Preskočite na glavni sadržaj

Premijera predstave Talijanske drame riječkog HNK 'Dva prevrata: Trst 1918. i Rijeka 1919.'

U petak, 28. prosinca, riječku će premijeru doživjeti predstava 'I due ribaltoni: Trieste 1918 e Fiume 1919' /  'Dva prevrata: Trst  1918. i Rijeka 1919.'. Predstava nastala u koprodukciji Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca i Associazione Internazionale dell’Operetta iz Trsta bit će izvedena u HKD-u na Sušaku s početkom u 19,30 sati.
vrijeme: 28.12.2018. 19,30 h
mjesto: Rijeka; HKD na Sušaku, Strossmayerova 1
url: http://hnk-zajc.hr/
Povijesni događaji nakon Prvog svjetskog rata povezuju Trst i Rijeku, a povezuju ih i glad, bolest te epidemije, ugnjetavanja, osjećaj pripadnosti prema urušenome austrougarskom carstvu.


Priča se odvija na jednom jedinom mjestu što je pružilo mogućnost da svi budu zajedno, bez političkih ili socijalnih razlika: u umobolnici u Trstu.


Definicija društvene iluzije par excellence, „Il ribaltone”, jest promjena vlade.


Predstava
je to na dijalektu koja kroz glazbu i tradiciju, različitosti i sličnosti, rekonstruira istovremeno i nostalgični i duhoviti krajolik.


U predstavi sudjeluju: Elvia Nacinovih kao Istranka, Ilaria Zanetti u ulozi tršćanske operne pjevačice Caterine Frank, Gualtiero Giorgini kao Zanetti, Maurizio Soldà kao Rodolfo Mihelić te Aleksander Ipavec kao slovenski glazbenik Dušan.


Redatelj je Maurizio Soldà, a kostime je odabrala Manuela Paladin Šabanović.


Maurizio Soldà rođen je u Trstu 1951, a karijeru počinje 80-ih godina. Sudjelovao je u mnogim kazališnim suvremenim predstavama, bilo kao glumac, redatelj ili pisac. Mnogi su njegovi radovi vezani uz dječje kazalište. Glumio je i u različitim filmskim projektima.