performans

'Vječna vatra gnjeva' Dalibora Martinisa u garaži MSU-a


vrijeme: 03.11.2016. 17 h
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17

Martinisova akcija paljenja automobila 'Vječna vatra gnjeva' posljednjih je godina izvedena u Ljubljani, Grazu, Labinu, Subotici i Dubrovniku, a ovaj četvrtak, 3. studenog, u 17 sati bit će izvedena u garaži MSU-a.  Spaljeni automobil (Yugo 45) postat će dio izložbe Dalibora Martinisa 'Data Recovery 1969 – 2077' koja se otvara 6. 12. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.
 
Gnjev i nemoć zakinutih i potlačenih zajednica u posljednjih su nekoliko desetljeća pronašli stanovit ispušni ventil diljem globaliziranog svijeta u akciji paljenja automobila, moćnog statusa privilegiranih klasa.
 
Dugogodišnji projekt „Vječna vatra gnjeva“ Dalibora Martinisa komemorira, arhivira i ponovno ustoličuje čin pobune koji se na rubovima velikih gradova zbiva neredovito, a učestalo, iskazujući se u pravilu paležom automobila. Analizirajući njihovu brojnost, lokacije i učestalost od Berlina do Karachija, Dalibor Martinis smatra da je riječ o možda najznakovitijim iskazima složenosti opće političke situacije suvremenog svijeta.
 
I dok su s jedne strane pojmovi „radikalno“ i „pobuna“ posljednjih godina zadobili nepodnošljivi okus trivijalnih svakodnevnih vijesti, izmještanjem akcije paljenja automobila u „vlastitom dvorištu“, ovdje pred našim očima, Martinis promišlja različite momente i aspekte revolucionarnih i buntovničkih akcija koji govore o dubokoj transformaciji svijeta koji još nije zadobio konačni oblik.
 
Martinis nizom akcija „Vječna vatra gnjeva“ izvodi „dvostruko izmještanje“. Prvo je preseljenje umjetničkog čina u sferu dovoljno stvarnu da je neupućeni promatrač može percipirati kao realnu prijetnju. No istodobno, postoji i mogućnost da upućeni gledatelj, promatrajući goreći automobil u Parizu ili Berlinu, prihvaća gnjev vatre autentične pobune kao još jedan u nizu umjetničkih akcija. Upravo je taj trenutak prožimanja stvarnog života i umjetničkog konteksta važan Martinisu jer dokazuje da definicije, granice i naša uvjerenja više ne počivaju na čvrstim temeljima.

(R.P.B., 02.11.2016)