predstava

'Jesenja sonata ' premijerno u HNK Ivana pl. Zajca


vrijeme: 12.01.2017. 19,30 h
mjesto: Rijeka; HNK Ivana pl. Zajca, Uljarska 1

Prva premijera HNK Ivana pl. Zajca u novoj godini bit će ona Hrvatske drame, 'Jesenja sonata' i to u četvrtak, 12. siječnja, u 19,30 sati, s predstavom i publikom na pozornici riječkog Kazališta. Obiteljsku dramu slavnog švedskog redatelja Ingmara Bergmana iz 1978. godine, u desetoj godišnjici od njegove smrti, režirala je nagrađivana mlada beogradska redateljica Ana Tomović kojoj je ovo prvi angažman u Hrvatskoj.

U predstavi glume Mira Furlan, Marija Tadić, Jelena Lopatić i Leon Lučev kojem je, nakon uloge u 'Nad grobom glupe Europe', ovo prva uloga kao novog člana ansambla Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca.
 
Intendant Marin Blažević rekao je da iako plakat predstave citatom filmskog plakata sugerira predstavu nastalu prema filmu, ona je potpuno autonomni projekt autorskog tima i glumaca kroz koju se tijekom 24 sata, kao u grčkim tragedijama, pokušavaju riješiti traume. „Predstava nema tragičan kraj, ali ima tragičnu svijest." Dodao je kako se Ana Tomović upustila u rizičan projekt pokušavajući pronaći vlastiti pristup toj obiteljskoj priči i uspjela pronaći svoj kut gledanja. „Riječka publika ovom predstavom dobiva inscenaciju punokrvnog dramskog teksta“, završio je Blažević.
 
Ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić podsjetila je kako već riječ 'sonata' iz naslova Bergmanove drame, skladba pisana za solo instrument i pratnju, predstavlja bazu odnosa majke Charlotte i kćeri Eve.
 
Redateljica Ana Tomović puno se bavila izrazito plodnim (režirao je 62 filma i preko 170 kazališnih komada) švedskim autorom Bergmanom (1918 - 2007)  i koji je, prema njenim riječima, i dalje ostao nedokučivim. Od tema kojima se bavio, u ovoj predstavi dominira tema ljubavi, žudnje za majčinskom ljubavlju. Tomović kaže kako je ta tema bliska i njegovom osobnom odnosu s majkom, nerazriješenom, nepopravljivom, nedosegnutom. „Četvero izuzetnih glumaca uspjeli su u nimalo lakom zadatku, senzibilni i u svakom smislu izvrsni, osjetili su sve nijanse međusobnih odnosa. Suradnja je to potpomognuta bogatstvom teksta i života, dinamična i uzbudljiva", zaključila je redateljica Tomović.

'Jesenja sonata' Ingmara Bergmana izvodi se u prijevodu Željka Takača, redateljica je Ana Tomović, dramaturzi su Vuk Ršumović i Olga Dimitrijević, skladatelj je Josip Maršić, scenografkinja je Ljerka Hribar, kostimografkinja Momirka Bailović, oblikovatelj svjetla Boris Blidar, a asistentica redateljice je Alisa Debelić, asistent kostimografkinje Tin Vlainić, asistentica scenografkinje Paola Lugarić. U predstavi sudjeluje i dječak Sebastian Macan.

Predstava se izvodi u dogovoru s društvom „Josef Weinberger Limited, London”, u ime Zaklade Ingmara Bergmana.

Reprize predstave su 13, 14. i 16. siječnja 2017. u 19:30 sati s predstavom i publikom na pozornici HNK Ivana pl. Zajca, a zatim 18, 20, 21, 26. i 27. siječnja 2017. u 19:30 sati s predstavom i publikom na pozornici HKD-a na Sušaku.
 
 

(R.P.B., 10.01.2017)