljice i dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskoga primorja.
 
Ovim koncertima koje Ansambl LADO tradicionalno održava u studenome, svoju 41 godina dugu umjetničku karijeru završava umjetnički voditelj Ivan Ivančan.
 
Tijekom njegova umjetničkog vođenja Ansambla LADO na repertoar je postavljeno više od 40 koreografija i više od četiri stotine glazbenih brojeva svjetovnog i sakralnog karaktera raznih autora. Ivančan je pripremio stotine cjelovečernjih i manjih (plesnih, vokalno-instrumentalnih, vokalnih i instrumentalnih) programa za domaće i inozemne turneje, ljetne turneje i posebne prigode. Kreirao je tridesetak tematskih cjelovečernjih koncerata od kojih je jedan i „Hod kroz god“ kojeg će ove godine LADO reprizirati povodom desete godišnjice izvedbe, ali u novom produkcijskom ruhu za koje će se svojim ilustracijama pobrinuti umjetnik Zdenko Bašić.
 

(R.P.B., 11.11.2015)