obavijest

Arhivisti pozvali građane da predaju arhivsku građu o Domovinskom ratu


vrijeme: 09.06.2016.
mjesto: Zagreb; Hrvatski državni arhiv, Marulićev trg 21

Vodeći ljudi arhivističkih institucija u Hrvatskoj pozvali su na konferenciji za novinare građane da uz Međunarodni dan arhiva, 9. lipnja, koji obilježavaju u znaku četvrt stoljeća od agresije na Hrvatsku, predaju arhivsku građu koju imaju o Domovinskom ratu.

Zamjenica ministra kulture Ana Lederer podržala je program obilježavanja Dana arhiva i pozvala građane da se odazovu prikupljanju arhivske građe o Domovinskom ratu.
 
V.d. ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva Mario Stipančević kazao je da arhivisti tim aktivnostima nastoje senzibilizirati javnost za njihovu djelatnost koja, kako kaže, čuva nacionalnu memoriju i temelj je identiteta, a ne pridaje joj se dovoljan značaj u javnosti.
 
Građa koja nije na vrijeme prikupljena vjerojatno će biti izgubljena, kazao je voditelj matične arhivističke ustanove u Hrvatskoj, koja čuva 30 tisuća dužnih metara građe u pet tisuća cjelina, 75 tisuća fotografija i bogat fundus filmske nacionalne baštine.
 
Pojasnili su da građani mogu imati građu od javnog i privatnog značaja. Prvu su dužni predati, a privatnu mogu predati ako žele, pri čemu ustanove mogu kopirati i vratiti im dokumente. Ponekad to može biti naoko nevažan predmet, koji može imati veliku memorijsku ulogu i biti važan dio nekog mozaika.
 
Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor predstavio je rad centra i kazao da se temeljem činjenica iz arhivske građe mijenja percepcija javnosti o nekom događaju. Na temelju dokumenata koje je prikupio centar oslobođeni su generali Ante Gotovina i Mladen Markač, kazao je Nazor i izrazio nadu da će jednako tako biti oslobođeni i Hrvati iz BiH protiv kojih se u Hagu vodi proces.
 
Program Međunarodnog dana arhiva 9. lipnja u Hrvatskom državnom arhivu uključuje stručno vodstvo kroz izložbu "Povijesna uloga Hrvatskog sabora u očuvanju hrvatske državnosti", javno predavanje o stvaranju hrvatske države, te filmske projekcije iz fundusa Hrvatskog filmskog arhiva. (Hina)

(R.P.B., 06.06.2016)