festival

Kreće drugo izdanje Fra Ma Fu festivala u Virovitici


vrijeme: 01.09.2016. - 10.09.2016.
mjesto: Virovitica

Otvaranjem dvije izložbi fotografija i promocijom dviju knjiga u Virovitici danas počinje Drugo izdanje Fra Ma Fu festivala, festivala reportaže i reportera, koji se, u organizaciji Studijskog instituta za novinarstvo, kulturu i obrazovanje iz Virovitice i Hrvatskog novinarskog društva (HND) održava do 10. rujna.

Festival će otvoriti predsjednik HND-a Saša Leković i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.
 
Prvog dana festivala, večeras u 19 sati, u Gradskoj knjižnici i čitaonici bit će otvorena izložba fotografija i promovirana fotomonografija Tonija Hnojčika "To sam radio u ratu, sine“ koju je Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata izdao 2011. O Domovinskom ratu i zapadnoj Slavoniji, ratnim fotografijama i novinarima u ratu govorit će Natko Martinić Jerčić iz memorijalno-dokumentacijskog centra, ratni reporter i predsjednik HND-a Leković te glavni urednik Pakračkog lista Darko Baronica.
 
U 21 sat bit će otvorena izložba fotografija "Mojih 25 godina Oktoberfesta“ Mate Pejića, novinara koji već četvrt stoljeća putuje u Muenchen na najveću svjetsku pučku feštu i o tome redovno izvještava za hrvatske medije. Izložbu prati knjiga u kojoj su, uz fotografije, ukoričene reportaže objavljene na portalu Pivnica.net.
 
Franjo Martin Fuis, velikan reportaže, stripa i fotografije – naslov je svečane akademije drugog Fra Ma Fu festivala koji završava 10. rujna. Iako je festival prvi put održan lani, direktor festivala Goran Gazdek nominiran je za prestižnu nagradu Europske federacija turističkih novinara sa sjedištem u Rimu, koja se dodjeljuje pojedincima za zasluge u razvoju turizma.
 
Na svečanoj akademiji u petak o životu i djelu Franje Martina Fuisa (1908. - 1943.) govorit će književnik Branislav Glumac, Vladimir Kolesarić, Dubravka Sabolić i kustosica virovitičkog Gradskog muzeja. Bit će prikazan dokumentarni film "Šifra Galeb" o životu Franje Martina Fuisa, autora Marija Fanellija i Mladena Hanzlovskog.
 
Nakladnik i izdavač Veljko Krulčić predstavit će Fuisov roman "Brod bez kompasa“ koji je prvi put objavljen u cijelosti u izdanju nakladničke kuće Vedis, nakon što je 1940. izlazio u nastavcima u časopisu "Mickey strip“ uz ilustracije Andrije Maurovića.
 
Na festival stiže pedesetak novinara iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine koji će sudjelovati u priredbama i događanjima kojima se podsjeća na visoke standarde Franje Fuisa i na trajne vrijednosti novinarstva.
 
"Tragovima Fra Ma Fua“ novinari će na biciklima obići bilogorsko otočno selo Križnicu te Grabrovnicu, rodno selo Petra Preradovića o kojem je pisao Fuis.
 
Na festival stižu Predrag Lucić i Boris Dežulović sa svojim kabareom "Melodije najna i ilevena", a Dežulović će predstaviti i svoju knjigu o još jednom velikom novinaru - "Razgovori sa Smojom".
 
Tema okruglog stola ovogodišnjeg festivala je "Mladi u novinarstvu“. U okviru Festivala bit će održana i Radionica reportaža koju će voditi Mirko Mlakar. (Hina)

(R.P.B., 01.09.2016)