najave

Vinkovačke jeseni od 9. do 18. rujna pod geslom 'Večer oproštajna'


vrijeme: 09.09.2016. - 18.09.2016.
mjesto: Vinkovci

Manifestacija tradicijske kulture 51. vinkovačke jeseni održat će se od 9. do 18. rujna pod geslom 'Večer oproštajna', a kao i dosadašnjih godina ponudit će velik broj folklornih, gospodarstvenih, kulturnih, zabavnih i sportskih događaja, rečeno je u utorak na prvoj sjednici Organizacijskog odbora ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni.

Okosnicu manifestacije činit će tradicionalne priredbe poput Dječjih Vinkovačkih jeseni, Županijske smotre folklora, Državne smotre izvornog hrvatskog folklora te Svečanog mimohoda sudionika 51. vinkovačkih jeseni kao središnjeg događanja cijele manifestacije po kojoj su Vinkovci postali prepoznatljivi u cijeloj Hrvatskoj, kazao je predsjednik Organizacijskog odbora, vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić.
 
Po njegovim riječima, osnovni cilj postojanja Vinkovačkih jeseni je očuvanje tradicijske baštine te uključivanje što većeg broja mladih u folklorna društva, kako bi se iz naraštaja u naraštaj nastavilo s njegovanjem i očuvanjem slavonskog folklora i narodnih običaja.
 
Dotaknuvši se gesla "Večer oproštajna", autorica svečanosti otvorenja Ana Cvenić istaknula je kako ono, iako sugerira na nečiji oproštaj, u stvari označava početak nečega novoga, a u ovom slučaju riječ je o oproštajnoj momačkoj večeri slavonskog mladića pred ženidbu koji nakon ženidbe započinje s novim životom. 
 
Okosnicu svečanosti otvorenja čini priča o povratku visokoobrazovanog mladića u rodni zavičaj i ubrzo nakon povratka on se odlučuje ženiti pa pripravlja momačku, oproštajnu večer te slijede brojni događaji vezani uz momačku večer, uz neizostavnu zdravicu koja je bila obvezna pri svakoj svečanosti u Hrvata. Zdravica ima veliki značaj u pučkoj književnosti, a pisali su je i skupljali i književnici, pojasnila je Ana Cvenić. Dodala je kako će čitava svečanost otvorenja proći u pjesmi i veselju usklađenoj sa zdravicom.
 
"Željeli smo tradiciju približiti suvremenosti. Zdravica je običaj koji je postojao u Slavoniji, a i danas se njeguje da se svaki značajniji uspjeh proslavi slavljem ili kako se to zvalo, čašćem. Nije utvrđeno koliko je običaj momačke večeri star, pa sam obilazila starije ljude i raspitivala se. U Rokovcima sam tako od jedne 86-godišnje mještanke toga sela čula da je još kao mlada cura išla na momačke večer", kazala je Cvenić.
 
Kao zanimljivost je navela da će u svečanosti otvorenja, koja će se održati 16. rujna na vinkovačkom Trgu bana Josipa Šokčevića, sudjelovati i ovogodišnja predstavnica Hrvatske na Eurosongu, Nina Kraljić. Također je rečeno kako je od predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović zamoljeno visoko pokroviteljstvo nad 51. vinkovačkom jesenima. (Hina)

(R.P.B., 31.05.2016)