predstavljanje, projekcija

Treća Noć hrvatskog filma i novih medija


vrijeme: 07.10.2016.
mjesto: Zagreb, Sisak, Pakrac, Sinj, Vodice i Hrvatska Kostajnica

U petak, 7. listopada, u Zagrebu, Sisku, Pakracu, Sinju, Vodicama i Hrvatskoj Kostajnici održat će se treća po redu Noć hrvatskog filma i novih medija, na kojoj će gledatelji besplatno vidjeti hrvatske restaurirane filmske naslove, ali i recentna ostvarenja domaćih autora. Osim u Hrvatskoj, filmovi će se prikazivati i u Subotici, Stuttgartu, Mainzu, Sremskoj Mitrovici te u Aucklandu na Novom Zelandu.

3. Noć hrvatskog filma i novih medija - raspored
 
Treća Noć hrvatskog filma tradicionalno prikazuje digitalno restaurirane klasike hrvatske kinematografije, pa će publika ove godine vidjeti prvi hrvatski zvučni film Šešir Oktavijana Miletića iz 1937. godine, zatim Moj stan u režiji Zvonimira Berkovića te Ljubav u režiji Ante Babaje, oba iz 1963. godine. Prikazat će se i najstariji zapis na filmskoj vrpci, Sinjska alka iz 1921. godine, zatim Komadić savske sezone Oktavijana Miletića iz 1927. godine te Halo München iz 1968. godine i Specijalni vlakovi iz 1972. godine, oba u režiji Krste Papića.
 
U svim će gradovima, osim u Zagrebu, program početi u 18 sati, s filmovima namijenjenim mlađoj publici, a na programu su između ostalog dugometražni naslovi Šegrt Hlapić Silvija Petranovića, Vuk samotnjak Obrada Gluščevića, Vlak u snijegu Mate Relje i Sinji galeb Branka Bauera, ili kratkometražni Surogat Dušana Vukotića, Guliver  Zdenka Bašića, Neboder Joška Marušića, Znatiželja Borivoja Dovnikovića Borde itd.
 
Od dugometražnih dokumentaraca na programu su Dragi Lastane! Irene Škorić, Modri kavez Brune Bajić, Sve je bio dobar san Branka Ištvančića i Slobodni redatelja Tomislava Žaje, dok recentnu dugometražnu igranu proizvodnju predstavljaju Sirene i krikovi Ivana Perića i Zbog tebe Anđela Jurkasa.

Koncert 'Putovanje filmskom glazbom' u Kinu Europa
 
Treću Noć hrvatskog filma i novih medija svečano će u zagrebačkom Kinu Europa u 21 sat otvoriti koncert 'Putovanje filmskom glazbom' u izvedbi pjevačkog zbora Capella Odak pod vodstvom dirigentice Jasenke Ostojić, dok će kao gosti nastupiti solisti Zagrebačkih dječaka uz instrumentalnu pratnju, koji će publiku odvesti do dobro poznatih melodija i najdražih kadrova iz bezvremenskih hrvatskih filmova poput Vlaka u snijegu, Tko pjeva zlo ne misli, Servantesa iz Malog Mista, Stele i dr.
 
Filmski program u Kinu Europa počinje u 21.30 sati, na programu su restaurirani kratkometražni klasici, nakon čega je u 22.30 sati na rasporedu eksperimentalno-dokumentarni film Trg/20. stoljeće na filmu redatelja Hrvoja Juvančića. U 23 sata prikazuje se Tko pjeva zlo ne misli Kreše Golika, a program zatvara blok novih medija modernih hrvatskih autora, među ostalim Jezero Gorana Škofića, Borne by the Birds Marka Tadića, Odessa/Stairs/1925/2014 Dalibora Martinisa, K-16 Zlatka Kopljara, Grad od čelika – sjećanje na djetinjstvo Matije Debeljuha te Odlazak Petre Kovačić.
 
Filmski program za svaki grad koji sudjeluje u manifestaciji sastavili su umjetnička voditeljica manifestacije Irena Škorić, uz pomoć stručnih suradnika Tomislava Gregla (selektor za animirani film) i Branka Ištvančića (selektor za dokumentarni film). Manifestacija se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, podržana je sredstvima HAVC-a, a ulaz na sva događanja je besplatan.
 
Izvor: HAVC(R.P.B., 03.10.2016)