najave

Projekt zvučnog teatra 'U sjeni valova'


vrijeme: 13.10.2016. - 14.10.2016.17, 18,30 i 20 h
mjesto: Zagreb; Park Zrinjevac (u slučaju kiše - Oktogon)

Francuski institut u Hrvatskoj i Ganz novi festival zajedno predstavljaju projekt zvučnog teatra 'U sjeni valova' francuskog elektroakustičnog dua Kristoff K.Roll, 13. i 14. listopada, u zagrebačkom parku 'Zrinjevac' (u slučaju kiše - Oktogon).

Francuski institut u Hrvatskoj i Ganz novi festival zajedno predstavljaju projekt „U sjeni valova“ (audio-govorne sieste) francuskog elektroakustičnog dua Kristoff K.Roll.

Najprije je tu izvedba koju svi slušaju ležeći, započinjući sa živim prikazom zvukova koji nas okružuju i generalne atmosfere stvorene događanjem, krajolikom i dobom dana ili noći. Potom slijede zvukovi i glasovi inspirirani identitetom mjesta, tvoreći pritom instantnu zvukovnu kompoziciju. Na kraju, slušamo priče iz snova koje smo prikupili, preradili, uredili i obilježili glazbom koja prati slušatelje/ice na tom snovitom putovanju.

Svaka je sesija, kao i san, drugačija.

Paralelno s ovim javnim događanjem, radimo i na prikupljanju snova za Knjižnicu priča iz snova. Kako bismo poboljšali svaku novu audio-govornu siestu, snimamo snove koje nam govore slušatelji/ce voljni igrati tu igru. Uređujemo i prerađujemo te snove kako bismo ih uključili u nadolazeće sieste.
 
Događanje je organizirano u suradnji s Francuskim institutom, projektom TransARTE i programom Teatroskop.
 
Biografija:

Kristoff K.Roll je sound-art duo nastao u Parizu 1990. Čine ga Carole Rieussec i Jean-Kristoff Camps. Ovaj muzički dvojac stvara izvanredni „višeulazni zvukovni labirint“. Kreću se od akuzmatske i  elektroakustičke improvizacije prema zvukovnom teatru, kroz radio umjetnost, instalacije, tekstualne kompozicije i izvedbu. Vrijeme, prostor i objekti glavne su okosnice njihova pisanja.   U 90-ima duo je bio među glumcima uključenima u novonastalu scenu elektroakustičke studio kompozicije na sceni. Iako u početku skriveni iza scene, studio i njegovi procesi postali su instrumenti u igri žive improvizacije. Ova prekretnica stvorila je ogromno bujanje zvuka.Izdali su nekoliko priznatih albuma, skladaju za film, ples, kazalište, kazalište lutaka, cirkus, ulične izvedbe i transdisciplinarne trupe. Razvili su i individualne estetike koje su usko vezane i rezoniraju s estetikom dua.
 

(R.P.B., 12.10.2016)