festival

Tjedan dizajna Zagreb (#tdzg2017)


vrijeme: 09.05.2017. - 14.05.2017.
mjesto: Zagreb; Lauba, Baruna Filipovića 23a

Tjedan dizajna Zagreb (#tdzg2017), najveći festival posvećen dizajnu u Hrvatskoj, ove će se godine održati od 9. do 14. svibnja na više od pedeset satelitskih lokacija u Zagrebu te na prostoru od više od pet tisuća kvadratnih metara na središnjoj lokaciji – Laubi i posebno projektiranom #tdzg Dizajn parku. Ovogodišnja zemlja partner bit će Austrija.

Uz niz svjetskih i hrvatskih premijera, izložbi, predavanja, radionica te modnih revija, #tdzg2017 predstavit će i neka nova područja dizajna, poput ‘food designa’, a svakodnevni program nudit će pregršt dinamičnog sadržaja.
U sklopu #tdzg Dizajn parka održat će se prodajne izložbe #tdzg Expo i #tdzg Market. Po prvi put dodijelit će se Nagrada za poticanje hrvatskog dizajna u iznosu od 10.000 kuna jednom od sudionika izložbe #tdzg Expo, kojeg će izabrati međunarodni žiri renomiranih stručnjaka. Na #tdzg Expu i #tdzg Marketu bit će premijerno predstavljeno više od dvadeset svjetskih te desetak hrvatskih proizvoda, kako automobila tako i raznih dizajnerskih predmeta – od namještaja do tepiha.

Ove godine Zemlja partner bit će Republika Austrija, čime će se #tdzg2017 priključiti projektu Godina kulture Austrija – Hrvatska 2017. te u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i organizacijom Designaustria realizirati izložbu suvremenog austrijskog dizajna i Produkteku na temu Hrvatsko-austrijsko-hrvatski susret tijekom koje će šest hrvatskih i austrijskih dizajnera govoriti o osobnom iskustvu rada u ove dvije države. Povrh toga, u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt postavit će se izložba hrvatske tvornice namještaja Bothe & Ehrmann, ujedno najveće tvornice namještaja Austro-ugarske monarhije, osnovane 1895. godine.

Novost je da će Tjedan dizajna po prvi puta imati i temu. Pod naslovom U čemu je problem?, ovogodišnje izdanje ove manifestacije želi problematizirati ulogu dizajna te nas tako natjerati na razmišljanje o tome što pokreće kreativni proces. Mogući odgovor na ovo pitanje ponudit će grčka arhitektica Katerina Kamprani, koja će svojom premijernom samostalnom izložbom projekta The Uncomfortable potaknuti na razmišljanje o funkcionalnosti dizajna te ulozi dizajna u svakodnevnom životu. Kamprani je od 2013. godine dizajnirala niz predmeta koji su u svakodnevnoj upotrebi, a koji „dizajnerskom pogreškom“ postaju neugodni za korištenje te time izazivaju reakcije korisnika i osvještavanje važne uloge koju dizajn ima u svakodnevnom životu.

I ove godine održat će se najveća europska konferencija o dizajnu automobila Auto(r) u sklopu koje je najavljena hrvatska premijera dokumentarnog filma o zlatnom dobu talijanskog dizajna automobila Driving Dreams. „Dokumentarac je hommage najvećim dizajnerima u povijesti automobilske industrije, ikonama na zalasku života, zahvaljujući kojima danas obožavamo brendove poput Alfa Romea, Ferrarija, Lamborghinija, Aston Martina, BMW-a. Torino je od 1951. do 1980. bio svjetska prijestolnica automobilske industrije, a ovi ljudi prvi dizajneri koji su napravili revolucionarni iskorak u autoindustriji“, rekao je direktor Tjedna dizajna Zagreb i suautor dokumentarca, Daniel Tomičić.
 
Budući da je prošlogodišnji Tjedan dizajna izazvao veliko zanimanje za relativno novu, interdisciplinarnu granu dizajna – Food Design – #tdzg2017 će u suradnji s kolektivom Na_Oko predstaviti sve aspekte dizajna hrane te ugostiti neke od trenutno vodećih svjetskih autora u ovom području – nizozemski studio Foodcurators, koji dizajnira i savjetuje prehrambenu industriju i institucije te francuski studio Toolsoffood, koji promišlja, savjetuje i dizajnira za kulinarski svijet.
 
Na otvorenju, u utorak 09. svibnja, nastupit će popularni bečki DJ Peter Kruder. Ne treba propustiti ni drugo izdanje Noći dizajna koja je planirana za petak, 11. svibnja, a održat će se na više od pedeset #tdzg Partner lokacija diljem centra grada te završiti partyjem u Laubi.
PROGRAM
 
 
 
 
 

(M.K., 08.05.2017)