natječaj, rezidencijalni program

'free_art_-_glitch' - poziv na sudjelovanje u rezidencijalnom programu


vrijeme: 04.10.2016. - 08.10.2016.
prijava: 01.09.2016.
mjesto: Karlovac

KA-MATRIX i Format C pozivaju autore i autorice koji djeluju na području RH da se prijave za sudjelovanje u rezidencijalnom/diskurzivnom programu s pratećom izložbom pod nazivom 'free_art_-_glitch', koji se provodi unutar projekta Nova kultura _ Hibridni grad .016. Prijave su otvorene do 1. rujna 2016.

Poziv je usmjeren autorima i autoricama (umjetnicima, developerima, dizajnerima, administratorima, edukatorima, kustosima,..) koji djeluju u polju (audio-)vizualne/digitalne kulture bazirane na copyleft* principima, s naglaskom na glitch** tematici, tehnici i taktici inovativnog i inkluzivnog korištenja tehnologije.
 
Vrijeme četverodnevnog rezidencijalnog programa namijenjeno je umrežavanju i razmjeni znanja, te prezentaciji praxisa rezidenata putem javnog artist talk-a na kojem će rezidenti imati priliku govoriti o ideologijama i načinima provođenja individualnih praksi koje podržavaju ili generiraju free (slobodnu) umjetnost. Javnim razgovorom s autorima ciljamo pojasniti kontekst i izvorišne točke za nastanak i predstavljanje ovakvog tipa umjetnosti, te mogućnosti za vaninstitucionalno samoproduciranje bazirano na besplatnim repozitorijima, open source i/ili free softveru i web platformama.
U okviru rezidencijalnog gostovanja bit će predstavljena i izložba glitch umjetnosti međunarodnih autora koji svoj rad baziraju na copyleft principima, prikupljene kroz dosadašnji rad organizatora.
 
Rezidencija ne zahtijeva generiranje novoga djela, već teži omogućavanju komunikacije, razmjene znanja i suradnje autora/autorica međusobno, s organizatorima i lokalnom zajednicom.

Za rezidencijalni program bit će odabrano maksimalno troje autora i/ili autorica, o čemu će biti obaviješteni do 9. rujna 2016. godine.

Troškovi puta (unutar RH, 2. razred) i smještaj su osigurani.
 
Prijave su otvorene od 26. srpnja do 1. rujna 2016. na info@ka-matrix.hr. U prijavi je potrebno navesti: vlastito ime i prezime, polazno mjesto putovanja, kratku biografiju, primjer autorske prakse i kratku autorsku izjavu relevantnu za temu rezidencije.
Rezidencijalno gostovanje održati će se od 4. do 8. listopada u Karlovcu, u prostorima Infoshopa, dok će izložba uz razgovor s autorima biti održana u Knjižnici za mlade.
 
***
 
“free_art_-_glitch” program organizira KA-MATRIX - udruga za društveni razvoj u suradnji s UO Format C, u okviru projekta Nova kultura _ Hibridni grad .016..
Projekt se održava uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Karlovca.
 
***
 
* Copyleft je set metoda za stratešku primjenu autorskog prava, kojima se reprodukcija, modifikacija i/ili distribucija autorskih djela definiraju u domeni slobodne kulture.
 
** Glitch je umjetnost namjerne greške, oštećenih ili neispravnih digitalnih datoteka; estetika neočekivanog u tehnološkim procesima, koja vlastitom nasumičnošću razotkriva unutrašnjost računalnih sustava. Glitch umjetnici namjerno stvaraju slučajnost eksperimentirajući vizualnim i digitalnim kôdom i time u pukotinama novih medija kreiraju novu kulturnu sintaksu digitalne pismenosti.

(R.P.B., 29.07.2016)