performans

Vlasta Žanić: Izravni prijenos / Live broadcast


vrijeme: 31.05.2017. 12 h
mjesto: Split; Trg Braće Radić 5 (Voćni trg)

U srijedu, 31. svibnja, s početkom u 12 sati, na Trgu Braće Radić (Voćni trg) održat će se audio/vizualni performans pod nazivom 'Izravni prijenos' umjetnice Vlaste Žanić.

Ideja rada, kako navodi sama umjetnica, je ukazati na simultano postojanje različitosti, ohrabriti one čije se glasove zapostavlja ili utišava te ukazati na ljepotu i nužnost supostojanja i prihvaćanja.“

Za razliku od zagrebačkog performansa koji se pod nazivom Pravo glasa održao u galerijskom prostoru prilikom otvaranja prošlogodišnjeg 51. Zagrebačkog salona (Izazovi humanizmu), te je ujedno bio i nagrađen od strane ocjenjivačkog žirija, Izravni prijenos zamišljen je kao performans na javnoj gradskoj lokaciji u predizborno vrijeme, čime je omogućen širi doseg komunikacije umjetničkog rada s publikom, ali i njegov tematski fokus poprima jače političke konotacije tražeći od pojedinca aktivniju ulogu spram institucija vlasti ukazujući mu na postojanje drugačijih/manjinskih  pozicija u političkom kontekstu.

Riječ je o audio vizualnom performansu u trajanju od svega petnaest minuta u kojem sudjeluje petnaestero izvođača - studenata splitske Umjetničke akademije, što mu naizgled pridaje oznake flash-moba (element iznenađenja i brzine), no rad zapravo ohrabruje participativnost tražeći od publike da zauzme novu poziciju i shvati drugačije relacije koje postoje u društvu.

Vlasta Žanić diplomirala je kiparstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Od 1990. godine  kontinuirano se bavi umjetničkim stvaralaštvom te na osebujan način spaja različite medije –  skulpturu, instalaciju, video, performans… Počevši od 2001. godine performans postaje njezina glavna izražajna forma, u kojoj se, kao što primjećuje EvelinaTurković (katalog izložbe „JA TI VI MI“, Umjetnička galerija Dubrovnik, 2010.) tematski isprva češće bavi intimnim pitanjima s izrazito autoreferencijalne pozicije, da bi posljednjih godina stigla „do radova koje umjetnica shvaća kao skupni doživljaj što ga omogućuje drugima ali i dijeli zajedno s njima, i u kojima je svatko su/dionik“, ukidajući time konvencionalnu distinkciju između izvođača i publike.
 
Do sada je izlagala na više od trideset samostalnih i velikom broju skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, sudjelovala je na filmskim festivalima, festivalima umjetnosti performansa. Višestruko je nagrađivana za svoj rad: Nagrada na 8. triennalu hrvatskog kiparstva 2003., Godišnja nagrada HDLU-a 2005., Nagrada Oktavijan za eksperimentalni film na 14. danima hrvatskog filma, Vjesnikova godišnja nagrada 2006., Nagrada na Internacionalnom multimedijskom festivalu Visura apperta 2010. i 2014. te Nagrada hrvatske sekcije na Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2015. Radovi joj se nalaze u javnim i privatnim zbirkama suvremene umjetnosti kao što su Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzej grada Zagreba, Galerija umjetnina Split, Umjetnička galerija Dubrovnik, Filip Trade u Zagrebu itd.
 
Od 2010. radi kao docentica na Odjelu kiparstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu gdje predaje  kolegije: Kiparski izrazi u suvremenim medijima 1 i 2, Proces, Sadržaj kao cjelina i Eksperimentalno kiparstvo.
 
Organizacija: MKC Split, u sklopu ciklusa Zvuk-objekt
Potpora: Ministarstvo kulture RH

(R.P.B., 29.05.2017)