predstavljanje

MUO diljem svijeta s Google Cultural Institutom


organizator: Muzej za umjetnost i obrt

Zahvaljujući projektu Google Cultural od 21. siječnja 2016. zainteresirani diljem svijeta mogu putem interneta uživati u više od 290 umjetničkih djela Muzeja za umjetnost i obrt  (MUO) te 154 djela Galerija naivne umjetnosti Hlebine.

Zaljubljenici u umjetnost će na stranicama google.com/culturalinstitute sada biti u mogućnosti uživati u virtualnim izložbama i vidjeti izbor slika visoke rezolucije, izložaka iz stalnog postava i kolekciju ručnih satova, virtualnu turu Street View, dvije digitalne izložbe kao i mnoga druga kulturna blaga Muzeja za umjetnost i obrt.

Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt ovom je prilikom izjavio: „Značaj uvrštenja Muzeja za umjetnost i obrt u projekt Google Cultural Institute jest u tome što će diljem svijeta biti dostupne informacije o izlošcima i zbirkama jednog od vodećih hrvatskih muzeja, otvorenog prije 136 godina. Stalni postav na tri kata svjedoči o umjetnosti i obrtu u Hrvatskoj od gotike do suvremenosti prikazujući više od 3.000 predmeta, od remek djela do javnosti manje poznatih izložaka“.

O Google Cultural Institutu
Google Cultural Institute i partneri spremaju svjetska kulturna blaga na dohvat ruke korisnicima interneta te izrađuju alate koji omogućavaju kulturnom sektoru dijeljenje različitog naslijeđa na internetu. Google Cultural Institute u partnerstvu je s više od 1000 institucija pružajući platformu više od 200.000 umjetničkih radova te ukupno 6 milijuna fotografija, videa, rukopisa i drugih dokumenata s područja umjetnosti, kulture i povijesti. Više pročitajte ovdje.

Virtualna šetnja s uslugom Street View
Zahvaljujući značajki usluge Street View, moguće je virtualno razgledati Muzej za umjetnost i obrtte odabirom predmeta dobiti dodatne informacije ili se, gdje postoji takva mogućnost, zadubiti u slike visoke rezolucije. Posebno dizajniran uređaj Street View trolley snimio je fotografije od 360 stupnjeva odabranih galerija koje su potom spojene, omogućujući jednostavnu navigaciju kroz 25 soba unutar muzeja uključujući galerije, te treći kat s izlošcima iz zbirki keramike, satova, bjelokosti, metala i tekstila.

Digitalne izložbe
Za online posjetitelje posebno su razvijene virtualne izložbe te je moguće razgledati dvije interaktivne izložbe, koje su uredili stručnjaci Muzeja za umjetnost i obrt. Digitalne izložbe uz pomoć izložaka iz stalnog postava pričaju priču o promjeni stilskih razdoblja od gotike do suvremenosti, kao i priču o stogodišnjem razvoju ručnih satova.

Neki od najvažnijih izložaka online izložbe MUO-a jesu:
Pladanj s prikazom trijumfa Bakha i Arijadne, izuzetno reprezentativan primjerak engleskog srebrnarstva inspiriran motivima klasične antike. Nacrt je izveo Thomas Stothard, crtač koji je izvodio narudžbe za tvrtku Rundell & Bridge, dok je pladanj proizveden u radionici u Dean Streetu u Londonu koju je vodio Paul Storr.

Sat kojim je obilježen prvi let balona koji su 1783. konstruirala braća Montgolfier. Kućište sata oblikovno je srodno modelu za neizvedeni spomenik prvom letu balona, što ga je 1784. po narudžbi pariške Direction des Bâtiments izradio francuski kipar Claude Michel Clodion. Ovaj sat, rađen prema Clodionovom modelu, izuzetan je i rijedak artefakt koji nosi stilske osobine rokokoa i nadolazećeg klasicizma.

Djela vodećih hrvatskih autora, Tomislava Krizmana, Antonije Krasnik, Roberta Frangeša Mihanovića, Raoula Goldonija, Ive Kerdića, Borisa Bućana, Ljube Babića, Ivana Picelja, Ede Murtića i drugih.

Fotografije predmeta Muzeja za umjetnost i obrt su snimljene u foto studiju MUO, dok su na pripremi i isporuci materijala radili Petra Milovac i Zoran Svrtan (IT). Opisi predmeta koje su istražili kustosi zbirki, isporučeni su na hrvatskom i engleskom jeziku. Sav MUO materijal je publiciran pod CC BY-NC-SA licencom.

Izvor: MUO

 


 

(L.V., 22.01.2016)