Preskočite na glavni sadržaj

Anita Juka odabrana za sudjelovanje na plaftformi Producers on the Move u Cannesu

Organizacija European Film Promotion odabrala je hrvatsku producenticu Anitu Juka za sudjelovanje na platformi Producers on the Move, namijenjenoj europskim producentima čije su karijere u usponu, a do sada su producirali zamjetne europske koprodukcije. Platforma se održava u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, a Juka je jedna od 20 odabranih sudionika.
vrijeme: 25.04.2019.
mjesto: Francuska; Cannes
url: https://www.efp-online.com/en/
Organizacija European Film Promotion, koja okuplja nacionalne filmske centre i agencije za promociju i promidžbu iz 38 europskih zemalja, svake godine odabire dvadesetak producenata za sudjelovanje na platformi Producers on the Move na temelju njihovih, već priznatih, radova i međunarodnih koprodukcija.


Anita Juka među odabranima za sudjelovanje na platformi našla se zahvaljujući njenom opsežnom producentskom opusu te radu na višestruko nagrađivanim igranim filmovima poput Ti mene nosiš Ivone Juke, Tu Zrinka Ogreste, Slovenka Damjana Kozole te međunarodnog omnibusa Neke druge priče redateljica Ivone Juke, Ane Marije Rossi, Ines Tanović, Marije Džidževa i Hanne Slak.  Istaknula se i produkcijom dokumentarnih filmova Što sa sobom preko dana Ivone Juke, Panj pun olova Branka Schmidta i Vrt plavih ruža Mladena Santrića.


Producers on the Move, koji će se održati u sklopu 72. Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu od 14. do 25. svibnja, zamišljen je kao platforma za umrežavanje s ciljem poticanja europskih filmskih koprodukcija. Sudionike očekuju predavanja, radionice, pitchinzi i sastanci ‘jedan na jedan’ s filmskim ekspertima te im se pruža mogućnost da dobiju prostor za promociju u međunarodnom industrijskim publikacijama.


Kroz program je od njegova osnivanja prošlo više od 400 producenata, od kojih su mnogi postali međunarodno priznati filmaši, te čak i dobitnici Oscara. Prošle godine, u programu je sudjelovao hrvatski producent Oliver Sertić. Uz EFP u realizaciji programa Producers on the Move sudjeluje i Creative Europe - MEDIA Program.


Cilj organizacije European Film Promotion je umrežavanje nacionalnih filmskih centara i agencija za promociju i promidžbu iz 38 europskih zemalja na zajedničkim projektima i inicijativama koje doprinose što uspješnijem plasmanu europskog filma i filmskih talenata u svijetu. Od siječnja 2009. punopravni član organizacije je i Hrvatski audiovizualni centar, a popis svih zemalja članica nalazi se ovdje.


Osim Anite Juke, na platformi će sudjelovati još 19 producenata, a cijeli popis možete pronaći na službenoj stranici EFP-a.


Anita Juka rođena je u Zagrebu 1979. godine. 2003. godine osniva 4film d.o.o. produkcijsku kuću gdje radi kao producentica. Suradnjom na europskim koprodukcijama osigurala je financiranje Eurimagesa dva puta, pozvana je na sudjelovanje u više od 10 međunarodnih radionica i usavršavanja (eQuinoxe 2014, Producers Lab Toronto 2016, EPI TAP 2017) te je bila članicom žirija na 6 međunarodnih festivala. Producentica je i prvog hrvatskog filma dostupnog na Netflixu – Ti mene nosiš, koji se trenutačno prikazuje u 190 država i dostupan je 135 milijuna pretplatnika diljem svijeta.


Anita Juka članica je Europske filmske akademije.


Izvor: HAVC