performans

Noć videa i performansa u Sisku


vrijeme: 21.11.2016. 18,00
mjesto: Sisak; Gradski muzej Sisak, Ulica kralja Tomislava 10

U sklopu Festivala Željezara, u Gradskom muzeju Sisak, danas, 21. studenoga, u 18 sati, održava se 'Noć videa i performansa' na kojem se predstavljaju mladi sisački autori, uz autore srednje generacije Zorana Pavelić, Kate Mijatović i Marijana Crtalića. 

Jasmin Peco, Ivana Tkalčić, B.A.K.A. kolektiv (Goran Nježić, Sven Sorić, Matija Tomić), Petra Brnardić, Vesna Mačković, Marko Tadić, Daniel Pavlić autori su koji uglavnom potječu, odnosno su iz okolice Siska, mada praktički svi žive u drugim, većim sredinama odnosno u drugim državama (gdje je dio njih i studirao odnosno živi).

Raznorodnih su poetika i načina umjetničkog izražavanja, no sve ih veže suvremeni način propitivanja svog životnog konteksta putem medija koji su najprijemčiviji, najshvatljiviji i najbrži u prenošenju poruka i impresija mladih ljudi. Po prvi put sisačka će ih publika moći vidjeti zajedno.

Zoran Pavelić, Kata Mijatović, Marijan Crtalić autori su srednje generacije koji su svjetonazorski povezani više nego mjestom rođenja, a koriste praktički iste metode izražavanja kao i navedeni mlađi autori, s razlikom na nešto drugačijem shvaćanju vlastitih životnih okolnosti odnosno percepcije istih zasnovane dužim stažem izloženosti kontekstu u kojem i kojeg žive. Zoran i Kata potječu iz Baranje i svojim radom dokazali su se brojnim nastupima u zemlji i inozemstvu (Kata je zastupala Hrvatsku na venecijanskom bijenalu) a Crtalić je sisački autor koji je najbolje upoznat sa svime što mlade autore tjera iz ove sredine prema mjestima gdje se osjećaju prihvaćenijima …

Svi ovi umjetnici najčešće se koriste medijima kao što su video, fotografija te performativne umjetničke prakse (intervencija, akcija, performans) tako da će se i ovaj put predstaviti projekcijama vlastitih video uradaka odnosno izvođenjem performansa…

(M.K., 21.11.2016)