Preskočite na glavni sadržaj

Na Gradecu se u nedjelju održava Maslenica - ruski fašnik

Ruski fašnik 'Maslenica', posvećen ispraćaju zime i dočeku proljeća, obilježit će se u nedjelju u Zagrebu uz bogat kulturno-zabavni program.
vrijeme: 18.02.2018.
mjesto: Zagreb; Gradec
 

Koordinacijski savjet ruskih sunarodnjaka u Hrvatskoj već više od 10 godina organizira Maslenicu.

 

Maslenica se održava sedam tjedana prije pravoslavnog Uskrsa, traje tjedan dana i prethodi tjednu Velikog posta te se u njoj miješaju običaji starih Slavena i kršćanski svjetonazor. Naziv svetkovine dolazi od ruske riječi maslo, što znači maslac. Naime, tijekom posta ne jede se meso a glavno jelo su bljini – palačinke u koje se dodaje maslac, a simboliziraju hranu i za tijelo i za dušu. Bljini se pokla­njaju susjedima i prijateljima i simboliziraju Sunce, odnosno želju da se Sunce nakon zime opet vrati u život.

 

Zadnji dan Maslenice u nedjelju, kada se spaljuje i sahranjuje lutka od slame, Rusi nazivaju "nedjeljom oprosta". Tada se rješavaju stari dugovi i obično traži oprost od onih koje smo namjerno ili ­nenamjerno povrijedili svojim postup­cima.

 

Ove godine prvi put će se taj ruski tradicionalni praznik održati u povijesnom središtu grada Zagreba u organizaciji ruskog veleposlanstva u Hrvatskoj, predstavništva Rossotrudničestva u RH, grada Zagreba, Asocijacije mladeži ruskih sunarodnjaka u RH i udruge ruskog govornog područja u Međimurju "Kalinka".

 

Na Gornjem gradu na platou Gradec od 13 do 16 sati nastupit će zborovi "Kalinka" i "Rjabinuška". Također će biti izvedene predstave i ruski narodni plesovi. Bit će organizirana i radionica za djecu na kojoj će moći izraditi prigodne suvenire pod vodstvom voditeljice "Ruske igraonice" Elene Pavlović, kao i razne igre i natjecanja a sve to uz neizostavne palačinke i dobro raspoložene domaćine. (Hina)