predavanje, tribina

Književni petak - Reportaža: angažman, estetika, kriza


vrijeme: 07.04.2017. 20:00
mjesto: Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3. kat, Zagreb
organizator: Gradska knjižnica

Nova tribina Književnog petka na kojoj će se raspravljati o novinarskoj vrsti - reportaži, održat će se 7. travnja, u 20:00 sati, u Gradskoj knjižnici. U razgovoru sudjeluju Saša Kosanović, Boris Postnikov i Ladislav Tomičić. Urednik i voditelj ovog Književnog petka je Jerko Bakotin.

U današnjim medijima reportaža  - suočena s dvostrukim udarom diktata trke za profitom, za koji je preskupa, te tabloidnog novinarstva, koje ne trpi kompleksne forme - izumire. Ova novinarska vrsta dijelom je nastala u okviru socijalističkog pokreta, a s njom je srodno i kasnije američko New Journalism. Reportaža je od početaka vezana uz solidarnost sa slabijima i diskriminiranima te uz to često nastoji izazvati empatiju javnosti. Pri tom je riječ o hibridnoj formi - u njenoj osnovi stoji poznavanje novinarskog zanata, ali ona istovremeno naginje književnosti; štoviše, književna reportaže pretendira na punopravni književni status. Također, reportaža je najživotnija novinarska forma - reporter je svjedok koji govori o konkretnim pojedincima, događajima i socijalnim okolnostima. Nadalje, Ryszard Kapuściński isticao je da kvaliteta odnosa reportera i ljudi o kojima on piše utječu na vrijednost teksta: "Ovisimo o ljudima i reportaža je vrsta pisanja koja se stvara u najvećem zajedništvu". Konačno, uspon televizije otvorio je posve nove svjetove TV-reportaže.

Na tribini će se raspravljati o reportaži kao vrsti koju karakteriziraju angažman i estetska kvaliteta, o tome što čini dobru reportažu dobrom, o TV reportaži i specifičnostima svijeta slike u odnosu na novinsku reportažu te o krizi reportaže kao sastavnom dijelu krize tradicionalnih medija, i o uzrocima te krize. (J. B. )


(L.V., 04.04.2017)