natječaj

Program EU Kreativna Europa: poziv na partnerstvo – Lebork, Poljska


prijava: 05.10.2016.
mjesto: Poljska; Lebork

Muzej Lebork otvoren je za partnerstvo i sudjelovanje u projektima koji će im biti prilika za rad u međunarodnom okruženju s ciljem razmjene iskustava u području kulture. Muzej traži partnere na projektima koji se bave kulturnom baštinom, interpretacijom, te različitim publikama olakšavaju pristup kulturi. Poziv za prijave otvoren je do 5. listopada 2016.

Muzej Lebork ima vrlo dobro opremljenu restauratorsku radionicu i visoko kvalificirane ljude koji omogućuju provedbu projekta u takvom području - interdisciplinarni projekti koji uključuju i one povezane uz međunarodnu mobilnost, razmjenu, i društvene izazove.
 
Smješten u centru grada, Muzej Lebork objedinjuje širok spektar povijesnih i etnografskih artefakata i umjetničkih djela uključujući i suvremena djela. Također, Muzej posjeduje jednu od najvažnijih arheoloških zbirki u Srednjoj Europi. Zbog neposredne blizine rijeke Lebe, koja je top turistička destinacije na poljskoj obali, Muzej privlači široku publiku posebno zbog promocije u Slavenskom nacionalnom parku koji je poznat po pomičnim pješčanim dinama, u Marini koja ima 120 vezova kao i u vrlo popularnoj kući svjetla Stilo. 
 
Muzej vrlo rado prihvaća volontere iz cijele Europe (Španjolska, Portugal, Francuska, i Gruzije do sada) putem Europske volonterske službe (EVS - Europska volonterska služba) koji rade na projektu 2 Youth in Action Programme, kojeg je osmislila i financirala Europska Komisija. Zajedno s Udrugom EduQ, Muzej ima vrlo važnu ulogu u razvoju mladih kojima omogućava stjecanje novih vještina, prevladavanje granica, predrasuda i stereotipa.
 
Muzej Lebork organizira iznimno popularnu seriju radionica koje su fokusirane na nestajanje antičkih i srednjovjekovnih zanata poput tkanja, ručne izrade papira, vitraža, keramike itd.
 
U sklopu projekta Programa Kultura „Djetinjstvo. Ostaci i nasljeđe“, Muzej u Leborku pripremio je lutkarsku predstavu „Crvenkapica“ na dva jezika, te su održane i kreativne radionice na kojima su se izrađivale lutke i scenografija za predstavu pomoću tehnika ručne izrade papira, šivanja, filcanja i linoreza, a organizirana je i grupna vožnja biciklima kroz memorijalnu stazu.
 
Muzej Lebork se trudi uključiti javnost svih dobnih skupina u svoje aktivnosti koje su organizirane tijekom cijele godine i potaknuti njihovo aktivno sudjelovanje – putem radionica, lovaca na blago, godišnjih kostimiranih događanja ili izložbi.
 
Kontakt:
Museum of Lebork
Młynarska 14-15
Lębork
T. 00 48 59 862 24 14
Marzena Kańczuga
E: biuro@muzeum.lebork.pl

(R.P.B., 01.07.2016)