festival

Ekstravagantna tijela: Zločin i kazna - Umjetnost na rubu zakona


vrijeme: 18.11.2016. - 25.11.2016.
mjesto: Pogon Jedinstvo Zagreb i Dom omladine Beograda
organizator: Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse, Zagreb (HR), KIOSK, Beograd (RS)

Četvrto izdanje međunarodnog, transdisciplinarnog umjetničkog projekta Ekstravagantna tijela, ovaj put pod nazivom Zločin i kazna - Umjetnost na rubu zakona, održat će se od 18. do 25. studeni u Pogonu Jedinstvo u Zagrebu te od 20. do 21. studenog, u Domu Omladine Beograda.

 izložba, performansi, radionice, predstave, predavanja, filmovi
18. - 25. studeni 2016., Pogon Jedinstvo, Trnjanski nasip bb, Zagreb (HR)
20. - 21. studeni 2016., Dom Omladine Beograda, Makedonska 22/IV, Beograd (RS)
 
Krećući od pitanja što je izvan norme, projekt Ekstravagantna tijela se bavi načinima na koje društvo određuje granice normalnog i patološkog - bilo da je riječ o tjelesnosti, izgledu, ponašanju, seksualnosti ili životnom stilu. Fizički invaliditet, mentalno zdravlje i društvene implikacije treće životne dobi teme su koje su obilježile dosadašnja izdanja ovog međunarodnog, transdisciplinarnog umjetničkog projekta koji se od 2007. održava svake tri godine u organizaciji udruge Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse iz Zagreba.

Nadolazeće, četvrto izdanje festivala fokusira se na šire shvaćanje društveno propisane moralnosti promatrajući zločin kao najvažniju pukotinu društvene represije.
Ekstravagantna tijela: Zločin i kazna bavi se društvenim, zakonodavnim, znanstvenim i ideološkim konstrukcijama kriminala i društveno-kulturnih normi koje odvajaju kriminalno od ne-kriminalnog ponašanja. Ideološke pretpostavke iza regulacije kriminalnog ponašanja, svakodnevna zlouporaba zajedničkih dobara, odnos društva prema slobodnoj informaciji, tjelesnosti i seksualnosti samo su dio tema koje se problematiziraju ovim projektom.

 Međunarodna izložba održat će se u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo (Zagreb/HR) od 18. do 25. studenog 2016., dok će se program performansa organiziran u suradnji s partnerskom organizacijom KIOSK iz Beograda održati 20. i 21. studenog 2016. u Domu omladine Beograda (Beograd/RS).

Na festivalu će gostovati i izlagati renomirani hrvatski, regionalni i strani umjetnici i performeri poput Critical Art Ensemble-a, Richarda DeDomenicija, Karen Finley, Igora Grubića, Lynn Hershman Leeson, Maria Kovača, Stahla Stenslie-a, Zorana Todorovića, Zhu Yu-a i mnogih drugih.
 
Projekt osmislio: Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse, Zagreb (HR)
Organizacija: Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse, Zagreb (HR), KIOSK, Beograd (RS)
Programska suradnja: Aksioma – Institute for Contemporary Art, Ljubljana (SI), Colin Siyuan Chinnery (CN), Kontrapunkt, Skopje (MK), LADA – Live Art Development Agency, London (UK)

(L.V., 28.10.2016)