novo izdanje

SOS za knjigu u Istri


vrijeme: 21.11.2016.
mjesto: Zvona i nari

U organizaciji književnog svratišta Zvona i nari provedena je anketa o stanju knjige u Istri. Rezultat ankete je knjižica  'Druga stranica – budućnost knjige u Istri' koja ima za cilj na jednom mjestu sabrati zajedničke prijedloge o tome kako spasiti knjigu u Istri.
Knjižicu u PDF-formatu možete pronaći ovdje.

Zašto baš sada? Zato što je kultura knjige u Istri na umoru. U knjižici objašnjavamo zašto smo se pozabavili upravo regionalnom, istarskom književno-nakladničkom scenom, iako su problemi isti ili vrlo slični na nacionalnoj razini, a u nekim negativnim trendovima slijedimo i kretanja na globalnom tržištu.
 
Dakle, da ponovimo, cilj nam je bio i jest: 1) provjeriti kapacitet i dobru volju zajednice da književno-nakladnička djelatnost u Istri ne samo krene putem oporavka, nego da postane uzor suvremenog rada u jednom vrlo starom mediju; 2) ukazati na probleme i prepreke koji nam stoje na tom putu; 3) ponuditi konkretna rješenja; 4) izvršiti pritisak na sve institucije i pojedince koji imaju mandat voditi brigu o kulturi u Istri; i, možda, najvažnije: 5) stvoriti temelj otvorenije komunikacije i suradnje među nositeljima književnog i nakladničkog rada u Istri. Jer, doista, ukoliko nismo voljni međusobno se povezati i pomoći jedni drugima, onda nam neće biti moguće riješiti nijedan problem.
 
Zašto „druga“ stranica? Zato što nakon druge mora doći treća, i četvrta, i peta... zato što ovim projektom ništa ne počinje, nismo toliko preuzetni da se namećemo kao „alfe“, nismo toliko proročki nadahnuti da vidimo crnu viziju „omege“, no smatramo da se nešto doista mora (p)okrenuti. Iz tog razloga - druga stranica. Da ne bude zadnja.
 

(L.V., 21.11.2016)

Tagovi: knjiga, Istra,