predavanje, tribina

[d]razgovor: Sven Sorić i Hrvoje Spudić


vrijeme: 28.03.2017. 19,00
mjesto: Zagreb; HDD Galerija, Boškovićeva 18

U utorak, 28. ožujka, u 19 sati, u HDD galeriji, održat će se [d]razgovor u sklopu aktualne izložbe 'This Town Needs Posters. Gosti su mladi autorski duo Hrvoje Spudić i Sven Sorić.

Oni će u razgovoru s voditeljem galerije Markom Golubom otkrivati tajne manualnog tiska, zašto uvijek vrijedi eksperimentirati, kojih se pravila valja držati a koja treba kršiti, odakle medij plakata danas crpi svoju vitalnost te kako su studenti arhitekturi prebjegli u dizajn.
Više o izložbi, koja ostaje otvorena do 31. ožujka, možete pročitati ovdje.
 
 
Što je This Town Needs Posters?

This Town Needs Posters je platforma za dizajn i ručni, analogni tisak. U svom radu naglasak stavljaju na materijale, proces i tehniku rada, te sve njihove nedostatke, kao i zanatske nesavršenosti proizašle iz procesa prihvaćaju kao elemente oblikovanja. Djeluju na području nezavisne glazbene i kulturne scene unutar koje surađuju s domaćim i inozemnim akterima, među kojima izdvajaju Močvaru, Žedno Uho\ Super Uho, Zavod za eksperimentalni zvuk, Klubvizija, SC, HDD\Dan D, AKC Attack. Na zagrebačkom Danu D 2014. godine nagrađeni su prvom nagradom žirija, te im je na beogradskom Mikseru 2015. dodijeljen Mikser Award. Drže predavanja na SOS Dizajn Festivalu u Sarajevu, da festivalu na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i na Fluid Design Forumu u Baru, izlažu u Zagrebu, Rijeci, Beogradu, Sisku, Subotici. Aktivno drže radionice među kojima ističu dizajnerske početnice na Danu D i u MUO, te radionice u MSU Zagreb, na Fluid Design Forumu u Baru, na Danima kreativnih industrija u Dubrovniku i povodom 70 godina oslobođenja Zagreba.

Sven Sorić je diplomirani arhitekt, kao freelancer radi na području dizajna i arhitekture. Suosnivač je platforme This Town Needs Posters koja se aktivno bavi analognim oblikovanjem i tiskom plakata vezanih uz nezavisnu kulturnu scenu.

Hrvoje Spudić diplomirani je arhitekt, bavi se DIY analognom fotografijom, istražuje principe optike kroz izradu kamera obskura i sličnih optičkih naprava. Dugogodišnji je član Klubvizije u kojoj je držao nekoliko radionica. 2012. se pridružuje Svenu Soriću u osnivanju kolektiva This Town Needs Posters, gdje DIY pristup i fotografske tehnike i procese spaja s primitivnim tiskom.

(M.K., 27.03.2017)